Valentýn se blíží, tak co připravit vaší drahé polovičce něco romantického? I když musím přiznat, že tyhle dortíky nebyly vůbec určené na Valentýna, ale na oslavu narozenin pro slečnu, která miluje růžovou. Je pravda, že barva se teda tak úplně nepovedla podle mých představ, ale úspěch měly dortíky i tak :))
Pro korpus jsem použila upravený recept na dort Red Velvet, proto tedy ten název „sametové“. Tenhle korpus je fajn, je vláčný, měkký, neokorá, nedrolí se a hlavně se dobře vykrajuje. Krém je dobře známá klasika ze sýra, mascarpone a smetany. Někdy je prostě lepší sáhnout po osvědčeném krému, než vymýšlet něco nového. Dortíky jsou ještě prokapané ovocným pyré a uvnitř se skrývají borůvky.
Sametové dortíky (10 ks)
Sametový korpus:
250 g hladké mouky
špetka soli
120 g změklého másla
200 g cukru krupice
3 vejce, pokojové teploty
250 ml podmáslí
růžová barva (tekutá, gelová, prášková)
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem.
Smíchejte podmáslí s růžovou barvou a dobře promíchejte.
V míse vyšlehejte změklé máslo, přidejte cukr a později i vejce, prošlehejte do krémova. Pak střídavě přidávejte prosátou mouku smíchanou se solí a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s octem a vmíchejte stěrkou do těsta, dobře promíchejte. Těsto nalijte do formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut, Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.
Nechte trochu zchladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Smetanový krém:
100 g mascarpone
100 g čerstvého sýra typu Philadelphia
200 g smetany ke šlehání 33%
2 lžíce cukru (případně více či méně dle chuti)
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou. Použila jsem špičku francouzská hvězda a Wilton 1M.
Sestavení dortíků
ovocné pyré nebo šťáva
čerstvé borůvky, maliny
jedlé květy na ozdobu
vykrajovátko o průměru 6 cm, tácky pod dortíky
Zcela vychladlý korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak dva pláty. Z plátů vykrojte kolečka o průměru 6 cm. Mě se povedlo vykrojit celkem 20 koleček a sestavit tak 10 dortíků.
Kolečko korpusu položte na tácek, lehce pokapejte ovocným pyré a nastříkejte krém. Doprostřed krému vmáčkněte malinu nebo borůvky a přiklopte druhým kolečkem korpusu. Opět ho zvlhčete ovocnou šťávou a nastříkejte krém. Nahoře můžete ozdobit ovocem nebo jedlými květy.
Vytisknout recept |
37 Comments
Anonymní
7. 2. 2020 v 10:44Dobrý den Míšo, ty dortíčky vypadají fantasticky, jednoduše nádhera. Krásný nápad jako dárek na sv. Valentýna:-)
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli budete zveřejňovat recept na cheesecake který máte na posledním příspěvku na Instagramu ve formě řezů? Ten je taky luxusní!!!! Díky moc. Hanka
Víkendové pečení
7. 2. 2020 v 19:34Hanko, děkuji 🙂 podobný cheesecake určitě časem také zařadím, nebojte 🙂
Marie
7. 2. 2020 v 19:52super Míšo zase sladká bomba a krásně lahodí oku ,prosím jak udělám to ovocné pyré ,to víte jsem holka zvědavá a vše musím vyzkoušet děkují a jak píšete Valentýn se blíží 🙂
Víkendové pečení
9. 2. 2020 v 17:29Pyré připravíte jednoduše, propasírováním ovoce. U některých starších receptů je to uvedeno. Já pyré kupuji již hotové.
Jull Mitro
7. 2. 2020 v 21:26Mňam, tak tie vyzerajú skvelo, hneď by som ich ochutnala. Určite tento recept vyskúšam.
