Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.
Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší.
Oříškové bezé:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.
Šlehačková náplň:
250-300 ml smetany ke šlehání (použila jsem 35%)
1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)
Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.
Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem.
Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak 🙂
inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
Vytisknout recept |
47 Comments
Anonymní
13. 4. 2016 v 14:26Wov, na bezé chodím k nám do vesnické cukrárny a je báječné. Určitě zkusím i to vaše. Jen místo lískáčů namelu ořechy vlašské, neměl by to být asi problém, co myslíte? Zdraví Ivana
Víkendové pečení
13. 4. 2016 v 19:14Ivano, tak to máte štěstí, protože bezé roládu už dneska skoro nikde nekoupíte 🙂 klidně použijte místo lískových vlašské ořechy 🙂 Mila
Hanka
26. 10. 2023 v 18:38To byla prostě dobrota! Půlku jsme s manželem snědli hned u linky na stojáka. Noo drželi jsme se, aby nám zbyl aspoň kousek na druhý den. Jednoduché, rychlé a vynikající🙂
Míša Landová
26. 10. 2023 v 19:05Hanko, díky 🙂
Veronika
28. 10. 2023 v 7:39Roláda vypadá luxusně 😊 mohu poprosit jaké máte rozměry plechu? Děkuji
Míša Landová
28. 10. 2023 v 14:21Klasický plech k troubě, rozměr ca. 40×30 cm. Nicméně není vhodné roztírat na celou plochu, aby těsto nebylo příliš tenké.
Anonymní
22. 4. 2016 v 12:54Jdu se do ní právě teď pustit. Jen mi není jasné, kam chodíte na 35% šlehačku :). Víc než 33% nemůžu sehnat, ale snad to nebude nijak katastrofický rozdíl.
Víkendové pečení
22. 4. 2016 v 13:57Zkuste 🙂 smetanu 35% mají v Makru a i na některých cukrářských e-shopech. Nebo můžeme koupit 40% od Kunína a namíchat s klasickou 33% 🙂 ale do rolády myslím i ta 33% bude stačit. Ať se podaří. Mila
Cara C.
13. 4. 2016 v 16:32Vypadá nádherně 🙂
Víkendové pečení
13. 4. 2016 v 19:13Děkuji 🙂
Anonymní
13. 4. 2016 v 22:19Tak teď na mě padla nostalgie – bezé roládu pamatuji jako holka, když mi ji nosila moje milá teta. Sehnala recept od cukráře a upekla ji, byla úžasná a od té doby tenhle recept peču řadu let, vždy se povede a vždy přijde k chuti. Navíc je to bleskovka. Děkuji za roládu i nostalgii:-) Milena
Víkendové pečení
14. 4. 2016 v 19:00Mileno, tahle roláda mi taky připomíná dětství a občas je to fajn si zavzpomínat 🙂 a zvlášt nad něčím dobrým 🙂
Anonymní
15. 4. 2016 v 18:15Také peču. Roláda je výborná. Jindra
Víkendové pečení
16. 4. 2016 v 15:27Jindro, děkuji 🙂
Anonymní
16. 4. 2016 v 7:37Dobré ráno, tak jdu na ní…..připomněla jste mi babičku jak jí pekla. Jako děti jsme chodily do kravína pro mléko a babička sbírala smetanu a pak jí vyšlehala..mnaaaam. Děkuji Martina
Víkendové pečení
16. 4. 2016 v 15:26Martino, tak to mě moc těší, že roláda vyvolala takové příjemné vzpomínky 🙂 snad bude i jako z dětství chutnat 🙂 Mila
Anonymní
18. 4. 2016 v 8:50Dobrý den, je možné si roládu upéct den předem a pak ji naplnit druhý den? Nezeschne těsto? Mockrát děkuji za Váš úžasný blog! Miluji Vaše recepty a lásku s jakou pečete. Jste úžasná. A děkuji za odpověď! Veronika
Víkendové pečení
18. 4. 2016 v 13:45Veroniko, pěkný den, moc díky za Vaše vřelá slova 🙂 já roládu vždy hned po upečení plním a dávám odležet to lednice. Pokud ji zabalíte, tak by oschnout neměla, ale vyzkoušené to nemám. Nevím, z jakého důvodu chcete péct den předem, ale tahle roláda je opravdu hotová za chvilku 🙂
Anonymní
23. 4. 2016 v 15:16Dobrý den,
chutná…použila jsem 40% šlehačku,žijeme jen jednou. Syn se do ní zamiloval a pekla jsem, už 3x. Ted jdu na ten tvarohovo-borůvkový koláč.Hezký víkend Martina
Víkendové pečení
23. 4. 2016 v 19:51Martino, zdravím Vás a moc ráda slyším, že chutná 🙂 snad bude i Vašemu synovi jednou tahle chuť připomínat dětství 🙂 krásný večer. Míša
Anonymní
30. 4. 2016 v 16:23Nevíte někdo, proč se jmenuje "bezé"? H.
Víkendové pečení
30. 4. 2016 v 20:02Bezé je bílková nebo sněhová hmota, je to těsto jen z bílků 🙂
Anonymní
24. 6. 2016 v 12:36Moc ráda bych tuto skvostnou roládu upekla, ale prosím na jak velký plech?
Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
25. 6. 2016 v 7:04Peču na velké plechu, který bývá obvykle v základní výbavě každé trouby, rozměr je cca 43×33 cm, ale není nutně roztírat po celé ploše 🙂 aby nebylo těsto moc slabé. Mila
Anonymní
25. 6. 2016 v 11:13Děkuji za odpověď. A přeji krásný víkend.
