Menu
Makronky

Makronky se slaným karamelem

Po delší odmlce jsem tu zase s makronkami a mojí nejoblíbenější příchutí … slaným karamelem. Je potřeba k tomu něco dodávat? Není, je to prostě dokonalé spojení. Sladká mandlová pusinka a lehce nahořklá chuť karamelu zvýrazněná mořskou solí. Pro někoho stále trochu nezvyklé, pro někoho lehce návykové 🙂

Recept na pusinky jsem si přinesla z kurzu makronek, který jsem absolvovala už před rokem v cukrárně Saint Tropez. Nijak zvlášť se neliší od ostatních, jen základní množství jsem musela upravit pro domácí podmínky, protože dělat makronky z půl kila mandlové mouky je i na mě trochu moc. Makronky se připravují italskou technikou, tedy s cukrovým rozvarem a profesionální příprava se téměř neliší od domácího pečení. Jen tu troubu mají lepší 🙂

Základem krému je slaný karamel, do kterého se ještě za tepla zašlehá máslo. Právě díky máslu je krém pevnější a makronky nerozmáčí. Můžete je tak bez obav naplnit i několik dní předem. 

K samotné přípravě makronek přidávám ještě několik vlastních poznatků a zkušeností:

– na pečení se mi nejvíce osvědčila hnědá pečící folie, na papíru se mi makronky roztékají a silikonové podložky jsou naprosto nepoužitelné 🙂

– obvykle peču bez horkého vzduchu a plech v polovině pečení obracím, ale mám vyzkoušeno i s horkým vzduchem

– peču na střední příčce trouby a vždy jen jeden plech

– bílky šlehám většinou velkým stolním robotem, ale jde to i malým ručním šlehačem

– používám bílky, které jsou min. den předem oddělené od žloutků, nicméně čím jsou starší, tím lépe se pak odměřují 

– mandlovou mouku s moučkovým cukrem pouze promixuji a už neprosívám, není to nutné

– makronky suším zcela do ztvrdnutí a úplného zaschnutí, někdy i několik hodin, většina popraskaných makronek je právě díky nedostatečnému sušení

– případné špičky na makronkách odstraníte poklepáváním dlaní zespodu na plech

– každopádně i když peču pořád stejně, i mě se občas makronky nepovedou 🙂

Na makronky budete potřebovat:

150 g mandlové mouky

150 g moučkového cukru
57 + 57 g bílků
150 g krupice
38 ml vody
oranžová barva (gelová nebo tekutá)

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folíí. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení.

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a přesypte do mísy. Dříve jsem ještě prosívala přes síto, ale není to nutné. Přidejte polovinu bílků (57 g), promíchejte do pasty a odložte stranou. 

150 g cukru dejte společně s vodou do menšího kastrolku a při střední teplotě svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se začne voda vařit, začněte šlehat druhou polovinu bílků (57 g). Jakmile rozvar dosáhne teploty 118 stupňů, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu a dobře zašlehejte. 

Sníh po částech vmíchejte do mandlové pasty, těsto roztírejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí.  

Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky nechte zaschnout, až jsou pevné a na dotek nelepivé. Může trvat i více jak dvě hodiny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Troubu si předehřejte na 150 stupňů, já používám ještě teploměr do trouby. Makronky pečte 13 – 14 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku.

Krém se slaným karamelem:

120 g cukru krupice

85 g smetany ke šlehání

4 g mořské soli

120 g másla

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout.

Cukr dejte do kastrůlku a při střední teplotě utavte na karamel. Mezitím si ohřejte smetanu a teplou vlijte na karamel. Míchejte, až je směs hladká, přidejte sůl a dobře promíchejte. Přelijte do mísy a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu 45 stupňů.

Po kouskách pomalu zašlehejte změklé máslo, nakonec zvyšte otáčky a vyšlehejte do světlého krému. Pokud by se Vám krém srazil, dejte misku na pár sekund zahřát do mikrovlnné trouby a znovu našlehejte.

