Menu
Makronky

Makronky se slaným karamelem

Po delší odmlce jsem tu zase s makronkami a mojí nejoblíbenější příchutí … slaným karamelem. Je potřeba k tomu něco dodávat? Není, je to prostě dokonalé spojení. Sladká mandlová pusinka a lehce nahořklá chuť karamelu zvýrazněná mořskou solí. Pro někoho stále trochu nezvyklé, pro někoho lehce návykové 🙂

Recept na pusinky jsem si přinesla z kurzu makronek, který jsem absolvovala už před rokem v cukrárně Saint Tropez. Nijak zvlášť se neliší od ostatních, jen základní množství jsem musela upravit pro domácí podmínky, protože dělat makronky z půl kila mandlové mouky je i na mě trochu moc. Makronky se připravují italskou technikou, tedy s cukrovým rozvarem a profesionální příprava se téměř neliší od domácího pečení. Jen tu troubu mají lepší 🙂

Základem krému je slaný karamel, do kterého se ještě za tepla zašlehá máslo. Právě díky máslu je krém pevnější a makronky nerozmáčí. Můžete je tak bez obav naplnit i několik dní předem.

K samotné přípravě makronek přidávám ještě několik vlastních poznatků a zkušeností:

– na pečení se mi nejvíce osvědčila hnědá pečící folie, na papíru se mi makronky roztékají a silikonové podložky jsou naprosto nepoužitelné 🙂

– obvykle peču bez horkého vzduchu a plech v polovině pečení obracím, ale mám vyzkoušeno i s horkým vzduchem

– peču na střední příčce trouby a vždy jen jeden plech

– bílky šlehám většinou velkým stolním robotem, ale jde to i malým ručním šlehačem

– používám bílky, které jsou min. den předem oddělené od žloutků, nicméně čím jsou starší, tím lépe se pak odměřují

– mandlovou mouku s moučkovým cukrem pouze promixuji a už neprosívám, není to nutné

– makronky suším zcela do ztvrdnutí a úplného zaschnutí, někdy i několik hodin, většina popraskaných makronek je právě díky nedostatečnému sušení

– případné špičky na makronkách odstraníte poklepáváním dlaní zespodu na plech

– každopádně i když peču pořád stejně, i mě se občas makronky nepovedou 🙂

Na makronky budete potřebovat:

150 g mandlové mouky

150 g moučkového cukru
57 + 57 g bílků
150 g cukru krupice
38 ml vody
oranžová barva (gelová nebo tekutá)

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folíí. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení.

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a přesypte do mísy. Dříve jsem ještě prosívala přes síto, ale není to nutné. Přidejte polovinu bílků (57 g), promíchejte do pasty a odložte stranou.

150 g cukru dejte společně s vodou do menšího kastrolku a při střední teplotě svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se začne voda vařit, začněte šlehat druhou polovinu bílků (57 g). Jakmile rozvar dosáhne teploty 118 stupňů, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu a dobře zašlehejte.

Sníh po částech vmíchejte do mandlové pasty, těsto roztírejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí.

Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky nechte zaschnout, až jsou pevné a na dotek nelepivé. Může trvat i více jak dvě hodiny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Troubu si předehřejte na 150 stupňů, já používám ještě teploměr do trouby. Makronky pečte 13 – 14 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku.

Krém se slaným karamelem:

120 g cukru krupice

85 g smetany ke šlehání

4 g mořské soli

120 g másla

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout.

Cukr dejte do kastrůlku a při střední teplotě utavte na karamel. Mezitím si ohřejte smetanu a teplou vlijte na karamel. Míchejte, až je směs hladká, přidejte sůl a dobře promíchejte. Přelijte do mísy a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu 45 stupňů.

Po kouskách pomalu zašlehejte změklé máslo, nakonec zvyšte otáčky a vyšlehejte do světlého krému. Pokud by se Vám krém srazil, dejte misku na pár sekund zahřát do mikrovlnné trouby a znovu našlehejte.

 

Krém přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a naplňte makronky. Nechte minimálně jeden den odležet. Skladujte v lednici, před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.

inspirace na krém z webu http://www.flickyourfood.com/

Vytisknout recept

122 Comments

  • Gabrieless
    16. 10. 2015 v 15:48

    Ty jsou báječné 🙂 Super tip 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2015 v 21:54

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 10. 2015 v 19:47

    No tééééda, krása, luxus, precizní práce, gratuluji, Milo! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2015 v 21:55

      Mileno, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    17. 10. 2015 v 9:30

    Miluju slaný karamel, ale na markonky jsem se ještě neodvážila, ty vaše vypadají opravdu profesionálně. myslím, že Piere Hermé by vás klidně mohl najmout do jednoho ze svých pařížských butiků 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 9:55

      Madlo, díky 🙂 tak to je zatím asi ta největší poklona, jakou jsem kdy dostala 🙂 moc si toho vážím, ale myslím, že se mám pořád ještě co učit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2015 v 14:55

    Dobrý den, Mílo, díky Vašemu blogu jsem letos na jaře začala péct makronky. Ne vždy jsou perfektní, ale neztrácím naději a peču dál. Nicméně recept na slaný karamel je neskutečná pecka! Manžel prohlásil, že je to nejlepší příchuť mezi ostatními (vyzkoušela jsem malinové, pistáciové i zázvorové). Poprvé jsem vyzkoušela italskou metodu a makronky mi přijdou takové pevnější (až jsem se bála, že budou tvrdé), ale po naplnění krémem jsou měkké a výborné 🙂 Vždy se těším na další publikované recepty! Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2015 v 7:26

