Menu
Cukroví

Sněhové pusinky

Poslední dobou si často píšete o recept na sněhové pusinky, tak přikládám ten svůj. Nečekejte nic převratného, žádná tajná ingredience ani speciální postup, prostě jen bílky a cukr 🙂 A samozřejmě pořádný šlehač či robot, protože se šlehá hodně dlouho. Poměrně dlouhá je i doba pečení, někdo by řekl spíše sušení, ale to už k pusinkách prostě patří. 

Sama o pusinky moc nestojím, ale krásně se s nimi zdobí dorty, řezy či malé dezerty. Za pomoci různých špiček můžete vytvořit rozličné tvary, nejen klasické hladké pusinky. Sníh se dobře barví, nejlépe vypadají světlé pastelové odstíny. Pusinky se dají poměrně snadno uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě, určitě nepatří do lednice. Pokud je použijete na zdobení, doporučuji dávat na dezerty až pár hodin před servírováním, aby nezvlhly. 

Receptů jsem si prošla hodně, některé jsou obohacené o škrob či vinný kámen, některé používají kombinaci krupicového a moučkového cukru. Liší se i postupy, někdo šlehá v páře, někdo zahřívá bílky či samotný cukr. Vyzkoušela jsem samozřejmě více způsobů, ale nejvíce se mi osvědčilo jen „obyčejné“ šlehání bílků za postupného přidávání cukru. 

Níže uvedená dávka stačí ca. na jeden plech pusinek, klidně si ale dávku zdvojnásobte nebo přizpůsobte množství bílků, které máte k dispozici. Je to jednoduché, na jeden díl bílků potřebujete dva díly cukru. 

Sněhové pusinky (ca. jeden plech):

60 g bílků, pokojové teploty (ca. 2 bílky)

120 g cukru krupice

špetka soli

Troubu předehřejte na 100 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 

Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a začněte šlehat na nižší až střední otáčky. Až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech zašlehávat cukr. Než přidáte další, vždy nechte předchozí cukr dobře zašlehat. Když je cukr celý zapracovaný, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte několik minut, až je sníh hezky lesklý a cukr co nejvíce rozpuštěný. Vždy mi zůstanou trochu patrné krystalky, ale v troubě se to srovná. Každopádně to chce šlehat opravdu vytrvale, lepší je na to kuchyňský robot, než jen ruční šlehač. 

Sníh je díky velkému množství cukru takový táhlý, lepivý. Pokud chcete pusinky barevné, přidejte před koncem šlehání trochu barvy. Raději zpočátku méně, aby nebyly pusinky příliš tmavé. V případě potřeby můžete barvu přidat. 

Sníh si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříhejte pusinky či jiné tvary. Můžete použít různé druhy špiček a získat tak pusinky rozličných tvarů. Nemusíte zůstat jen u pusinek, hezky vypadají kolečka, různá esíčka či číslice.

Nastříkané pusinky dejte péct do vyhřáté trouby na hodinu až hodinu a půl podle velikosti pusinek. Během pečení troubu několikrát otevřete, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly. Na konec troubu vypněte a nechte pusinky v troubě vychladnout. 

Pusinky skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Na dezerty je použijte až pár hodin před servírováním, aby příliš nezvlhly.  

Vytisknout recept

51 komentářů

  • Anonymní
    30. 4. 2018 v 8:16

    Dobrý den Míšo, to je až neuvěřitelné, jak funguje telepatie na dálku:-) včera jsem potřebovala recept na pusinky a vy recept vlozite na blog…. Samozřejmě recepty ruzne mám, ale pokaždé mi pusinky divně zežloutly a vy máte nádherně bílé… Mockrát děkuji a zase se budu těšit na další perfektní recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2018 v 20:22

      Hanko, zdravím 🙂 jojo to tak někdy bývá, ale recept jsem slibovala už dlouho, tak snad se Vám povedou 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 4. 2018 v 18:30

    Dobrý večer,Míšo. Tak jsem se dočkala :). Na pusinkách jsem vyrostla,ale neměla jsem odvahu s vracet. K původnímu receptu,pockala jsem si na ty nejlepší z nejlepších :). Děkuji za tento bonus ,zase nudu mít co zkoušet ;). Hezký 1.kveten přeji. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2018 v 20:24

      Jano, zdravím Vás a doufám, že recept nezklame, je to jeden z mnoha, ale mě se osvědčil. I když musím říct, že je mám spíš jen na parádu, než na jídlo :)) mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2018 v 20:23

    Dobrý večer Míšo,
    moc zdravím a mám prosbu, pusinky jsou super, ale mě zaujala poleva na dortu, která je z bílé čokolády. Poradíte prosím jak na ni? Děkuji Dáša
    PS: O tom, že Vás obdivuju a vždycky čekám na nový příspěvek, už ani nepíšu:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 11:57

