Menu
Rolády, řezy, záviny

Malinové řezy

Malinové řezy jsem „otestovala“ na svatební hostině, u kolegů v práci a do třetice na kurzu mini dortíků. A protože měly u všech velký úspěch, nastal čas zařadit recept i na blog 🙂 I když musím přiznat, že tak velkým schvalovacím procesem obvykle mé recepty neprochází, buď se povedou a chutnají hned na poprvé nebo nemají šanci 🙂

Základem řezů je piškotový plát promazaný smetanovým krémem a hustě proložený čerstvými  malinami, horní vrstva krému je pak obohacena o malinové pyré. Cukrem jsem poměrně šetřila, takže příjemně vynikne lehká nakyslost a pikantnost malin. Přestože nepatřím k milovníkům ovocných krémů, tak tyhle řezy zachutnaly i mě 🙂 

Příprava není nijak složitá a pokud si připravíte den předem malinové pyré, vše ostatní zvládnete během krátké doby. Malinové pyré do krému by mělo být hezky husté, hodně koncentrované, aby vynikla chuť malin. Já ho obvykle sladím jen málo, ale samozřejmě  záleží na kvalitě a chuti malin, ze kterého pyré připravujete. 

Malinové řezy (ca. 15 kousků)


Piškotový plát: 

4 vejce, odděleně (velikost M) 

90 g cukru krupice 

100 g hladké mouky 

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje 

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem. 

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte stěrkou prosátou mouku. 

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu a otočte na čistou utěrku nebo arch pečícího papíru hustě posypaný moučkovým cukrem. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. 

Smetanový krém: 

200 g mascarpone 

200 g smetany ke šlehání min. 33% 

1-2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)

čerstvé maliny (ca. 150 – 200 g)

Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a smetanou do krému. 

Vychladlý plát rozřízněte na dvě poloviny. První polovinu položte na tác a rovnoměrně ji potřete asi polovinou smetanového krému. Do krému vmáčkněte po celé ploše čerstvé maliny. Potřete zbytkem smetanového krému a uhlaďte hezky do roviny. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte malinový krém. 

Malinový krém:

150 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání min. 33%

50 g malinového pyré* + trochu na potření piškotového plátu

cukru dle chuti

Mascarpone vyšlehejte společně se smetanou, cukrem a malinovým pyré (50g) do krému.  Vyndejte z lednice pláty promazané smetanovým krémem, vrchní plát potřete trochou malinového pyré a rozetřete po celé ploše malinový krém. Dejte do lednice vychladit, ideálně do druhého dne. 

Před krájením dejte celý řez asi na hodinu do mrazáku (možná bude stačit i méně), bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké. Krájejte ostrým, hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete. Já jsem krájela čtverce o rozměru ca. 5 x 5 cm

Jednotlivé řezy ozdobte čerstvými malinami, můžete přidat sněhovou pusinku a čerstvou meduňku. 

*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povařte s malým množstvím vody a cukru. Ještě teplé propasírujte přes sítko, vraťte zpátky do kastrůlku a nechte chvilku povařit, aby pyré zhoustlo a odpařila se nadbytečná voda. Před použitím dejte vychladit. 

Vytisknout recept

39 Comments

  • Anonymní
    23. 4. 2018 v 18:15

    Míšo,moc Vás zdravím a těší mě,že se můžu opět kochat dalším vašim příspěvkem,moc mi chybělo to pečení na tutovku.Jako vždy to máte skvěle vychytáno a o víkendu určitě upeču.Mějte se krásně.Iva Žemlíková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2018 v 6:56

      Ivo, zdravím Vás a moc děkuji za komentář i stálou podporu a přízeň. Řezy zkuste, jsou moc dobré. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 4. 2018 v 19:27

    ..také jsem už netrpělivě vyhlížela nový recept!:-) ..a opět to vypadá nádherně! koupím maliny a upeču!;-) ..díky za nový recept a budu se těšit na další laskominu!:-) ..Vaše recepty na dezerty totiž nezklamou a jsou úžasný! ..s pozdravem Jaru*

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2018 v 6:57

      Jaru, zdravím a děkuji 🙂 ano, dala jsem si trochu na čas, ale jak se venku udělalo hezky, tak mě to nějak táhlo ven, na pečení nebyl čas 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2018 v 9:27

    …jéééé, no tak tomu rozumím – taky máme zahradu a to počasí teď bylo přímo ukázkové!:-) ..ale víte jak – ke kávě ven po práci je potřeba nějaká dobrota:-) i když u Vás je z čeho vybírat celoročně:-) ..mějte se krásně venku i v kuchyni:-) Jaru* ps: a vážně se už těším na Váš další recept!