      Dobrý den, Jitko K., věřte mi, že i moje makronky jsou občas nepovedené 🙂 ale na chuti jim to naštěstí nic neubere. Souhlasím s Vámi, slaný karamel je skvělý a člověk mu lehce propadne. Zkuste i některý z dalších receptů se slaným karamelem. Jinka pokud jde o italskou techniku, také jí dávám přednost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2015 v 9:36

    Dobrý den, Mílo, chtěla bych Vás poprosit o radu. A to ohledně barviva do makronek. Používám gelové barvy Wilton, ale pokud chci nějakou sytou intenzivní barvu, tak to s těmito gelovými nedosáhnu. Např. Hnědá je ve finále karamelová a Vánoční červná je tmavě růžová. Máte nějaký tip na barvu, která bude intenzivní a reálná podle popisu? moc děkuji za radu Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 10:13

      Jitko, dobrý den, s barvami do makronek je to někdy těžké 🙂 a obávám se, že žádný přesný tip Vám nedám 🙁 já sama jsem vyzkoušela gelové, tekuté i práškové a žádná mi nepřijde ideální. Mám pocit, že když se dá barvy hodně, aby byla ve výsledku tmavá, tak to ovlivní trochu chuť i strukturu makronky. Na hnědou barvu bych doporučila spíše kakao, tedy za předpokladu, že chcete čokoládové 🙂 Problém je taky v tom, že mandle nejsou čistě bílé a proto se i barvy trochu zkreslí. Někdy mám pocit, že se barva trochu "vypeče" při pečení. Profesionálové používají speciální práškové barvy, zatím jsem je ale na českém trhu neobjevila. Myslím, že ty gelové jsou asi nejlepším řešením, zkuste si koupit ty koncetrované nebo zkusit dát barvy více. Mila

      Odpovědět
    • Ema
      7. 4. 2023 v 15:34

      Dobrý den,
      Já na makronky používám gelové barvy fractal, makronky pak vždy vypadají skvěle😉🙂
      Přeji všem zábavné pečení, ať se Vám makronky povedou, a jinak recept je skvělý, dávám pět z pěti🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:17

    Dobry den Milo, moc prosim o radu ohledně makaronu. Když si připravím těsto, tak je vždy moc tuhé, takze mi zůstanou špičky a po upevnění jsou makarony moc vysoké, ale nepraskaji a schnou. Tak me napadlo směs rozredit přidáním bílků. Jenže když je těsto tak akorat tekuté, aby mi zmizely špice, tak pak nechtějí makronky zaschnout a schnou třeba i 8 hodin a více a nakonec buď stejne popraskaji nebo se na nich vytvoří takový divny povlak. Takze ředění asi nebude ono, protože pak jsou příliš mokré, aby zaschly. Tak me napadlo, ze musím delat chybu někde v postupu, když těsto neni dostatečně řídké, ale dávám množství podle receptu. Když jsem makaronky dělala poprvé, tak první 2-3 pokusy byly ok, už jsem nemusela nic ředit. Ale od te doby už jsem je pekla xkrat a za boha nemuzu přijít na to, co dělám špatně:-(((. Nevíte co udělat, aby těsto bylo dostatečně řídké na to, aby mi po vytlačeni nezustavaly hory, které se už nehnou?
    Zdraví Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 1. 2016 v 7:52

      Evo, zdravím Vás, těsto je potřeba míchat tak dlouho, až má správnou konzistenci. Nejlépe toho dosáhnete, když ho roztíráte po míse, je to lepší, než klasické míchání. Přidání bílků asi není moc dobrý nápad 🙂 Špičky na makronkách se dají docela dobře odstranit, když budete dlaní bouchat zespodu na plech, ve většině případů to pomůže 🙂 Tak zkuste a věřím, že to pomůže 🙂 hezký den. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:21

    Ve drudge veteran ma byt – po upečeni, ne po upevneni. Autokorekce 🙁

    Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2016 v 1:28

    Me picne :-D. Takze oprava znova, zase ta autokorekce a uz jsem to nezkontrolovala… Ve druhe větě ma byt- po upečení, ne upevnění:-)

    Odpovědět
  • Anonymní
    12. 1. 2016 v 1:14

    Tak jsem procetla internet a dnes další pokus a úspěch! Proste jsem se s dalšími pokusy zlepšila a těsto jsem měla zamichane rychleji, ale bylo moc tuhé. Čím dele se směs míchá, tím je řidší, v tom byl cely problém 🙂

    Odpovědět
  • Lucka
    13. 2. 2016 v 20:20

    Dobrý den paní Mílo. Už delší dobu se chystám péct makronky, ale nikde jsem nesehnala mandlovou mouku. Koupila jsem pouze mleté mandle. Používá se k výrobě makronek pouze originál kupovaná mandlová mouka, nebo si ji mohu vyrobit z těch mandlí? Jinak vaše makronky jsou přenádherné, uplně si umím představit jak chutnají 🙂 Děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2016 v 20:40

      Lucko, hezký večer, děkuji 🙂 mandlová mouka se dá koupit na cukrářských eshopech, ale třeba v období Vánoc ji měli i v Lidlu. Jsou to vlastně mleté loupané mandle, takže vyrobit si ji můžete i doma, jen je to trochu víc pracné 🙂 pokud jste měla štěstí a koupila loupené mleté mandle, můžete je rovnou použít. Mila

      Odpovědět
  • radushka
    23. 3. 2016 v 21:57

    Krásné jsou:) mohla bych se zeptat..kdyz mám slaný karamel ve sklenicce v lednici, chápu dobře, ze při přípravě krému musím rozehřát a vmichat máslo:) dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2016 v 7:46

      Děkuji 🙂 pokud máte už hotový slaný karamel, zahřejte ho na teplotu cca 45 stupňů a po kouskách všlehejte lehce změklé máslo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 8. 2016 v 8:21

    Dobrý den Mílo, mohu se prosím zeptat, zda první polovinu bílků mám také ušlehat do sněhu a poté přidat do mandlové mouky s cukrem, nebo je přidat bez šlehání a pouze to promíchat?

