Menu
Nepečené dezerty

Nepečená dortová lízátka

Dortová lízátka připravuji už několik let a kamkoliv je přinesu, mám s nimi vždy velký úspěch. Překvapivě častěji u dospělých, než u dětí 🙂 Pokud o nich slyšíte poprvé, je to takový malý kousek dortu na špejli, který se obvykle připravuje z předem upečeného dortového korpusu a různých krémů. Já jsem tentokrát zkusila i čistě nepečenou variantu a mám teď opravdu velké dilema, která z nich mi chutná víc. 

Protože kulatá lízátka už máme doma okoukaná, holt sochař ze mě asi nebude a jsem ráda, že zvládám alespoň ty kuličky, sáhla jsem po sadě na tvorbu dortových lízátek od Tescomy. Lízátko ve tvaru stromečku nebo houbičky mi přijde ideální na Vánoce, ale hlavně jsem chtěla tuhle „vychytávku“ už dlouho vyzkoušet 🙂

Součástí sady jsou nejen samotná tvořítka v šesti různých tvarech, ale také plastové tyčky, které je možné použít opakovaně. Na konci každé tyčky je malé očko, díky kterému zůstane „těsto“ na místě a nesjede po čase dolů. A věřte mi, že vím o čem mluvím 🙂 Když jsem před lety dělala svá první lízátka, použila jsem špejle a lízátka mi po delší době na stole začala sjíždět dolů. Dneska už vím, že stačí zakápnout vpich čokoládou nebo jednoduše použít tyčky s očkem od Tescomy 🙂 

Velkým přínosem při přípravě lízátek je také stojánek na hotová lízátka. Pro někoho možná banalita, pro mě opět velký pomocník. Pokud totiž lízátko namočíte do čokolády, nemůžete ho jen tak položit, je potřeba ho někam zapíchnout 🙂 

I přes všechny tyhle vychytávky ale počítejte s tím, že je příprava lízátek časově náročnější a vyžaduje trochu trpělivosti. Nejen při samotné tvorbě, ale i při následném zdobení čokoládou. Odměnou Vám ale budou originální nepečené sladkosti, kterými můžete ozdobit váš vánoční stůl. 

Na 16-18 dortových lízátek:

160 g dětských piškotů

70 g vlašských ořechů

2 lžičky kakaa

špetka skořice

80 g másla

3-4 lžíce rumu

moučkový cukr

Piškoty a ořechy společně rozmixujte, ke konci přidejte kakao a skořici. Směs přesypte do misky, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a rum. Rukama vypracujte jemné a vláčné těsto. V případě potřeby přidejte více rumu nebo naopak mletých piškotů. Pokud se vám zdá těsto málo sladké, můžete přidat trochu cukru, ale je to podle mě zbytečné.

Těsto dejte na chvilku ztuhnout do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.

Na lízátka jsem použila tvořítka od Tescomy, kde máte na výběr z několika tvarů. Já jsem si vybrala houbičku a stromeček. 

Do misky si dejte trochu moučkového cukru, ve kterém každý kousek těsta lehce obalte. Lépe jdou pak lízátka vyjmout z formy.

Vezměte kousek těsta odpovídající velikosti a rukama vytvarujte do takové šištičky. Lehce obalte v moučkovém cukru a do středu zapíchněte tyčku, koncem kde je očko. Toto očko je mimochodem skvělá věc, díky němu zůstane lízátko nahoře na svém místě a nesjede časem dolů 🙂

Těsto i s tyčkou vložte do tvořítka, zmáčkněte a hotové lízátko opatrně vyndejte. Netahejte příliš za tyčku, spíše odloupněte těsto z formy. Zapíchněte do tácku a pokračujte do spotřebování těsta. Můžete si udělat různé tvary nebo zůstat jen u jednoho.

Lízátka dejte do lednice pořádně ztuhnout, klidně i do druhého dne.

Dokončení lízátek

cca 150 g bílé čokolády

cca 150 g hořké čokolády

cukrové zdobení

Množství použité čokolády je orientační, můžete klidně použít i jen jeden druh. Berte v úvahu, že lépe se rozpouští větší množství, než jen pár gramů a zbylou čokoládu můžete uchovat pro pozdější použití.

Čokoládu si nasekejte nebo použijte tu v peckách. Asi 2/3 čokolády dejte do misky a nechte ve volní lázni rozpustit. Vyndejte z lázně a přidejte zbylou třetinu čokolády. Míchejte do úplného rozpuštění a vychlazení. Doporučuji čokoládu přelít do čisté (studené) misky, rychleji pak chladne. Pro lízátka je totiž zásadní správná teplota čokolády, která by měla být cca 28 stupňů u hořké a cca 30 stupňů u bílé. 

Připravte si k ruce cukrové zdobení a stojánek s hotovými lízátky.

Jakmile má čokoláda správnou teplotu, namočte do ní celé lízátko. Nechte chvilku okapat, případně lehce poklepejte, aby přebytečná čokoláda stekla. Jakmile začne čokoláda lehce zasychat (matnout), ozdobte cukrovými dekoracemi a zapíchněte do stojánku. Stejným způsobem pokračujte se všemi lízátky. 

Oba druhy čokolády použijte postupně, nerozpouštějte obě najednou. U houbiček jsem nejdříve celé lízátko namočila do bílé čokolády a pak jen klobouček do hořké. Ta dvojí čokoláda na jednom lízátku je skvělá 🙂

Lízátka skladujte v chladu, před servírováním nechte pár minut při pokojové teplotě. Trvanlivost je obdobná jako u jiného nepečeného cukroví. 