Môj blog: lifeforjul.blogspot.com/
Víkendové pečení
9. 2. 2020 v 17:28díky 🙂
Ružena
9. 2. 2020 v 9:30Nápad se mi moc zamlouvá, nejen pro Valentyna☺️
Jen tady nemáme podmáslí, stačí když použiji 33% smetanu?
Víkendové pečení
9. 2. 2020 v 17:25Podmáslí je kysané a nízkotučné, je možné nahradit jogurtem, zakysanou smetanou nebo kefírem. Smetana vhodná není.
Anonymní
11. 2. 2020 v 17:20Dobry den, opravdu nema byt v receptu kakao? ☺
Víkendové pečení
11. 2. 2020 v 17:30Kakao jsem záměrně vynechala, aby vynikla růžová barva. Pokud nechcete dortíky růžové, klidně kakao přidejte 🙂
Anonymní
15. 2. 2020 v 10:15Dobry den Miso,
kdyz bych chtela udelat jako cely dort, aby byl 2x prokrojeny jakou by jste mi doporucila velikost formy? A myslite, ze bych ho mohla obarvit na modro? Syn by asi z ruzove nadseny nebyl 😉
Dekuji za radu.
Svetla
Víkendové pečení
16. 2. 2020 v 20:16Velikost formy 21-22 cm jako u klasického red velvetu. Můžete obarvit na jakoukoliv barvu, nicméně modrá půjde v kombinaci s těstech asi lehce do zelena 🙂
Unknown
15. 2. 2020 v 16:48Dobrý den Míšo, dnes jsme vyzkoušeli tento úžasný recept a musím uznat ,že dortíky jsou opravdu chutné . Jenom nevím kolik barvy použít. Použila jsem asi lžičku práškové barvy. Těsto bylo krásně červené.,ale po upečení spíš do žluta.
Jitka
Víkendové pečení
16. 2. 2020 v 20:10Tady hodně záleží na druhu a značce barvy. Každá se chová jinak, takže těžko říct. Osobně si myslím, že bude problém v barvě 🙂 ne v množství.
Unknown
13. 4. 2020 v 21:09Dobrý den, jaký ocet prosím používáte? Vinný, jablečný, klasický? Moc děkuji 🙏
Víkendové pečení
14. 4. 2020 v 8:34Můžete použít jakýkoliv.
hanilisticka
15. 5. 2020 v 13:25Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jestli může být forma ve tvaru obdélníku 30×37 cm , protože nevím jak by se mi do to té kulaté vešlo 20 koleček 6cm. Možná jsem to blbě přečetla tak se omlouvám za komentář.
Víkendové pečení
15. 5. 2020 v 15:48Korpus se po upečení prokrojí, takže budete mít dva pláty a požadované množství koleček snadno vykrojíte. Nedoporučuji péct ve větší formě, vrstva těsta bude příliš slabá a korpus bude vysušený.
Zuzana
12. 11. 2020 v 11:56Dobrý den Míšo, někdy se mi stává, že když šlehám máslo, cukr a poté vejce, že se máslo zdrcne i když je vše při pokojové teplotě. Můžete mi poradit zda šlehat pomalu, rychle a jestli spíše metlou nebo pádlem abych předešla krupičkám v těstě? Myslíte, že je rozdíl v kvalitě másla? Moc děkuji, krásný den.
Míša Landová
12. 11. 2020 v 18:37Zuzko, také se mi to občas stane. Obvykle přidám trochu mouky a vše se pak krásně spojí. Kvalita másla se liší, některé obsahuje více vody, takže to může být i tím.