    Děkuji

    Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 8. 2016 v 10:52

      Pavlo, zdravím Vás, bílky nešlehejte, jen přidejte ke směsi mandlí a cukru a společně promíchejte, vznikne Vám taková tužší pasta 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 8. 2016 v 12:18

      Moc Vám děkuji za radu! 🙂

      Odpovědět
  • Zdena
    5. 10. 2016 v 12:27

    Zdravím,
    jedná se o tuto pečicí fólii?
    svetpeceni.cz/detail-vyrobku/peceni/pecici-papiry-a-folie/folie-teflenove/pecici-folie-teflonova-40-x-60-cm/th44145.html
    Děkuji.
    Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 10. 2016 v 14:05

      Zdeno, zdravím Vás, mám sice od jiné firmy, ale ano, to je ta správná folie na pečení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2017 v 11:20

    Dobrý dem,

    oki děkuji .. jeste mam tento: electrocomfort.cz/i914104/stolni-mixer-eta-ergo-7011-90000-stribrny

    Myslíte, že s tím by to šlo?
    A ten Kenwood mate jaky?
    dekuji
    Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2017 v 13:15

      Evo, mixér máte pěkný, ale s tím sníh bohužel neušleháte 🙂 potřebujete šlehač. Já mám Kenwood KMC 560, ale stejnou službu Vám udělá i robot jiné značky. Pokud ale nepečete pravidelně, tak je zbytečné pořizovat jen kvůli makronkám takto drahý spotřebič 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2017 v 13:59

    Oki děkuji, ten vypadá moc pěkně. No myslim, ze jsem podobny videla v tech pastelovych barvach od Sencoru.
    Tak hodne dalsich uspechu v pečení 🙂
    Eva

    Odpovědět
  • bubbles
    26. 1. 2017 v 10:48

    Mílo, zdravím a chtěla bych se zeptat, jak dlouho dopředu můžu upéct skořápky než je naplním. Případně jak je před plněním skladovat? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 18:33

      Jindřiško, dobrý večer, doporučuji péct max den před plněním. Na delší dobu dejte do mrazáku, ty pak naplňte rovnou mražené a dejte do lednice rozležet 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2017 v 20:38

    Dobrý den, Mílo,
    díky za vaše triky a tipy při pečení makronek, už se mi docela daří a nepraskají 🙂 Mám ale problém s tím karamelovým krémem – makronky nenasají vlhkost a nezměknou, jsou to prostě tvrdé skořápky s krémem – zkoušela jsem spoustu jiných krémů (ganache, různé ovocné), ale tohle se mi nikdy jindy nestalo, pouze tady u toho karamelového. Zkoušela jsem to několikrát, ale vždycky se stejným výsledkem. Chuťově je dokonalý, ale ty tvrdé skořápky jsou k ničemu. Nenapadá vás, kde může být chyba?
    Díky moc za případnou odpověď.
    Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 11. 2017 v 16:14

      Kláro, zdravím, myslím, že problém bude spíše v těch tvrdých skořápkách, než v krému 🙂 makronky by neměly být po upečení tvrdé. Nicméně zkuste do krému přidat mascarpone nebo je zavřít do krabice s nakrájeným jablkem jako se to dělá u perníčků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 21:46

    Dobrý večer. Vašu stránku som si veľmi obľúbila a často pečiem podla Vašich receptikov. Dnes som sa odhodlala na makronky. Skusala som predtym aj ine recepty ale nedarilo sa mi….teraz boli makronky paradne, popraskali mi asi len 4ks …len sa chcem spytat. Ked ich po upečeni necham na papieri a potom davam dole ..su akoby jemne nedopečene v strede. Je to tak v poriadku? ďakujem Mirka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:06

      Mirko, děkuji za přízeň, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 Jdou Vám makronky z papíru hezky sloupnout? Pokud zůstává kousek těsta na papíru a makronky jsou uprostřed nedopečené, zkuste příště péct o chvilku déle 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 2. 2018 v 14:11

      Po vychladnuti mi idu z papiera tak, ze ak nedam pozor, tak stred zostane prilepený na papiery :D…skusala som teplotu na 155 ale to asi nebolo dobre, a dlhsie pecenie pri 150st sa mi zdalo ze uz budu moc pripalene…tak budem este skusat 🙂 a ked som ich naplnila tak boli dost krehke, niektore mi popraskali …ale inde asi chybu nerobim??? Dakujem pekne za odpoved

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 14:36

      Tak to budou opravdu nedopečené 🙁 zkuste teplotu snížit na 140 a péct o trochu déle, případně nechat déle schnout před pečením 🙂 u makronek jeden nikdy neví 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2018 v 15:40

    Dobre budem trénovať 🙂 Dakujem

    Odpovědět
  • Unknown
    21. 2. 2018 v 7:11

    Dobrý den,objevila jsem vaše stránky. Vaše výrobky vypadají úplně úžasně��. Už těším až vyzkouším některé vaše recepty. Chtěla bych vyzkoušet snad vše,už delší dobu uvažuji o nějakých nových krémech do dortíků a u vás nevím kterým začít��,tolik možností. Vy snad máte opravdu zlaté cukrářské ručičky��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2018 v 15:43

      Petro, děkuji 🙂 jsem ráda, že jste můj blog objevila a věřím, že budete stejně nadšena, až něco vyzkoušíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2018 v 22:14

