Tyhle šátečky budete milovat a mě nenávidět 🙂 Jsou totiž tak dobré, že nebudete chtít s jejich konzumací přestat, a než se nadějete, bude po nich. Hned po upečení jsou křehké, další dny pak krásně vláčné. Tedy za předpokladu, že vám nějaký zbyde. Do těsta se přidává droždí, ale nenechávají se kynout. Je to takové to kynuté nekynuté těsto, které u mě na blogu najdete v několika obměnách.
Když jsem byla malá, povidlová náplň v buchtách či koláči mi moc nechutnala. Oblíbila jsem si ji až v dospělosti, ale i tak ji mám raději v kombinaci s tvarohem. Mám totiž ráda náplně hodně a samotná švestková povidla jsou na mě prostě moc. Na druhou stranu ale tvarohovou náplň příjmeně zpestří a doplní. Klidně si ale šátečky naplňte podle vlastní chuti či aktuální skladové zásoby 🙂
PS – Vzhledem k tomu, jakou rychlostí šátečky mizely, jsem je nestihla ani pořádně nafotit. Myšleno tím načančat na nějaký tácek s dekoracemi okolo a podobně. Věřím, že mi to prominete 🙂
ŠÁTEČKY S TVAROHEM A POVIDLY (32 ks):
Kynuté těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- sůl
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 15 g čerstvého droždí
- 3 lžíce mléka + lžička cukru krupice
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek.
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli a dobře promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené studené máslo, žloutky, smetanu a kvásek. Vypracujte hladké těsto, ručně nebo v robotu, nepřidávejte další mouku. Zabalte do fólie a dejte do lednice, než si připravíte náplň. Těsto nekyne !!!
Náplň:
- 250 g tvarohu v kostce (tučný, jemný)
- 50-60 g cukru krupice
- 1 vejce
- vanilka, citron
- švestková povidla (asi 3-4 lžíce)
Všechny suroviny (kromě povidel) promíchejte do hladké náplně. Povidla si přendejte do sáčku.
Dokončení:
Těsto rozdělte na poloviny, jednu zatím nechte v lednici, druhou rozválejte na lehce pomoučněné ploše do čtverce asi 28 x 28 cm. Rozkrájejte na 16 stejných čtverečků a na každý dejte lžičku tvarohové náplně. Pomocí sáčku pak do tvarohu vmáčkněte trochu povidel.
Protilehlé rožky šátečku spojte a otvory dobře přimáčkněte k sobě, tak aby byl šáteček celý uzavřený. Šátečky rozložte na plech vyložený papírem na pečení (nebo perforovanou podložkou) a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C (horní/dolní ohřev) asi 15 minut. Mezitím zpracujte stejným způsobem druhou polovinu těsta.
Šátečky nechte zchladnout, pak lehce pocukrujte. Skvělé jsou hned po upečení, ale i další dny.
6 Comments
Emilie
8. 8. 2024 v 23:35JEŽÍŠMARJÁ,
naštěstí je plavková sezona téměř na ústupu a já se můžu opět spustit s dobrotami dle Vašich skvělých receptů. Báječná inspirace s naprostou důvěrou ve výsledný produkt…….je mi jasné, že nebudou stačit ani vystydnout…..mějte se krásně.
Míša Landová
9. 8. 2024 v 12:13Ano, léto už pomalu končí :))) tak si můžeme udělat tukové zásoby.
Eva
23. 8. 2024 v 21:05Jsou výborné! Sice jsem je neměla vzhledově tak krásné, ale chuťově vynikající, s těstem se hezky pracuje.
Míša Landová
24. 8. 2024 v 10:32Chuť je důležitější 🙂
Hana Heřmánková
23. 8. 2024 v 21:32Zase jeden jednoduchý super recept. S těstem se pracovalo dobře, šátečky zařazeny mezi oblíbené. Žádné nenávidět, jsme rádi, že vás máme. Ať se daří a ať nám to všem peče.
Míša Landová
24. 8. 2024 v 10:33Hanko, moc děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5