Pokud máte rádi ovocné zákusky, tak tyhle dortíky jsou přesně pro Vás. Jemná malinová pěna na křehké sušence zahalená do malinové polevy. A i když to na první pohled možná nevypadá, jsou skutečně plné malin. Žádné instantní směsi nebo ochucené ztužovače plné chemie a éček, ale opravdové maliny 🙂
Základem dortíků je malinové pyré, které si snadno a rychle připravíte doma z mražených malin. Pak už stačí jen pořádné sítko a trocha trpělivosti při pasírování. Pyré budete potřebovat nejen do malinové pěny, ale tentokrát i do polevy. Opět jsem se nechala zlákat a vyzkoušela jednu ze zrcadlových polev. Na téhle se mi líbí, že to není jen obarvená sladká hmota, ale je v ní i ovoce. Možná nevypadá tak úplně leskle jako v původním receptu, ale i tak jsem s výsledkem spokojená.
Jako základnu pro dortíky jsem použila linecká kolečka, která jsem upekla podlereceptu na tartaletky. Těsto je krásně křehké, ale zároveň pevné. Dortíky můžete bez obav přenášet, sušenka se nerozmáčí. Obvykle si zadělám celou dávku těsta, z části upeču pár tartaletek a ze zbytku linecká kolečka pod dortíky.
Dortíky se nejlépe připravují v silikonové formě, protože se budou mrazit a ze silikonu jdou nejlépe vyndat. Není zas tak důležité, jaký tvar budou dortíky mít, klidně můžete použít i formu na muffinky.
Jako první je potřeba připravit malinové pyré, v tomto případě neslazené. Předem je dobré upéct i linecká kolečka pod dortíky.
Malinové pyré:
300 – 400 g mražených malin
Maliny dejte do kastrolu, nechte trochu povolit a pak na mírném ohni nechte chvilku povařit. Ještě teplé maliny propasírujte přes plastové sítko. Chce to trochu trpělivosti a hlavně pasírovat opravdu dlouho, až vám zbudou jen zrníčka. Během pasírování je dobré pyré ze spodní strany sítka stírat. Celkové množství získaného pyré se může trochu lišit, záleží na kvalitě malin a pečlivosti při pasírování. Pro recept ho budete potřebovat celkem 180 g. Zbývající pyré můžete pár dnů uchovat v lednici nebo zamrazit.
Malinová pěna:
125 g zakysané smetany
125 g smetany ke šlehání
80 g malinového pyré (neslazené)
50 g cukru
4 g práškové želatiny + voda
Želatinu dejte do misky a zalijte troškou vody, nechte cca 10 minut nabobtnat.
Smetanu vyšlehejte s cukrem, ne úplně do tuha. Zakysanou smetanu smíchejte s malinovým pyré a po částech přidejte ušlehanou smetanu. Podle chuti můžete přisladit.
Nabobtnalou želatinu dejte na pár sekund rozpustit do mikrovlnné trouby, pozor, nesmí se vařit. Přimíchejte k ní asi 2-3 lžíce malinové směsi a dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku směsi a dobře promíchejte. Silikonovou formu položte na tácek, bude se lépe přenášet, a naplňte krémem. Přikryjte alobalem a dejte do mrazáku min. na 2-3 hodiny ztuhnout (klidně i přes noc).
Malinová poleva:
100 g malinového pyré (neslazené)
150 g fondánu (polevy)
50 g glukosy
6 g práškové želatiny + voda
Želatinu dejte do misky, zalijte trochou vody a nechte cca 10 minut nabobtnat.
Fondán a glukosu dejte do kastrolku a na mírném ohni za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte malinové pyré a znovu přiveďte k varu. Odstavte, nechte chvilku zchladnout, pak vmíchejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.
Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva by měla mírně zhoustnout. Čím déle vydržíte, tím lépe 🙂
K sestavení 6 – 7 dortíků:
linecká kolečka – podle receptu na tartaletky
malinová poleva
mražené malinové dortíky
sekané pistácie na ozdobu
Chladicí mřížku položte na tácek a vyskládejte na ni mražené dortíky. Polijte polevou, můžete i několikrát opakovat. Čím bude poleva řidší, tím více vrstev budete potřebovat. Polevu, která zteče z dortíků na tácek, použijte opakovaně.
