Menu
Odpalované těsto

„Sendviče“ z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem, šlehačkou a jahodami

Odpalované těsto moc často nedělám a je to velká škoda. Je to úžasná hmota, ze které můžete stříkat libovolné tvary, plnit různými druhy krémů, rozmanitě zdobit nebo polévat. Z jednoho těsta tak máte rázem několik druhů zákusků. A je jen na vás, zda to budou žloutkové věnečky, karamelové větrníky, banánky s pařížskou šlehačkou nebo třeba tyhle „sendviče“, jak je nazval můj kolega v práci 🙂

Chtěla jsem trochu něco jiného, takže jsem nastříkala takováto esíčka. No a vzhledem k několika vrstvám náplně by se vlastně za sendviče daly považovat :)) první vrstva je žloutkový krém, na něm plátky čerstvých jahod a vše je pokryto pořádnou vrstvou šlehačky. Pak už jen lehce pocukrovaná poklička a „sendvič“ je hotov 🙂 

Odpalované těsto můžete plnit nejen na sladko, ale i na slano. Má navíc tu výhodu, že je nejlepší hned po upečení, odpadá tak „čekací doba“, která je potřeba u většiny ostatních dezertů na rozležení.  

Odpalované těsto (cca 20 kousků):

125 ml vody 

125 ml mléka (tučné nebo polotučné

špetka soli 

25 g cukru krupice

100 g másla 

170 g hladké mouky 

210 g vajec (ca. 4 vejce)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Vodu s mlékem dejte do kastrolu, přidejte sůl, cukr a máslo a přiveďte k varu. 

Kastrol stáhněte ze sporáku, vsypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Vraťte kastrol na sporák, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Odpalujte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak. 

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí.

Vejce si odvažte do misky, lehce promíchejte. Do vlažné hmoty postupně přidávejte po částech vejce, vždy dobře zapracujte, než přidáte další část. Můžete použít ruční šlehač nebo robot. 

Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte libovolné tvary přibližně stejné velikosti. Zákusky stříkejte dále od sebe, při pečení se jejich objem zvětší. 

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 30 minut. Prvních ca. 15-20 minut neotvírejte troubu. Zákusky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“. Teplota a délka pečení je samozřejmě závislá na velikosti jednotlivých tvarů. Pokud vám těsto příliš rychle hnědne, můžete ke konci trochu snížit teplotu.

Upečené zákusky přendejte po chvilce z plechu na chladicí mřížku. Nechte zcela vychladnout, než budete plnit. 

Žloutkový krém:

500 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)

citronová kůra nebo citronový olej

180 g žloutků (asi z 9 vajec)

180 g krupicového cukru

50 g hladké mouky

+ 180 g změklého másla k našlehání

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu.

Žloutky našlehejte v míse s cukrem a citronovou kůrou, pak přimíchejte mouku. Vystačíte si s ruční metličkou, šlehač není potřeba.

Horké mléko lijte pomalu za stálého šlehání na žloutky, dobře promíchejte. Směs vlijte zpět do rendlíku a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté nechte za stálého míchání asi 10 minut povařit.

Krém přelijte do mísy, zakryjte folií a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Pro urychlení můžete krém přendat do mísy stolního robota a při nízkých otáčkách promíchávat do zchladnutí.

Ke zchladlému krému pak po částech zašlehejte změklé máslo.

Dokončení zákusků:

ca. 400-450 ml smetany ke šlehání min. 33% (lépe 35-40%)

čerstvé jahody

Vychladlé zákusky si vodorovně rozkrojte, nejlépe to jde vroubkovaným nožem.

Žloutkový krém si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou. Jahody nakrájejte na plátky.

Šlehačku ušlehejte do tuha a připravte si ji také do sáčky s trubičkou. Abych předešla případným dotazům, na těsto, krém i šlehačku jsem použila špičku Wilton 1M 🙂

Na dno každého zákusku nastříkejte žloutkový krém, pokryjte jahodami a nastříkejte šlehačku. Krémem ani šlehačkou nešetřete. Přiklopte a dejte chladit do lednice nebo rovnou servírujte. Nezapomeňte lehce poprášit moučkovým cukrem, ale až těsně před konzumací 🙂

V lednici doporučuji skladovat zákusky nezakryté, aby rychle nezvlhly. Pokud je připravujete den předem je lepší „přiklopit“ až druhý den, opět tím předejdete zvlhnutí 🙂


inspirace z kurzů Ola Kala www.olakala.cz

Vytisknout recept

22 komentářů

  • Anonymní
    10. 3. 2019 v 18:32

    Tohle je boží blog, skvělé výrobky, jak já se sem ráda dívám, a kila jdou nahoru, hihi. Jiřina z N.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:11

