Tartaletky jsou malé košíčky z křehkého těsta, které můžete plnit dle libosti. Přestože jsem milovník čokolády, tak nejradši mám tartaletky plněné krémem a zdobené čerstvým ovocem. A protože je léto a venku řádí vysoké teploty, vybrala jsem lehký nadýchaný krém a doplnila asi nejoblíbenějším letním ovocem u nás, jahodami.
Křehké těsto dělám pořád stejně podle osvědčeného a několikrát vyzkoušeného receptu, který jsem si přinesla z kurzuOlakala. Hodí se jak na malé tartaletky, tak na velkou koláčovou formu. Po upečení je křehké, ale zároveň pevné. Nedrolí se a není potřeba ho nechat rozležet, aby změklo. Prostě ideální 🙂
Jak už jsem se zmínila několikrát v předchozích příspěvcích, obvykle napeču tartaletek víc a nechám zamrazit. Pak už stačí jen vyndat z mrazáku, naplnit a během chvilky máte na stole luxusní dortíček.
Základem krému je hustý vanilkový puding zjemněný žloutky, takže by se vlastně dalo říct, že žloutkový krém, spojený s ušlehanou šlehačkou. Musím říct, že i když puding jako takový doslova nesnáším, tak tenhle krém zbožňuju. Je naprosto fantastický. Jeho nadýchanost si můžete upravit množstvím přidané ušlehané smetany.
No ale už dost „básnění“ a jdeme na pečení 🙂
Na křehké těsto budete potřebovat:
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků
210 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
luštěniny na slepé pečení, pečící papír
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku a těsto nezpracovávat moc dlouho. Lépe, když zůstanou kousky másla, než aby bylo „přehnětené“.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 8 – 10 malých tartaletek nebo na jednu koláčovou formu o průměru cca 26 – 28 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Na vyložení malých tartaletek se skvěte hodí papírový košíček na muffiny.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Vanilková šlehačka:
250 ml mléka
2 žloutky
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudingu
1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma)
50 g másla
+ 200-250 ml smetany 40% k našlehání
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc.
Dobře vychlazený krém vyšlehejte do hladka, zvlášť ušlehejte 200 ml smetany do tuha a opatrně vmíchejte do krému.
Na dokončení tartaletek:
jahody, případně jiné ovoce
cca 30 g bílé čokolády (není nutné)
lžíce meruňkové marmelády + lžička vody
Tartaletky naplňte až po okraj vanilkovou šlehačkou, obložte jahodami a krémem ještě ozdobte na vrchu.
Pokud chcete mít jistotu, že Vám tartaletky vydrží krásně křehké a nerozmáčí se, vymažte dno každé tartaletky rozpuštěnou čokoládou. Nechte ztuhnout a teprve pak naplňte krémem. Já s promáčením problémy nemám, vždy mi vydrží krásně křehké, nicméně někteří z Vás si na to stěžovali 🙂
Aby se Vám jahody krásně leskly, můžete je potřít meruňkovou glazurou. Lžíci meruňkové marmelády ohřejte v mikrovlnné troubě se lžičkou vody. Promíchejte a ještě teplé štětcem naneste na jahody.
Vytisknout recept |
23 Komentáře
Anonymní
4. 8. 2015 v 19:18Jůůů, tak tohle je opravdu veliká nádhera!!! Jste vážně moc šikovná! Milena:-)
Víkendové pečení
4. 8. 2015 v 19:32Mileno, moc děkuji 🙂 snažím se 🙂
Anonymní
4. 8. 2015 v 22:12…a snažíte se krásně:-) M.
Anonymní
5. 1. 2016 v 20:43Velice krásné. Čím je, prosím, nazdobeno? Jde o nasekanou čokoládu s potiskem? Nikde jsem nenašla. Velice děkuji a zdravím. I.
