Menu
Cukroví

Plněné kakaové ořechy

Pořád ještě váháte, jaké druhy cukroví letos upečete? Já už mám celkem jasno, i když jak se znám, na poslední chvíli určitě ještě něco přidám. V každém případě ale nebudou chybět tyhle plněné kakaové ořechy. Je to moje nejoblíbenější cukroví už od dětství a pořád se u nás peče podle stejného receptu. A ten vám dnes prozradím 🙂

Ořechy jsou krásně křehké s bohatou kakaovo-ořechovou chutí. Do těsta se přidávají mleté vlašské ořechy a kakao. Krém je čistě kakaový, ale doprostřed dáváme ještě kousek vlašského oříšku. Už teď se mi na ně zbývají sliny 🙂

Podobně jako ukřehkých plněných rohlíčkůjsem letos i na ořechy koupila nové formičky, už bylo potřeba je obnovit 🙂 Jsou možná trochu menší, ale zase krásně „hluboké“, takže je dostatek místa na krém. Ořechy si můžete upéct už teď, ale krémem naplňte až pár dnů před svátky.



Plněné kakaové ořechy (cca 35-40 ks):

100 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

30 g mletých vlašských ořechů

1 lžíce kakaa

80 g másla

 

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kakaem a mletými ořechy. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet. 

 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formičky ve tvaru ořechů vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs 🙂 



Směs na vymazání formiček:

2 lžíce polohrubé mouky

2 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce ztuženého tuku, změklého

 

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není nutné. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, např. na bábovku či jinou formu. 

 

Z těsta oddělujte malé kousky a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 minut. Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. 

Ořechy dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.

 

 

Kakaový krém:

sněhový máslový krém – recept

1-2 lžíce kakaa (podle chuti)

kousky vlašských ořechů



Základ krému si připravte podle receptu na sněhový máslový krém na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte podle chuti kakao a dobře zašlehejte. Krém přendejte do sáčku z trubičkou a nastříkejte na všechny půlky ořechů. Do poloviny vmáčkněte malý kousek ořechu a vždy dvě půlky spojte.

Ořechy dejte do krabice a uchovávejte v chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky.

 

Vytisknout recept








14 Comments

  • Anonymní
    10. 12. 2016 v 8:40

    Dobrý den,základ krému je tedy stejný jako u křehkých rohlíčku….myslíte že se dá zvládnou i bez teploměru? Děkuji za nádherné inspirace. Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2016 v 16:31

      Marcelo, zdravím, ano, základem je sněhový máslový krém 🙂 pokud odhadnete teplotu třeba prsty, tak se to dái bez teploměru 🙂 ta teplota je důležitá, protože vejce se při cca 70 stupních začínaji vařit a projdou takt epelnou úpravou … pokud pečete pravidelně, teploměr využijete i na jiné recepty 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 12. 2016 v 16:18

      Děkuji za odpověď , koupím si ho . Beru to jako výzvu na přípravu makronek…Marcela

      Odpovědět
  • KaM Patchwork
    18. 12. 2016 v 16:33

    Díky Vám, Míšo, se letos moje ořechy nevydaly cestou trouba-škrábání formiček-rumové kuličky ;o), ale krásně vyloupnuté čekají na naplnění, děkuji za vychytávku, ikdyž jsem v předchozích letech vyzkoušela kdeco, můj velký obdiv letí k Vašim lízátkům, překrásné, nápadité, přeji pohodové Vánoce a vše nejlepší v novém roce :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 12. 2016 v 19:36

      Katko, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že vychytávka pomohla 🙂 směs je skvělá i na vymazání bábovky 🙂 přeju Vám klidné a pohodové svátky a krásný nový rok 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    13. 12. 2018 v 13:11

    Míšo prosím vás, dávka je na 40 půlek ořechů nebo celých? Dávka se mi zdá na první pohled nějak malá. Omlouvám se:-). Jinak peču již třetí vánoce jen podle vás. Moc bych uvítala nějaký váš rodinný recept na cukroví, kde by se daly spotřebovat bílky:-). Míšo, mockrát děkuji za odpověď a přeji krásné vánoce a úspěšné cukrářské kurzy. Alena Z Plzně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2018 v 9:27

      Aleno, zdravím Vás, dávka je na 40 celých oříšků 🙂 nicméně hodně záleží, jak velké máte formičky, protože se vyrábí více velikostí. Každopádně těsta se dává do formičky jen malé množství.
      Z bílků doporučuji "Ořechové suchárky", jednoduché a velmi dobré cukroví nejen na Vánoce – recept najdete na blogu, případně můžete zkusit makronky 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    14. 12. 2018 v 10:52

    Míšo mockrát vám děkuji za odpověď:-). Suchárky z ořechů s úspěchem peču:-). I když se vám to bude zdát obyčejné cukroví, já bych uvítala i váš recept na kokosky, které máte skvostné "do růžova" a i toto obyčejné cukroví určitě povyšujete svými vychytávkami na umění. To bych uvítala někdy. Mockrát přeji krásné svátky. Alena

    Odpovědět
  • Káťa
    20. 12. 2020 v 16:04

    Dobrý den,
    Jak prosím děláte,že krém máte krásně tuhý? Dělala jsem podle Vašeho receptu a krém je vynikající chuťově , ale konzistence je tekutá. Přitom jsem dělala ve vodní lázni na 70•C, šlehala 7min. do konzistence podobné náplně do kremrolí a pak postupně přidávala máslo.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 12. 2020 v 18:01

      Zřejmě jste měla máslo hodně změklé. Stačí dát krém na chvilku do chladu a pak znovu našlehat 🙂

      Odpovědět
  • Dana Chodilová
    29. 12. 2020 v 14:00

    Milá Míšo,
    chci vám popřát do nového roku jenom to nejlepší a poděkovat za vaše úžasné recepty. Schválně jsem si to spočítala a zjistila, že už jsem podle vás pekla nejmíň pětadvacet různých dobrot – a všechny dopadly moc dobře, hlavně díky vašim pečlivě popsaným postupům. Těším se na další!
    Dana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 12. 2020 v 14:15

      Dano, moc děkuji, jsem ráda, že vše vychází, tak jak má 🙂 přeji Vám do nového roku hodně zdraví a spokojenosti.

      Odpovědět
      • Jiřina
        27. 12. 2021 v 10:26

        Míšo, děláte úžasné sladkosti, chtěla bych dle Vašich rad něco vyzkoušet, ale nevím, jaký a kde mám koupit teploměr, který se používá při vaření krémů

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 12. 2021 v 10:51

          Díky 🙂 doporučuji teploměr od Tescoma nebo z Ikea, ten je za přijatelnou cenu 🙂

          Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