    §tak už to postihlo i mě-makronková mánie 🙂 už dřív jsem je zkoušela ze směsi a pořád mám ten samý problém-pečení. Tyhle jsem sušila 2,5 hodiny, pak dokonce tím fénem, to jsem si připadala trochu jako blázen, že fénuju plech… ODpozorovala jsem ale, že mi pukají při vyšší teplotě v troubě. moje trouba totiž peče uprostřed víc než na krajích, plechy bývají popraskané právě více na rkajích než uprostřed. V mojí troubě tak snesou cca 120 stupnů. není to divné? některé recepty udávají i 170… každopádně vychytat správný okamžik kdy musí ven je kumšt. vyndám je brzo, jsou přilepené, vyndám je později, jsou ohnědlé. no a teď co s nimy 😀 Zuzana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 16:35

      Zuzko, plně chápu Vaši "mánii", jak to člověka popadne, tak prostě musí zkoušet 🙂 řekla bych, že zásadní problém bude právě v té troubě. Profesionální cukráři mají trouby jiné, makronky se tam pečou rovnoměrně a bez problémů. Doma si to holt člověk musí vychytat, každá trouba peče trochu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Aknelka
    12. 7. 2018 v 18:40

    Dobrý večer Míšo,
    dnes jsem se po druhé pustila do makronek. Dle vašeho postupu jsem je připravila, všechno šlo pěkně. Na plechu se neroztékaly, po dvou hodinách byly pěkně zaschlé. Problém vznikl při pečení. Všechny mi popraskaly a neutvořila se u nich ta nožička. Takže místo pěkných makronek mám takové malé sopky. Nevíte, kde by mohl být zádrhel? Naštěstí je nemám na žádnou akci, pekla jsem jen tak, pro radost a po šíleném pečícím absťáku. I tak se moc těším, až je promažu citrónovým krémem a pustím se do nich.
    Předem děkuji za radu.
    Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 10:32

      Lenko, zdravím Vás, s makronkami je někdy potíž a těžko říct, kde přesně je chyba. Na vině může být trouba, každá peče trochu jinak, špatně zašlehaný rozvar a tím pádem špatný sníh, mandlová mouka … Je zvláštní, že poslední plech se povedl … sušením to určitě nebude, protože jak jsem po letech zjistila, makronky připravované s rozvarem se nemusí nechávat schnout vůbec 🙂 Je mi líto, ale takto na dálko je opravdu těžké radit 🙂

      Odpovědět
  • Aknelka
    12. 7. 2018 v 18:42

    Ještě musím dodat, že poslední plech dopadl téměř na jedničku, jen tři prasklé, zbytek super. Nechápu proč se ty první dva nepovedly.

    Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2018 v 18:11

    Hezký večer Míšo 🙂 Poslední dobou mám s makronkami problém a ne a ne ho vyřešit 😀 Ve fázi, kde šlehám bílky a liji do něj cukroví rozvar se mi tímto spojením bílky vůbec nevyšlehají dotuha, hmota je řídká ( stéká ze stěrky…) Nevěděla byste, čím by to mohlo být? Vejce jsem zkoušela různa… z lednice, odleželé při pokojové teplotě… stále stejný problém… 🙁 Děkuji za odpověď!!! Štěpánka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2018 v 7:15

      Štěpánko, zdravím, šleháte ručním šlehačem nebo v robotu? Lijete rozvar po hraně mísy, aby se nedostal do metly? Na vině může být více věcí, špatný rozvar, pomalejší šlehání nebo se rozvar nedostane do bílků celý …. vejce mohou být klidně čerstvá, ale lepší pokojové teploty. Sníh nemusí být úplně tuhý, ale určitě by neměl stékat z metly, takový vůbec nepoužívejte.
      Dříve jste ten problém neměla? 🙂

      Odpovědět
    • tastylife
      26. 11. 2018 v 8:07

      Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 11. 2018 v 8:08

      Míšo, děkuji za odpověď! Šlehám ručním šlehačem, rozvar vlévam po hraně, ale teď si nejsem jistá, jestli se dotýká metly…. asi ano, někdy…. Dříve takovéto problémy nebyly, ale nyní se mi povede sníh, který nestéká tak 1/10…

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 1. 2019 v 14:43

    Dobrý den, chystám se na první makronkový pokus 🙂 Chtěla bych se zeptat, zda mají být bílky před použitím v pokojové teplotě nebo studené z lednice. Děkuji, hezký den Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2019 v 16:02

      Jano, zdravím, ano, bílky by měly mít pokojovou teplotu.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 1. 2019 v 17:53

    Dobrý den Míšo, zkouším upéct makronky avšak mám stále moc husté těsto, spíš bych z něj udělala kouli než aby stékalo. Množství surovin je stejné jako uvádíte v receptu. Tušíte čím by to mohlo být? Děkuji za Vaší odpověď. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 1. 2019 v 13:37

      Jano, zdravím, jestli máte moc husté těsto, bude zřejmě problém v mandlové mouce. V poslední době jsem se setkala s několika případy, kdy se mouka nedala vůbec použít, např. pokud ji máte koupenou v drogerii DM nebo u Fialy v Praze, extra jemnou.