Víkendové pečení
5. 1. 2016 v 20:59Moc děkuji 🙂 ano, je to tzv. transfer folie použitá na bílé čokoládě a pak nalámaná na kousky. Teda vlastně spíš odlomky, které mi zbyly z jiné dekorace :)) Mějte se fajn. Míša
Marie
15. 10. 2016 v 13:45Ahoj Míšo, prosím tě co to máš za formičky na ty hladké tartaletky 😉Pa Maru
Víkendové pečení
15. 10. 2016 v 16:13Ahoj Maru, tyhle formičky jsem kupovala už před lety přes ebay, jsou hliníkové, hladké, 10 cm v průměru … pošlu ti do majlu fotku 🙂 pěkný víkend. Míša
Unknown
28. 2. 2017 v 21:02Hledala jsem něco malého dobrého do školky na občerstvení na Královské odpoledne a tak jsem udělala do košíčků. Všichni si chválili, i když krém jsem neměla až tak krásně tuhý jako vy, chuťově byly moc dobré a nezbyl ani jeden:-) moc děkuji za recept.
Víkendové pečení
28. 2. 2017 v 22:12Marcelo, děkuji 🙂 košíčky jsou skvělá volba, jsou menší a pro děti vhodnější. Jsem ráda, že chutnaly. Použila jsem 40% smetanu ke šlehání? Ta drží krásně tvar a krém je pevný. Mějte se fajn.
Unknown
2. 3. 2017 v 9:05Taky jsem měla 40% šlehačku, červenou Kunín. Vím že Kunín není nejlepší volba ale tu 40% vidím málo kdy. Jediný co jsem nedodržela tak jsem puding nechladila přes noc ale jenom asi 3 hodiny. Stejně je to už jedno, všechno je snědeno 😀 Hezký den a už se těším až vyzkouším další z vašich úžasných receptů.
Unknown
28. 6. 2018 v 18:53Míšo vydrží mi naplněné na druhý den? Naplnim později večer, brzy ráno pojedu.. Díky za radu. LENKA
Víkendové pečení
28. 6. 2018 v 19:19Leni, určitě vydrží, tohle těsto je skvělé, křehké, ale pevné 🙂
Unknown
29. 6. 2018 v 8:15Ahoj, o těstě nepochybuji, ale ten kopeček šlehačky😉teď jsem ochutnala ty coko polokoule a to je dietka😄pa
Víkendové pečení
29. 6. 2018 v 10:22Tahle vanilková šlehačka nastavená krémem drží celkem dobře 🙂 jojo všechno je dietní, když si dáš jen kousek :))
Unknown
26. 5. 2020 v 5:18Pěkný de,Míšo vaše stránky jsou naprosto dokonalé a vše co zkouším ohromě dobré jste moc šikovná.Chtěla bych bych se Vás zeptat kde bych sehnala tyto formy na tartaletky děkuji za odpověd Lenka:-)
Víkendové pečení
27. 5. 2020 v 6:18Díky, Lenko. Tyhle tartaletky jsem pekla ve formičkách, které mám už roky, kupovala jsem tenkrát na ebay. Nicméně dnes se více používají perforované ráfky, které koupíte např. na monacoint.cz.
Michaela
24. 5. 2022 v 18:53Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kdy vyndáváte tartaletky z mrazáku před plněním krémem?
Děkuji moc za odpověď Míša ☺️
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:12Obvykle den předem a nechám pozvolna povolit v lednici.
Petra
4. 11. 2023 v 6:31Dobré ráno, Míšo, s těstem na tartaletky se krásně pracuje. Nechtěla jsem na ně kupovat formičky, tak jsem je zkusila udělat do plechu na muffiny a šly krásně vyklopit, tak mám aspoň jeho další využití i na něco jiného. Moc nám chutnaly. Zbylý krém jsem navrstvila do skleniček jen s piškoty máčenými v kafi, jako tiramisu a také mňam. Jen je škoda, že už máme v lednici poslední kousek. Přeji krásný víkend. Petra
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:02Ano, muffinová forma se dá využít na mnoho způsobů 🙂 a je skvělé, že umíte spotřebovat zbytky.
Petra
5. 11. 2023 v 17:41Děkuji. Pochvala od Vás mě moc těší. Krásný večer.
Liba
5. 11. 2024 v 11:18Nerozumim prosim tomuto textu:
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
“Papír s lusteninami” je co prosim? Nejaky preklep?
Míša Landová
5. 11. 2024 v 17:09Doporučuji přečíst si před psaním komentáře celý recept i postup od začátku.