Menu
Rolády, řezy, záviny

Maková roláda s tvarohem a povidly

Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Proto jsem byla celkem zvědavá, jak obstojí tahle „trojkombinace“ v trochu neobvyklém provedení, piškotové roládě. Nebudu Vás napínat, obstála na výbornou, je úžasná.  

Měkoučký piškotový plát, ve kterém je část mouky nahrazena mletým mákem, jemný tvarohový krém a lehce nakyslá švestková povidla. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet. 

Roládu jsem objevila ve své oblíbené kuchařce od Pavlíny Berzsiové, ale použila jsem pouze recept na piškotový plát. V krému bylo na můj vkus zbytečně moc másla i cukru. Já jsem ho připravila z tvarohu v kostce, kterému čím dál víc přicházím na chuť. Pro zjemnění jsem přidala mascarpone a trochu jogurtu. Na promazání jsem pak zvolila švestková povidla místo marmelády. Nevypadá to možná tak hezky, jahodová marmeláda je pěkně červená, ale chuťově mi tam ta povidla prostě pasovala víc 🙂  

Maková roláda:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
40 g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem. 

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák. 

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. 

Tvarohový krém:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g mascarpone
1-2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády

Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky. 

Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit. 

Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc). 

Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.

inspirace na roládu z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

50 Comments

  • Hanka Š.
    17. 5. 2016 v 14:27

    Jste mojí inspirací ;-).Máte úžasný blog a ještě lepší typy na mlsání.Chodím sem pravidelně a tato roláda mě opět dostala.Musím brzo zkusit,český trojboj-mák,povidla,tvaroh-nemůže nikdy zklamat.Díky H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2016 v 14:30

      Hanko, moc děkuji 🙂 právě takové komentáře jako ten Váš mi dávají sílu do dalšího tvoření 🙂 moc si toho vážím. Určitě ji zkuste, je moc dobrá 🙂 M.

      Odpovědět
  • Michaela
    18. 5. 2016 v 12:01

    Jů, pozítří přijede můj tatínek na víkend a miluje mák, tvaroh i povidla…., je nad Slunce jasné, co budu zítra péct:-), děkuji moc, milá Míšo! Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2016 v 12:46

      Míšo, skvělé 🙂 tak pak dejte vědět, jestli tatínkovi chutnala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 5. 2016 v 22:19

    Jůůů, Míšo, tak tohle je teda zase krása! Přesně podle mých chutí, mňam!!! Tu musím upéct:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2016 v 9:22

      Mileno, děkuji 🙂 taky mám tuhle trojkombinaci ráda 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 5. 2016 v 10:39

    Krása, hned o víkendu vyzkouším, jen nevím zda bude jedna stačit :)Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 5. 2016 v 14:50

      Terezo, děkuji 🙂 když Vám bude chutnat, tak uděláte další 🙂 je rychlá. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 5. 2016 v 18:41

    Míšo roláda je naprosto luxusní, jen se po ní zaprášilo. Moc děkuju za další super recept.
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2016 v 20:42

      Marcelo, děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že chutnala 🙂 dneska jsem zkoušela nový recept na makovou bábovku, tak se můžete těšit na novou dobrotu 🙂 pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 5. 2016 v 21:57

    Ten krém nemá chybu!!! Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2016 v 8:22

      Evo, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 5. 2016 v 12:03

    Jedním slovem "MŇAM"! 🙂 Opravdu vynikající…zrovna si pochutnávám…originální, neokoukané a hlavně ta chuť. Navštěvuji vaše stránky co týden a vždy připravíte něco dokonalého. Máte můj obdiv! Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 5. 2016 v 17:10

      Jano, moc děkuji 🙂 jsem strašně ráda, jaký má tahle roláda ohlas 🙂 děkuji za Vaše návštěvy a důvěru v mé recepty, moc si toho vážím. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 7. 2016 v 12:58

    Ahoj Mílo,díky za skvělé recepty,tato roláda je přímo famózní,už jsem ji pekla podruhé,mám ji v lednici a zítra ji povezu mým nejmilejším.Chutˇtvarohového krému a povidel je úžasná,ještě jednou díky.Přeji pěkný den,Majka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2016 v 7:04

      Majko, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že má roláda takový úspěch 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Tereza
        3. 9. 2020 v 13:05

        Dobrý den. Tuto Vaši roládu doma milujeme. Myslíte, že těsto vydrží rolování v bezlepkové verzi, když dám místo norm. mouky třeba mandlovou mouku? Díky

        Odpovědět
  • Miru
    13. 5. 2017 v 22:20

    …tak ta tedy je!!!!
    Jako všechno na Vašich sladkých stránkách.
    Dokonalý malý dárek k zítřejšímu Svátku maminek. Díky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2017 v 7:47

      Miru, děkuji 🙂 klasika prostě nikdy nezklame 🙂 všem maminkám dnes jen to nejlepší 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 3. 2019 v 14:49

    Milá Míšo,
    musím říct, že roláda je opravdu vynikající! To netradiční spojení povidel, máku a tvarohu v jedné roládě mě mile překvapilo.
    Jelikož se nacházím v zahraničí, tak jsem použila tučný vaničkový tvaroh (kostka se tu sehnat moc nedá) a vyšlo to náramně! Mák i povidla jsem měla naštěstí z ČR 🙂
    Určitě doporučuji odležet přes noc, pak je to teprve ono.
    Hezký den 🙂
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 3. 2019 v 15:26

      Deniso, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že i v zahraničí zkoušíte českou klasiku tak trochu jinak 🙂 o tom tvarohu už jsem slyšela vícekrát, že kostkový je k sehnání asi jen u nás. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 4. 2019 v 19:11