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 1. 2019 v 20:02

    Mouku mám z DM. Zkusím jinou značku. Děkuji:-)

    Odpovědět
  • Unknown
    5. 6. 2019 v 6:47

    Perfektní, krásně popsány recept. Taky se na ně chystám už dlouho, podle vašich rad to půjde samo.😄

    Odpovědět
  • Anonymní
    19. 7. 2019 v 11:37

    Dobrý den,
    Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Už poněkolikáté jsem pekla makronky dle vašich receptů a vždy se mi docela povedli. Co se mi ale stává téměř pokaždé je, že některé se prostě přilepí k papíru a nejdou dolů…dokonce na jednom plechu mám ty přilepené a současně ty co se oslepují téměř samy. Zkoušela jsem je víc dopéct,ale to mi pak už přijdou přepečené. Nevíte náhodou,kde dělám chybu
    Děkuji za odpověď
    A. Znojmo

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2019 v 13:53

      Zdravím, pokud nejdou makronky odlepit, tak jsou nedopečené. V klasické troubě jsou krajní makronky na plechu více upečené, než ty uprostřed. To je fakt a nic s tím neuděláte. Zkuste péct při nižší teplotě a delší dobu …. 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 12. 2019 v 18:27

    Dobry vecer, dnes jsem zkoušela makronky podle Vaseho receptu…akorat tedy nevim, kde se stala chyba…testo bych rekla, ze dopadlo dobre, zasychalo pres dve hodiny. Pak jsem dala upect a u prvniho plechu nevylezla noha a dost popraskaly, u druheho vylezly nohy skoro u vsech, ale spis me zajima….jak je mozne, ze mi treba popraskala jen pulka plechu?😄 Maji dele schnout? Pecu 14 minut na 145 stupnu. V pulce plech otacim….dekuji de radu a info….a jeste….krem je vyborny. Mela jsem co delat, aby zbylo na promazání 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 12. 2019 v 20:39

      Těžko říct takto na dálku, kde se stala chyba, mohlo to být v rozvaru, špatně vymíchané těsto, kvalita surovin … u makronek může být těch příčin více. Makronky se dají péct i bez zasychání, dlouhé schnutí je spíše na škodu. Tak alespoň krém se povedl 🙂

      Odpovědět
  • Karolina
    7. 1. 2020 v 12:22

    Dobrý den, mám dotaz ohledně karamelu.
    Vše dělám dle vašeho receptů ale když dám na karamel smetanu tak se mi cukr zdrcne a zůstane z něj jakoby bonbon a nejde jo rozpustit takže ho musím pak vybirat z hrnce. můžete mi poradit jak se tomu vyvarovat? Moc děkuji 😊

    Odpovědět
    • Unknown
      20. 3. 2020 v 7:53

      Šlehačka by měla mít stejnou teplotu jako karamel…já ji leju do karamelu když se smetana začne vařit a musíte smetanu lit pomalu a rychle míchat,aby se to rozpustilo…POZOR na popraskání a hlavně to mějte mimo sporák,já si většinou kastrulek s roztaveným cukrem dám do dřezu a až tam to zálibám tak jak jsem psala předtím….snad jsem vám trochu pomohla 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 3. 2020 v 7:34

    Strašně moc děkujeme za úžasný recept a rady k nezaplacení. První makronky a byly skvělé. Jak vzhledem tak chutí. Děkujeme!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2020 v 15:34

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 5. 2020 v 12:15

    Krásný den, chtěla bych se zeptat. Jak dlouho vydrží nenaplněné makronky, když se mi nechtějí dávat do mrazáku? Dělám pro syna oslavu, tak si potřebuju všechno nějak rozvrhnout, abych to stihla a makronky budu dělat poprvé tak snad se mi povedou 🙂
    Mockrát Vám děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2020 v 18:26

      Já nechávám max 2-3 dny, pak raději mrazím. Z mé zkušenosti nejsou po delším skladování už takové, jako po upečení.

      Odpovědět
  • Lucie Bartu
    16. 12. 2020 v 9:26

    Dobry den,
    Byla jsem na Vasem kurzu peceni makronek a od te doby sleduji Vas web a obcas z nej neco upecu. Makronky jsou ale manzelovy (a i moje) nejoblibenejsi. O vanocich tradicni cukrovi nepecu, ale makronky vzdy udelat musim :). Chtela bych se zeptat na ruzne prichute makronek a jejich posyp: Cim vsim lze makronky posypat? Videla jsem ze pouzivate kokos, drobecky ze susenek, skorici, mak…. Premyslela jsem, zda by byla mozna i rozpustna kava, kakao, par krystalek cukru nebo v pripade slaneho karamelu soli?
    Dekuji za odpoved. Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2020 v 9:40

      Ano, makronky jsou lehce návykové 🙂 posypat je můžete kakaem, drcenými kakaovými boby, oříšky, cukrem i solí, jen pozor, někdy mohou praskat. Rozpustná káva vhodná není, sama o sobě není chuťově dobrá.

      Odpovědět
      • Lucie Bartu
        16. 12. 2020 v 10:29

        Dekuji moc za odpoved. Jeste jsem se chtela zeptat jak dlouho vydrzi krem slany karamel a cokoladove a ovocne ganache? Makronky dam pred plnenim jeste urcite zmrazit, ale krem chci udelat dnes/zitra. Predpokladam ze vse vydrzi nejmene tyden, dva, je to tak?
        dekuji Lucka

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 12. 2020 v 13:25

          Ano, krémy určitě vydrží, nicméně ten karamelový je lepší použít hned po přípravě. Pokud ho dáte do lednice, musíte ho nechat pak povolit na pokojovou teplotu a znovu našlehat.

          Odpovědět
  • Lucie Bártů
    19. 12. 2020 v 16:41

    Děkuji moc. Ještě mám jednu otázku. Jak dlouho vydrží samotné skořápky ( nenaplněné) mimo mrazák? Za předpokladu, že jsou v uzavřené suché plastové krabičce? Mám plný mrazák a chci makronky plnit ve středu ( budu péct zítra, tzn 3 dny před plněním), děkuji Bártů

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2020 v 20:07

      Makronky obvykle plním max. do 2 dnů, jinak dávám do mrazáku. Není to trvanlivé pečivo a pokud se skladují delší dobu, ztvrdnou a ztrácí křehkost. Nicméně slaný karamel je máslový krém a můžete klidně naplnit i dříve, vydrží.

