Menu
Makronky

Griotkové makronky

Valentýn nijak zásadně neprožívám, ale je to dobrá příležitost upéct něco romantického 🙂 třeba růžová makronková srdíčka. I když mnohem zajímavější a lákavější je na nich ta griotková náplň. Kdo mě zná, tak ví, že alkoholu příliš neholduju, ale téhle náplni neodolám. A chutná úplně stejně, ať už si naplníte srdíčka nebo jen „obyčejné“ kulaté makronky. 

Na srdíčka můžete použít silikonovou šablonu se srdíčky nebo si nakreslit srdíčka na papír a stříkat je od ruky. Mě vyhovuje druhá varianta, protože silikon není můj kamarád a makronky se mi na něm moc dobře nepečou. Ručně stříkaná srdíčka sice nejsou jedno jako druhé, ale jsou krásná právě svou nedokonalostí. A obvykle se najdou dvě, která k sobě pasují 🙂 
Griotkové makronky (ca. 30-40 ks)
Těsto na makronky: 
150 g mandlové mouky 
150 g moučkového cukru 
55 g + 55 g bílků 
150 g cukru krupice 
40 ml vody 
růžová barva
Připravte si 2-3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete péct srdíčka, můžete použít silikonovou šablonu se srdíčky nebo si můžete na spodní stranu papíru nakreslit srdíčka a stříkat je od ruky jen sáčkem. 
Troubu si předehřejte na 135-140 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet.
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a dejte do větší mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 
Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 
Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 
Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Není třeba je předem sušit. Doba pečení záleží na nastavené teplotě. 
Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru. Až po úplném vychladnutí, lépe po pár hodinách, makronky naplňte. 
Griotková náplň:
200 g růžové čokolády Ruby Callebaut
50 g malinového pyré
50 g griotky
30 g změklého másla
Čokoládu rozpusťte, v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni, a zalijte teplým malinovým pyré. Promíchejte, přidejte griotku a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přimixujte změklé máslo. 
Dejte do misky, zakryjte folií (přímo na krém) a nechte ztuhnout na chladnějším místě. 
Před plněním krém dobře stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku s hladkou nebo řezanou trubičkou a makronky naplňte. Dejte do lednice do uzavřené krabice do druhého dne rozležet. 
Krásného Valentýna a pozor, tahle náplň není zrovna vhodná pro děti :))

Vytisknout recept

19 Comments

  • Anonymní
    13. 2. 2020 v 15:59

    Dobrý den,
    jů, copak je to to tady za novinky! Krásné jako vždy a ta náplň! Jiřina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2020 v 19:47

      Jo, je to dobrota, zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    17. 2. 2020 v 9:37

    Milá paní Míšo, ani u nás Valentýn nenašel místo, pro nás je zaláskovaným dnem 1. máj a obdarování políbením pod rozkvetlou třešní se žádný komerční dárek, s jakými se na Valentýnka počítá, nic nevyrovná. Vaše makronky jsou jako obvykle úžasné a krém je vskutku mimořádný. Abych byla stylová … Vaše makronky jsou sexy. A musím se Vám pochlubit, už ve čtvrtek se je budu u Vás na kursu učit péct. Jak já se děsně těším, to ani nemůžu napsat, a v sobotu už budu připravovat vlastní a s touto náplní. Na viděnou. Sim.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2020 v 8:22

      Tak to se budu těšit na setkání 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2020 v 11:50

    Dobrý den, obdivuji vaše skvělé recepty, sama miluji pečení a už nadešel čas, naučit se i makronky, které jsou elegantní a hodí se ke každé příležitosti. 🙂 Bohužel první dávka mi zcela popraskala, nevím čím to mohlo být. Chci se však zeptat, jaké používáte barviva? Máte úžasně syté barvy a také, jakou máte zkušenost se silikonovýma formama přímo na makronky? Mockrát děkuji! Denča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:18

      Denčo, pokud Vám makronky popraskaly, na vině může být vlhká mouka, přemíchané těsto nebo trouba. Zkuste příště nechat makronky před pečením zaschnout, obvykle to pomůže. Já používám buď gelové barvy Progel nebo práškové od firmy Sosa. Zkušenos se silikonem nemám dobrou 🙂 takže ho na makronky nepoužívám, peču na teflonové folii.

      Odpovědět
    • Denča
      1. 3. 2020 v 18:08

      Milá Míšo, moc děkuji za rady, zkusila jsem znovu, tentokrát nepopraskaly a dopadly slušně. Jen se chci zeptat, nechala jsem je tedy dlouho sušit, ale po upečení mi vyběhla jen jedna strana (ten střapatý okraj), troubou to není vyběhlo to všelijak, takže nejsou vůbec tak pěkné jak mají být, čím to? 🙁

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 3. 2020 v 6:01

      Pokud Vám vyběhly nerovnoměrně, tak jsou přesušené. Před pečením stačí nechat zaschnout jen do té míry, než se nelepí na prst, určit není třeba sušit hodiny, to je spíše na škodu.

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 6. 2020 v 15:00

    Moc vás zdravím a klaním se až k zemi….jedním slovem nádhera…máte můj obdiv…makronky jsou pro mě velká výzva a prostě pojedu pecky a budu zkoušet dokud to nevychytam k dokonalosti jako jsou ty vaše…třeba dnes mi první plech popraskal ..na druhém už jen tři…a hlavně mi spodní část zůstala na folii..troubu sem měla na 135…prosím o další radu 🙏hezký den.Jiřinka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2020 v 18:27

      Zkuste nechat makronky před pečením zaschnout. Je to lepší a věřím, že Vám pak ani jedna nepraskne. Pokud zůstane část makronky na plechu jsou nedopečené. Pečte o chvilku déle nebo zvyšte teplotu. V receptu je čas i teplota pečení orientační, každá trouba peče jinak.

      Odpovědět
    • Unknown
      22. 6. 2020 v 11:42

      Krásný den vám přeji a moc děkuji za odpověď..Jinak před vámi opravdu smekám…co výrobek od vás to skvost..mějte se krásně. Jiřinka

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 7. 2020 v 11:17

    Dobrý den, máte nějaký osvědčený recept na maracujovou náplň do makronek? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 8:34

      Ano, mám, ale s dovolením si ho nechám pro sebe 🙂

      Odpovědět
  • Nina
    26. 1. 2022 v 23:20

    To sú prvé makronky v tvare srdiečka ktoré vidím 🙂 nádherne. A nápad s griotou? wau ste skvelá.

    Odpovědět
  • Jana
    19. 2. 2022 v 22:55

    Dobrý den, zkusila jsem dnes poprvé Vás recept na makronky. Vyšly mi nádherně, jen mají nizoučkou čepičku. Poradíte mi, prosím,čím to může být? Spodní část mají vyšší než vrchní. Presušene? Moc moc děkuji za reakci.

    Odpovědět
  • Karolína
    30. 4. 2022 v 8:24

    Dobrý den paní Míšo, prosím neporadila byste mi, jak správnĕ stříkat makronky ve tvaru srdíček, zkouším, ale stále se mi nedaří mít alespoň trochu stejná srdíčka, srdíčkovou šablonu mám.Předem dĕkuji. Karolína

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 4. 2022 v 8:28

      Obávám se, že se to špatně vysvětluje, je lepší vidět 🙂 zkuste si najít nějaké video na internetu, případně časem natočím 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