Vytisknout recept

23 Comments

  • Anonymní
    12. 12. 2016 v 21:53

    Jééé, to je zase krása, Míšo! Lízátka máte skvělá, precizní, elegantně nazdobená a taková sváteční, smekám! Jsou věci, do kterých se prostě nikdy nepustím, protože vím, že by to byla katastrofa – lízátka mezi ně patří:-))) Krásné adventní dny, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 9:21

      Mileno, moc děkuji :)) ano, člověk si s tím musí trochu vyhrát, aby to vypadalo. Ale nebojte, také jsou některé druhy dezertů, do kterých se radši nepouštím 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2016 v 13:03

    máte to moc krásné a dobře se na to dívá, jsem vaše nová fanynka 🙂 Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 18:12

      Moniko, moc děkuji a vítám Vás v klubu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2016 v 22:18

    Mílo mám problém,nejde mi rozehřát bílá čokoláda.Klasický kilový pytlík kvalitní bílé peckové čokolády a za žádnou cenu ji nemohu dostat do tekutého stavu. Co to znamená?
    Jinak co od vás upeču nemá chybu. Děkuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2016 v 8:50

      Dobrý den, jaký druh čokolády máte? Rozpouštíte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce? S bílou čokoládou se musí zvlášť opatrně, teplota nesmí být příliš vysoká, jinak se čokoláda poškodí. Na obalu obvykle bývá uvedeno na jakou teplotu zahřát a následně zchladit …

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 12. 2016 v 12:24

    Miluji dortová lízátka 🙂 Mám už svůj odzkoušený recept, ale ten Váš bude určitě také vynikající … Navíc ty úžasné tvary … Mám opravdu ráda Vaše zdobení a recepty. Krista

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 12. 2016 v 19:27

      Moc děkuji 🙂 Věřím, že i Váš recept bude skvělý, podělíte se o něj? 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 12. 2016 v 22:10

    koukám že by to šlo pěkně i třeba s formičkami na vosí hnízda 🙂 ikdyž tyhle jsou dvě zaráz, což je fajn 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 12. 2016 v 9:59

      Asi ano, vyzkoušené nemám, záleží na velikosti formičky, aby lízátko nebylo moc těžké 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 12. 2016 v 16:28

    Ať je celý nadcházející rok pro Vás plný pohody a radosti, Míšo, kterou Vy po celý rok dáváte prostřednictvím Vašich stránek nám, zvědavcům:-) MilenaS:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 17:24

      Mileno, moc děkuji 🙂 i Vám přeji do nového roku jen to nejlepší 🙂

      Odpovědět
  • Jaroslava
    29. 10. 2017 v 20:34

    Dobry den, take jsem jsi koupila tvoritka od Tescomy na cake pops ale problem je v tom ze nemuzu nikde koupit plastove tycinky s ockem. Nemate nekaky tip kde je koupit plastova tycinka bez ocka me to nejde.
    Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2017 v 4:58

      Dobrý den, tyčky jsou součást balení, používají se opakovaně. Obávám se, že samostatně je nikde nekoupíte a jiné Vám do toho tvořítka pasovat nebudou.

      Odpovědět
  • Jaroslava
    30. 10. 2017 v 8:25

    Dekuji za odpoved. Tak ze lizatka nemuzu nikomu dat protoze pak nemam pak tycky.
    Vase stranky jsou krasne a dekuji za vsechny co z vasich stranek berou poucne a vyborne recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2017 v 8:43

      Musela byste jedině použít běžné tyčky, podobného průměru a vpich zakápnout čokoládou 🙂 tak jak to mám uvedeno u receptu na Vánoční lízátka 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 1. 2019 v 14:39

    Dobrý den Míšo, moc se mi líbí vaše lízátka, vypadají opravdu krásně. Chtěla jsem se zeptat – jak je servírujete? Marně přemýšlím, do čeho je zapíchnout. Kde jste vzala ten pěkný talíř, do kterého jste lízátka zapíchla? Případně existují nějaké pěkné stojánky? Děkuji za radu! Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:46

      Báro, zdravím, tenhle talíř je součást sady na tvoru lízátek od Tescomy. Nicméně lízátka můžeme zapíchnout do vyšší sklenice, do které nasypete cukr nebo rýži. Já si dost často dělám "stojánky" sama z polystyrenu 🙂 uříznu potřebnou velikost, obalím nějakou pěknou mašlí a jehlicí udělám díry na lízátka 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    19. 7. 2021 v 11:06

    Dobrý den Míšo ,chtěla jsem se zeptat jestli by šly misto lizátek udělat i dortové nanuky. I u receptu co máte na vánoční lizátka z pečeného korpusu. Koupila jsem si silikonové formy na nanuky ( viděla jsem u vašeho receptu ty krásné nanuky) a nemohla jsem jim odolat. Líbí se mi z nich i zdobení na dort. Děkuji za radu. Eva PS:Děkuji za radu s dortem ze slaným karamelem 😃 všichni si ho pochvalovali.

    Odpovědět
  • Eva
    19. 7. 2021 v 12:50

    Děkuji.

    Odpovědět
  • Blanka
    14. 2. 2023 v 10:15

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat mám upečený korpus na dortová lízátka ale zdá se mi že ho mám málo na 26 lízátek je možné korpus s míchat ještě např. s tímto nepečeným těstem nebo raději upéct ještě jeden korpus? Děkuji (snad se mi aspoň trochu povedou)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 2. 2023 v 11:11

      Ano, těsto můžete libovolně „nastavit“, až už drcenými piškoty, sušenkami, ořechy, apod. 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