Menu
Tartaletky a košíčky

Tartaletky s malinami

Přestože jsou jahody asi nejoblíbenější ovoce u nás, já dávám přednost malinám. Takže když jsem na farmářském trhu objevila jedny z posledních letošních, nemohla jsem je tam nechat. Měla jsem se co držet, abych je nesnědla jen tak samotné a ochudila Vás tak o tyhle roztomilé tartaletky. 

A vlastně bych ochudila i samu sebe, protože bych nemohla vyzkoušet nové čtvercové formičky, které jsem si před časem koupila. Mám samozřejmě doma další tři sady kulatých formiček na tartaletky, ale tyhle čtverečky jsem prostě musela mít. Jsou to vlastně jen ráfky, které se ale na tartaletky hodí perfektně. A věřím, že na ně v budoucnu najdu i jiné uplatnění.

Jak už jsem se zmínila několikrát, na tartaletky používám stále stejný osvědčený recept, který jsem si přinesla z kurzu v Ola Kala. Nemám důvod ho měnit, ani zkoušet jiný, protože tenhle je fakt dokonalý. Znovu jsem se o tom přesvědčila. Tartaletky jsou pevné, ale zároveň křehké. Nerozmáčí se, ale krásně změknou.

Krém jsem udělala ze sýra, mascarpone a smetany a dopadlo to perfektně. Přestože jsem tartaletky nevymazávala čokoládou, zůstaly krásně křehké i do druhého dne. A to jsem měla z krému trochu obavu, protože je vlhčí, než ty, které jsem až dosud dělala. Chuťově připomíná nepečený cheesecake a s křehkým těstem i malinami dobře ladí. 

Níže uvedený recept mi vystačil na 8 malých tartaletek o rozměru 8 x 8 cm, ale podobně to vychází i na kulaté. A pokud nemáte malé formičky, klidně si udělejte jeden velký koláč. 

Na křehké těsto si připravte:
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků
210 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
luštěniny na slepé pečení, pečící papír

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku a těsto nezpracovávat moc dlouho. Lépe, když zůstanou kousky másla, než aby bylo „přehnětené“. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 8 – 10 malých tartaletek. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Na vyložení malých tartaletek se skvěte hodí papírové košíčky na muffiny.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.

Smetanový krém:

200 g mascarpone

100 g krémového sýra

100 g husté zakysané smetany (nejlépe vykapané)

4 lžíce moučkového cukru + trochu na posypání

1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu

čerstvé maliny

Všechny suroviny společně vyšlehejte do hladkého krému. V případě potřeby přislaďte. 

Krém rozdělte do tartaletek a uhlaďte do roviny. Ozdobte čerstvými malinami a lehce pocukrujte.

Pokud máte obavu, že se Vám tartaletky rozmáčí, vymažte dno každé z nich rozpuštěnou čokoládou. Nechte ztuhnout a pak teprve naplňte krémem. Stačit by na to mělo asi 30 g čokolády, můžete si vybrat jestli použijete bílou nebo hořkou.

Pro případ, že by Vás tyhle čtvercové formičky okouzlily stejně jako mě, koupíte je u Fialy v Praze na Zličíně nebo na www.fialapraha.cz. Jsou balené po 4 kusech a v nabídce mají i kulaté.

Vytisknout recept

8 Comments

  • Anonymní
    11. 9. 2015 v 20:32

    Jůůů, to je zase nádhera!! Úplně se mi sbíhají sliny! Vás si teda musejí doma považovat…jistě Vás ani nenechají uklízet, abyste se mohla věnovat jen tomu úžasnému pečení! Hezký víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2015 v 21:00

      Mileno, moc děkuji 🙂 asi Vás to překvapí, ale doma už sladké nechce skoro nikdo jíst :))) a já tak ráda peču 🙂 asi se budu muset poohlédnout po nějakých dobrovolnících 🙂 pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 9. 2015 v 21:25

    Tak já se hned hlásím jako dobrovolník:-))))))) M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 9. 2015 v 6:42

      Jestli jste z Kladna nebo blízkého okolí, tak se můžeme domluvit :)))

      Odpovědět
  • Gabrieless
    12. 9. 2015 v 7:50

    Mňam tak to vypadá báječně 🙂 Super tip, který ráda vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 9. 2015 v 8:58

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Candy Lady
    25. 1. 2018 v 7:28

    Dobrý den, smim se zeptat odkud mate rafky? Moc dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2018 v 14:18

      Zdravím, ráfky jsem kupovala u Fialy v Praze na Zličíně, ale viděla jsem i na amazonu 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