      Dášo, zdravím a děkuji 🙂 ano, poleva je z bílé čokolády, smetany, kakaového másla a trochu bílé barvy, vše tak nějak od oka 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2018 v 21:55

    Díky za recept, zrovna nedávno jsem dumala, že máte ty pusinky tak krásné, ono asi bude rukama, že 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 11:58

      Děkuji 🙂 spíš to chce jen trpělivost při šlehání a pořádnou zdobící špičku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 5. 2018 v 8:53

    Dobrý den, mohu se zeptat na teplo pečení pusinek?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2018 v 11:58

      Pusinky se pečou při 100 stupních, je to uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2018 v 12:39

    Krásné a efektní zdobení a jeste me zaujal krem na dorte – ruzovy, hledala jsem ho ve Vasich receptech a nenalezla. Prozradite nam u jakeho receptu ho najdeme? Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 12:48

      Petro, děkuji 🙂 tento dort v receptech nemám, ale dort je obmazaný sněhovým máslovým krémem (ten na blogu najdete) s kapkou růžové barvy 🙂

      Odpovědět
  • Anjuska
    8. 5. 2018 v 13:54

    Dobrý den, taky mám dotazek k polevě z bílé čokolády(arabesque)… zkoušela jsem se šlehačkou a úplně se zdrcla. Kakaové máslo nemám … může být problém právě v tom máslu…jeho nedostatku???Nebo to chce nějaký speciální poměr nebo teplotu??? Děkuji pěkně za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 5. 2018 v 18:24

      Zdravím, jaký jste dala poměr smetany a čokolády? Nespálila se Vám čokoláda? Přidávala jste barvu? Jakou? 🙂

      Odpovědět
    • Anjuska
      9. 5. 2018 v 11:46

      Čokolády jsem dala 100g, smetany menší půlku 210g kelímku. Čokoládu rozehřívání nad párou.Čokoladu jsem rozpustila přidala smetanu. Barvu nepoužívám.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2018 v 12:12

      U bílé čokolády se obvykle dává poměr 3:1, tj. na tři díly čokolády jen jeden díly smetany 🙂 a smetanu jste přidala studenou? správně musí být horká, a byla to smetana ke šlehání min. 33% ?

      Odpovědět
  • Anjuska
    9. 5. 2018 v 17:05

    Aha…smetana byla sice 33 procentní, ale za to studená…vyzkouším tedy s horkou. A ten kokosový tuk je nutný? Lze nahradit obyčejným….teď mě asi ukamenujete 😁😁😁 …ten poměr 3:1 to tedy asi moc nenaředí. V jaké fázi potom ten tuk přidávat. Děkuju moc za neúnavné odpovědi…jste nejlepší 😘😘😘

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2018 v 17:11

      Proto se Vám to srazilo 🙂 smetanu je potřeba zahřát. Přidává se kakaové máslo, ne kosový tuk 🙂 není to nutné, jen to polevu více naředí a lépe pak tuhne. Dává se rozpustit rovnou s čokoládou. Ale jak říkám, jde to i bez toho 🙂

      Odpovědět
  • Pavla K.
    19. 5. 2018 v 16:59

    Dobrý den milá Míšo, klaním se, smekám, prostě konečně první recept, se kterým se mi pusinky povedly. Opravu moc děkuji, jste cukrářská bohyně (minimálně ta má!) 🙂
    Měla bych prosím jeden dotaz, nevíte jak se jmenují typy špiček, se kterými tvoříte pusinky zachycené na třetí fotografii odshora (bílé a bíložluté)? Moc by mi to pomohlo při výběru. Děkuij a přeji spoustu cukrářské radosti 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 5. 2018 v 19:03

      Pavlo, díky, tak to mě moc těší 🙂 bílé pusinky jsou dělané hladkou trubičkou, ty žluté pak řezanou otevřenou (taková zubatá), někde ji mají pod názvem francouzská hvězda 🙂

      Odpovědět
  • Jarka
    27. 8. 2018 v 12:58

    Dobrý den, zkoušela jsem pusinky jak bílé, tak s proužkem barvy, úžasné, chuťově akorát. Jen mi na vzduchu rychle zvlhly. Cca po 30 minutách byly lepkavé. Málo jsem sušila ( 70 min/100 C ) , nebo je to normální? Díky za radu. Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2018 v 10:45

      Jarko, pusinky by určitě neměly být lepkavé, v uzavřené krabici vydrží i týdny. Zkuste příště delší dobu sušit, ono hodně záleží na velikosti jednotlivých kousků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 10. 2018 v 13:17

    Dobrý den, prosím Vas o radu pořád mi pusinky praskají nevím čím to je troubu otevírám. Nebo málo šleham nebo mám dát troubu na min než 100c nebo a nebo plech mám umístit níže peču ve prostred.? Jinak tvar a chuť výborná jen praskají co mám dělat jinak poradíte mi prosím

