Menu
Koláče

Tvarohový koláč s borůvkami

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila 🙂 použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč. Dal by se možná nazvat i cheesecake, protože vrstva náplně je opravdu vysoká a z části ji tvoří sýr. Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, je to koláč přesně pro Vás.  

Dno koláče je z křehkého těsta a nechává se pár minut předpéct, než se přidá náplň. Přestože tvaroh ve vaničce mám moc ráda, na pečení používám tvaroh balený v kostce. Neobsahuje tolik vody a je hutnější. Doporučuji ho předem promixovat, bude krásně jemný. V původním receptu se k tvarohu přidává mascarpone, já zvolila raději čerstvý sýr typu Philadelphia. Pokud pečete podle mě pravidelně, víte, že můj oblíbený sýr je Cream cheese classic z Lidlu 🙂

Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu o průměru 23 cm.



Křehké těsto:

100 g hladké mouky

2 lžíce cukru krupice

1/2 lžičky prášku do pečiva

60 g studeného másla

1 malé vejce (odděleně)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.

Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 

Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 

Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.

Tvarohová naplň:

500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)

250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)

130 g cukru krupice

vanilkový cukr

1 vanilkový puding (40 g)

2 vejce „L“

200-250 g mražených borůvek

Tvaroh promixujte společně s čerstvým sýrem do hladka, tak aby se odstranili případné hrudky a směs byla krásně jemná. S trochou trpělivosti to jde i tyčovým mixérem 🙂

Přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.

Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 

Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujte. 

inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/

Vytisknout recept

42 komentářů

  • Marcela - Nordic Passion
    22. 4. 2016 v 13:22

    Tak tohle je opravdu lakave peceni, nadhera. Hezky vikend. M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2016 v 13:58

      Díky Marcelo 🙂 pěkný víkend. Mila

      Odpovědět
  • Marie
    23. 4. 2016 v 18:28

    Míšo, fakt vynikající 😊Ideální k odpolední kávičce na zahrádce. Měla jsem na mrazáku ostružiny a borúvky tak jsem to tam šoupla a byl super! Díky za inspiraci 😀Maru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2016 v 19:58

      Maruš, děkuji 🙂 ty jsi teda rychlík 🙂 jsem moc ráda, že chutná. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 4. 2016 v 15:30

    Míšo, mohu použít i mražené maliny? Díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2016 v 20:00

      Zdenko, klidně použijte maliny, ostružiny nebo mix lesního ovoce 🙂 akorát asi jahody bych vynechala, pouští hodně vody 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 8. 2016 v 12:03

    Je boží! Jen se po něm zaprášilo, doporučujeme! A děkujeme za recept 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 12:21

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • simoanna
    31. 8. 2016 v 10:34

    Ja moc sladke nemusim Ale Tohle Je neco tak dobreho!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 8. 2016 v 17:16

      Tak to mě těší dvojnásob, když sladké moc nemusíte 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • simoanna
    5. 5. 2017 v 23:27

    Take nemusim moc sladke Ale tento je opravdu vynikajici

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 5. 2017 v 15:33

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • simoanna
      8. 5. 2017 v 15:10

      Nemela jsem boruvky tak jsem dala maliny take moc dobre delala jsem vcera

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 6. 2017 v 10:57

    Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela tvarohový koláč na oslavu a měl velký úspěch. Sleduji vás už delší dobu a recepty se mi moc líbí. Díky 🙂 Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2017 v 18:50

      Jano, děkuji 🙂 tak to mě moc těší a věřím, že i další recepty budou chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Vyzkoušené recepty
    1. 7. 2017 v 17:33

    Koláč je opravdu vynikající. Dnes jsem ho zkoušela z čerstvých borůvek a je to bomba! Dovolila jsem si recept vypůjčit na svůj blog, kam vkládám ozkoušené recepty. Zdroj jsem samozřejmě uvedla. Snad se nezlobíte. 😉

    vyzkousene-recepty.blog.cz/1707/tvarohovy-kolac-s-boruvkami

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2017 v 8:09

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal 🙂 perfektně se Vám povedl. Ani jsem nevěděla, už jsou borůvky, budu muset taky vyrazit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2017 v 8:23

    Vypadá úžasně,večer se chystám na pečení! Necháváte před pečením borůvky trochu rozmrazit, nebo přidáváte rovnou z mrazáku? Děkuji, Renata.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2017 v 8:35

      Děkuji 🙂 borůvky můžete dat rovnou z mrazáku, nepouštěji tolik vody 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 8. 2017 v 15:32

