Menu
Koláče

Estonský koláč „Turbakook“

Nebojte, nejedná se o novou verzi Krtkova dortu, i když musím připustit, že vzhledem se mu docela podobá. Utvrdila mě v tom i moje kamarádka, které jsem nesla pár kousků na ochutnání, a která mě uvítala slovy „neseš krtkův dort?“ 🙂 

Tenhle koláč je na rozdíl od Krtka plný sýra cottage a zakysané smetany. Je krásně vláčný a šťavnatý, s křupavou kakaovou drobenkou na povrchu. Tak trochu mi připomíná strouhaný tvarohový koláč, který pekla moje mamka, když jsem byla malá. 

Příprava je poměrně jednoduchá, jen musíte mít ten správný cottage, díky kterému má koláč nezaměnitelnou „hrudkovitou“ strukturu. Ta byla zřejmě inspirací pro jeho název „Turbakook“, což by se dalo přeložit jako „rašelinový dort“. 

V obchodě najdete sýry cottage od různých výrobců a obvykle se liší svoji konzistencí. Některé jsou hodně „tekuté“, kdy kousky sýra doslova plavou ve smetaně. Na chleba je to sice fajn, ale pro tento koláč zcela nevhodné :o) 

V tomto receptu je nutný cottage v „sušším“ provedení, který pevně sedí v krabičce a spíš už připomíná tvrdší tvaroh. Sama jsem si nebyla jistá, zda koupím ten správný, protože podle obalu to nepoznáte. Tak jsem prostě kelímkem v obchodě lehce zatřásla a když se nic nehýbalo, šup s ním do košíku. Nevím, jestli tahle strategie bude fungovat na všechny druhy, ale já měla štěstí, trefila jsem ten správný. Mimochodem, byl to cottage z Lidlu, tmavě modrý od firmy Goldessa s průhledným plastovým víčkem. Mají totiž více druhů :o))

Pokud byste chtěli nahradit cottage tvarohem, tak jen zčásti a vybírejte tvaroh tvrdý, který rozdrobíte prsty, určitě ne vaničkový nebo v kostce, ty jsou příliš „mokré“. Recept je pro dortovou formu o průměru 20 cm, pokud byste chtěli větší, např. 28 cm, udělejte ho z 1,5 dávky. 

Na koláč o průměru 20 cm si připravte:

Drobenka:
200 g hladké mouky
120 g studeného másla
2 lžíce kvalitního kakaa
2 lžíce cukru krupice

Náplň:

600 g sýra cottage

150 g zakysané smetany

150 g cukru (případně více dle chuti)

2 vejce

2 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy s odnímatelným dnem vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem.

Mouku, kakao a cukr společně promíchejte. Přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo a mixujte, až se utvoří drobenka. Ideální je na to mixér nebo food procesor. Polovinu směsi nasypte do připravené dortové formy a vmáčkněte na dno. Druhou polovinu drobenky si nechte stranou. 

Vejce ušlehejte společně s cukrem do husté pěny, chvilku to potrvá, tak buďte trpěliví, asi tak 6-7 minut. Sýr cottage dobře promíchejte se zakysanou smetanou a kukuřičným škrobe a přidejte do vaječné směsi. Opatrně stěrkou míchejte, až se vše spojí. V tomto případě nečekejte krásně jemnou hmotu jako např. u cheesecaku. Ve směsi by měly zůstat kousky sýra, které vytvoří krásně hrudkovitou strukturu. Nepoužívejte šlehač, směs by se mohla přešlehat. 

Směs nalijte opatrně do formy a povrch rovnoměrně posypte zbylou drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 50-55 minut. Střed koláče nebude ještě úplně pevný, ale to nevadí, během chladnutí zpevní. Troubu vypněte a nechte v pootevřené troubě ještě asi hodinu dojít. Podávejte vychlazený.