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 10. 2018 v 19:19

      Zdravím, těžko říct, čím to bude. Pečete s horkým vzduchem nebo bez? Zkuste snížit teplotu a případně i šlehat déle … já peču také na středu trouby …

      Odpovědět
  • Ivca273
    25. 3. 2019 v 13:13

    Dneska jsem je zkusila poprvé a bomba. Moc dobre.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2019 v 12:40

      Skvělé, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 5. 2019 v 17:08

    Dobrý den,

    nemáte náhodou zkušenost s tím, po kolika hodinách v chladu začínají pusinky vlhnout?

    moc děkuju za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:55

      Pusinky jako takové skladuji v uzavřené dóze mimo lednici. Pokud jsou na dortu na čokoládové polevě, tak bez obav vydrží do druhého dne. Pokud je dáváte přímo na šlehačkový krém, tak je trvanlivost bohužel kratší.

      Odpovědět
  • Aneta
    16. 8. 2019 v 13:14

    Moc děkuji za skvělý recept krásně se sněhem pracovalo 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:54

      Tak to jsem moc rada 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 8. 2019 v 18:15

    Dobrý den, jste vážně skvělá. Ráda bych Vás poprosila o radu, pokud to je možné, jak jste docílila ty dvoubarevné červeno-bílé pusinky. Mnohokrát děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2019 v 6:51

      Děkuji. Pusinky s červenými pruhy jsou jednoduché, stačí sáček zevnitř trochu máznout barvou než do něj přendáte těsto 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 8. 2019 v 8:34

      Jste jednička, moc děkuji. Jste můj vzor, jediný podle koho peču a sklízím úspěchy právě díky Vám. Pěkný den, Kateřina

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 9. 2019 v 20:17

    Dobrý den 🙂 chtěla bych se zeptat, jakou špičkou děláte ty krásné pusinkove růžičky? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2019 v 19:48

      Růžičky dělám obvykle řezavou špičkou Wilton 1M.

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 1. 2020 v 11:37

    Dobrý den,
    již po několikáté peču pusinky dle Vašeho receptu a snad pokaždé mi hodně z nich v troubě popraská. Už nevím čím by to mohlo být. Peču na 100, troubu otvírám.
    Děkuji za radu:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 1. 2020 v 13:18

      Zdravím, těžko říct, ale mohlo by to být málo vyšlehaným sněhem, na vině může být i trouba. Pečete více plechu najednou? Na horký vzduch?

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 1. 2020 v 5:17

    Dobrý den, peču jeden plech a myslím, že na horkovzduch nepeču. Je lepší péct pusinky na horkovzduch?
    A ještě mě napadl jeden dotaz, který nepatří tedy k pusinkám, ale jakou štěrku používáte na uhlazení krému na dortu, že ho máte vždy tak rovný?
    Ještě jednou děkuji:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2020 v 7:23

      Na horký vzduch se peče, pokud se v troubě více plechů najednou. Pokud pečete jen jeden, je lepší péct na horní a spodní ohřev.
      Na uhlazení dortů používám nerezovou kartu nebo cukrářský nůž.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 2. 2020 v 21:56

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak dlouho vydrží pusinky po upečení jedlé? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2020 v 8:21

      V uzavření krabici při pokojové teplotě vydrží i několik týdnů.

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 2. 2020 v 13:40

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela váš recept na pusinky a jsou úžasný 😊. Ráda peču podle vašich receptů 👍. Diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2020 v 7:04

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 3. 2020 v 12:06

    Dobrý den, jsou opravdu skvostné, nádhera. Mohla bych se prosím zeptat jak docílit tak krásných barviček, pokaždé když je vytáhnu z trouby, tak barva je zcela odlišná až ošklivá 😕. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2020 v 15:28

      Pusinky se nesmí péct na vysokou teplotu a je potřeba mít kvalitní barvy, některé se tzv. vypékají.

      Odpovědět
    • Unknown
      19. 6. 2020 v 8:58

      Děkuji za odpověď. Už mám starší troubu a mám co dělat abych to každé pečení vychytala a to jak u makronek, tak sněhoveho pečiva. Mohu se optat jaké barvy jsou tedy ideální, používám gelové Wilton.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2020 v 18:24

      Wilton jsou dobré, viděla bych to spíše na tu troubu 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    25. 4. 2020 v 14:26

    Dobrý den, pusinky jsem dnes upekla a krásně se mi povedly, mockrát děkuji za podrobně popsaný recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2020 v 19:36

      Jano, skvělá zpráva 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 6. 2020 v 8:16

    Dobry den, mohu pouzit mouckovy cukr?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:34

      Můžete zkusit, ale sníh nebude dle mého názoru tak pevný. Krupice tam má svůj význam.

      Odpovědět

Zanechte komentář