      Jiřino, moc děkuji 🙂 jenom z dívání ta kila nahoru určitě nejdou :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 3. 2019 v 19:21

    Jůůů, to je zase luxus a dokonalost, Míšo!!! Tak tohle bych mohla pořád….a pořád….Hezký den, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:11

      Mileno, zdravím Vás a moc děkuji :))

      Odpovědět
  • Bohunka
    10. 3. 2019 v 19:26

    No to je přímo luxusní. Nádhera.
    Krásné dny.
    Bohunka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:11

      Bohunko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 3. 2019 v 20:10

    Míšo, opravdu nádhera!!! Zatím jsem dělala pouze věnečky a větrníky, ale tohle určitě zařadim do svého repertoáru:-) díky moc za vaše skvělé dobroty které s láskou připravujete. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:12

      Hanko, díky 🙂 tohle je něco mezi tím :)) odpalované těsto je úžasné, můžete si ho upravit k obrazu svému :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 3. 2019 v 19:05

    Bože Míšo,tento blog je neuvěřitelný,vy se mi snad jen zdáte.Já jenom zírám,zírám a nemůžu odtrhnout oči.Vy jste profesionál každým coulem,skvělá cukrářka,děkujeme

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:12

      Děkuji :))) klidně i něco zkuste :))

      Odpovědět
  • Růžena
    11. 3. 2019 v 19:51

    Tuhle dobrotu určitě udělám. Včera jsem pekla věnečky a banánky, odpalované těsto připravuji ráda a tenhle tvar se mi moc líbí. S jahodami je to výborný nápad.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2019 v 19:01

      Určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 3. 2019 v 19:59

    Páni, už aby byly pořádný jahody! Hned se na tu nádheru vrhnu! Míšo, já kvůli Vám musím každý týden péct. Stále nějaká nová mňamka. A za chvíli plavková sezóna….
    Díky za všechny ty perfektně fungující receptíky. Renata.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2019 v 18:58

      Máte pravdu, tyhle "zimní" jahody nestojí za moc, už aby byly ty naše české 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 3. 2019 v 14:12

    Milá Míšo, já nevycházím z údivu!!! Jste neuvěřitelnááá! Celý Váš blog je prostě luxusní. Tento týden mě čeká pečení většího množství zákusků a tyto sendviče mě dost oslovily. Jen si nejsem jistá časem. Myslíte, že když bych je udělala ve čtvrtek, tak v sobotu budou v pohodě?? Děkuji za odpověď i za Vaše úžasné pečení :-). Míla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:22

      Mílo, zdravím Vás a moc děkuji za chválu 🙂 Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, takže bych určitě nedoporučovala dělat takto dopředu. Ono se sice nezkazí, ale hodně zvláční a bude takové gumové 🙂 Lepší plnit večer předem nebo až ten den ráno.

      Odpovědět
  • Anna
    19. 3. 2019 v 9:05

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, proč v některých receptech na odpalované těsto máte i mléko a v některém (myslím na žloutkové věnečky) mléko v receptu není. Recepty máte úžasné, neuvažovala jste o vydání kuchařky?
    Anička

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:24

      Aničko, zdravím Vás, myslím, že ve všech receptech mléko mám 🙂 nicméně existují recepty různé. V některých se používá jen mléko, jinde zase kombinace mléka a vody. Zkoušela jsem dokonce i těsto jen z vody a také se povedlo skvěle 🙂 Já osobně v tom žádný zásadní rozdíl nevidím 🙂 o kuchařce jsem zatím neuvažovala, nějak pořád není dost času 🙂

      Odpovědět
  • Vera
    24. 8. 2019 v 14:11

    Milá Míšo,práve som sendviče dopiekla,dodržala postup,čas,pečenie. Krásne vybehli a po vytiahnutí spĺasli,hoci sú prepečene. Čo som urobila zle? Venčeky od vás sa vydarili. Ďakujem a fandím vám. Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 8. 2019 v 12:57

      Tak to mě mrzí. Čas pečení je orientační, záleží na velikosti kousků a také troubě, každá peče trochu jinak. Těsto mohlo být buď málo odpálené nebo nedopečené.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 5. 2020 v 14:59

    Dobrý den Míšo, tak jsem vyzkoušela tento božsky recept a mám opět širší repertoár – včetně několika dalších vašich receptů 🙂 . Jen jsem měla trochu problém s hustotou zloutkoveho krému, musela jsem přidat vic másla, abych dosáhla aspoň trochu hustsi konzistence . Může být potíž v teplotě pri slehani ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2020 v 17:45

      Žloutkový krém je potřeba dostatečně dlouho povařit. On je po zašlehání másla takový volnější, ale po nastříkání v lednici pak ztuhne 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář