Menu
Mini dortíky

Sametové dortíky

Valentýn se blíží, tak co připravit vaší drahé polovičce něco romantického? I když musím přiznat, že tyhle dortíky nebyly vůbec určené na Valentýna, ale na oslavu narozenin pro slečnu, která miluje růžovou. Je pravda, že barva se teda tak úplně nepovedla podle mých představ, ale úspěch měly dortíky i tak :))

Pro korpus jsem použila upravený recept na dort Red Velvet, proto tedy ten název „sametové“. Tenhle korpus je fajn, je vláčný, měkký, neokorá, nedrolí se a hlavně se dobře vykrajuje. Krém je dobře známá klasika ze sýra, mascarpone a smetany. Někdy je prostě lepší sáhnout po osvědčeném krému, než vymýšlet něco nového. Dortíky jsou ještě prokapané ovocným pyré a uvnitř se skrývají borůvky. 
Sametové dortíky (10 ks)
Sametový korpus:
250 g hladké mouky
špetka soli
120 g změklého másla
200 g cukru krupice
3 vejce, pokojové teploty 
250 ml podmáslí 
růžová barva (tekutá, gelová, prášková) 
1 lžička  octa 
1 lžička jedlé sody
Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem. 
Smíchejte podmáslí s růžovou barvou a dobře promíchejte.
V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a později i vejce, prošlehejte do krémova. Pak střídavě přidávejte prosátou mouku smíchanou se solí a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s octem a vmíchejte stěrkou do těsta, dobře promíchejte. Těsto nalijte do formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut, Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.
Nechte trochu zchladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a opatrně vyklopte na chladicí mřížku. 
Smetanový krém:
100 g mascarpone
100 g čerstvého sýra typu Philadelphia
200 g smetany ke šlehání 33%
2 lžíce cukru (případně více či méně dle chuti)
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou. Použila jsem špičku francouzská hvězda a Wilton 1M.

Sestavení dortíků
ovocné pyré nebo šťáva
čerstvé borůvky, maliny
jedlé květy na ozdobu
vykrajovátko o průměru 6 cm, tácky pod dortíky
Zcela vychladlý korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak dva pláty. Z plátů vykrojte kolečka o průměru 6 cm. Mě se povedlo vykrojit celkem 20 koleček a sestavit tak 10 dortíků.  
Kolečko korpusu položte na tácek, lehce pokapejte ovocným pyré a nastříkejte krém. Doprostřed krému vmáčkněte malinu nebo borůvky a přiklopte druhým kolečkem korpusu. Opět ho zvlhčete ovocnou šťávou a nastříkejte krém. Nahoře můžete ozdobit ovocem nebo jedlými květy. 

Vytisknout recept

33 Comments

  • Anonymní
    7. 2. 2020 v 10:44

    Dobrý den Míšo, ty dortíčky vypadají fantasticky, jednoduše nádhera. Krásný nápad jako dárek na sv. Valentýna:-)
    Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli budete zveřejňovat recept na cheesecake který máte na posledním příspěvku na Instagramu ve formě řezů? Ten je taky luxusní!!!! Díky moc. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 19:34

      Hanko, děkuji 🙂 podobný cheesecake určitě časem také zařadím, nebojte 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    7. 2. 2020 v 19:52

    super Míšo zase sladká bomba a krásně lahodí oku ,prosím jak udělám to ovocné pyré ,to víte jsem holka zvědavá a vše musím vyzkoušet děkují a jak píšete Valentýn se blíží 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:29

      Pyré připravíte jednoduše, propasírováním ovoce. U některých starších receptů je to uvedeno. Já pyré kupuji již hotové.

      Odpovědět
  • Jull Mitro
    7. 2. 2020 v 21:26

    Mňam, tak tie vyzerajú skvelo, hneď by som ich ochutnala. Určite tento recept vyskúšam.
    Môj blog: lifeforjul.blogspot.com/

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:28

      díky 🙂

      Odpovědět
  • Ružena
    9. 2. 2020 v 9:30

    Nápad se mi moc zamlouvá, nejen pro Valentyna☺️
    Jen tady nemáme podmáslí, stačí když použiji 33% smetanu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:25

      Podmáslí je kysané a nízkotučné, je možné nahradit jogurtem, zakysanou smetanou nebo kefírem. Smetana vhodná není.

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2020 v 17:20

    Dobry den, opravdu nema byt v receptu kakao? ☺

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 2. 2020 v 17:30

      Kakao jsem záměrně vynechala, aby vynikla růžová barva. Pokud nechcete dortíky růžové, klidně kakao přidejte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 2. 2020 v 10:15

    Dobry den Miso,
    kdyz bych chtela udelat jako cely dort, aby byl 2x prokrojeny jakou by jste mi doporucila velikost formy? A myslite, ze bych ho mohla obarvit na modro? Syn by asi z ruzove nadseny nebyl 😉
    Dekuji za radu.
    Svetla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2020 v 20:16

      Velikost formy 21-22 cm jako u klasického red velvetu. Můžete obarvit na jakoukoliv barvu, nicméně modrá půjde v kombinaci s těstech asi lehce do zelena 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 2. 2020 v 16:48

    Dobrý den Míšo, dnes jsme vyzkoušeli tento úžasný recept a musím uznat ,že dortíky jsou opravdu chutné . Jenom nevím kolik barvy použít. Použila jsem asi lžičku práškové barvy. Těsto bylo krásně červené.,ale po upečení spíš do žluta.
    Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2020 v 20:10

      Tady hodně záleží na druhu a značce barvy. Každá se chová jinak, takže těžko říct. Osobně si myslím, že bude problém v barvě 🙂 ne v množství.