      Odpovědět
  • Michala
    24. 1. 2021 v 13:27

    Hezký den, chtěla bych se zeptat, dělala jsem váš recept na cheesecake s jablky a slaným karamelem, který měl mimochodem ohromný úspěch. Dost karamelu mi však zbylo a tak přemýšlim kde ho použít. V receptu se máslo přidávalo rovnou do horkého karamelu, dá se i přesto třeba prošlehat ještě s máslem a použít jako krém do těchto makronek? Děkuji za odpověď Michala

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 1. 2021 v 15:21

      Ano, můžete ho našlehat s kouskem másla a použít do makronek či cukroví.

      Odpovědět
  • Ingrid
    28. 2. 2021 v 13:40

    Túto náplň robím skoro stále, milujeme ju… ale napadlo ma či by sa dal urobiť napríklad aj pomarančový karamel, len neviem ako by som to vymyslela, či by bolo vhodne vymeniť smotanu za pomarančovú šťavu…. neskúšala ste náhodou? Ďakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2021 v 15:06

      Ano, existují i varianty ovocných karamelů. Já jsem si přinesla jeden receptu z kurzu, ale je tam kombinace ještě s čokoládou. Každopádně zkusit to můžete i v tomto receptu zaměnit a uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    24. 3. 2021 v 11:07

    Dobrý den, Míšo,
    moc děkuji za vaše stránky a skvěle popsané recepty. Je radost s takovými podklady péct. Zkoušela jsem i makronky (koupila jsem si i váš online kurz), nicméně se mi moc nedaří makronky dopékat. Zkoušela jsem různé teploty až do 155 °C, ale ještě nikdy se mi nestalo, že by byly makronky po cca 15 – 20 minutách hotové a vždy musím dopékat ještě třeba dalších 10 minut, protože prostě nefunguje „test“ dopečení a makronky se mi z folie / papíru prostě neodlepují. Nechávám tedy péct vždy déle, ale pak mi makronky lehce hnědnou. Nevíte, zda je lepší péct na ještě více stupňů, nebo spíše na méně a ještě delší dobu, třeba i více jak 30 minut?

    Moc děkuji 🙂
    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 3. 2021 v 11:15

      Eliško, řekla bych, že problém bude asi někde jinde. Při teplotě 150 stupňů stačí makronkám obvykle 13-14 minut, při delší době už jsou tvrdé. Zkuste si pořídit teploměr do trouby, někdy je uvnitř teplota jiná, než ukazuje. Na vině může být i málo ušlehaný sníh před nalitím rozvaru nebo špatná mouka… Na jaké podložce pečete?

      Odpovědět
      • Eliška
        25. 3. 2021 v 10:37

        Děkuji moc za reakci, Míšo :)) Teploměr mám, používám takový ten klasický s drátkem z Ikea a na ten se snažím spoléhat. Mouky jsem zkoušela už dvě různé, ale zkusím tedy ještě více ušhlehat ty bílky před přidáním rozvaru 🙂 Peču na pečícím papíře a takové černé teflonové folii od tescomy (mám jen jednu totiž). Ale nezdá se mi, že by v tom byl velký rozdíl 🙂

        Odpovědět
  • Lenka
    26. 3. 2021 v 15:55

    Dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat na ten slaný karamel. On je jako výborný. Ale jedině s tímto krémem , když plním zmražené makronky, tak to trvá třeba 5 dní než makronky změknou. Se všemi ostatními krémy jsou makronky měkké prakticky hned, ale s tím slaným krémém jsou první dva dny jak kámen.
    Nevíte ,jak ten krém trochu upravit, aby ho makronky pěkně nasály? 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 3. 2021 v 20:04

      Ano, je to máslový krém, takže na rozdíl od ganache krému potřebuje delší dobu na rozležení 🙂 zkuste si jedině najít jiný recept na slaný karamel 🙂

      Odpovědět
  • klára
    9. 4. 2021 v 15:40

    Zdravím, chci moc poděkovat za recepty 🙂 ale chci se zeptat..dělala jsem tu pastu z mandlové mouky, moučkového cukru a bílků a stalo se mi z toho úplně tuhé těsto. :/ co jsem prosím udělala špatně? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2021 v 8:03

      Pasta má konzistenci asi jako linecké těsto. Pokud jste měla tužší nebo drobivější, na vině může být příliš jemně mletá mandlová mouka.

      Odpovědět
  • Terka
    11. 6. 2021 v 10:51

    Dobrý den,
    asi třikrát jsem zkoušela Vaše makronky a musím to zaklepat, asi štěstí začátečníka, vždy se většina povedla. Sice mám pocit, že by mohly být hladší, ale možná nemám ťip ťop mandlovou mouku. Nebo může být jiný důvod?
    A také bych se chtěla bych se zeptat, jak je vhodné naplněné makronky skladovat, zvláště teď v létě. Mohu do lednice? Neublíží jim to?
    Díky moc za Vaši práci!
    Terka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 6. 2021 v 11:14

      Makronky nejsou zase tak těžké, když se dodrží technologický postup, jde to 🙂 hrubost makronek není na škodu a určitě to není chyba nebo vada. Na vině může být hrubší mandlová mouka nebo delší zasychání před pečením. Pokud jde o skladování, tak naplněné makronky se skladují vždy v lednici v uzavřené dóze 🙂 Ty nenaplněné můžete jen při pokojové teplotě, ale max. 2-3 dny. Není to trvanlivé pečivo a po delší době ztrácí svou křehkost.