Já jsem koláč nechala přes noc při pokojové teplotě, pekla jsem totiž večer, a do lednice dala jen na pár hodin před servírováním. Drobenka zůstala krásně křupavá, nezvlhla. Bohužel Vám neřeknu, jak chutná po několika dnech, protože se celý snědl hned den po upečení :o))


inspirace z webu http://eatmeblog.com/

10 Comments

  • Unknown
    9. 4. 2016 v 13:27

    Dobrý den, dnes jsem se pousmála nad vaším názvem víkendové pečení, protože já vlastně peču taky vždy jen přes víkend 🙂
    Dnes peču tento recept, ale narazila jsem na to kdy a kam dát škrobovou moučku?
    Dala jsem ji do náplně, u té je napsaná, a smíchala s Cotage sýrem a smetanou. Nikde jsem to nenašla v popisu,patří tam ta škr. moučka ?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2016 v 7:06

      Dášo, dobrý den, většina z nás peče hlavně o víkendu, proto mi to jako název blogu přišlo vhodné 🙂
      S tímto receptem máte pravdu, do postupu jsem škrob zapomněla napsat, hned opravím. Udělala jste to správně 🙂 děkuji za upozornění. Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 4. 2016 v 16:41

      🙂 děkuji MiLo

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 3. 2017 v 8:36

    Hezkou neděli, Míšo,
    po minulém úspěchu s "tvarohovým koláčem" jsem zkusila další z Vašich receptů. Vše opět vyšlo skvěle, drobenka křupavoučká, jak píšete. Čekala jsem, že v náplni zůstanou ty měkoučké kousky cottage, ale ty překvapivě ztvrdly. Tak jsem se chtěla zeptat na Vaši zkušenost. Nejsem si totiž jista, jestli je to tak správně. Postup jsem sice dodržela, ale měla jsem větší formu 23cm, což by možná chtělo kratší dobu pečení. Moc děkuji.
    PS : Omlouvám se, za asi nevhodné oslovení v minulém komentáři.
    Mějte se pěkně. Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2017 v 19:26

      Aleno, zdravím Vás, děkuji za vyzkoušení dalšího receptu 🙂 náplň by měla zůstat měkká, určitě by neměla ztvrdnout … na vině může být delší doba pečení nebo i značka sýra, každý je trochu jiný 🙂
      PS – oslovení Mila nebo Míla je úplně v pořádku 🙂 je to moje přezdívka pro tento blog, je to vlastně zkratka jména Michaela, nicméně "Míša" je mi bližší 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Liběna
    13. 4. 2019 v 15:23

    Dobrý den, zkoušela jsem tenhle úžasný koláč a opravdu… výborný. I když vsechny recepty od Vas,co jsem zkoušela,se povedly. Děkuji, že máte tenhle blog a že ráda pečete a vůbec…jste úžasná
    S pozdravem Liběna ☺️☺️

    Odpovědět
  • Táňa
    28. 8. 2023 v 23:23

    Tak to je zajímavé… miluju cottage na všechny způsoby, dělám z něj i cheesecake (pekla jsem zrovna dnes :)!), ale dávám si právě záležet na tom, abych jej do koláče rozmixovala úplně dohladka. Máte i chuťové srovnání s tímto? S tou hrudkovitou strukturou si to neumím představit… ale teda láká k vyzkoušení :D! Děkuji za tip 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 8. 2023 v 10:41

      Jak píšu v příspěvku, do tohoto koláče není vhodný takový ten kouskovatý cottage (má např. Madeta). Je lepší takové ten pevnější, který připomíná spíše tvaroh 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        12. 12. 2023 v 15:58

        Dobry den,ano,mate pravdu. Vcera jsem kolac pekla s Madeta cottage syrem a bohuzel musim konstatovat,ze me kolac chuti zklamal-hrudky cottage zustaly tvrdsi (kolac rozhodne nebyl prepeceny) a chutove to nebylo nic moc dobre.
        Jinak na zaver Vam musim podekovat za skvely blog,skvele popsane recepty a zaruku,ze buchty,dorty apod. budou chutnat opravdu dobre. Skvele je napr. testo na kynute buchty.

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