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 4. 2020 v 21:09

    Dobrý den, jaký ocet prosím používáte? Vinný, jablečný, klasický? Moc děkuji 🙏

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2020 v 8:34

      Můžete použít jakýkoliv.

      Odpovědět
  • hanilisticka
    15. 5. 2020 v 13:25

    Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jestli může být forma ve tvaru obdélníku 30×37 cm , protože nevím jak by se mi do to té kulaté vešlo 20 koleček 6cm. Možná jsem to blbě přečetla tak se omlouvám za komentář.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2020 v 15:48

      Korpus se po upečení prokrojí, takže budete mít dva pláty a požadované množství koleček snadno vykrojíte. Nedoporučuji péct ve větší formě, vrstva těsta bude příliš slabá a korpus bude vysušený.

      Odpovědět
  • Zuzana
    12. 11. 2020 v 11:56

    Dobrý den Míšo, někdy se mi stává, že když šlehám máslo, cukr a poté vejce, že se máslo zdrcne i když je vše při pokojové teplotě. Můžete mi poradit zda šlehat pomalu, rychle a jestli spíše metlou nebo pádlem abych předešla krupičkám v těstě? Myslíte, že je rozdíl v kvalitě másla? Moc děkuji, krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 11. 2020 v 18:37

      Zuzko, také se mi to občas stane. Obvykle přidám trochu mouky a vše se pak krásně spojí. Kvalita másla se liší, některé obsahuje více vody, takže to může být i tím.

      Odpovědět
  • Ladislava
    20. 3. 2021 v 10:50

    Dobrý den paní Míšo,

    můžu se zeptat jak se jmenuje nebo kde sehnat zdobící špičku ,kterou máte ozdobené tyto sametové dortíčky. Taková co vytváří jakoby květinu. děkuji moc a přeji krásný den . Budu objednávat pomůcky z kurzu na pečení dortů ,tak abych se řádně vybavila 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:19

      Tahle špička je od firmy Wilton a má označení 1M. Seženete ji na cukrářských eshopech 🙂

      Odpovědět
  • eva
    28. 3. 2021 v 15:58

    dobrý den míšo,
    porovnávala jsem si, samozřejmě s receptem na vašem blogu, tento recept a recept na dort velvet red , některé gramáže se výrazně liší – např. cukr, podle kterého receptu bych měla tedy postupovat? děkuji za odpověď eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 3. 2021 v 16:06

      Recept si vyberte podle sebe, oba fungují 🙂 záleží, co chcete upéct 🙂

      Odpovědět
  • Barbora
    20. 8. 2022 v 12:44

    Dobrý den,
    mám otázečku. Proč ve všech receptech na red velvet dort, cupcakes máte červené barvivo a u sametových dortíků máte růžové? Zkoušela jsem, ale mám růžový korpus a ne červený 😀 já si právě nebyla jistá s tou barvou, ale jela jsem podle receptu a bohužel 🙁 nemám příště dát spíš červenou barvu a nebo víc než lžičku růžové?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 8. 2022 v 14:50

      Asi proto, že jsem chtěla růžové dortíky, nikoliv červené 🙂 je to napsané hned v úvodu příspěvku. Proto také nejsou nazvané „red“, ale jen sametové, použít totiž můžete klidně i modrou nebo zelenou. Množství barvy do těsta vždy závisí na její kvalitě a také na tom, jakou intenzitu chcete dostáhnout. V tomto receptu je také vynechané kakao, které by dodalo tmavší odstín.

      Odpovědět
      • Barbora
        20. 8. 2022 v 14:56

        To se omlouvám, to je tak, když člověk pořádně nečte 😀

        Odpovědět
  • Jana
    28. 11. 2022 v 14:36

    Dobrý den, prosím mužu se zeptat ohledne surovin na krém? Všechny mají mít pokojovou teplotu, nebo raději vše pořádně vychlazené včetně mísy? Mám obecně trošku strach z krémů s takovým množstvím smetany, často se mí stává, že se krém srazí. Děkuji za odpověd

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 11. 2022 v 10:31

      Smetanové krémy vždy z vychlazených surovin. Nikdy ne pokojová teplota. Rovnou z lednice, ideálně do studené mísy a šlehat. Srazí se obvykle právě díky tomu, že nejsou vychlazené nebo se přešlehají 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    13. 1. 2023 v 18:50

    Dobrý den, mám dotaz.Moje dcera by si přála upéct dort ve tvaru písmene nebo číslice,bylo by toto těsto vhodné na plech a následně vykrojit a stejným způsobem jako to máte vy i promazat? Moc děkuji, hrozně mi tyto dortíky učarovaly. Radka

    Odpovědět
  • Lenka
    5. 8. 2023 v 14:29

    Dobrý den, jen se chci zeptat, dortiky jste pekla i plnila v den konzumace? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