Abych Vás nezahlcovala jen samými dortíky, tak dnes zase trochu klasiky – linecký mřížkový koláč. Receptů na ten zaručeně nejlepší je samozřejmě velké množství a opravdu těžko posoudit, který z nich to je. Vybrala jsem proto recept z mé oblíbené a hlavně osvědčené knihy Velká domácí cukrářka a trochu si ho upravila.
Koláč je krásně křehký, není přeslazený a vyniká chuť ořechů a mandlí. Do těsta se přidávají mleté neloupané mandle, já jsem část ještě nahradila lískovými oříšky, které mají výraznější chuť. Použila jsem také hladkou špaldovou mouku, která chuť ještě umocňuje. Nicméně klidně použijte běžnou pšeničnou, ta je ostatně i v původním receptu.
Zásadní změnu jsem udělala v samotné přípravě těsta. Pokud moje recepty trochu znáte, víte, že křehké těsto připravuji trochu jinak. Nejdříve prošlehám změklé máslo s cukrem a žloutky, pak přidám mouku a těsto rychle dopracuji rukou. Při tomto postupu máte jistotu, že těsto bude krásně měkké hned po upečení. Můžete samozřejmě těsto připravit běžným způsobem, kdy použijete studené máslo a vše zpracujete najednou.
Osobně bych pro tento koláč volila nějakou kyselejší nebo pikantnější marmeládu. Skvělá volba je z černého nebo červeného rybízu. Já vybrala svou oblíbenou višňovou v kombinaci s malinami.
Koláč se před pečením potírá rozšlehaným vajíčkem, já jsem použila jen samotný bílek, který mi zbyl od žloutků. Koláč jsem ještě posypala plátky mandlí.
Křehký koláč o průměru 23-24 cm:
150 g změklého másla
130-150 g moučkového cukru
3 žloutky
100 g mletých neloupaných mandlí nebo lískových oříšků (použila jsem půl na půl)
180 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
lžička skořice
250-300 g oblíbené marmelády (použila jsem mix višňové a malinové)
bílek na potření
plátky mandlí
Prosátou mouku smíchejte se skořicí, přidejte mleté mandle (ořechy) a promíchejte. Můžete vše společně i promixovat. Nechte stranou.
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky dejte do mísy a společně prošlehejte. Nešlehat do pěny, jen aby se vše spojilo. Přisypte směs mouky a mandlí a na nízké otáčky promíchejte. Stačí jen do lehké drobenky, pak si těsto přendejte na vál a dopracujte rukama. Snažte se pracovat rychle a nepřidávat moc mouky. Těsto zabalte do folie a dejte asi na hodinu do lednice odležet.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23-24 cm. Formu můžete vymazat máslem, já mám tu s nepřilnavým povrchem, kde to není nutné.
Asi 2/3 těsta rozválejte na pomoučněné ploše a přeneste opatrně do formy. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Přebytečné kousky těsta ořízněte.
Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Ze zbytku těsta vyválejte válečky a poklaďte na koláč do mřížky. Jeden pruh těsta dejte také kolem obvodu koláče.
Koláč potřete bílkem a posypte po obvodu plátky mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut.
Koláč nechte ve formě vychladnout. Já jsem koláč zabalila do folie a dala do chladu na 24 hodin odležet. Před servírováním nechte koláč při pokojové teplotě a pocukrujte.
inspirazce z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
Vytisknout recept |
13 Comments
Cara C.
8. 5. 2016 v 20:30Je nádherný 🙂 musím někdy vyzkoušet 🙂
Víkendové pečení
8. 5. 2016 v 21:32Děkuji 🙂 a byl i moc dobrý, vyzkoušejte 🙂
Anonymní
8. 3. 2018 v 19:05Ahoj Mílo,šel by tento koláč se švestkovými povidly?Nějaké jsem uvařila a nemám pro ně zatím uplatnění.Děkuji Marie
Víkendové pečení
9. 3. 2018 v 9:29Marie, zdravím, ano, myslím, že by šla použít i povidla 🙂 vlastně docela zajímavá obměna 🙂
Veronika
9. 7. 2019 v 19:13Dobrý den, naprosto úžasný, rychly koláč. Mlete mandle jsem nahradila arašídovou moukou a výsledek byl luxusní. Děkuji
Víkendové pečení
10. 7. 2019 v 14:28Děkuji 🙂 ta arašídová mouka zní dobře 🙂
Monča veverka
18. 6. 2020 v 11:22Dobrý den Míšo . Toto už je několikátý recept, který jsem od Vás vyzkoušela a naprosto úžasný. Jste má velká inspirace! 🙂
Náplň byla rybízová marmeláda a na ni ušlehané bílky s cukrem (zbyly a tak našly uplatnění), do sněhu vmíchala mražený rybíz. Koláč všem moc chutnal, a to opravdu moc.
Dnes bude s jahodou marmeládou a pokrájenými jablíčky, věřím, že se taky povede. To těsto je výborné.
Víkendové pečení
18. 6. 2020 v 20:35Tak to moc ráda slyším, děkuji 🙂
Aneta
10. 6. 2021 v 12:53Dobrý den. Myslíte, že by šel udělat s jahodovou marmeládou a pokladeny jahodami? Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
10. 6. 2021 v 13:51Jahodová marmeláda určitě, i když bude asi sladší. Čerstvé jahody moc vhodné nejsou, pustí během pečení šťávu 🙁 servírovala bych je k tomu spíše čerstvé.
Aneta
10. 6. 2021 v 20:34Moc děkuji za odpověď ☺️
Eva
4. 10. 2023 v 10:44Dobrý den,může se péct kolac ve formě s odnímatelným dnem?Díky za odpověď.
Míša Landová
4. 10. 2023 v 13:37Ano, může.