Menu
Cupcaky a muffiny

Malinové cupcakes

V lednici mi zbylo malinové pyré, tak jsem trochu experimentovala a vznikl z toho nadýchaný malinový krém. A protože už jsem se delší dobu chystala vyzkoušet i nový recept na vanilkové cupcakes, tak jsem spojila příjemné s užitečným. Výsledkem jsou krásně vláčné a voňavé dortíky s jemným malinovým krémem. 

Recept na dortíky už nemůže být jednodušší, prostě po částech všechno smícháte v jedné míse. Díky kefíru je těsto krásně vláčné a chutná skvěle samo o sobě. Je to taková „světlá“ varianta oblíbenýchčokoládový cupcakes. Poslední dobou jsem si právě u cupcakes oblíbila hrnkové odměrky, takže i tento recept je uváděn v „hrnkách“. 

Do krému jsem použila místo cukru bílou čokoládu, díky které je krém trochu pevnější. Každopádně určitě doporučuji použít smetanu ke šlehání s vyšším obsahem tuku, ideálně 35 – 40%. V běžném obchodě koupíte Kunín 40%, v Makru pak litrové balení smetany 35% od firmy BoheMilk s extra nášlehem 🙂 

Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 velké vejce

3/4 hrnku cukru krupice

1/2 hrnku rostlinného oleje

1 hrnek kefíru

1 lžička vanilkového extraktu

citronový olej nebo kůra (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.

V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.

Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 

Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Malinový krém:

100 g malinového pyré*   

100 g bílé čokolády         

130 g mascarpone           

200 g smetany ke šlehání 35-40%  

Malinové pyré zahřejte a nalijte na čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc (pro urychlení můžete i do mrazáku).

Do mísy dejte mascarpone, vychlazenou směs malinového pyré s čokoládou a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do pevného krému. Zpočátku šlehejte na mírné otáčky, než se všech spojí, pak můžete zrychlit. 

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Můžete ozdobit čerstvými malinami nebo třeba čokoládou.

*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. Pokud je pyré příliš tekuté, nechte ho po propasírování ještě chvilku povařit. 

inspirace na cupcakes z webu http://www.galonamission.com/

Vytisknout recept

29 Comments

  • Cara C.
    9. 3. 2016 v 21:01

    Ty jsou tak nádherné! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2016 v 8:14

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • rozianne
    10. 3. 2016 v 8:10

    Ty vypadají úžasně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2016 v 8:14

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    10. 3. 2016 v 20:33

    Jako vždy dokonalá krása do nejmenšího detailu a jistě i výborně chutnají.
    Nikdy jsem je nepekla, ale ráda bych je vyzkoušela. Proto bych se zcela laicky
    ty pečené ve formě v bílých košíčcích přednáte po upečení do těch barevných? Vidím na obrázku, že těsto po upečení je na těch obyčejných bílých "nalepené". Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2016 v 20:40

      Alice, moc děkuji 🙂 určitě cupcakes vyzkoušejte, ať už tyhle nebo jiné. Cupcakes zůstávají ve stejných košíčcích jako se pečou, nepřendavají se. Přesně jak píšete, těsto je na košíčku nalepené, ani by to nešlo. Když si prohlédnete fotku cupcakes ještě ve formě, použila jsem dva druhy košíčků 🙂 bílé a růžové 🙂 ten vyloupnutý dortík jsem nafotila, aby bylo vidět těsto uvnitř 🙂 omlouvám se, jestli jsem Vás tím zmátla 🙂 Míša

      Odpovědět
    • alice2
      16. 3. 2016 v 19:50

      Velmi moc vám děkuji za vaši skutečně laskavou milou trpělivou odpověď. Naprosto je mi to jasné. Jste moc hodná a nesmírně šikovná. Skleduji vás a děkuji vám za to, že se od vás mohu učit. Jste ta nejlepší a hejhodnější lektorka:-). Ať se daří:-). Alice

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2016 v 10:35

    Dobrý den,
    jsou vynikající, udělala jsem pro syna ještě jahodové, nemá rád maliny. Oproti malinám mdlé, ale syn je nadšený, co by maminky neudělaly pro děti. Jelikož jsem závislá na Vašich receptech, nemáte recept na pralinky? Chtěla bych připravit Velikonoční. Moc děkuji Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2016 v 18:53

      Martino, moc děkuji 🙂 taky mám radši maliny, jsou výraznější, ale přesně jak píšete, pro děti cokoliv :)) pralinky jsem doma zkoušela jen jednou a čokoládu jsem pak nemohla pár dnů vidět 🙂 moc mě to neláká, jen občas dělám lanýže, ty jsou jednoduché 🙂 pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • Marie
    18. 3. 2016 v 13:12

    Míšo, tyto cupcakes jsou výborné, pekla jsem je klukům a moc chutnaly.Kde je podmáslí tak je to měkoučké a vláčné.Pa a hoď sem další dobrotu 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2016 v 18:42

      Maruš, děkuji 🙂 tak jestli to prošlo touhle náročnou porotou, tak musí být fakt dobrý 🙂 dobroty připravuji, jen nějak nestíhám dávat na blog 🙂 snad Tě nehoní mlsná 🙂 papa Míša