      Odpovědět
  • Markéta Hašlová
    24. 6. 2021 v 19:20

    Dobrý den,
    můžu se prosím zeptat, kde dělám chybu v karamelovém krému? Utavim cukr na karamel, naliji na něj horkou smetanu, nechám provarit a mám krásnou krémovou konzistenci. Jenže jak začne chladnout tak mi ztvrdne a nejde potom zašlehat máslo. Děkuji ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 6. 2021 v 7:15

      Nenecháváte to příliš dlouho provařit? Karamel se nesmí nechat úplně vychladnout …

      Odpovědět
      • Markéta Hašlová
        25. 6. 2021 v 10:14

        Minutku, právě že mi začne tuhnout když je ještě teplý, ale zkusila jsem z jiného receptu od Vás a ten se mi povedl, tak budu dělat ten. Děkuji 🙂

        Odpovědět
  • Tereza
    8. 7. 2021 v 20:06

    Dobrý den, krém je krásně vyšlehaný, výborný, ale tekutý. Nevíte prosím, kde by mohla být chyba?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 7. 2021 v 8:27

      Zřejmě příliš teplý karamel nebo hodně změklé máslo. Nicméně stačí chvíli zachladit a znovu našlehat 🙂

      Odpovědět
  • Iveta
    5. 8. 2021 v 18:55

    Dobry den. Delala jsem makronky dle vaseho receptu. Testo super,jen kdyz jsem je pekla neudelaly se mi ,,sukynky,,ze spod spise vybehli nahoru jako bochanky. Cim to muze byt? Dekuji za odpověď

    Odpovědět
  • Veronika
    20. 11. 2021 v 10:11

    Dobrý deň, robila som včera túto plnku a do dnes makronky nezmekli. Potrebuje táto plnka viac času?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 11. 2021 v 10:40

      Ano, máslové krémy potřebují delší dobu na rozležení a hlavně nesmí být makronky přepečené …

      Odpovědět
  • Alena
    4. 1. 2022 v 14:57

    Dobrý den. Děkuji za krásnou inspiraci na makronky a krém slaný karamel. Určitě vyzkouším. . Moc Vás ještě prosím o pistáciový krém, nenašla jsem žádný vhodný a hlavně bych ráda nějaký opravdu osvědčený. Předem moc děkuji.

    Odpovědět
  • Ilona
    14. 2. 2022 v 16:36

    Dobrý den Míšo, po tartaletkách, které všichni známí a rodina milují, jsem se vrhla na makronky. Je to můj druhý pokus a první podle Vás. Překvapil mě výsledek, pěkně vyběhla sukýnka, žádné popraskané, takže super. Ale když jsem do nich kousla, zjistila jsem že jsou duté, tedy některé. některé mírně vlhké. Pekla jsem je na 150 stupních 14 minut. Mám ubrat teplotu, aby se tak nevysušily? Ale když je naplním, určitě budou výborné. Tak moc děkuji za recepty, nápady, dorty a ostatní dobroty. A těším se na Vás v pořadu Peče celá země.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 2. 2022 v 11:27

      Tak to je skvělé, že se hned podařili 🙂 pečení je vždy individuální, protože každá trouba peče trochu jinak. Zkuste péct kratší dobu a uvidíte. Bohužel tohle je máslový krém a hodně upečené makronky obvykle moc nezměknou. Pokud byste ale dala čokoládovou ganache, změknou určitě 🙂

      Odpovědět
  • Ilona
    23. 2. 2022 v 13:54

    Dobý den. Chtěla bych udělat další pokus makronek, ale alespoň 3 barvy a různé příchutě. Dala by se jedna dávka těsta rozdělit na 3 díly a potom teprve obarvit? těsto se stejně delší dobu míchá, tak si myslím, že by to nemusel být problém. Nechci dělat 3 velké dávky. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 2. 2022 v 11:07

      Já osobně to moc nedoporučuji, protože jak se budete snažit barvu vmíchat, je velká pravděpodobnost, že těsto přemícháte … nicméně je to na Vás.

      Odpovědět
  • Ilona
    25. 2. 2022 v 19:23

    Takže je lepší udělat 2 poloviční dávky těsta?
    Děkuji Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2022 v 9:41

      Je to lepší varianta, i když poloviční dávka se hůře dělá … já osobně dělám vždy celou dávku na jednu barvu, nicméně neznamená to, že to nejde 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    13. 6. 2022 v 11:31

    Dobrý den Míšo, můžu tento krém použít jako náplň do dortu? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 6. 2022 v 7:19

      Je to máslový krém, takže pokud máte rádi máslové krémy, ano, můžete. Já osobně bych ho nepoužila 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    14. 6. 2022 v 8:45

    Míšo mohla by jste mi poradit jiny Slaný krém který by se hodil do dortu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2022 v 7:36

      Slaný karamel se do dortu dává obvykle ve formě tekuté omáčky v kombinaci s jiným krémem …

      Odpovědět
  • Eva
    14. 6. 2022 v 8:57

    Nebo Míšo myslíte, že bych mohla použít čokoládový krém a Slaný krém co máte u čokoládových cupcakes se Slaný karamelem do dortu? Čokoládovým krémem bych potřela korpusy a na to bych ještě mázla ten karamelovy krém. Po sestavení a obmazani dortu bych polila čokoládou co máte v receptech. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva
    15. 6. 2022 v 7:50

    Děkuji Míšo za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Darina
    30. 8. 2022 v 17:13

    Dobý den, prosím co jsem udělala špatně, že mi krém neztuhl?

