Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila 🙂 použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč. Dal by se možná nazvat i cheesecake, protože vrstva náplně je opravdu vysoká a z části ji tvoří sýr. Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, je to koláč přesně pro Vás.
Dno koláče je z křehkého těsta a nechává se pár minut předpéct, než se přidá náplň. Přestože tvaroh ve vaničce mám moc ráda, na pečení používám tvaroh balený v kostce. Neobsahuje tolik vody a je hutnější. Doporučuji ho předem promixovat, bude krásně jemný. V původním receptu se k tvarohu přidává mascarpone, já zvolila raději čerstvý sýr typu Philadelphia. Pokud pečete podle mě pravidelně, víte, že můj oblíbený sýr je Cream cheese classic z Lidlu 🙂
Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu o průměru 23 cm.
Křehké těsto:
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g studeného másla
1 malé vejce (odděleně)
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat.
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.
Tvarohová naplň:
500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
130 g cukru krupice
vanilkový cukr
1 vanilkový puding (40 g)
2 vejce „L“
200-250 g mražených borůvek
Tvaroh promixujte společně s čerstvým sýrem do hladka, tak aby se odstranili případné hrudky a směs byla krásně jemná. S trochou trpělivosti to jde i tyčovým mixérem 🙂
Přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut.
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujte.
inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/
Vytisknout recept |
50 Komentáře
Marcela - Nordic Passion
22. 4. 2016 v 13:22Tak tohle je opravdu lakave peceni, nadhera. Hezky vikend. M.
Víkendové pečení
22. 4. 2016 v 13:58Díky Marcelo 🙂 pěkný víkend. Mila
Marie
23. 4. 2016 v 18:28Míšo, fakt vynikající 😊Ideální k odpolední kávičce na zahrádce. Měla jsem na mrazáku ostružiny a borúvky tak jsem to tam šoupla a byl super! Díky za inspiraci 😀Maru
Víkendové pečení
23. 4. 2016 v 19:58Maruš, děkuji 🙂 ty jsi teda rychlík 🙂 jsem moc ráda, že chutná. Míša
Anonymní
30. 4. 2016 v 15:30Míšo, mohu použít i mražené maliny? Díky Zdenka
Víkendové pečení
30. 4. 2016 v 20:00Zdenko, klidně použijte maliny, ostružiny nebo mix lesního ovoce 🙂 akorát asi jahody bych vynechala, pouští hodně vody 🙂 Míša
Anonymní
2. 8. 2016 v 12:03Je boží! Jen se po něm zaprášilo, doporučujeme! A děkujeme za recept 😉
Víkendové pečení
2. 8. 2016 v 12:21Děkuji :))
simoanna
31. 8. 2016 v 10:34Ja moc sladke nemusim Ale Tohle Je neco tak dobreho!!!
Víkendové pečení
31. 8. 2016 v 17:16Tak to mě těší dvojnásob, když sladké moc nemusíte 🙂 děkuji.
simoanna
5. 5. 2017 v 23:27Take nemusim moc sladke Ale tento je opravdu vynikajici
Víkendové pečení
6. 5. 2017 v 15:33Děkuji 🙂
simoanna
8. 5. 2017 v 15:10Nemela jsem boruvky tak jsem dala maliny take moc dobre delala jsem vcera
Anonymní
4. 6. 2017 v 10:57Dobrý den,
včera jsem vyzkoušela tvarohový koláč na oslavu a měl velký úspěch. Sleduji vás už delší dobu a recepty se mi moc líbí. Díky 🙂 Jana
Víkendové pečení
4. 6. 2017 v 18:50Jano, děkuji 🙂 tak to mě moc těší a věřím, že i další recepty budou chutnat 🙂
Vyzkoušené recepty
1. 7. 2017 v 17:33Koláč je opravdu vynikající. Dnes jsem ho zkoušela z čerstvých borůvek a je to bomba! Dovolila jsem si recept vypůjčit na svůj blog, kam vkládám ozkoušené recepty. Zdroj jsem samozřejmě uvedla. Snad se nezlobíte. 😉
vyzkousene-recepty.blog.cz/1707/tvarohovy-kolac-s-boruvkami
Víkendové pečení
2. 7. 2017 v 8:09Děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal 🙂 perfektně se Vám povedl. Ani jsem nevěděla, už jsou borůvky, budu muset taky vyrazit 🙂
Anonymní
20. 7. 2017 v 8:23Vypadá úžasně,večer se chystám na pečení! Necháváte před pečením borůvky trochu rozmrazit, nebo přidáváte rovnou z mrazáku? Děkuji, Renata.
Víkendové pečení
20. 7. 2017 v 8:35Děkuji 🙂 borůvky můžete dat rovnou z mrazáku, nepouštěji tolik vody 🙂
Anonymní
3. 8. 2017 v 15:32Tak dnes ho peču už podruhé.Pro přátele z Holandska. Doufám, že jim bude chutnat tak jako ten první nám. Už ani nevím, kdy jsem pekla něco jiného, než podle vašich receptů. Jsou prostě úúúžasné a hlavně fungují! Děkuji mockrát za bezva inspirace! Renata.
Víkendové pečení
3. 8. 2017 v 20:00Tak snad bude chutnat i přátelům, věřím, že ano 🙂 jinak mě moc těší, že se recepty líbí 🙂 děkuji za důvěru i přízeň. Míša
Anonymní
31. 8. 2017 v 8:05Krásný den Míšo,
i když jsem to psala už u borůvkových koláčů, tak mi to nedalo a musím to napsat ještě sem. Koláč je naprostá TOPKA!!! Pekla jsem i s jiným ovocem, ale borůvky u mě vedou!
