Menu
Koláče

Mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Při přípravě tohoto koláče jsem si připadala tak trochu jako Pejsek a Kočička, kteří spolu pekly dort. V lednici mi totiž zůstalo nevyužité těsto na tartaletky a tak jsem přemýšlela, jak ho zpracovat. Šla jsem tedy metodou co dům dal 🙂 Tvaroh, co už si říkal o spotřebu, zbytek povidel ve sklenici a tři zatoulaná jablíčka. No a výsledkem je tento mřížkový koláč 🙂

Troufám si říct, že koláč snese různé obměny. Ať už je to marmeláda místo povidel, maková náplň místo tvarohu, no a jablka se dají snadno nahradit jakýmkoliv jiným ovocem. Takže i vy si můžete zahrát na Pejska a Kočičku 🙂

Mřížkový koláč s tvarohem a jablky (průměr 24 cm)

Linecké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mandlové mouky
  • 40 g vajec
  • citronová kůra
  • sůl

Prosátou mouku se solí dejte do mísy od robota, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a nechte při nízké rychlosti zpracovat do drobenky (pádlová metla). Přidejte moučkový cukr s mandlovou moukou a promíchejte. Nakonec přilijte odměřené množství vajec a citronovou kůru, a opět při nízké rychlosti zpracujte do kompaktního těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 1-2 hodiny odležet.

Vychlazené těsto rozdělte na dvě části, jednu trochu větší, která bude tvořit dno a boky koláče. Tu rozválejte mezi dvěma pečícími papíry a vyložte s ní koláčovou formu o průměru ca. 24 cm. Dejte na 30 minut do mrazáku. Zbylou část těsta odložte zabalenou do lednice, použije se na vrchní mřížku a zdobení.

Troubu předehřejte na 170 stupňů (horkovzduch), formu s těstem vyndejte z mrazáku, několikrát propíchněte dno vidličkou a dejte předpéct do trouby, až je těsto lehce do zlatova. Nechte trochu zchladnout, pak navrstvěte náplň.

Náplň:

  • 3-4 lžíce švestkových povidel nebo marmelády
  • 250-300 g tvarohu, tučný nebo polotučný (použila jsem Madetu v kelímku)
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 3 jablka
  • třtinový cukr s rumovou příchutí (lze vynechat)

Na zchladlé těsto rozetřete nejdříve povidla a pak tvarohovou náplň. Tu si připravíte jednoduše smícháním tvarohu, cukru a vejce.

Jablka oloupejte, nastrouhejte a rozložte na tvarohovou náplň. Já je strouhala na plátky, ale možná by to sneslo i strouhání na hrubo, budou šťavnatější. Jablka lehce posypte třtinovým cukrem s rumovou příchutí. Já tam ten rum prostě musím nějak vpašovat 🙂

Zbytek těsta rozválejte opět mezi papíry a rozkrájejte na proužky, které poskládejte na koláči do mřížky. Můžete vykrojit i různé ozdoby a položit kolem okraje koláče.

Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) až povrch zezlátne.

Doporučuji nechat do druhého dne rozležet. Před servírováním můžete pocukrovat. Dobrou chuť 🙂

15 Comments

  • Gabriela
    24. 9. 2021 v 8:19

    kolejny pyszny przepis, pozdrawiam

    Odpovědět
  • Simona
    24. 9. 2021 v 12:25

    Dobry den prajem. Mam v mrazaku zvysok lineckeho cesta 😊. Prosim Vas, je mozne ho po rozvalkani opat zamrazit vo forme, ako mate uvedene v postupe? Dakujem a zelam krasny den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 9. 2021 v 12:29

      Ano, to zamražení je jen chvilku, aby se při pečení nezvedlo, vadit to nebude 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    24. 9. 2021 v 18:53

    Já někdy doma taky tak peču. Jak říkáte „koláč co dům dal“. A když pak po mě někdo chce recept, tak už ani nevím, co jsem tam dala🙂. Díky za další recept, moc ráda sem „chodím“. Krásné dny přeji

    Odpovědět
  • Jája
    25. 9. 2021 v 17:49

    Hodně podobný nám pekla maminka často, někdy s jablky, někdy s rybízem. Zkusím podle Vás. Děkuji. Joo a máte krásný talíř, mám stejné 😇

    Odpovědět
  • Veronika
    29. 9. 2021 v 19:23

    Dobrý večer, koláč je luxusní. Upekla jsem ho do práce a všem moooc chutnal. Díky za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Jozefína
    1. 11. 2021 v 19:45

    Dobry den, mam upeceno, dostala jsem pochvalu, moc mi to chutna☺️dekuji za krasne recety, ktere rada zkousim.
    Pekny den J.B

    Odpovědět
  • Petra
    11. 9. 2022 v 22:51

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda koláč mohou upéct i 2 dny před konzumací a jestli mu na chuti neubere pobyt v lednici? Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 9. 2022 v 7:55

      Ano, neměl by být problem, více se rozleží. Před servirovanim nechte při pokojové teplote.

      Odpovědět
  • EvaJ
    3. 2. 2024 v 21:06

    Dobrý večer , včera jsem pekla a dopadlo to velmi dobře . Koláč všem moc chutnal . Jenom jsem si neuvědomila , že koláč bude časové náročný (formu s těstem dát do mrazáku , předpéct těsto , nechat vychladnout) a končila jsem po 23. hodině. Ale stálo to za to, koláč už není 😊.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