Menu
Rolády, řezy, záviny

Kokosové řezy s citronem

Doufám, že dnes potěším všechny zájemce a žadatele o něco kokosového. Vím, trochu mi to trvalo, kokos v dortech zrovna moc nevyhledávám. Zvažovala jsem kombinaci s čokoládou, ale protože jsem poslední dobou uchvácena citronem, nakonec padla volba na něj. Kombinace kokos/čokoláda tak zůstává otevřená 🙂

Základem řezů je vanilkový piškotový plát, promazaný kokosovým a citronovým krémem. Každý kousek je pak zvenku celý pomazaný a obalený v kokosu. Určitě vás hned napadne, že to bude pěkná patlačka, ale není to tak strašné 🙂 Řezy vypadají krásně a jednotlivé kousky tak vydrží déle vláčné bez možného okorání. 

Nicméně pokud se vám „obalovat“ nechce, můžete to klidně vynechat. Řez bude dobrý i bez toho. Můžete ho celý jen pomazat a krájet na jednotlivé porce až před servírováním. 

Podobně jako u dortu, i tady je potřeba přípravu trochu rozfázovat. Jako první si připravte kokosový krém, který se musí několik hodin chladit před vyšleháním. Citronový krém stačí připravit chvilku před plněním. Během jednoho dne pak upečte piškot a naplňte. Po řádném vychlazení můžete „obalovat“ nebo rovnou servírovat. 

Kokosové řezy s citronem (8-10 ks)

Piškotový plát:

3 vejce, bílky a žloutky odděleně

80 g krupicového cukru

100 g hladké mouky

vanilkový cukr nebo extrakt

citronová kůra nebo citronový olej

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40×30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku.

Hmotu rozetřete na připravený plech a dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Kokosový krém:

250 ml smetany ke šlehání

130 g bílé čokolády

25 g strouhaného kokosu

2 lžíce kokosového likéru nebo pár kapek kokosového aroma

+ 100 g mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte k bodu varu a nasypte do ní kokos. Nechte pár minut louhovat, pak přidejte bílou čokoládu a za občasného míchání nechte čokoládu rozpustit. Vymíchejte do hladka, pak promixujte tyčovým mixérem. Přidejte kokosový likér (aroma). Zakryjte folii a dejte do lednice do druhého dne vychladit. 

Až budete řezy plnit, do vychlazeného krému přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Krém není čistě hladký, protože obsahuje kousky kokosu.

Citronový krém:

100 g vajec

120 g cukru krupice

80 g čerstvě vymačkané citronové šťávy

kůra ze 2-3 citronů (chemicky neošetřených) nebo citronový olej

150 g másla, lehce změklého

Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej z kůry a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechejte.

Citronovou šťávou dejte do kastrůlku a zahřejte k bodu varu. V misce prošlehejte vejce s cukrem a citronovou kůrou. Za stálého šlehání začněte pomalu přilévat horkou citronovou šťávu. Pak celou směs vraťte do kastrolu a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, až směs dosáhne teploty 85 stupňů.

Směs přelijte do mísy a za občasného míchání nechte zchladnout na 55-60 stupňů. Pokud vám vadí kousky citronové kůry, krém můžete v této fázi propasírovat. 

Po malých kouskách začnete přidávat ke zchladlé směsi lehce změklé máslo a pomocí tyčového mixéru zapracujte. Když spotřebujete všechno máslo, pokračujte ještě chvíli v mixování, až směs zesvětlí a lehce nabude. 

Sestavení řezů

Z kokosového krému si dejte stranou malé množství na zdobení, zbytek si rozdělte na polovinu.

Piškotový plát rozřízněte na třetiny. První třetinu položte na tác a lehce potřete citronovým krémem. Ne silnou vrstvou, snažte se ho spíše vetřít do těsta jako marmeládu. Naneste polovinu kokosového krému a rozetřete po celé ploše. 

Druhou třetinu piškotového plátu nejdříve potřete z jedné strany citronovým krémem a tou namazanou stranou pak položte na kokosový krém. Lehce přimáčkněte a potřete citronovým krémem i vrchní stranu. Rozetřete druhou polovinu kokosového krému. 

Třetí plát opět natřete citronovým krémem a mazanou stranou položte na kokosový krém. Horní stranu plátu pak natřete silnější vrstvou citronového krému a dejte do lednice vychladit do druhého dne. 

Do lednice uložte také zbytek kokosového i citronového krému, budete ho potřebovat na dokončení.

Dokončení řezů

strouhaný kokos na obalení

zbytky kokosového a citronového krému

citronová kůra a bylinky na ozdobu

Před krájením na jednotlivé porce dejte celý řez asi na 30-40 minut do mrazáku. Bude se lépe krájet a jednotlivé kousky pak lépe obalovat v kokosu.

Lehce zamražený řez nejdříve po delších stranách zařízněte do roviny a pak nakrájejte na jednotlivé kousky. Krájejte ostrým tenkým nožem, který si nahřívejte v horké vodě. Po každém řezu nůž vždy otřete. 