Dortíky nechte chvilku okapat, pak po jednom přeneste opatrně na připravené linecké sušenky. Dobře to jde pomocí jehly na pečení, kterou zapíchněte nahoru do středu dortíku, čímž si ho přidržíte, a pomocí nože přendejte. Dortíky můžete ozdobit, třeba sekanými nesolenými pistáciemi.
inspirace na polevu z webu http://www.talitaskitchen.com/
Vytisknout recept |
44 Comments
Avondster
3. 11. 2015 v 20:06Tak sem fakt nemůžu chodit po večeři! To vypadá božsky!
Víkendové pečení
3. 11. 2015 v 20:17Díky :)))
Anonymní
3. 11. 2015 v 20:07No to je teda zase krása, MiLi!:-) Pár dní jsem tady nebyla a vypadlo na mě tolik krásných dobrůtek. Tohle je pro tuto chvíli můj favorit, mňam:-) Milena
Víkendové pečení
3. 11. 2015 v 20:18Mileno, díky 🙂 jste zase samý kompliment 🙂
Unknown
7. 11. 2015 v 17:06To je paráda…. Můžu se zeptat co je to za fondán co používáte na polevu???
Víkendové pečení
7. 11. 2015 v 17:34Díky 🙂 fondán je hotová cukrová poleva, koupíte ji na eshopech pro cukráře, ale třeba i v Makru.
cukrarske-pomucky.cz/fondan-bily-1-kg-948/
Madla
9. 11. 2015 v 9:03No tak to je veliký mazec! Lákala by mě švestková varianta s čokoládovou polevou. Vypadají naprosto úžasně, hned bych si dala!
Víkendové pečení
9. 11. 2015 v 17:44Madlo, díky 🙂 švestková varianta zní zajímavě, ale chuťově si ji vůbec neumím představit :))
Petra
1. 12. 2015 v 22:37Ahoj, chci se zeptat. Opravdu to jde z toho silikonu v pohode bez lepeni? ja sem narazila na tyto stranky decodoma.cz/Silikonove-formy/ a prave si chci koupit silikonove formy jak na cukrovi ci takoveto deserty, tak i na babovku. Ale mam strach, ze se to bude prichytavat. Diky za reakci, jinak ty dortiky jsou fantasticke 😉 taky udelam
Víkendové pečení
2. 12. 2015 v 7:25Petro, ahoj, pokud jde o přípravu za studena, tak jsou silikonové formy super, dortíky se v tom krásně sestavují a po zamrazení se krásně vyloupnou. Cukroví jsem v nich pekla před pár lety a to docela šlo, ale moc dobré zkušenosti nemám třeba s mini bábovkami, ty mi vyklopit nešly, byly přilepené 🙁 ale asi taky záleží na kvalitě silikonu.
Evik
21. 1. 2016 v 10:49Ahoj, dortíky vypadají náááádherně. Chtěla jsem se zeptat jestli tím fondánem je myšlena potahovací hmota na dorty (náhražka marcipánu) nebo ještě něco jiného?
děkuji
Víkendové pečení
21. 1. 2016 v 11:12Ahoj Evi, děkuji 🙂 jedná se o fondánovou polevu, nikoliv potahovací hmotu 🙂 je to cukrová poleva jako se dává třeba na věnečky, dá se koupit třeba v Makru nebo na cukrářských eshopech – cukrarske-pomucky.cz/fondan-bily-1-kg-948/
Anonymní
11. 7. 2016 v 10:21Dobrý den, dortíky vypadají báječně 🙂 chci se jen zeptat, když se nechávají zamrazit, neroztečou se potom venku? nebo je to jen kvůli zatuhnutí a pěna je pak kompaktní? děkuji za radu a Vaš báječné stránky! Eva
Víkendové pečení
11. 7. 2016 v 13:29Evo, hezký den, nemusíte mít strach, jakmile je v krému želatina, dortíky lze bez obav zamrazit 🙂 po vyndání drží krásně tvar. Zamražení je především kvůli tomu, aby šly dortíky ze silikonové formy vyndat, pokud by byly jen chlazené, nešlo by to. Mějte se fajn. Míša
Anonymní
22. 7. 2016 v 13:09Dobrý den, jsem fanynkou vašich receptů, které tu máte. Je to radost pohledět 🙂 Už jsem pár receptů vyzkoušela a ráda bych se pustila i do těchle malinových dortíků. Chci se jen zeptat, nikde jsem nesehnala glukosu. Můžete mi poradit, čím by se dala nahradit? Dekuji 🙂
Víkendové pečení
22. 7. 2016 v 13:29Dobrý den, děkuji za Vaši přízeň 🙂 moc mě těší Váš zájem o moje recepty. Glukoza je dost specifická, v některých receptech se dá nahradit medem, ale v tomto případě mi to moc vhodné nepřijde. Glukoza se dá běžně koupit v cukrářských eshopech, např. cukrarskepotreby.cz/cz/katalog/ostatni-jedle-produkty.html, v běžné obchodní síti to asi bude horší 🙂
Případně můžete míst malinové polevy udělat čokoládovou, také to bude dobré 🙂
Anonymní
22. 7. 2016 v 13:39Děkuji vám za radu :)ještě jsem se chtěla zeptat, kolik dortíků se z tohohle množství surovin udělá?