 

Krém přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a naplňte makronky. Nechte minimálně jeden den odležet. Skladujte v lednici, před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.

inspirace na krém z webu http://www.flickyourfood.com/

Vytisknout recept

63 komentářů

  • Gabrieless
    16. 10. 2015 v 15:48

    Ty jsou báječné 🙂 Super tip 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2015 v 21:54

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 10. 2015 v 19:47

    No tééééda, krása, luxus, precizní práce, gratuluji, Milo! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2015 v 21:55

      Mileno, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    17. 10. 2015 v 9:30

    Miluju slaný karamel, ale na markonky jsem se ještě neodvážila, ty vaše vypadají opravdu profesionálně. myslím, že Piere Hermé by vás klidně mohl najmout do jednoho ze svých pařížských butiků 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 9:55

      Madlo, díky 🙂 tak to je zatím asi ta největší poklona, jakou jsem kdy dostala 🙂 moc si toho vážím, ale myslím, že se mám pořád ještě co učit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2015 v 14:55

    Dobrý den, Mílo, díky Vašemu blogu jsem letos na jaře začala péct makronky. Ne vždy jsou perfektní, ale neztrácím naději a peču dál. Nicméně recept na slaný karamel je neskutečná pecka! Manžel prohlásil, že je to nejlepší příchuť mezi ostatními (vyzkoušela jsem malinové, pistáciové i zázvorové). Poprvé jsem vyzkoušela italskou metodu a makronky mi přijdou takové pevnější (až jsem se bála, že budou tvrdé), ale po naplnění krémem jsou měkké a výborné 🙂 Vždy se těším na další publikované recepty! Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2015 v 7:26

      Dobrý den, Jitko K., věřte mi, že i moje makronky jsou občas nepovedené 🙂 ale na chuti jim to naštěstí nic neubere. Souhlasím s Vámi, slaný karamel je skvělý a člověk mu lehce propadne. Zkuste i některý z dalších receptů se slaným karamelem. Jinka pokud jde o italskou techniku, také jí dávám přednost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2015 v 9:36

    Dobrý den, Mílo, chtěla bych Vás poprosit o radu. A to ohledně barviva do makronek. Používám gelové barvy Wilton, ale pokud chci nějakou sytou intenzivní barvu, tak to s těmito gelovými nedosáhnu. Např. Hnědá je ve finále karamelová a Vánoční červná je tmavě růžová. Máte nějaký tip na barvu, která bude intenzivní a reálná podle popisu? moc děkuji za radu Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 10:13

      Jitko, dobrý den, s barvami do makronek je to někdy těžké 🙂 a obávám se, že žádný přesný tip Vám nedám 🙁 já sama jsem vyzkoušela gelové, tekuté i práškové a žádná mi nepřijde ideální. Mám pocit, že když se dá barvy hodně, aby byla ve výsledku tmavá, tak to ovlivní trochu chuť i strukturu makronky. Na hnědou barvu bych doporučila spíše kakao, tedy za předpokladu, že chcete čokoládové 🙂 Problém je taky v tom, že mandle nejsou čistě bílé a proto se i barvy trochu zkreslí. Někdy mám pocit, že se barva trochu "vypeče" při pečení. Profesionálové používají speciální práškové barvy, zatím jsem je ale na českém trhu neobjevila. Myslím, že ty gelové jsou asi nejlepším řešením, zkuste si koupit ty koncetrované nebo zkusit dát barvy více. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:17

    Dobry den Milo, moc prosim o radu ohledně makaronu. Když si připravím těsto, tak je vždy moc tuhé, takze mi zůstanou špičky a po upevnění jsou makarony moc vysoké, ale nepraskaji a schnou. Tak me napadlo směs rozredit přidáním bílků. Jenže když je těsto tak akorat tekuté, aby mi zmizely špice, tak pak nechtějí makronky zaschnout a schnou třeba i 8 hodin a více a nakonec buď stejne popraskaji nebo se na nich vytvoří takový divny povlak. Takze ředění asi nebude ono, protože pak jsou příliš mokré, aby zaschly. Tak me napadlo, ze musím delat chybu někde v postupu, když těsto neni dostatečně řídké, ale dávám množství podle receptu. Když jsem makaronky dělala poprvé, tak první 2-3 pokusy byly ok, už jsem nemusela nic ředit. Ale od te doby už jsem je pekla xkrat a za boha nemuzu přijít na to, co dělám špatně:-(((. Nevíte co udělat, aby těsto bylo dostatečně řídké na to, aby mi po vytlačeni nezustavaly hory, které se už nehnou?
    Zdraví Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 1. 2016 v 7:52