Anonymní
20. 11. 2017 v 17:29Děkuji za váš recept. Roláda se mi povedla, rychlé, jednoduché, váš návod je super. Roláda den předem nevadí – musela jsem ji upéci den předem z časových důvodů a byla druhý den perfektní, nebyla oschlá, naprosto bez problémů. Příště bych chtěla méně cukru do těsta – na naši rodinu moc sladké. Nevadí co se týká gramáže? Nebo cukr nahradit oříšky? Prosím o radu. Děkuji. Jitka
Víkendové pečení
21. 11. 2017 v 14:30Jitko, zdravím, díky, jsem ráda, že roláda chutnala. V podobných receptech obvykle množství cukru dodržuji, trochu asi ubrat můžete, větší množství by už mělo vliv na kvalitu těsta. Osobně bych ničím cukr nenahrazovala. Mě přijde sladká tak akorát, vzhledem k tomu, že do šlehačky se cukr téměř nedává, tak to hezky ladí 🙂 nicméně udělejte si to dle Vaší chuti 🙂
Anonymní
12. 3. 2018 v 8:16Dobrý den,
prosím, kolik je to asi bílků. Já vím, že záleží na velikosti vejce, ale z kolika vajec je přibližně uvedená gramáž. Vetšinou peču od oka a jen s pomocí hrnků, váhu nevlastním.
Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
12. 3. 2018 v 10:45Průměrná váha bílku je obvykle ca. 30 g, takže počítejte 4-5 vajec podle velikosti. Některé recepty se dají zvládnout od oka, u některých to bohužel bez váhy nejde 🙂
Anonymní
14. 3. 2018 v 9:25Moc děkuji za rychlou odpověď.
Když se dívám na Vaše stránky, tak nevím, kterýu z receptů vyzkoušet dřív. Všechny dobrůtky ve Vašem vypadají tak lákavě a krásně.
Michaela
marci
18. 3. 2019 v 8:08Dobrý den,
tento víkend jsem tuto roládu upekla. Na to jak rychle jsem tento zákusek udělala byl výsledek skvostný. Návštěva si pochutnala natolik, že nic nezbylo. Příště musím udělat dvě 🙂
Moc děkuji za tento blog.
Víkendové pečení
19. 3. 2019 v 9:25Děkuji 🙂 příště zkuste i variantu s kávovým krémem, ta je také luxusní – recept je na blogu 🙂 mějte se fajn.
Eva
15. 1. 2021 v 14:47Chtěla jsem se zeptat, když nebudu dávat oříšky (dcera je nemůže), mám zvýšit gramáž jiné suroviny? Děkuji.
Míša Landová
15. 1. 2021 v 16:29Oříšky jsou u bezé rolády celkem základ, případně můžete nahradit mletými mandlemi.
Tereza
18. 10. 2023 v 21:34Dobrý den, mohu použít i mandlovou mouku? Nebo to je moc na jemno?
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:09Ano, můžete, mandlová mouka je to stejné jako mleté mandle jen bez slupky. Jen roláda nebude tak výrazná jako s oříšky.
Tereza
19. 10. 2023 v 12:56Děkuji za bleskovou odpověď. Možná to ještě přehodnotim a zabehnu do obchodu pro jiné oříšky. 😄
Tereza
19. 10. 2023 v 14:15Tak vzhledem k tomu, že lenost je silnější a potřebuji využít čas kdy dítko spí, udělám to s pekanovymi oříšky 🙈 ještě tu mám kešu, ale pekany budou asi lepší. Snad se to povede. 🤩
Míša Landová
19. 10. 2023 v 17:06Pekany budou určitě chuťově zajímavější, jen pozor, nemixovat, ale rozemlít nebo nastrouhat 🙂
Eva Gebauerová
26. 3. 2021 v 19:18všem pamětníkům vzkazuji: jděte do Libeřských lahůdek!! Nejlepší roláda::
Míša Landová
26. 3. 2021 v 20:04Troufám si říct, že ta doma upečená bude ještě lepší 🙂
Petra
10. 9. 2022 v 15:46Dobrý den. Beze roládu jsem dnes upekla manželovi k našemu výročí. Celé roky mu jí pekla jen babička, protože nikdo jiný si na ní netroufnul. Místo ořechů jsem kvůli jeho alergii dala kokos, který miluje a myslím, že se povedla. Měl ohromnou radost 😊 ❤️. Moc děkuji za recept a hned si ho ukládám 🍀
Míša Landová
11. 9. 2022 v 17:38Tak to mě moc těší, že se povedla 🙂
Jitka
2. 4. 2023 v 18:03Udělala jsem roládu v bezlepkové podobě, takže jsem mouku nahradila bezlepkovou moukou schaer, do šlehačky dala pro jistotu ztužovač. Roláda je vynikající. Než mě zjistili celiakii, tak to bezé byla jedna z mých nejoblíbenějších dobrot, a teď po 12 letech ji můžu mít znovu. moc děkuji za recept.
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:50Jitko, rádo se stalo 🙂
Hana Hrad
6. 9. 2023 v 10:50Dobrý den paní Míšo,
nejsem žádný teeneger ani zručná pekařka, ale Váš jednoduchý a výborný recept na roládu je opravdu bezvadný.
Záleželo mi na tom, aby se povedla, nikdy před tím jsem ji nedělala a neměla žádné zkušenosti ani čas, pouhé 2 hodiny na vše. Podle Vašeho receptu byla jednoduchá, rychlá a výborná. A stihla jsem!
Díky !
Hodně úspěchů v další práci.
S pozdravem
Hana H.
Míša Landová
6. 9. 2023 v 10:57Hanko, moc děkuji a jsem ráda, že můj záměr, aby podle mě dokázal upéct opravdu každý, se daří 🙂 mějte se fajn.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5