Menu
Cheesecaky

Cheesecake s jablky, drobenkou a slaným karamelem

Na první pohled to moc jako cheesecake nevypadá, spíš jako drobenkový koláč. Nicméně jedna ze surovin je sýr a základem sušenková vrstva, takže to je cheesecake 🙂 Na druhou stranu zase jablka a drobenka jsou typické spíše pro koláč. Řekla bych, že je to tak něco mezi. Myslím ale, že název není zas tak důležitý, hlavně že chutná 🙂

Sýrová vrstva je nižší, než u klasického cheesecaku, proto není v chuti tak dominantní. Jablka dodají vláčnost a skvěle ladí s křupavou drobenkou na vrchu. Aby sušenky ladili, vybrala jsem karamelové Lotus, ale hodili by se třeba i skořicové. No a slaný karamel je v tomto případě taková třešnička na dortu. Pokud se Vám s ním nechce dělat, můžete ho klidně vynechat, koláč bude dobrý i bez něj. 

Cheesecake jsem udělala do čtvercové formy, protože se mi moc líbí jednotlivé hranaté porce. Použila jsem menší ráfek bez dna o rozměru 20 x 20 cm. Když zkouším nový recept, většinou dělám jen malé množství pro případ, že by se nepovedlo nebo nechutnalo. V tomhle případě to naštěstí neplatilo a po koláči se jen zaprášilo. Pokud nemáte čtvercovou formu, použijte klasickou kulatou o průměru 22-23 cm. 

Sušenkový základ:

140 g karamelových sušenek Lotus

40 g rozpuštěného másla

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut. 

Sýrová náplň:

250 g krémového sýra 

50 g cukru krupice

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1 velké vejce

Sýr vyšlehejte společně s cukrem do hladké směsi. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a uhlaďte.

Jablková náplň:

3 jablka, lépe kyselejší

1/2 lžičky skořice

špetka muškátového oříšku

Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rovnoměrně navrstvěte na sýrovou směs.

Drobenka:

1/2 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)

1/4 hrnku ovesných vloček

50 g másla

Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Nejrychleji připravíte drobenku v mixéru nebo food procesoru, ale můžete klidně i ručně. Drobenku rovnoměrně nasypte na jablka dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů asi na 30 minut. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte min. na 8 hodin do lednice. 

Pro dokonalý chuťový zážitek si připravte slaný karamel:

1/2 hrnek cukru krupice

43 g másla

1/4 hrnku smetany ke šlehání 33%

cca 0,5 lžičky mořské soli

Cukr dejte do menšího hrnce a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Pak přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás. Já mám ráda hodně slaný, soli dávám trochu více 🙂 

Cheesecake opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem. Pokud Vám karamel příliš ztuhl, dejte ho na pár sekund do mikrovlnné trouby. Na rozdíl od klasického cheesecaku, tenhle chutná nejlépe při pokojové teplotě. Před servírováním ho tedy vyndejte včas z lednice, rozdíl v chuti je opravdu znát 🙂

Inspirace z webu www.garnishwithlemon.com

35 Comments

  • Anonymní
    10. 2. 2015 v 11:08

    Vypadá to naprosto dokonale! Úplně cítím vůni skořice a chuť slaného karamelu.. Určitě ho vyzkouším.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 2. 2015 v 8:04

      Díky 🙂 vyzkoušejte, chutná skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2015 v 17:58

    Míšo, vynikající, vynikající, vynikající !!!! Jako všechny recepty z tvého blogu, které jsem zatím stihla vyzkoušet.Všem, kteří váhají tento koláč vyzkoušet vŕele doporučuji.
    Maruš

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2015 v 18:39

      Maruš, moc děkuji 🙂 nejen za milý komentář, ale i vytrvalou přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Kouzlo mého domova
    21. 2. 2015 v 16:30

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
    • Kouzlo mého domova
      21. 2. 2015 v 16:32

      Tak ještě jednou 🙂 Milo, dnes jsem vyzkoušela Váš cheesecake a dlouho jsem nejedla nic tak dobrého! Děkuji za recept a hezký zbytek soboty.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2015 v 18:23

      Radko, moc díky za Váš komentář 🙂 jsem ráda, že chutnalo. Hezký víkend. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2015 v 10:07

    Tak tento cheesecake jsem zkusila udělat hlavně abych vyzkoušela slaný karamel, o kterém tak básníte…ano, ano, ano, je to luxusní záležitost, stejně jako celý tento dortík. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2015 v 10:09

      Terezo, zdravím a moc děkuji za Váš komentář 🙂 jsem ráda, že Vás slaný karamel nezklamal. I když vím, že má i své odpůrce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2016 v 12:43

    Výborný a nebezpečně jedlý. Opět skvělý recept. Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2016 v 16:44

      Diano, moc děkuji 🙂 nezbývá mi než souhlasit, je jedlý :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 2. 2016 v 20:23

    Dobrý večer, paní Milo, tak vám musím říct, že jsem ho po necelém týdnu musela upéct ještě jednou – tak moc všem chutnal :-). Rada bych se vás ještě zeptala, jestli nemáte nějaký recept (tip na recept), ve kterém by se zužitkovalo větší množství jablek? Doma nám totiž "hoří" poslední zásoby jablek.. Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2016 v 13:04

      Zdravím Diano, tak to jsem moc ráda, že má koláč takový úspěch :)) Z mých receptů na blogu mohu doporučit Vídeňský jablečný závin, Jablečné muffiny se skořicí nebo Jablečný koláč – viz. Recepty. Pokud máte jablek opravdu nadbytek, je možné je nastrouhat a zamrazit nebo zavařit do sklenic, případně udělat jablkové pyré, taková domácí přesnídávka 🙂 bez chemie a cukru 🙂 Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 3. 2016 v 6:47

    Mužu použít mascarpone??