Víkendové pečení
22. 7. 2016 v 13:45Připravíte cca 6-7 dortíků v závislosti na velikosti formy 🙂
Zdena
8. 5. 2017 v 13:46Zdravím, Malinová pěna je úžasná, ale bojuji s želatinou, vždy zůstanou kousky 🙁 nějaká rada? Mohla by se ta část krému (třeba jen malinove pyré se zakysanousmetanou) zahřát s želatinou? Děkuji. Z.
Víkendové pečení
8. 5. 2017 v 16:18Zdeno, zdravím, pokud se Vám dělají žmolky, bude zřejmě velký teplotní rozdíl mezi želatinou a krémem. Doporučuji přidávat krém k želatině opravdu po lžičkách, aby se pomalu ochlazovala 🙂 nebo jak píšete, pokud nemáte ještě vmíchanou šlehačku, můžete lehce zahřát a žmolky by se měly rozpustit 🙂
Anonymní
16. 5. 2017 v 6:29Dobrý den,
vyzkoušela jsem podle Vašich receptů skoro všechny tyto zamražované dezerty a všechny byly úžasné. Mám jen dotaz, jestli je můžu mít v mrazáku udělané delší dobu, třeba 1-2 týdny? Děkuji Jitka.
Víkendové pečení
16. 5. 2017 v 12:02Jitko, zdravím, tak to mě moc těší 🙂 2 týdny v mrazáku jsou úplně v pohodě, mívám někdy i déle 🙂 mějte se fajn. Míša
Anonymní
16. 5. 2017 v 13:05Děkuji moc za rychlou odpověď, jste úžasná. Teď už peču jen podle vás, vše máte vynikající. Mějte se hezky a hodně úspěchů. jitka
Anonymní
21. 6. 2017 v 14:26Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jste zkoušela tyto dortíky i z jahod? Chci dělat dortíky na oslavu a zároveň potřebuji zužitkovat jahody�� děkuji Barča P.
Víkendové pečení
22. 6. 2017 v 7:03Barčo P., zdravím, z jahod jsem to zatím nedělala, ale asi by to taky šlo 🙂 Do náplně určitě, tam stačí jahody jen rozmačkat, není potřeba dělat pyré. Do polevy už si moc jistá nejsem, jahodové pyré bývá obvykle dost vodnaté … případně je můžete nechat bez polevy 🙂
Anonymní
20. 4. 2018 v 20:48Zdravim Vas, nedavno jsem objevila Vase stranky a zacinam zkouset ruzne recepty. Moc me lakaji Vase minidortiky, chtela bych je vyzkouset. Chtela jsem se zeptat, jaky prumer maji tyto polokoule, nasla jsem totiz na internetu nekolik forem s ruznymi prumery. A dala bych se chtela zeptat, zda je glukoza to same jako glukozovy sirup? Dekuji Jirka
Víkendové pečení
21. 4. 2018 v 7:14Zdravím Jiřko, tyto poloukoule mají průměr 6,5 cm. To je taková ideální velikost na dortíky 🙂 nicméně můžete použít i jiný tvar 🙂 nejsem odborník, ale řekla bych, že sirup i glukoza je to stejné, koupíte na cukrářských eshopech. Pěkný den.
Anonymní
18. 5. 2018 v 19:12Zdravím Míšo, tak jsem vyzkoušela a jsou opět luxusní!!!! Jste opravdu kouzelnice!
Šlo by malinové pyré z jablek a z manga? U jablek bych zkusila je rozmixovat,stejně tak z manga?Nebo to je lepší dělat jen z měkkého ovoce? Díky Ilča
Víkendové pečení
20. 5. 2018 v 18:55Ilčo, děkuji 🙂 ano, myslím že by to šlo i z jiného ovoce, i když musím přiznat, že třeba jablka mi tam zrovna moc nepasují 🙂 mango asi ano, pokud koupíte krásně měkké a zralé. Určitě by šly i jahody nebo borůvky 🙂
Anonymní
11. 8. 2018 v 21:13Dobrý den,moc obdivuji Vaše výtvory jsou krásné, děkuji za inspiraci. Chtěla bych se zeptat jaké kupujete mražené maliny? Nerada bych aby byly kyselé. Děkuji Markéta
Víkendové pečení
13. 8. 2018 v 7:19Markéto, zdravím a děkuji 🙂 mražené maliny kupuji v Lidlu, jsou krásně velké a dobré 🙂 stejně tak i lesní plody nebo jahody 🙂 Nicméně pokud budou kyselejší, můžete přisladit.
