Menu
Rolády, řezy, záviny

Bezé roláda se šlehačkou

Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.

Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší. 

Oříškové bezé:

125 g bílků

80 g cukru krupice

30 g mletých lískových oříšků

40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut, až je těsto lehce do růžova.

Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Šlehačková náplň:

250-300 ml smetany ke šlehání (použila jsem 35%)

1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)

Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak 🙂

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové


Vytisknout recept

28 komentářů

  • Anonymní
    13. 4. 2016 v 14:26

    Wov, na bezé chodím k nám do vesnické cukrárny a je báječné. Určitě zkusím i to vaše. Jen místo lískáčů namelu ořechy vlašské, neměl by to být asi problém, co myslíte? Zdraví Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 19:14

      Ivano, tak to máte štěstí, protože bezé roládu už dneska skoro nikde nekoupíte 🙂 klidně použijte místo lískových vlašské ořechy 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 4. 2016 v 12:54

      Jdu se do ní právě teď pustit. Jen mi není jasné, kam chodíte na 35% šlehačku :). Víc než 33% nemůžu sehnat, ale snad to nebude nijak katastrofický rozdíl.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2016 v 13:57

      Zkuste 🙂 smetanu 35% mají v Makru a i na některých cukrářských e-shopech. Nebo můžeme koupit 40% od Kunína a namíchat s klasickou 33% 🙂 ale do rolády myslím i ta 33% bude stačit. Ať se podaří. Mila

      Odpovědět
  • Cara C.
    13. 4. 2016 v 16:32

    Vypadá nádherně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 19:13

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2016 v 22:19

    Tak teď na mě padla nostalgie – bezé roládu pamatuji jako holka, když mi ji nosila moje milá teta. Sehnala recept od cukráře a upekla ji, byla úžasná a od té doby tenhle recept peču řadu let, vždy se povede a vždy přijde k chuti. Navíc je to bleskovka. Děkuji za roládu i nostalgii:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2016 v 19:00

      Mileno, tahle roláda mi taky připomíná dětství a občas je to fajn si zavzpomínat 🙂 a zvlášt nad něčím dobrým 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 4. 2016 v 18:15

    Také peču. Roláda je výborná. Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2016 v 15:27

      Jindro, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2016 v 7:37

    Dobré ráno, tak jdu na ní…..připomněla jste mi babičku jak jí pekla. Jako děti jsme chodily do kravína pro mléko a babička sbírala smetanu a pak jí vyšlehala..mnaaaam. Děkuji Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2016 v 15:26

      Martino, tak to mě moc těší, že roláda vyvolala takové příjemné vzpomínky 🙂 snad bude i jako z dětství chutnat 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2016 v 8:50

    Dobrý den, je možné si roládu upéct den předem a pak ji naplnit druhý den? Nezeschne těsto? Mockrát děkuji za Váš úžasný blog! Miluji Vaše recepty a lásku s jakou pečete. Jste úžasná. A děkuji za odpověď! Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2016 v 13:45

      Veroniko, pěkný den, moc díky za Vaše vřelá slova 🙂 já roládu vždy hned po upečení plním a dávám odležet to lednice. Pokud ji zabalíte, tak by oschnout neměla, ale vyzkoušené to nemám. Nevím, z jakého důvodu chcete péct den předem, ale tahle roláda je opravdu hotová za chvilku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 4. 2016 v 15:16

    Dobrý den,
    chutná…použila jsem 40% šlehačku,žijeme jen jednou. Syn se do ní zamiloval a pekla jsem, už 3x. Ted jdu na ten tvarohovo-borůvkový koláč.Hezký víkend Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2016 v 19:51

      Martino, zdravím Vás a moc ráda slyším, že chutná 🙂 snad bude i Vašemu synovi jednou tahle chuť připomínat dětství 🙂 krásný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 4. 2016 v 16:23

    Nevíte někdo, proč se jmenuje "bezé"? H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2016 v 20:02

      Bezé je bílková nebo sněhová hmota, je to těsto jen z bílků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2016 v 12:36

    Moc ráda bych tuto skvostnou roládu upekla, ale prosím na jak velký plech?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2016 v 7:04

      Peču na velké plechu, který bývá obvykle v základní výbavě každé trouby, rozměr je cca 43×33 cm, ale není nutně roztírat po celé ploše 🙂 aby nebylo těsto moc slabé. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2016 v 11:13

    Děkuji za odpověď. A přeji krásný víkend.

    Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2017 v 17:29

    Děkuji za váš recept. Roláda se mi povedla, rychlé, jednoduché, váš návod je super. Roláda den předem nevadí – musela jsem ji upéci den předem z časových důvodů a byla druhý den perfektní, nebyla oschlá, naprosto bez problémů. Příště bych chtěla méně cukru do těsta – na naši rodinu moc sladké. Nevadí co se týká gramáže? Nebo cukr nahradit oříšky? Prosím o radu. Děkuji. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2017 v 14:30

      Jitko, zdravím, díky, jsem ráda, že roláda chutnala. V podobných receptech obvykle množství cukru dodržuji, trochu asi ubrat můžete, větší množství by už mělo vliv na kvalitu těsta. Osobně bych ničím cukr nenahrazovala. Mě přijde sladká tak akorát, vzhledem k tomu, že do šlehačky se cukr téměř nedává, tak to hezky ladí 🙂 nicméně udělejte si to dle Vaší chuti 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 3. 2018 v 8:16

    Dobrý den,
    prosím, kolik je to asi bílků. Já vím, že záleží na velikosti vejce, ale z kolika vajec je přibližně uvedená gramáž. Vetšinou peču od oka a jen s pomocí hrnků, váhu nevlastním.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 3. 2018 v 10:45

      Průměrná váha bílku je obvykle ca. 30 g, takže počítejte 4-5 vajec podle velikosti. Některé recepty se dají zvládnout od oka, u některých to bohužel bez váhy nejde 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 3. 2018 v 9:25

      Moc děkuji za rychlou odpověď.
      Když se dívám na Vaše stránky, tak nevím, kterýu z receptů vyzkoušet dřív. Všechny dobrůtky ve Vašem vypadají tak lákavě a krásně.
      Michaela

      Odpovědět
  • marci
    18. 3. 2019 v 8:08

    Dobrý den,
    tento víkend jsem tuto roládu upekla. Na to jak rychle jsem tento zákusek udělala byl výsledek skvostný. Návštěva si pochutnala natolik, že nic nezbylo. Příště musím udělat dvě 🙂
    Moc děkuji za tento blog.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:25

      Děkuji 🙂 příště zkuste i variantu s kávovým krémem, ta je také luxusní – recept je na blogu 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět

Zanechte komentář