    Odpovědět
  • Unknown
    24. 4. 2018 v 18:05

    Dobry den,rezy vypadaji luxusne:-)Myslite,ze bych mohla dat do kremu misto mascarpone tvaroh?Dekuji ,Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2018 v 10:59

      Evo, díky 🙂 obávám se, že tvaroh není v tomto receptu vhodnou alternativou. Obsahuje hodně vody a když ho vyšleháte se smetanou, nebude držet tvar. Navíc chuťově mi k malinám lépe pasuje to mascarpone 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 4. 2018 v 12:06

      Dobře,děkuji za odpověď.

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2018 v 19:23

    Zase luxusní záležitost! Jak budou maliny, určitě vyzkouším. Míšo, dost často zdobíte pusinkami, jak to děláte, že je máte tak krásně bílé? Přeji pěkný večer a těším se na další dobroty. Zdravím Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2018 v 10:59

      Jano, zdravím Vás a děkuji 🙂 pusinky peču na 100 stupňů, bez horkého vzduchu, pak zůstanou obvykle hezky bílé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 4. 2018 v 12:44

    Moc prosím, je někde recept na ty čokoládové řezy, které jsou na posledním obrázku? Jinak od vyzkoušení a úspěchu se svatebními koláčky podle Vašeho receptu, jsem Vaší pravidelnou čtenářkou a již jsem vyzkoušela spoustu Vašich uvedených receptů vždy s úspěchem. Jinak, aby pusinky zůstaly bílé, přidávám při šlehání lžíci kukuřičného škrobu – a to je peču při horkovzduchu. Kdysi jsem se k tomu dostala při pořadu v televizi Paprika. Peču tak i dort Pavlova. Vaše věrná čtenářka Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2018 v 13:18

      Ireno, zdravím Vás a děkuji 🙂 jsem ráda, že recepty fungují. Vím, že se v některých receptech přidává škrob, já dělám jen čistě cukr a bílky. Ale díky za tip, třeba někdo využije 🙂
      Recept na čokoládové řezy na blogu najdete pod názvem Čokoládové dortíky s mandlemi – za sebe mohu vřele doporučit 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 4. 2018 v 17:52

      Míšo, moc děkuji. Na ten recept, vlastně z letošního roku, jsem nějak zapomněla – no věkem na to mám už nárok. Takže děkuji a vyzkouším, co nejdříve. S pozdravem Irena

      Odpovědět
  • IVA
    25. 4. 2018 v 19:56

    Dobry den Miso,Vase recepty jsou zkratka výzva 😀Uz jsem se strašně těšila na Váš další receptik a fotecku, ktera je taak motivující.Recepty,ktere jsem od Vas vyzkousela jsou skvele a vzdy se po nich strašně rychle zaprasi.Rada bych se zeptala,zda na Vasem blogu najdu ty snehove pusinky,kterymi rezy zdobite.Děkuji za odpoved a preji Vam krasne dny.s pozdravem Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2018 v 7:30

      Ivo, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář 🙂 recept na pusinky na blogu nemám, ale snad časem přidám 🙂 mějte se fajnově. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 4. 2018 v 21:00

    Zdravím, chci se zeptat jestli mohu použít místo čerstvých malin, maliny mražené, které jsem si loni nasbírala v lese. Jsou sice drobné, ale chuťově luxusní. Nebo myslíte, že by obsahovaly vodu a ta by to rozmačela?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2018 v 7:32

      Hanko, zdravím Vás, s tím mraženým ovocem je to těžké, já osobně mám obavu ho do dortů bez želatiny dávat. Zase je pravda, že maliny jsou malé, obsahují poměrně málo vody a pokud byste je dala přímo na korpus a teprve až pak na ně krém, tak by to mohlo fungovat 🙂 případná voda by se vsákla do těsta 🙂 dejte vědět, zda se povedlo 🙂