      Evo, zdravím Vás, těsto je potřeba míchat tak dlouho, až má správnou konzistenci. Nejlépe toho dosáhnete, když ho roztíráte po míse, je to lepší, než klasické míchání. Přidání bílků asi není moc dobrý nápad 🙂 Špičky na makronkách se dají docela dobře odstranit, když budete dlaní bouchat zespodu na plech, ve většině případů to pomůže 🙂 Tak zkuste a věřím, že to pomůže 🙂 hezký den. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:21

    Ve drudge veteran ma byt – po upečeni, ne po upevneni. Autokorekce 🙁

    Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:28

    Me picne :-D. Takze oprava znova, zase ta autokorekce a uz jsem to nezkontrolovala… Ve druhe větě ma byt- po upečení, ne upevnění:-)

    Odpovědět
  • Anonymní
    12. 1. 2016 v 1:14

    Tak jsem procetla internet a dnes další pokus a úspěch! Proste jsem se s dalšími pokusy zlepšila a těsto jsem měla zamichane rychleji, ale bylo moc tuhé. Čím dele se směs míchá, tím je řidší, v tom byl cely problém 🙂

    Odpovědět
  • Lucka
    13. 2. 2016 v 20:20

    Dobrý den paní Mílo. Už delší dobu se chystám péct makronky, ale nikde jsem nesehnala mandlovou mouku. Koupila jsem pouze mleté mandle. Používá se k výrobě makronek pouze originál kupovaná mandlová mouka, nebo si ji mohu vyrobit z těch mandlí? Jinak vaše makronky jsou přenádherné, uplně si umím představit jak chutnají 🙂 Děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2016 v 20:40

      Lucko, hezký večer, děkuji 🙂 mandlová mouka se dá koupit na cukrářských eshopech, ale třeba v období Vánoc ji měli i v Lidlu. Jsou to vlastně mleté loupané mandle, takže vyrobit si ji můžete i doma, jen je to trochu víc pracné 🙂 pokud jste měla štěstí a koupila loupené mleté mandle, můžete je rovnou použít. Mila

      Odpovědět
  • radushka
    23. 3. 2016 v 21:57

    Krásné jsou:) mohla bych se zeptat..kdyz mám slaný karamel ve sklenicce v lednici, chápu dobře, ze při přípravě krému musím rozehřát a vmichat máslo:) dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2016 v 7:46

      Děkuji 🙂 pokud máte už hotový slaný karamel, zahřejte ho na teplotu cca 45 stupňů a po kouskách všlehejte lehce změklé máslo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 8. 2016 v 8:21

    Dobrý den Mílo, mohu se prosím zeptat, zda první polovinu bílků mám také ušlehat do sněhu a poté přidat do mandlové mouky s cukrem, nebo je přidat bez šlehání a pouze to promíchat?

    Děkuji

    Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 8. 2016 v 10:52

      Pavlo, zdravím Vás, bílky nešlehejte, jen přidejte ke směsi mandlí a cukru a společně promíchejte, vznikne Vám taková tužší pasta 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 8. 2016 v 12:18

      Moc Vám děkuji za radu! 🙂

      Odpovědět
  • Zdena
    5. 10. 2016 v 12:27

    Zdravím,
    jedná se o tuto pečicí fólii?
    svetpeceni.cz/detail-vyrobku/peceni/pecici-papiry-a-folie/folie-teflenove/pecici-folie-teflonova-40-x-60-cm/th44145.html
    Děkuji.
    Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 10. 2016 v 14:05

      Zdeno, zdravím Vás, mám sice od jiné firmy, ale ano, to je ta správná folie na pečení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2017 v 11:20

    Dobrý dem,

    oki děkuji .. jeste mam tento: electrocomfort.cz/i914104/stolni-mixer-eta-ergo-7011-90000-stribrny

    Myslíte, že s tím by to šlo?
    A ten Kenwood mate jaky?
    dekuji
    Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2017 v 13:15

      Evo, mixér máte pěkný, ale s tím sníh bohužel neušleháte 🙂 potřebujete šlehač. Já mám Kenwood KMC 560, ale stejnou službu Vám udělá i robot jiné značky. Pokud ale nepečete pravidelně, tak je zbytečné pořizovat jen kvůli makronkám takto drahý spotřebič 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2017 v 13:59