    Odpovědět
  • Veronika
    22. 3. 2023 v 10:45

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně pečení makronek – pokud budu péct po jednom plechu, v praxi to znamená, že když makronky nadávkuji na dva plechy a počkám, až se přestanou lepit, strčím do trouby jen jeden ten plech, ten druhý ještě nechám na vzduchu připravený, až se první várka upeče? Mně se totiž takhle pokaždé stane, že ten první plech je ukázkový a druhý pak popraská. Stejně tak mi popraskají, když nadávkuji jen jeden plech (ten je opět ukázkový), zbylé těsto nechám připravené v sáčku a pak zas nadávkuju, počkám a peču, anebo když peču dva plechy naráz, tak to je vůbec noční můra. Tím pádem vždycky ten druhý plech prostě popraská a můžu tu druhou várku vyhodit, protože na dorty to nedám a návštěvě taky ne. Jsem úplně ztracená, co dělat, aby nepopraskal i druhý plech. Děkuju moc!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:48

      Ano, ostatní plechy vždy čekají na upečení. Pokud je těsto správně připravené, praskat by neměl žádný plech ze stejné dávky … Pečete italskou technikou?

      Odpovědět
  • Lucie
    20. 10. 2023 v 17:46

    Dobrý den, Míšo,

    mohla byste mi poradit? Nejsem si jistá postupem. V jaké chvíli vypínám plotnu? Hned co utavím cukr na karamel? A smetanu pak už přilévám mimo sporák a vymíchám do hladka? Nebo smetanu s karamelem vařím, dokud směs není hladká? A pak, když šlehám krém, šlehám jako když dělám šlehačku nebo stačí jen dokud se vše nespojí? Děkuji za rady, Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 10. 2023 v 20:48

      Karamel nechte na plotně, pokud lijete smetanu, aby byl horký, jakmile pak mícháte, můžete už stáhnout. Vařit by se moc neměl, protože se bude odpařovat smetana a změní se konzistence. Máslo se zašlehává až do zchladlého karamelu a lepší je studenější. A je potřeba našlehat pořádně, až krém zesvětlá. Na instagramu mám video k tomuto krému 🙂

      Odpovědět
  • Adéla
    24. 11. 2023 v 23:13

    Krásný den,paní Míšo,
    moc Vám děkuji za možnost zkoušet recepty od Vás. Jste mi velkou inspirací.Moc děkuji:)
    Prosím,ráda bych se zeptala……v receptu na makronky s extra slaným karamelem je 150g krupice. Je tim myšlen cukr krupice?Nebo opravdu krupice? Moc děkuji. Chystáme se je vyzkoušet a moc se na ně těšíme.
    Děkuju.
    Mějte krásně dny:)
    Adéla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2023 v 11:03

      Tak to jste první za ty roky, kdo si toho všiml. Samozřejmě je to cukr krupice 🙂 z mouky byste rozvar neudělala. Nicméně pokud se chystáte na makronky, doporučuji podívat se na novější příspěvky 🙂

      Odpovědět
      • Adéla
        1. 2. 2024 v 13:19

        Moc děkuji za doporučení:) Kouknu. Krásný den!

        Odpovědět
  • Petra
    31. 1. 2024 v 18:40

    Dobrý den, Míšo, váš web je pro mě neskutečnou inspirací, už jsem zkoušela spoustu vašich receptů a vždy jsem sklidila úspěch. Za což vám moc děkuji, že se s námi amatérskými cukrářkami dělite o své zkušenosti a recepty. Ale makronky, velký oříšek. Načetla jsem spousty rad a viděla jsem nespočet videí, koupila teflonovou podložku, mouku tu co doporučujete, ale prostě nedaří se. Vím že každá trouba peče jinak, zkoušela jsem různé styly, ale mám pocit že i kdybych to tam nechala hodinu nebudou snad upečené. Prostě po 20 minutách, teplota kolem 140 a když na ně šáhnu hýbou se jak neupečené. Jak prosím zjistím, kdy vytáhnout z trouby? Zkoušíte je nějak před vytažením jestli jsou upečené? Vypadají hezky, ale prostě syrové nebo pak už hnědnou, takže křupavé a to doslova 😀. Zasýchat je před pečením nechávám dokud se nelepí na prst. Děkuji moc za radu. Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2024 v 9:26

      Milá Petro, ano, u makronek je spousta záhad a tajů 🙂 doporučuji prohlédnout si moje video Jak peču makronky na IG, kde je i vidět, jak zkouším, zda je upečená 🙂 Každopádně obvykle se pečou tak 15 minut a pokud ani po 20 min. nejsou pečené, bude problém asi někde v přípravě …

      Odpovědět
      • Petra
        1. 2. 2024 v 15:01

        Děkuji, mrknu na video a budu zkoušet dále. Já to nevzdám 🙂 Mějte se hezky

        Odpovědět
  • Jiřina
    1. 2. 2024 v 14:52

    Milá Míšo, v pondělí jsem se zúčastnila vašeho báječného kurzu a dnes, pokud mám kromě poznámek, v hlavě vaše rady jsem se pustila do pečení. Zdůrazňuji, že ne za zcela optimálních podmínek. Koupila jsem si teflonovou podložku a teploměr. Šlehala jsem jen el.metlami a sušila a pekla na obyčejném plechu ve staré el.troubě na horní a spodní ohřev. Makronky se podařily báječně! Potvrzuji vaše slova, že nezáleží na počasí, speciálním plechu a pod., ale hlavní je dodržovat technologický postup. Díky za kurz, který všem doporučuji. Zdraví vás Jiřina Vilímová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2024 v 11:03

      Milá Jiřinko, tak to je skvělé, že jste se do toho hned pustila a podařilo se 🙂 mám radost za Vás.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