    Vynikající..přesto že v naší rodině není v oblibě tvaroh,tato roláda měla ohromný úspěch.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2019 v 7:03

      tak to je skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 5. 2019 v 15:43

    Dobrý den. Roláda je naprosto geniální. Dělala jsem ji několikrát a pokaždé je skvělá 🙂 Jednou mi v mlýnku na mák zůstal zbytek hřebíčku a vůbec to nebylo špatné. Dodalo to roládě takovou "šmrncovní" kořeněnou chuť. Moc děkuji za super recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2019 v 7:02

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 6. 2019 v 15:31

    Ahoj Eva-u nás dělají kynuté knedlíky se "zerzem" to je tvaroh smíchaný s povidly takže to znám ale nemám maskarpone co dát?Více jogurtu? Děkuji!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2019 v 7:09

      Mascarpone v tomto případě nahradit jogurtem nejde, ten je příliš tekutý a krém by tekl, doporučuji ho raději koupit 🙂

      Odpovědět
  • bobogle
    8. 3. 2020 v 18:48

    Honila mě mlsná na něco s mákem, tak jsem před týdnem koupila mák a prolustrovala pár svých oblíbených stránek s recepty (jste v mém top3 🙂 ) a už při pohledu na roládu mi teda ukápla slina. Výsledek je skvělý, málem jsme snědli roládu hned na první zakrojení a už plánuju že ji upečeu ještě v týdnu abych ji vzala ochutnat do práce 🙂
    A chtěla jsem Vás ještě pochválit za popisování receptu, zvlášť se mi líbí, že popisujete výslednou konzistenci (jako – je sušší, nebo naopak kyprá, nadýchaná, vláčná) člověk pak ví čím případně dozdobit aby se chutě a konzistence vyrovnaly.

    Děkuji za super recept a stránky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2020 v 18:53

      Děkuji, jsem ráda, že se blog líbí 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    31. 3. 2020 v 11:57

    Už se nemůžu dočkat, zrovna se chladí v lednici, zkoušela jsem už naříznout, ale ještě to chce..:))) kraj byl ale mňamka �� díky za pro mě krásný podzimní/zimní recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 4. 2020 v 16:02

      Někdy se vyplatí počkat 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 5. 2020 v 11:01

    Pekla jsem poprvé a určitě ne naposled je vynikající děkuji za úžasný recept

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2020 v 15:43

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 6. 2020 v 16:51

    Dobrý den,musím Vás v první řadě pochválit, že uvádíte velikost plechu. Jsem letitá pekařka a u většiny receptů mě odradí jak u dortu tak pečení na plech, pokud není uvedená velikost.Pekla jsem roládu -mrkvovou, poprvé odhadem na velikost plechu a byla vysoká a špatně se stáčela. podruhé na větším a Super. Vaše maková mě ihned zaujala a díky super napsanému receptu ihned upečená a Super!!! Navíc jen trochu rumu do povidel. Díky Ilona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2020 v 6:24

      Děkuji. Také nemám ráda, když u receptu není uvedena velikost formy, proto se toho snažím vyvarovat 🙂

      Odpovědět
  • Andy
    23. 1. 2021 v 14:27

    Dobrý den, prosím roládu není nutné zatepla stočit? Piškotovou jsem ještě nedělala a bojím se, že když ji budu stáčet až studenou, že popraská. Díky za odpověď. Andy

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2021 v 15:57

      Ne, tato roláda se stáčí až za studena. Jen ji po upečení otočte na čistý papír či utěrku, jak je uvedeno v receptu. A pozor ať nemáte těsto příliš tenké, pak by prasknout mohla 🙂

      Odpovědět
  • Milena
    9. 4. 2021 v 9:24

    Dobrý den, úžasný recept, dobře popsané, takže výsledek je vynikající. Zařazuji do svých receptů. Moc děkuji.

    Odpovědět
  • Ivana
    25. 6. 2021 v 11:10

    Dobrý den, prosím pěkně, chtěla bych udělat roládu na neděli, ale trochu mě tlačí čas. Bude dobrá, když dnes udělám korpus a až zítra naplním a dám odležet, nebo raději udělat komplet až zítra? Díky za radu.

    Odpovědět
  • Marcela
    21. 4. 2022 v 10:30

    Děkuji za skvělý recept, roláda v práci sklidila obrovský úspěch. Plnila jsem pouze vaničkovým tvarohem 40% tuku z Německa sametově jemným, který je tedy nesrovnatelný s našimi a šmrncla jsem ho trochou skořice a musím říct, že to bude moje nejoblíbenější roláda. Pochválil ji i syn, který mák normálně nejí.

    Odpovědět
  • Dáša
    1. 4. 2023 v 11:53

    Nemám maskarpone, mohla bych něčím nahradit? Děkuji za odpověď…..Dagmar

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:42

      Mascarpone dost dobře nahradit nejde, můžete použít jen tvaroh, ale krém nebude dost jemný.

      Odpovědět
  • Iva
    9. 7. 2023 v 11:20

    Super, upekla jsem a byla výborná, brzo to zopakuji, díky za recept Iva

    Odpovědět
  • Lucie
    10. 2. 2024 v 10:28

    Dobry den chtela bych se zeptat ziji v nemecku a tady nemame tvaroh v kostce co mam použít jiného?rada bych vyzkoušela vasi roladu.dekuji za odpověď.pozdrav Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2024 v 13:54

      Můžete použít mascarpone, ale to už bude chuťově odlišné. Případně použijte klasický tvaroh a nechte ho před použitím „vykapat“.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