Menu
Rolády, řezy, záviny

Žloutkové řezy se šlehačkou

Tak tu máme zase prvního ledna, nový rok, a já otevírám již sedmou sezónu tohoto blogu. Občas mívám pocit, že už je na blogu vše a ničím novým nemůžu přispět, na druhou stranu je naštěstí pořád dost dezertů, které bych chtěla vyzkoušet. A co je nejlepší, stejně jako v módě se pořád objevují nové trendy, receptury a designy. Takže uvidíme, co nám letošní rok přinese 🙂



Jako první dezert pro nový rok jsem vybrala žloutkové řezy. Česká klasika, kterou jsem převedla tak trochu do podoby francouzského dezertu „mille-feuille“. Jedná se o kousky křupavého listového těsta spojeného krémem, obvykle žloutkovým, ale existuje i spousta jiných variant a chuťových kombinací. Já vsadila na tu základní variantu a věřte mi, že je to naprosto luxusní záležitost. Nevěříte? Nezbývá, než to vyzkoušet. 



Základem úspěchu jsou samozřejmě kvalitní a dobré suroviny. Ať už je to máslové listové těsto, tedy žádné z palmového oleje či margarínu, nebo krém s pořádnou dávkou žloutků, vanilky a citronové kůry. Důležitá je také příprava listového těsta, které se peče zatížené plechem a hojně posypané moučkovým cukrem. Díky tomu bude křupavé a naprosto dokonalé. Musím přiznat, že jsem se měla co držet, abych ho nesnědla jen tak samotné ještě před slepením. 

Žloutkové řezy se šlehačkou (5 ks)

Žloutkový krém:
250 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)
citronová kůra nebo citronový olej
5 žloutků
70 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
50 g másla
špetka mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Žloutky prošlehejte v míse s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou, pak přimíchejte mouku. 
Horké mléko lijte pomalu za stálého šlehání na žloutky, dobře promíchejte. Směs vlijte zpět do rendlíku a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté nechte za stálého míchání 10 minut povařit. 
Stáhněte z kamen a vmíchejte na kousky nakrájené máslo. Dobře promíchejte, aby se spojilo s krémem. Přelijte do mísy, zakryjte folií (přímo na krém) a dejte do lednice vychladit. 
Na řezy si připravte:
300 g máslového listového těsta (např. Babické máslové nebo domácí)
moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 200 stupňů, připravte si dva plechy a dva archy pečícího papíru. Těsto rozválejte na obdélník o síle 5 mm. 
Plech vyložte papírem a poprašte moučkovým cukrem. Položte na něj těsto a také ho poprašte moučkovým cukrem. Zakryjte druhým archem papíru a zakryjte druhým plechem. To zabrání, aby těsto při pečení vyběhlo a udělali se na něm boule. Dejte péct na 25 minut, až je hezky do zlatova. Nechte zcela vychladnout, pak vroubkovaným nožem opatrně rozkrájejte na 15 stejně velkých obdélníčků.



Sestavení řezů

ca. 100 smetany ke šlehání
čerstvé ovoce na ozdobu
Vychlazený žloutkový krém našlehejte a přendejte do sáčků s hladkou trubičkou o průměru 9-10 mm. Krémem spojte k sobě vždy tři obdélníčky, lehce přimáčkněte a postavte na bok (viz. obrázek). Budete mít celkem pět samostatných řezů. 
Smetanu vyšlehejte a stěrkou vmíchejte do zbytku žloutkového krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou ve tvaru slzy a nastříkejte na řezy. Ozdobte čerstvým ovocem. 

Vytisknout recept

10 Comments

  • Anonymní
    1. 1. 2020 v 13:33

    Dobrý den, luxusně novoroční! A ta "poloha těsta". To by snad mohl být konečně tvar, kdy krém nebude při zkousnuté všude. Děkuji za velice nádherné a detailně popsané recepty a přeji vám úspěšnou 7. sezónu psaní, sobě 2. pečící podle vás.
    Maruška

    Odpovědět
    • Anonymní
      1. 1. 2020 v 16:57

      Dívám se znovu a vidím, že s troubou a valašským nářečím si opravdu rozumím lépe než s počítačem. Proto opravuji – skousnutí. Děkuji za pochopení. M

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2020 v 9:54

      Maruško, moc děkuji 🙂 ani tento dezert se nejí příliš snadno 🙂 ale myslím, že to stojí za to 🙂 mějte se fajn a ať nám dobře peče.

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 1. 2020 v 14:20

    Milá Míšo,
    tohle je zase krásná elegance, hodná novoročního dne.
    Děkuji Vám za vše, co pro nás, mlsné jazýčky děláte, a přeji Vám úspěšný rok 2020 po všech stránkách!
    Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2020 v 9:55

      Mileno, moc děkuji a i já Vám přeji vše hezké v novém roce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 1. 2020 v 6:27

    Míšo, opravdu elegantní a luxusní! Přeji Vám i Vaší rodině všechno nejlepší v novém roce a ať se ještě mnoho dalších sezón s námi dělíte o skvělé recepty a ať se Vám všechno daří. Hanka

    Odpovědět
  • Anonymní
    31. 1. 2020 v 11:18

    A je lepší krájet těsto až po upečení? Neláme se? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2020 v 16:59

      Určitě je lepší krájet až po upečení, protože by si během pečení neudrželo svůj tvar a lehce by se zdeformovalo. Samozřejmě, že se trochu drolí, ale s ostrým a ideálně vroubkovaným nožem to celkem jde 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    7. 1. 2022 v 22:42

    Pěkný večer Míšo, řezy vypadají úžasně jako vše od Vás!Mohu se zeptat jak dlouho vydrží, zda se třeba do druhého dne nerozmáčí? Moc děkuji Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2022 v 10:31

      Pokud dodržíte postup pečení a použijete kvalitní listové těsto, je to úplně v pohodě 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