      Tak dnes ho peču už podruhé.Pro přátele z Holandska. Doufám, že jim bude chutnat tak jako ten první nám. Už ani nevím, kdy jsem pekla něco jiného, než podle vašich receptů. Jsou prostě úúúžasné a hlavně fungují! Děkuji mockrát za bezva inspirace! Renata.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2017 v 20:00

      Tak snad bude chutnat i přátelům, věřím, že ano 🙂 jinak mě moc těší, že se recepty líbí 🙂 děkuji za důvěru i přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2017 v 8:05

    Krásný den Míšo,
    i když jsem to psala už u borůvkových koláčů, tak mi to nedalo a musím to napsat ještě sem. Koláč je naprostá TOPKA!!! Pekla jsem i s jiným ovocem, ale borůvky u mě vedou!
    PS: škoda že lesní borůvky nejsou celý rok 🙂
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2017 v 19:59

      Deniso, moc děkuji za důveřu i přízeň 🙂 ano, škoda že jsou borůvky tak krátce, naštěstí se dají zamrazit 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 9. 2017 v 19:53

    Dnes upečeno a zůstal už jen malý kousek. A to jsem ještě ani neochutnala. Nevim kdo to snědl když má drahá polovička prý sladké "moc" nejí.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:49

      Děkuji 🙂 tak to je skvělé, že i odpůrcům sladkého chutná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 9. 2017 v 20:12

    Dneska jsem měla hroznou chuť na přesně takový koláč. Těsto jsem udělala z dvojité dávky do pekáčku, do náplně jsem nedala čerstvý sýr, který jsem doma neměla a navrh jsem dala borůvky a přidala drobenku – no a byl z toho nejlepší koláč, který jsem pekla!!! Moc děkuji za skvělý recept, Soňa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 9. 2017 v 18:41

      Soňo, děkuji, jsem ráda, že jste měla šťastnou ruku při výběru 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 5. 2018 v 18:20

    Dobrý den, šlo by spodní těsto nahradit směsi rozdrcenych sušenek s máslem? Bez predpekani? Děkuji Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 18:38

      Báro, zdravím, nemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu 🙂 nezbývá, než zkusit. U cheesecaku se to tak dělá běžně, ale tvaroh má trochu jinou konzistenci a hlavně více vody. Každopádně bych doporučila spíše sušenky předpéct.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2019 v 9:15

    Super recept…zrovna se dodělává v troubě.
    Jsem nadšená z Vašeho blogu …
    Peču s radostí a Vaše recepty čtu stále dokola… Brzy se chystám na narozeninový dort pro syna.
    Děkuji za inspiraci…jste skvělá ��
    Klára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2019 v 16:41

      Kláro, moc děkuji za Vaše nadšení, ať Vám vydrží i nadále :))

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 3. 2019 v 14:41

    Dobrý den, dorta je výborná! Jen bych potřebovala upéct ve formě o průměru 26 cm… Nemáte zkušenosti v jakém poměru upravit suroviny? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2019 v 14:26

      Navyšte suroviny cca. o třetinu, mělo by to klapnout 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 5. 2019 v 12:35

    naprosto úžasný dortík, manžel se oblizoval, dělala jsem s mraženými malinami 🙂 Jste báječná! Jde vidět, že když člověka něco baví, tak to dělá s láskou 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2019 v 7:44

      Děkuji 🙂 s malinami to zní také skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 6. 2019 v 9:21

    Uplně super dělala jsem s jahodama čerstvejma a nemá to chybu.Díky za recept

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:09

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 8. 2019 v 10:30

    Dobry den, kolac je vynikajici, mam je jeden dotaz, proc se do testa nemuze dat rovnou cele vejce? Ja jsem ho tam dala jak jste napsala, ale bilek jsem pouzila cely, protoze se testo drolilo. Dekuji predem za odpoved a jste nesmirne sikovna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2019 v 9:43

      Každé vejce je jinak veliké, pokud byste použila extra velké a přidala rovnou celé, těsto by se mohlo lepit a musela byste přidat další mouku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 2. 2020 v 8:07

    Krásný den, prosím Vás chtěla bych se zeptat, v troubě pečete s horkovzduchem? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2020 v 10:04

      Já peču obvykle bez horkého vzduchu, jen horní a dolní ohřev. Nicméně řiďte se svou vlastní troubu, znáte ji lépe 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 6. 2020 v 13:42

    Tak ještě jsem nechutnala, ale vypadá výborně a super recept. Jsem moc spokojená

    Odpovědět

Zanechte komentář