    Oki děkuji, ten vypadá moc pěkně. No myslim, ze jsem podobny videla v tech pastelovych barvach od Sencoru.
    Tak hodne dalsich uspechu v pečení 🙂
    Eva

    Odpovědět
  • bubbles
    26. 1. 2017 v 10:48

    Mílo, zdravím a chtěla bych se zeptat, jak dlouho dopředu můžu upéct skořápky než je naplním. Případně jak je před plněním skladovat? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 18:33

      Jindřiško, dobrý večer, doporučuji péct max den před plněním. Na delší dobu dejte do mrazáku, ty pak naplňte rovnou mražené a dejte do lednice rozležet 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2017 v 20:38

    Dobrý den, Mílo,
    díky za vaše triky a tipy při pečení makronek, už se mi docela daří a nepraskají 🙂 Mám ale problém s tím karamelovým krémem – makronky nenasají vlhkost a nezměknou, jsou to prostě tvrdé skořápky s krémem – zkoušela jsem spoustu jiných krémů (ganache, různé ovocné), ale tohle se mi nikdy jindy nestalo, pouze tady u toho karamelového. Zkoušela jsem to několikrát, ale vždycky se stejným výsledkem. Chuťově je dokonalý, ale ty tvrdé skořápky jsou k ničemu. Nenapadá vás, kde může být chyba?
    Díky moc za případnou odpověď.
    Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 11. 2017 v 16:14

      Kláro, zdravím, myslím, že problém bude spíše v těch tvrdých skořápkách, než v krému 🙂 makronky by neměly být po upečení tvrdé. Nicméně zkuste do krému přidat mascarpone nebo je zavřít do krabice s nakrájeným jablkem jako se to dělá u perníčků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 21:46

    Dobrý večer. Vašu stránku som si veľmi obľúbila a často pečiem podla Vašich receptikov. Dnes som sa odhodlala na makronky. Skusala som predtym aj ine recepty ale nedarilo sa mi….teraz boli makronky paradne, popraskali mi asi len 4ks …len sa chcem spytat. Ked ich po upečeni necham na papieri a potom davam dole ..su akoby jemne nedopečene v strede. Je to tak v poriadku? ďakujem Mirka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:06

      Mirko, děkuji za přízeň, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 Jdou Vám makronky z papíru hezky sloupnout? Pokud zůstává kousek těsta na papíru a makronky jsou uprostřed nedopečené, zkuste příště péct o chvilku déle 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 2. 2018 v 14:11

      Po vychladnuti mi idu z papiera tak, ze ak nedam pozor, tak stred zostane prilepený na papiery :D…skusala som teplotu na 155 ale to asi nebolo dobre, a dlhsie pecenie pri 150st sa mi zdalo ze uz budu moc pripalene…tak budem este skusat 🙂 a ked som ich naplnila tak boli dost krehke, niektore mi popraskali …ale inde asi chybu nerobim??? Dakujem pekne za odpoved

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 14:36

      Tak to budou opravdu nedopečené 🙁 zkuste teplotu snížit na 140 a péct o trochu déle, případně nechat déle schnout před pečením 🙂 u makronek jeden nikdy neví 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2018 v 15:40

    Dobre budem trénovať 🙂 Dakujem

    Odpovědět
  • Unknown
    21. 2. 2018 v 7:11

    Dobrý den,objevila jsem vaše stránky. Vaše výrobky vypadají úplně úžasně��. Už těším až vyzkouším některé vaše recepty. Chtěla bych vyzkoušet snad vše,už delší dobu uvažuji o nějakých nových krémech do dortíků a u vás nevím kterým začít��,tolik možností. Vy snad máte opravdu zlaté cukrářské ručičky��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2018 v 15:43

      Petro, děkuji 🙂 jsem ráda, že jste můj blog objevila a věřím, že budete stejně nadšena, až něco vyzkoušíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2018 v 22:14

    §tak už to postihlo i mě-makronková mánie 🙂 už dřív jsem je zkoušela ze směsi a pořád mám ten samý problém-pečení. Tyhle jsem sušila 2,5 hodiny, pak dokonce tím fénem, to jsem si připadala trochu jako blázen, že fénuju plech… ODpozorovala jsem ale, že mi pukají při vyšší teplotě v troubě. moje trouba totiž peče uprostřed víc než na krajích, plechy bývají popraskané právě více na rkajích než uprostřed. V mojí troubě tak snesou cca 120 stupnů. není to divné? některé recepty udávají i 170… každopádně vychytat správný okamžik kdy musí ven je kumšt. vyndám je brzo, jsou přilepené, vyndám je později, jsou ohnědlé. no a teď co s nimy 😀 Zuzana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 16:35

      Zuzko, plně chápu Vaši "mánii", jak to člověka popadne, tak prostě musí zkoušet 🙂 řekla bych, že zásadní problém bude právě v té troubě. Profesionální cukráři mají trouby jiné, makronky se tam pečou rovnoměrně a bez problémů. Doma si to holt člověk musí vychytat, každá trouba peče trochu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Aknelka
    12. 7. 2018 v 18:40

    Dobrý večer Míšo,
    dnes jsem se po druhé pustila do makronek. Dle vašeho postupu jsem je připravila, všechno šlo pěkně. Na plechu se neroztékaly, po dvou hodinách byly pěkně zaschlé. Problém vznikl při pečení. Všechny mi popraskaly a neutvořila se u nich ta nožička. Takže místo pěkných makronek mám takové malé sopky. Nevíte, kde by mohl být zádrhel? Naštěstí je nemám na žádnou akci, pekla jsem jen tak, pro radost a po šíleném pečícím absťáku. I tak se moc těším, až je promažu citrónovým krémem a pustím se do nich.
    Předem děkuji za radu.
    Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 10:32

      Lenko, zdravím Vás, s makronkami je někdy potíž a těžko říct, kde přesně je chyba. Na vině může být trouba, každá peče trochu jinak, špatně zašlehaný rozvar a tím pádem špatný sníh, mandlová mouka … Je zvláštní, že poslední plech se povedl … sušením to určitě nebude, protože jak jsem po letech zjistila, makronky připravované s rozvarem se nemusí nechávat schnout vůbec 🙂 Je mi líto, ale takto na dálko je opravdu těžké radit 🙂

      Odpovědět
  • Aknelka
    12. 7. 2018 v 18:42

    Ještě musím dodat, že poslední plech dopadl téměř na jedničku, jen tři prasklé, zbytek super. Nechápu proč se ty první dva nepovedly.

    Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2018 v 18:11

    Hezký večer Míšo 🙂 Poslední dobou mám s makronkami problém a ne a ne ho vyřešit 😀 Ve fázi, kde šlehám bílky a liji do něj cukroví rozvar se mi tímto spojením bílky vůbec nevyšlehají dotuha, hmota je řídká ( stéká ze stěrky…) Nevěděla byste, čím by to mohlo být? Vejce jsem zkoušela různa… z lednice, odleželé při pokojové teplotě… stále stejný problém… 🙁 Děkuji za odpověď!!! Štěpánka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2018 v 7:15

      Štěpánko, zdravím, šleháte ručním šlehačem nebo v robotu? Lijete rozvar po hraně mísy, aby se nedostal do metly? Na vině může být více věcí, špatný rozvar, pomalejší šlehání nebo se rozvar nedostane do bílků celý …. vejce mohou být klidně čerstvá, ale lepší pokojové teploty. Sníh nemusí být úplně tuhý, ale určitě by neměl stékat z metly, takový vůbec nepoužívejte.
      Dříve jste ten problém neměla? 🙂

      Odpovědět
    • tastylife
      26. 11. 2018 v 8:07

      Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 11. 2018 v 8:08

      Míšo, děkuji za odpověď! Šlehám ručním šlehačem, rozvar vlévam po hraně, ale teď si nejsem jistá, jestli se dotýká metly…. asi ano, někdy…. Dříve takovéto problémy nebyly, ale nyní se mi povede sníh, který nestéká tak 1/10…

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 1. 2019 v 14:43

    Dobrý den, chystám se na první makronkový pokus 🙂 Chtěla bych se zeptat, zda mají být bílky před použitím v pokojové teplotě nebo studené z lednice. Děkuji, hezký den Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2019 v 16:02

      Jano, zdravím, ano, bílky by měly mít pokojovou teplotu.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 1. 2019 v 17:53

    Dobrý den Míšo, zkouším upéct makronky avšak mám stále moc husté těsto, spíš bych z něj udělala kouli než aby stékalo. Množství surovin je stejné jako uvádíte v receptu. Tušíte čím by to mohlo být? Děkuji za Vaší odpověď. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 1. 2019 v 13:37

      Jano, zdravím, jestli máte moc husté těsto, bude zřejmě problém v mandlové mouce. V poslední době jsem se setkala s několika případy, kdy se mouka nedala vůbec použít, např. pokud ji máte koupenou v drogerii DM nebo u Fialy v Praze, extra jemnou.