Aneta
14. 3. 2021 v 20:31Dobrý deň, včera som robila Vaše minidortiky. Chuťovo sú fantastické. Mrazila dom celú noc. Vyzerali v poriadku. Ale keď som ich dala na sušienku tak mi za 5 hod premokla, začala vytekať ružová tekutina. Poliala som ich len bielou čokoládou. Neviem koľko hodín môže uplynut od vybratia z mrazáku do konzumácie.
Môžem Vám poslať foto?
Ďakujem za akúkoľvek radu.
Veľmi obdivujem Vašu prácu.
Míša Landová
15. 3. 2021 v 8:38Jak už jsem Vám odpovídala do zprávy, pokud Vám začala vytékat voda, byla zřejmě špatně použita želatina nebo nějaká se slabším účinkem. Dortíky nejsou trvanlivé, nicméně pár hodin by určitě vydržet měly. Skladovala jste je v lednici?
Lucie
8. 8. 2021 v 21:57Dobrý den, ráda peču podle vašich receptů, které jsou vyladěné k dokonalosti. Tentokrát bych ráda vyzkoušela malinové dortíky, ale odkaz na linecká kolečka podle receptu na tartaletky není funkční. Můžu Vás poprosit o recept na křehké, ale pevné těsto, které používáte? Moc děkuji 🙂
Míša Landová
9. 8. 2021 v 7:39Máte pravdu, jak se před rokem měnil blog, některé odkazy nefungují. Můžete použít jakékoliv linecké, většina drží dobře. Za mě asi top křupavé a křehké je těsto na tartaletky podle tohoto receptu – Tartaletky pečené v ráfcích 🙂
Pavla
8. 10. 2021 v 20:13Dobrý den,mám prosím dotaz,jakou želatinu používáte?Děkuji
Míša Landová
8. 10. 2021 v 20:30Dr. Oetker 🙂
petra
6. 2. 2022 v 15:59Pěkný den, Míšo, mám dotaz, používám želatinu dr. oetker v plátcích, kolik g plátkové želatiny mám dát místo 4g práškové na tu malinovou pěnu? Moc děkuji za radu, Petra
Míša Landová
7. 2. 2022 v 10:26Já bych použila stejně. Také jsem přešla na plátkovou a používám ji ve stejném poměru.
Bronislava Slana
21. 2. 2024 v 16:50Dobry den Miso, je mozne pripravit malinove pyre i doma ze zmrazenych malin? Povarit a propasirovat? Zrovna jsem koukala, ze malinove pyre od Diana company je asi vubec nejdrazsi a udavaji, ze obsahuje 10% cukru.
Dekuji za odpoved, Brona
Míša Landová
22. 2. 2024 v 7:35Ano, pyré si můžete připravit i doma. Jen ze zkušenosti vím, že nikdy nebude tak husté a intenzivní na chuti jako to kupované. 5-10% cukru v pyré je běžné, cukr tam funguje jako konzervant. Jinak maliny poslední roky hodně podražily a pyré v podstatě jen odráží jejich cenu. Pokud byste měla maliny kupovat a pasírovat, nevyplatí se to. Nicméně pokud máte vlastní ze zahrádky, tak ano 🙂
Gabriela Hanna
27. 3. 2024 v 7:22Dobrý den, mohu požádat o radu ohledně fondánu polevu který je v ingrediencích? Našla jsem v obchodech jen tuhý fondán. Nebo se ten tuhý fondán rozpouští? Nemám s fondanem prozatím žádné zkušenosti a tak tápu.
Moc děkuji
Míša Landová
27. 3. 2024 v 18:39Fondánová poleva je také tuhá, ale pozor, v běžném obchodu mají spíše fondán na potahování dortů, to je zcela něco jiného. Musí to být fondán – cukrová poleva, ta která se dává třeba na žloutkové věnečky. Koupíte na cukrářských eshopech.
Gabriela Hanna
12. 5. 2024 v 10:15Děkuji Vám za radu 😃
Přeji vše dobré
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5