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2016 v 6:56

      Mascarpone není moc vhodné, pokud nemáte sýr, použila bych spíš tvaroh 🙂

      Odpovědět
  • GreenMagritte
    3. 4. 2016 v 15:49

    Sešly se mi jablka, lotus sušenky a slaný karamel, volba byla jasná. A opět se recept povedl. Klobouk dolů, recepty na Vašem blogu jsou skvělé! Díky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 4. 2016 v 18:09

      Děkuji 🙂 jsem moc ráda, že se koláč povedl 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 9. 2016 v 16:22

    Dobrý den, o víkendu jsem ho upekla pro návštěvu a všichni (včetně mě) byli naprosto spokojení ! Dělala jsem ho y téměř dvojnásobné dávky, jako sýr jsem použila jaroměřické žervé (nebo tak nějak) a přidala jsem ještě trochu citronové šťávy. Drobenky mi asi půlka zbyla, tak jsem z ní upekla sušenky 😀 Chuťově byl koláč naprosto famózní a asi už nikdy neupeču jiný. Opravdu moc děkuji za recept, protože kombinace chutí je prostě jedinečná, navíc se ani nemusí chladit, velmi dobrý je i hned po upečení 😀 Příště možná dám míň cukru, ale jinak nemá chybu 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2016 v 18:27

      Tak to mě moc těší, že Vás koláč tak nadchl :)) a dobrá zpráva, že není nutné chladit 🙂 cukr si upravte podle potřeby, každý má sladivost jinak nastavenou a někdy jsou i hodně sladká jablka. Věřím, že Vás zaujme i nějaký další recept. Děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2017 v 13:40

    Musím vám moc poděkovat milá Milo za vaše neuvěřitelně dobré recepty, vše se povedlo na 1, máte úžasnou fantazii a vytříbenou chuť…. Dovedete moc inspirovat…Jen tak dále ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2017 v 7:48

      Děkuji za milá slova, jsem moc ráda, že Vám koláč chutnal 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 4. 2017 v 20:51

    Dobrý večer,
    tak po Vašem vyníkajícím jahodovém cheesecaku jsem se rozhodla zítra udělat tento cheesecake. Myslela jsem, že použiju mascarpone, ale v některém komentu odpovídáte, že mascarpone není moc vhodný. Jaký krémový sýr používáte Vy? Mám teda v ledničce ještě polotučný tvaroh, tak nevím, jestli ho mám použít místo toho krémového sýra. Nebo třeba 125g tvarohu a 125g mascarpone? Moc děkuju za radu :), pěkný zbytek večera, Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 4. 2017 v 5:57

      Radko, zdravím, já osobně nemám mascarpone do pečeného cheesecake ráda, nemá tu specifickou sýrovou chuť 🙂 Obvykle používám sýr z Lidlu, cream cheese classic Goldessa v modré krabičce nebo Palouček, to je obdoba Lučiny 🙂 Ale myslím, že kombinace mascarpone s tvarohem nebo jen samotný tvaroh bude také dobrá volba, i když už chuťově nepatrně jiná 🙂 pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Terezie
    8. 10. 2017 v 8:19

    Dobrý den, můžu se zeptat jak velký je hrnek? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 8:21

      Ano, hrnek 240-250 ml 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2018 v 8:37

    Dobrý den, o víkendu jsem to riskla a upekla ho pro návštěvu. Byl naprosto úžasnej i bez karamelu (ten jsem už nestíhala) a všichni se olizovali 🙂 Moc děkuji a určitě vyzkouším další recepty z Vašeho blogu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2018 v 12:37

      Moc děkuji 🙂 věřím, že koláč byl dobrý i bez karamelu, ten je taková třešnička na dortu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 7. 2018 v 11:42

    Dobrý den, mohla bych vás poprosit o radu, jaký sýr je možné použít, jestli by stačila klasická lučina? Velmi vám děkuji za radu:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 7. 2018 v 11:45

      Zdravím, já mám nejlepší zkušenosti se sýrem z Lidlu – Cream cheese classic – šedá krabička. Nicméně lučina nebo podobný typ sýra je určitě vhodný 🙂

      Odpovědět
  • Magda
    28. 4. 2022 v 18:05

    Dobrý den,
    měla bych jeden dotaz k tomuto lákavě vyhlížejícími receptu. Cheesecake si právě hoví v troubě, peču jej manželovi jako pohoštění na zítřek do práce. Chci mu připravit také slaný karamel. Mohu už dnes s tím, že si ho v práci v mikrovlnce ohřeje?
    Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 4. 2022 v 20:53

      Ano, určitě 🙂 Když ho nebudete dávat do lednice, měl by zůstat polotekutý.

      Odpovědět
  • Sabina
    9. 4. 2023 v 10:54

    Dobrý den,

    Dělám ho téměř každý týden, můj muž si na něm vytvořil závislost. Vlastně se nedivím, chutná skvěle. 🙂

    Odpovědět
  • Lucie
    13. 2. 2024 v 7:26

    A tak tohle je velká parádička ! Jak řekla po ochutnání moje velice dobrá kamarádka “ Rozhodla jsem se ho jmenovat oblíbencem do bříška “ a já nemůžu než jen souhlasit – řadí se mezi TOP dezertíky!
    Dělala jsem rovnou z dvojité dávky a ještě že tak 😀

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