      Odpovědět
  • Světluška
    29. 4. 2018 v 14:39

    Krása střídá nádheru a mně se sbíhají sliny! To je skvost. Jste neskutečná! Myslíte, že mohu použít malinový krém i do dortu a jeho obmazání?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2018 v 18:13

      Díky 🙂 ano, malinový krém můžete použít i do dortu či na zdobení cupcakes 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 5. 2018 v 20:30

    Řezy se povedly a všichni si na nich pochutnali. Maliny jsem nechala rozmrazit(trochu šťávy, co v nich byla jsem slila a vypila). Udělala jsem to jak jste poradila. Pěkne se krájely a vypadali moc hezky. Sladké akorát. Děkuji za radu. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2018 v 7:04

      Hanko, díky za zprávu, tak to je fajn, že se řezy povedly i s mraženými malinami 🙂 určitě tip pro někoho dalšího 🙂 děkuji a pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 5. 2018 v 21:44

    Dobrý den, mohu Vás poprosit o informaci, kolik gramů mražených malin mám použít na malinové pyré? Děkuji za informaci Pavla T.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2018 v 21:18

      Pavlo, zkuste ca. 100 g malin 🙂 ale je to jen orientačně, hodně záleží na kvalitě ovoce a také trpělivosti, jak dlouho vydržíte pasírovat 🙂

      Odpovědět
  • Valide
    16. 11. 2018 v 18:14

    Prosím, jak dlouho vydrží ta sněhová pusinka takhle krásná?
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2018 v 6:11

      Já dávám pusinky na řezy až před servírováním, ale pár hodin bez úhony určitě vydrží 🙂

      Odpovědět
  • Dagmar
    17. 9. 2021 v 8:51

    Dobrý den,
    malinové řezy jsou vynikající, peču již po druhé a to jako dort 😀
    vše co jsem od vás upekla bylo výborné
    někdy zkouším z poloviční dávky, ale takovou chybu už nedělám jedině z dvojité dávky 😀
    moc děkuji za recepty.
    Dáša

    Odpovědět
  • Šárka
    2. 8. 2022 v 20:19

    Dobrý den, možná trochu blbá otázka, ale malinové pyré se dělá z toho tuhého (semínek) co zbyde na sítku? Nebo z té vody co propasíruji dolů?😀 děkuji moc

    Odpovědět
  • Vendula
    29. 12. 2022 v 8:45

    Dobrý den, dělala jsem a je vynikající. Chtěla jsem se zeptat, zda by šlo pyré udělat i z lesních borůvek? Dekuji

    Odpovědět
  • Barbora
    8. 6. 2023 v 12:49

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik kousků mi z tohoto receptu vyjde? Potřebuji udělat cca 12 kousků, je tedy lepší udělat dvojitou dávku a těsto nedávat na půl nýbrž upéct samostatně dvě vrstvy? Moc děkuji a přeji krásný den 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2023 v 12:28

      Počet kusů je uveden u receptu a je to ca. 15, nicméně velikosti kousku si můžete upravit podle potřeby a získat tak požadovaný počet.

      Odpovědět
  • Zuzana
    4. 8. 2023 v 14:23

    Dobrý deň,
    Prosím Vás dajú sa rezy urobiť aj do tortovej formy ako dort ? Napr. keby som to urobila z polovičnej dávky ? Priemer 23 cm …
    Ďakujem za odpoveď.
    Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 8. 2023 v 9:22

      Ano, můžete sestavit i do kulaté formy, ale budete mít zbytečně odkrojky piškotového plátu, když ho budete vykrajovat.

      Odpovědět
      • Markéta Horáčková
        1. 3. 2024 v 20:48

        Dobrý den, mám trochu obavu z toho prořezávání velkého plátu. Myslíte že by šlo těsto rozdělit na dva plechy a pláty poté spojit? Děkuji

        Odpovědět
  • Martina
    27. 5. 2024 v 21:55

    Dobrý den, můžu použít i jahody?a pokud ano, mám přidat i citronovou šťávu aby byl řez více do kysela?/obdobně jako maliny?/
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 5. 2024 v 10:49

      Ano, klidně použijte i jahody. Do krému můžete dát méně cukru nebo přidat trochu citronu. Případně nahradit mascarpone francouzskou zakysanou smetanou Creme fraiche, která je nakyslá.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