Menu
Tartaletky a košíčky

Křehké košíčky s jablky

Vím, že teď není zrovna sezóna jablek, ale když já prostě měla chuť na něco jablečného. Původní záměr byl sice štrúdl, mimochodem na blogu recept na jeden skvělý štrúdl mám, ale nakonec jsem se pustila do těchto košíčků. Připravují se ve formě na muffiny a skvěle tak padnou do ruky. Nemusí se nic krájet a při troše šikovnosti při jídle se ani moc nenadrobí 🙂 

Těsto jsem použila stejné jako dokošíčků s pekanovými ořechy. Je zcela bez cukru, nelepí, dobře se s ním pracuje. Řekla bych, že chuťově je to něco mezi křehkým a listovým těstem. Jablka jsou obvykle dost sladká sama o sobě, takže není potřeba přidávat cukr ani do náplně. Před servírováním si je ale určitě pocukrujte 🙂 



Křehké košíčky s jablky (ca. 12 kousků):

200 g hladké mouky

130 g másla

100 g čerstvého sýra typu Philadelphia, Lučina (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu)

—————————————————————————————————

2-3 jablka

citronová šťáva

skořice, mletý hřebíček, vanilka

rozinky (máčené v rumu)

vejce nebo bílek na potření

Do mísy prosejte mouku, přidejte na kousky pokrájené máslo a sýr. Vypracujte hladké těsto, ručně nebo v robotu, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).

Jablka oloupejte, rozkrájejte na malé kousky a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte koření dle chuti. Pokud máte jablka hodně kyselá, můžete přidat trochu cukru. Nakonec vmíchejte rozinky máčené v rumu.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny (12 otvorů). Použít můžete i formičky na košíčky nebo malé tartaletky. 

Vychlazené těsto rozválejte do tenka, vykrojte kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Kolečka je potřeba vykrojit větší, než je průměr otvorů ve formě, aby vytvořila i okraje košíčků. Část těsta by vám měla zbýt na „pokličky“. 

Do košíčků rozdělte jablkovou náplň a zamáčkněte ji, tak aby se tam jablek vešlo co nejvíce. Zbývající těsto rozválejte, vykrojte kolečka, které můžete „proděravět“ a košíčky s nimi uzavřete.

Potřete rozšlehaným vajíčkem (nebo jen bílkem) a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte chvilku vychladnout, pak pomocí ostrého nože vyndejte z formy. Jde to dobře, stačí lehce přizvednout, případně oříznout okraje košíčku.

Před servírováním košíčky pocukrujte.

Vytisknout recept

9 Comments

  • Terezie
    12. 5. 2018 v 6:08

    Míšo můžu se zeptat zda se forma na muffiny vymazává? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2018 v 7:07

      Těsto je dost mastné, není třeba vymazávat. Pekla jsem v klasické kovové, ale stejné to bude určitě i v silikonové 🙂

      Odpovědět
    • Terezie
      13. 5. 2018 v 22:00

      Děkuji ☺

      Odpovědět
  • Aneta
    13. 6. 2018 v 20:22

    Tohle je teď můj oblíbený recept, už jsem pekla dvakrát. Vynikající! Množství těsta máte výborně vyměřené, nikdy mi nezbyde ani cancour 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2018 v 12:20

      Aneto, díky 🙂 tak to je fajn, že Vám to vychází, protože muffinové formy se někdy trochu liší velikostí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 9. 2018 v 13:57

    Dobrý den,
    košíčky mě moc zaujaly, už jsem je i vyzkoušela a chci je upéct na závody, které pořádáme, ale trochu mi tam vadí ta obrovská díra, která vznikne, když se jablka pečením smrsknou a tak mě napadlo dát dovnitř po upečení krém (zdobícím sáčkem). Myslíte, že je to dobrý nápad a popřípadě jaký byste tam dala?
    Děkuji Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:50

      Eliško, zdravím, zkuste jablka do košíčku hodně zamáčknout, aby se jich vešlo co nejvíce a díra Vám nevznikla 🙂 Nicméně samozřejmě můžete i naplnit krémem, na škodu to určitě nebude 🙂

      Odpovědět
  • jitka
    30. 12. 2020 v 15:28

    |Dobrý den, jednou jsem dělala a byli výborné. Myslíte, že můžu použít těsto i na štrůdl? Děkuji Jitka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 12. 2020 v 19:55

      Díky, řekla bych, že je to těsto vhodné spíše na koláč. Nevím, zda se nebude při rozvalování trhat … 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