      Odpovědět
  • Evik
    16. 8. 2016 v 10:14

    Dobrý den, bylo by možné nahradit kefír mlékem? Chtěla bych udělat tyto cupcaky jako bezlaktózové a nevím jestli je možné koupit kefír bez laktózy. Doporučíte mi případně nějaký jiný recept, kde by bylo možné nahradit máslo olejem? děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2016 v 11:40

      Evo, zdravím Vás, kefír můžete nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou, oboje se dělá bez laktózy 🙂 nebo si můžete doma udělat podmáslí z mléka a pár kapek citronové šťávy. Vše jmenované je lepší, než klasické mléko, těsto pak vydrží déle vláčné.
      Z dalších receptů mohu doporučit Mandlové cupcakes, Dýňové cupcakes nebo Čokoládové cupcakes. Všechny jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 6. 2018 v 13:01

    Dobrý den, upekla jsem cupcaky podle Vašeho receptu a musím říct, že byly delikatesní, obzvláště pak ten krém 🙂 Děkuji Vám za něj!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2018 v 6:53

      Díky 🙂 to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 7. 2018 v 22:18

    Dobrý den, mohl by se krém použít i do dortu, udrželo by to tvar? A prosím z jaké dávky pro dort o průměru 24cm? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2018 v 7:20

      Zdravím, ano, krém se dá použít i do dortu, množství bych odhadovala na dvojitou dávku z tohoto receptu. Případně můžete použít krém bez bílé čokolády, recept najdete u Brownie cupcakes s malinovým krémem 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 8. 2019 v 20:37

    Dobry den, dekuji za inspiraci. Chtela jsem se vas zeptat jestli by se tento krem dal pouzit do klasickeho dortu a na obmazani dortu? Dekuji moc Kristyna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2019 v 16:12

      Zdravím, ano, myslím, že by šel použít i do dortu. Není sice extra pevný, ale do nějakého lehčího by to šlo 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    29. 8. 2019 v 14:29

    Dnes jsem vyzkoušela tento recept. Půl hrnku mouky jsem nahradila na zkoušku pohankovou, aby to bylo aspoň trošku zdravější. Jelikož zatím nemám odvahu zkoušet krémy, tak jsem nahoru dala pár borůvek a trochu drobenky a povedly se úžasně. Jsou krásně jemné a voňavé.
    Jen trochu bojuji s košíčky. Jednou jsem zkoušela péct muffiny v papírových košíčcích a muffiny byly přilepené k papírku (i když druhý den už šly lépe ven), tak mi doma zamítli další používání. Teď jsem nepoužila papírové košíčky a už jsem měla strach, že je ze silikonových formiček nevyndám, jak byly krásně jemné a vláčné. Tak mám dilema, jestli papírové košíčky používat nebo ne.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 8. 2019 v 19:19

      Tak to je fajn, že se vše povedlo. Jen jste z cupcakes udělala muffiny 🙂
      Já používám jen papírové košíčky, z hlediska servírování je to lepší. Je potřeba vybrat vhodné košíčky, které se nemastí a jdou hezky odloupnout. Na trhu je bohužel hodně těch nevhodných.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 9. 2019 v 14:13

    Prosím, nemohl by nědko sem napsat recept Na 12 ks vanilkových cupcakes ale aby ty hodnoty byli v gramech a ne v hrnkách děkuji moc

    Odpovědět
  • Anonymní
    28. 2. 2020 v 16:26

    Dobry den, dekuji za dalsi skvely recept…. Jen se chci zeptat jak docilite ze je mate tak krasne rovne nahore…. Me vzdy vyleti spice do vrchu a pak se tezko zdobi kremem…dekuji Martina Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2020 v 14:19

      Na vině může být pečení s horkým vzduchem nebo šlehání těsta příliš rychle a dlouho. Případně zkuste dávat do košíčků méně těsta 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    17. 4. 2021 v 9:46

    Dobrý den, děkujeme za všechny recepty. Ještě se mi nestalo, že by některý zklamal. Dorty peču, ale muffiny a cucakes se mi nikdy nepovedly. Až jsem vyzkoušeka Vaše čokoládové a vše se povedlo na první dobrou 🤗 Chtěla bych udělat kamarádce tyto malinové. Chci vyzkoušet včetně krému, ale musím udělat jeden den a druhý doručit. Říkám si, že díky čokoládě by mohl být krém pevnější…Bude držet pěkně nazdobený i druhý den? Případně i třetí, kdyby zbylo a chtěla vzít do práce? Nebo mám raději vybrat nějaký jiný krém?

    Odpovědět
  • A.
    11. 8. 2022 v 13:04

    Dobrý den, chtěla bych si udělat vlastní pyré, ale z ostružin. Prosím nezkoušela jste někdy, šlo by to? Možná bych přidala pár jahod na „zjemnění“ … Děkuji

    Odpovědět
  • Renata
    25. 3. 2024 v 7:48

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda by šly cupcakes upéct i z celozrnné mouky. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 3. 2024 v 11:11

      Asi ano, ale těsto se bude chovat jinak a budou chuťově i konzistenčně zcela odlišné…

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