Ladislava
20. 3. 2021 v 10:50Dobrý den paní Míšo,
můžu se zeptat jak se jmenuje nebo kde sehnat zdobící špičku ,kterou máte ozdobené tyto sametové dortíčky. Taková co vytváří jakoby květinu. děkuji moc a přeji krásný den . Budu objednávat pomůcky z kurzu na pečení dortů ,tak abych se řádně vybavila 🙂
Míša Landová
20. 3. 2021 v 19:19Tahle špička je od firmy Wilton a má označení 1M. Seženete ji na cukrářských eshopech 🙂
eva
28. 3. 2021 v 15:58dobrý den míšo,
porovnávala jsem si, samozřejmě s receptem na vašem blogu, tento recept a recept na dort velvet red , některé gramáže se výrazně liší – např. cukr, podle kterého receptu bych měla tedy postupovat? děkuji za odpověď eva
Míša Landová
28. 3. 2021 v 16:06Recept si vyberte podle sebe, oba fungují 🙂 záleží, co chcete upéct 🙂
Barbora
20. 8. 2022 v 12:44Dobrý den,
mám otázečku. Proč ve všech receptech na red velvet dort, cupcakes máte červené barvivo a u sametových dortíků máte růžové? Zkoušela jsem, ale mám růžový korpus a ne červený 😀 já si právě nebyla jistá s tou barvou, ale jela jsem podle receptu a bohužel 🙁 nemám příště dát spíš červenou barvu a nebo víc než lžičku růžové?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
20. 8. 2022 v 14:50Asi proto, že jsem chtěla růžové dortíky, nikoliv červené 🙂 je to napsané hned v úvodu příspěvku. Proto také nejsou nazvané „red“, ale jen sametové, použít totiž můžete klidně i modrou nebo zelenou. Množství barvy do těsta vždy závisí na její kvalitě a také na tom, jakou intenzitu chcete dostáhnout. V tomto receptu je také vynechané kakao, které by dodalo tmavší odstín.
Barbora
20. 8. 2022 v 14:56To se omlouvám, to je tak, když člověk pořádně nečte 😀
Jana
28. 11. 2022 v 14:36Dobrý den, prosím mužu se zeptat ohledne surovin na krém? Všechny mají mít pokojovou teplotu, nebo raději vše pořádně vychlazené včetně mísy? Mám obecně trošku strach z krémů s takovým množstvím smetany, často se mí stává, že se krém srazí. Děkuji za odpověd
Míša Landová
29. 11. 2022 v 10:31Smetanové krémy vždy z vychlazených surovin. Nikdy ne pokojová teplota. Rovnou z lednice, ideálně do studené mísy a šlehat. Srazí se obvykle právě díky tomu, že nejsou vychlazené nebo se přešlehají 🙂
Radka
13. 1. 2023 v 18:50Dobrý den, mám dotaz.Moje dcera by si přála upéct dort ve tvaru písmene nebo číslice,bylo by toto těsto vhodné na plech a následně vykrojit a stejným způsobem jako to máte vy i promazat? Moc děkuji, hrozně mi tyto dortíky učarovaly. Radka
Míša Landová
15. 1. 2023 v 17:36Ano, určitě to půjde 🙂
Lenka
5. 8. 2023 v 14:29Dobrý den, jen se chci zeptat, dortiky jste pekla i plnila v den konzumace? Děkuji za odpověď
Míša Landová
6. 8. 2023 v 9:26Pokud je dobře uzavřete, aby neokoraly, můžete upéct i naplnit den předem.
Ilona
8. 4. 2024 v 13:07Výborné 😋 Míšo mohla bych se prosím zeptat, krém jsem neměla úplně hladký, byly tam takové malé hrudečky, čím by to mohlo být? Přešlehaná smetana? Děkuji 🙂
Míša Landová
9. 4. 2024 v 8:22Buď špatně rozmíchané mascarpone/sýr nebo přešlehaný krém .. 🙂
Alena
14. 9. 2024 v 16:59Dobrý den,šlo by korpus upéct na plechu,pak překrojit na půl a stočit do dvou roládek?
A poté krájet na špalíčky?
Děkuji Alena
Míša Landová
16. 9. 2024 v 8:02S tímhle těstem zkušenost nemám, mám obavu, že bude praskat.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5