Každý kousek kolem dokola potřete citronovým krémem a obalte ve strouhaném kokosu. Já jsem si vždy nejdříve natřela jednu další stranu, položila do kokosu, potřela druhou stranu, opět obalila v kokosu. Nakonec pak obě kratší strany. Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to 🙂 

Jednotlivé kousky ozdobte zbylým kokosovým a citronovým krémem. Já přidala ještě kousky kandované citronové kůry a snítky citronového tymiánu. 

recept na piškotový plán z Velké cukrářky od Pavlíny Berzsiové

citronový krém z webu http://gourmetbaking.blogspot.cz/

Vytisknout recept

30 Comments

  • Anonymní
    10. 7. 2018 v 16:52

    Jůůůů, Míšo, to je zase bomba!! Jak Vy to děláte, že se vždycky trefíte do černého! To je přesně kombinace pro mé chuťové pohárky i pro tuto chvíli – jdu na to! Je to krásné, něžné, precizní….mějte se krásně, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 7. 2018 v 7:03

      Mileno, velké díky 🙂 tak to jsem ráda, že jsem se opět trefila 🙂 určitě zkuste, kombinace kokos a citron je celkem vydařená. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 7. 2018 v 20:10

    Teda Míšo, vážně nádherné!!! O víkendu jdu do toho 😉 ja i mohe sestra máme rády kokos, takže se těším… Jste vážně skvělá cukrářka…Diky za další úžasný recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 7. 2018 v 8:12

      Hanko, díky 🙂 tak snad Vám i tyto řezy budou chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 7. 2018 v 7:18

    No to mi nesmíte dělat :-)). Já vím, že jsem Vás žádala o receptík s kokosem, ale tohle se prostě nedá vydržet. A ještě moje oblíbené – kokos a citron. Ráno jsem si otevřela Vaši stránku a teď musím čekat do večera, než vyzkouším. Máte to precizní a opět nádherně nazdobené. Dostal mě snítek tymiánu. Moc Vám děkuji, že jste nezapomněla. M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 7. 2018 v 10:33

      Tak to jsem ráda, že jsem tu kombinaci trefila 🙂 já kokos moc nemusím, ale v kombinaci s tím citronem je to příjemné, tak snad bude chutnat i Vám 🙂
      Tymián bylo takové nouzové řešení, protože meduňka mi nějak neroste, ale nakonec to s tím dopadlo dobře 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 7. 2018 v 20:26

    Dobrý večer Míšo,chci se zeptat, zda myslíte, že je možné tento řez udělat i do kulaté formy "jakože dort" a popř.o kolik zvětšit dávku? Forma je klasická 23 cm…moc díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 7. 2018 v 8:10

      Zdenko, zdravím, asi by to šlo, nicméně pak bych raději upekla klasický dortový korpus, protože piškotová plát se do kulaté formy moc dobře upéct nedá. Případně si upéct pláty dva a kruhy z nich vykrojit 🙂 Krém odhaduji tak na 1,5-2 dávky …

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2018 v 19:01

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je důležité hlídat teplotu citronového krému, ještě nemám zakoupený teploměr. Jinak máte neskutečně dobré recepty ještě ani jeden nezklamal u vás jdu vždy na jistotu sice je nemám tak krásně nazdobené ještě v tom nemám praxi ale doufám že se k tomu snad dopracuji. Všem vaše recepty a straku doporučuji ☺

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2018 v 12:36

      Zdravím, děkuji 🙂 teploměr doporučuji zakoupit, bude se Vám hodit i při jiných receptech 🙂 za dobrou cenu seženete např. v IKEA. U krémů s vejci je teplota celkem důležitá, jednak aby prošla tepelnou úpravou a nebyla syrová a naopak aby se neuvařila příliš moc 🙂 Jinak zdobení určitě časem vylepšíte, chce to jen cvik a praxi :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2019 v 13:55

    Dobrý den, právě hledám kokosový krém do kakaové rolády s malinami-věděla jsem, že nezklamete. 🙂 Nemáte zkušenost v krémech z mascarpone i s kokosovou smetanou z kokosového mléka? Asi to nerisknu a půjdu do toho Vašeho. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2019 v 18:59

      Jano, s kokosovou smetanou na vyšlehání zkušenost nemám, ale už mě to taky napadlo 🙂 třeba někdy zkusím.

      Odpovědět
  • Káťa
    25. 8. 2021 v 11:58

    Dobrý den,
    Ráda bych tento recept vyzkoušela, ale chtěla bych ho provést formou dortu. Proto bych se Vás ráda zeptala kolik dávek krému je potřeba na dort o průměru cca 23cm, a zda byste recept na korpus nechala stejný, nebo vybrala jiný piskotový z Vašich stránek.

    Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 8. 2021 v 16:41

      Množství krému Vám bohužel neřeknu, nepamatuji si už rozměr řezů a tak nelze přesně propočítat. Korpus je možné použít ten z receptu případně jakýkoliv jiný piškotový dortový. Záleží, jakého výsledku chcete dosáhnout 🙂

      Odpovědět
  • Pavlína
    5. 2. 2022 v 17:58

    Kokosový krém se mi při šlehání s mascarpone srazil. Nějaká rada, prosím.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2022 v 13:15

      Přešlehala jste 🙁 napravuje se těžko. Zkusit přidat trochu tekuté smetany a ručně našlehat.

      Odpovědět
  • Andrea
    24. 2. 2022 v 13:19

    Dobrý den,

    ráda bych zkusila citronové řezy a mám dva dotazy. Lze do citronového krému použít lemon curd, který mám do zásoby v ledničce, jen k němu přidat více másla, aby krému bylo na řezy dost? A ještě otázka ke kokosovému krému, pokud nemám ani kokosový likér, ani kokosové aroma, myslíte, že by šlo dát polovinu smetany ke šlehání (tzn. 125ml ) k tomu 125 ml kokosového mléka? Nevím, jestli tam to mléko nebude následně dělat ostudu, třeba ve spojení s mascarpone……co myslíte vy? Moc děkuji za odpověď. Andrea

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2022 v 9:39

      Ano, můžete použít již hotový lemon curd a přidat máslo. Kokosové mléko nebude mít podle mě takový nášleh jako smetana a krém nebude držet … zkušenost bohužel nemám.

      Odpovědět
  • Kristýna
    24. 10. 2022 v 19:31

    Dobrý večer, Míšo, prosím o radu – kokosový likér je myšleno např. Malibu? Nebo jiný? A jaké množství krému byste dala do dortu průměr cca 24 cm, 2x prokrojit? Dvojnásobek? Děkuji moc 😉

    Odpovědět
  • Alena Slámová
    2. 6. 2023 v 14:17

    Dobrý den, pokud bych chtěla šlehačku bez mascarpone, jaký by byl poměr šlehačky a bílé čokolády? Chtěla bych zkusit upéct jednoduchý dort – piškot a kokosovou šlehačku. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 6. 2023 v 19:44

      V závislosti na druhu čokolády by ji stačilo méně, např. u Velvet nebo Belcolade 34% bude stačit ca. 100 g.

      Odpovědět
  • Andrea
    16. 6. 2023 v 21:41

    Dobrý den, prosím je možné tento krém použít do dortu? Udělala bych asi spíše s vanilkovým korpusem od vás, chtěla bych naplnit třeba i mangem. Myslíte tedy že můžu použít tento krém a tu citronovou vrstvu vynechat pokud budu třeba ještě obmazávat bílkovým swiss? anebo použít i tak obojí? Děkuji

    Odpovědět
  • Jana
    23. 12. 2023 v 20:05

    Dobrý večer paní Míšo,můžu do tohoto krému použít ovoce čerstvé,kompotované či mražené.
    Dá se tímto krémem nahrubo omazat dort,vím jsou tam ty kousky kokosu,čistě bych omazala mascarpone
    se šlehačkou.Dá se do korpusu z Vašeho narozeninového dortu v kombinaci s tímto krémem zakomponovat
    trochu strouhaného kokosu či kokosové moučky.Moc děkuji za Vaše rady.Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 12. 2023 v 8:37

      Ano, krém můžete proložit i ovocem. Krém není zcela hladký, takže na obmaz bych ho nevolila. Stejně jako bych nedávala stouhaný kokos do krému z mascarpone 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    24. 12. 2023 v 14:00

    Milá paní Míšo, omlouvám se za dotaz,nečekám odpověď, jsou svátky. Pohodové prožití vánočních svátků a pevné zdraví v novém roce Vám přeje Jana.

    Odpovědět
  • Jana
    28. 12. 2023 v 14:15

    Děkuji moc za odpověď paní Míšo, druhá část mého dotazu byla,jestli lze zakomponovat strouhaný kokos či kokosovou moučku do narozeninového korpusu,nikoliv do krému.Ještě jednou děkuji za Vaši ochotu odpovídat na naše dotazy a přeji hezký zbytek dne.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 12. 2023 v 8:22

      Tak to se omlouvám 🙂 strouhaný kokos ano, kokosovou mouku určitě ne. Můžete nahradit malou část mouky v receptu, ale ze zkušenosti mám pocit, že korpusy jsou pak sušší 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    29. 12. 2023 v 19:50

    Děkuji za odpověď, jste milá,máte pravdu,že kokos vysušuje.Peču kynuté koláče s vaničkovým tvarohem do kterého sypnu hodně kokosu,chystám večer dopředu, a druhý den mi v tvarohu stojí vařečka.Kokos z něho natáhne vlhkost.Jinak tyto Vaše kokosové řezy jsem už pekla a jsou výborné, lehké, příjemně nakyslé,osvěžující. 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