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 1. 2019 v 20:02

    Mouku mám z DM. Zkusím jinou značku. Děkuji:-)

    Odpovědět
  • Unknown
    5. 6. 2019 v 6:47

    Perfektní, krásně popsány recept. Taky se na ně chystám už dlouho, podle vašich rad to půjde samo.😄

    Odpovědět
  • Anonymní
    19. 7. 2019 v 11:37

    Dobrý den,
    Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Už poněkolikáté jsem pekla makronky dle vašich receptů a vždy se mi docela povedli. Co se mi ale stává téměř pokaždé je, že některé se prostě přilepí k papíru a nejdou dolů…dokonce na jednom plechu mám ty přilepené a současně ty co se oslepují téměř samy. Zkoušela jsem je víc dopéct,ale to mi pak už přijdou přepečené. Nevíte náhodou,kde dělám chybu
    Děkuji za odpověď
    A. Znojmo

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2019 v 13:53

      Zdravím, pokud nejdou makronky odlepit, tak jsou nedopečené. V klasické troubě jsou krajní makronky na plechu více upečené, než ty uprostřed. To je fakt a nic s tím neuděláte. Zkuste péct při nižší teplotě a delší dobu …. 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 12. 2019 v 18:27

    Dobry vecer, dnes jsem zkoušela makronky podle Vaseho receptu…akorat tedy nevim, kde se stala chyba…testo bych rekla, ze dopadlo dobre, zasychalo pres dve hodiny. Pak jsem dala upect a u prvniho plechu nevylezla noha a dost popraskaly, u druheho vylezly nohy skoro u vsech, ale spis me zajima….jak je mozne, ze mi treba popraskala jen pulka plechu?😄 Maji dele schnout? Pecu 14 minut na 145 stupnu. V pulce plech otacim….dekuji de radu a info….a jeste….krem je vyborny. Mela jsem co delat, aby zbylo na promazání 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 12. 2019 v 20:39

      Těžko říct takto na dálku, kde se stala chyba, mohlo to být v rozvaru, špatně vymíchané těsto, kvalita surovin … u makronek může být těch příčin více. Makronky se dají péct i bez zasychání, dlouhé schnutí je spíše na škodu. Tak alespoň krém se povedl 🙂

      Odpovědět
  • Karolina
    7. 1. 2020 v 12:22

    Dobrý den, mám dotaz ohledně karamelu.
    Vše dělám dle vašeho receptů ale když dám na karamel smetanu tak se mi cukr zdrcne a zůstane z něj jakoby bonbon a nejde jo rozpustit takže ho musím pak vybirat z hrnce. můžete mi poradit jak se tomu vyvarovat? Moc děkuji 😊

    Odpovědět
    • Unknown
      20. 3. 2020 v 7:53

      Šlehačka by měla mít stejnou teplotu jako karamel…já ji leju do karamelu když se smetana začne vařit a musíte smetanu lit pomalu a rychle míchat,aby se to rozpustilo…POZOR na popraskání a hlavně to mějte mimo sporák,já si většinou kastrulek s roztaveným cukrem dám do dřezu a až tam to zálibám tak jak jsem psala předtím….snad jsem vám trochu pomohla 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 3. 2020 v 7:34

    Strašně moc děkujeme za úžasný recept a rady k nezaplacení. První makronky a byly skvělé. Jak vzhledem tak chutí. Děkujeme!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2020 v 15:34

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 5. 2020 v 12:15

    Krásný den, chtěla bych se zeptat. Jak dlouho vydrží nenaplněné makronky, když se mi nechtějí dávat do mrazáku? Dělám pro syna oslavu, tak si potřebuju všechno nějak rozvrhnout, abych to stihla a makronky budu dělat poprvé tak snad se mi povedou 🙂
    Mockrát Vám děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2020 v 18:26

      Já nechávám max 2-3 dny, pak raději mrazím. Z mé zkušenosti nejsou po delším skladování už takové, jako po upečení.

      Odpovědět

Zanechte komentář