PS: škoda že lesní borůvky nejsou celý rok 🙂
Hezký poslední srpen,
Denisa
Víkendové pečení
1. 9. 2017 v 19:59Deniso, moc děkuji za důveřu i přízeň 🙂 ano, škoda že jsou borůvky tak krátce, naštěstí se dají zamrazit 🙂 mějte se fajn.
Unknown
3. 9. 2017 v 19:53Dnes upečeno a zůstal už jen malý kousek. A to jsem ještě ani neochutnala. Nevim kdo to snědl když má drahá polovička prý sladké "moc" nejí.
Víkendové pečení
5. 9. 2017 v 16:49Děkuji 🙂 tak to je skvělé, že i odpůrcům sladkého chutná 🙂
Anonymní
28. 9. 2017 v 20:12Dneska jsem měla hroznou chuť na přesně takový koláč. Těsto jsem udělala z dvojité dávky do pekáčku, do náplně jsem nedala čerstvý sýr, který jsem doma neměla a navrh jsem dala borůvky a přidala drobenku – no a byl z toho nejlepší koláč, který jsem pekla!!! Moc děkuji za skvělý recept, Soňa
Víkendové pečení
29. 9. 2017 v 18:41Soňo, děkuji, jsem ráda, že jste měla šťastnou ruku při výběru 🙂
Anonymní
2. 5. 2018 v 18:20Dobrý den, šlo by spodní těsto nahradit směsi rozdrcenych sušenek s máslem? Bez predpekani? Děkuji Bára
Víkendové pečení
2. 5. 2018 v 18:38Báro, zdravím, nemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu 🙂 nezbývá, než zkusit. U cheesecaku se to tak dělá běžně, ale tvaroh má trochu jinou konzistenci a hlavně více vody. Každopádně bych doporučila spíše sušenky předpéct.
Anonymní
8. 3. 2019 v 9:15Super recept…zrovna se dodělává v troubě.
Jsem nadšená z Vašeho blogu …
Peču s radostí a Vaše recepty čtu stále dokola… Brzy se chystám na narozeninový dort pro syna.
Děkuji za inspiraci…jste skvělá ��
Klára
Víkendové pečení
8. 3. 2019 v 16:41Kláro, moc děkuji za Vaše nadšení, ať Vám vydrží i nadále :))
Unknown
27. 3. 2019 v 14:41Dobrý den, dorta je výborná! Jen bych potřebovala upéct ve formě o průměru 26 cm… Nemáte zkušenosti v jakém poměru upravit suroviny? Děkuji
Víkendové pečení
28. 3. 2019 v 14:26Navyšte suroviny cca. o třetinu, mělo by to klapnout 🙂
Anonymní
24. 5. 2019 v 12:35naprosto úžasný dortík, manžel se oblizoval, dělala jsem s mraženými malinami 🙂 Jste báječná! Jde vidět, že když člověka něco baví, tak to dělá s láskou 🙂
Víkendové pečení
25. 5. 2019 v 7:44Děkuji 🙂 s malinami to zní také skvěle 🙂
Unknown
6. 6. 2019 v 9:21Uplně super dělala jsem s jahodama čerstvejma a nemá to chybu.Díky za recept
Víkendové pečení
6. 6. 2019 v 20:09děkuji 🙂
Anonymní
20. 8. 2019 v 10:30Dobry den, kolac je vynikajici, mam je jeden dotaz, proc se do testa nemuze dat rovnou cele vejce? Ja jsem ho tam dala jak jste napsala, ale bilek jsem pouzila cely, protoze se testo drolilo. Dekuji predem za odpoved a jste nesmirne sikovna
Víkendové pečení
21. 8. 2019 v 9:43Každé vejce je jinak veliké, pokud byste použila extra velké a přidala rovnou celé, těsto by se mohlo lepit a musela byste přidat další mouku 🙂
Anonymní
20. 2. 2020 v 8:07Krásný den, prosím Vás chtěla bych se zeptat, v troubě pečete s horkovzduchem? Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
20. 2. 2020 v 10:04Já peču obvykle bez horkého vzduchu, jen horní a dolní ohřev. Nicméně řiďte se svou vlastní troubu, znáte ji lépe 🙂
Unknown
30. 6. 2020 v 13:42Tak ještě jsem nechutnala, ale vypadá výborně a super recept. Jsem moc spokojená
Petra
21. 8. 2021 v 9:56Výborný, tvarohovou náplň jsem udělala 1 tvaroh v kostce,1 vanickovy a 1 smascarpone neměli chybu akorát jsem déle pekla o 10 minut ale mňamózní děkuji za recept
Míša Landová
21. 8. 2021 v 13:24🙂 🙂 🙂
Iris
5. 3. 2022 v 15:56Dobry den,
já jsem dnes pekla s mraženými jahodami a je vynikající. K naplní jsem použila krom 2 tvarohu v kostce, sýr Philadelphia a Ricottu, výsledek opravdu skvělý. Děkuji za super recept!!👍😉
Míša Landová
5. 3. 2022 v 17:51🙂
Martina
26. 2. 2024 v 9:34Dělala jsem o víkendu a byl výborný!!!
Míša Landová
26. 2. 2024 v 15:53Moc děkuji.
Gabriela
2. 7. 2024 v 14:09Dobrý den,
je možné si těsto udělat den předem, dát do lednice a upéct druhý den?
Děkuji 🙂
Míša Landová
3. 7. 2024 v 10:49Ano, je to křehké těsto, můžete připravit předem.