Menu
Nepečené dezerty

Nepečené ořechové kuličky s tahini

Recept na tyhle nepečené kuličky jsem objevila před lety, když jsem se tak trochu zajímala o zdravou výživu. Ale zapomeňte na předsudky, že co je zdravé, není dobré. U těchto kuliček to neplatí. Jsou krásně křupavé, plné oříšků a semínek, slazené rozinkami a medem. Zajímavou chuť jim dodává sezamová pasta tahini, která je ve spojení s medem úžasná a perfektně funguje jako pojidlo. 

Pro ty, kteří neznají, tahini je sezamová pasta vyrobená z čerstvě opražených a rozemletých sezamových semínek. Vyrábí se z loupaného i neloupaného sezamu, proto se může lišit barvou. Některé možná trochu připomínají bláto 🙂 Tahini je nedílnou součástí pomazánky hummus a cukrovinky chalva, ale můžete ji použít i do salátového dresinku, při grilování masa nebo jako náhradu másla. Koupíte ji v prodejnách zdravé výživy i ve velkých supermarketech. V nabídce je varianta se solí i bez, já osobně používám tu neslanou. 

Recept na kuličky je od Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a autorky Biokuchařky a Bioabecedáře, mimochodem obě knížky mám doma a jsou úžasné. Tento recept ale v knihách nenajdete, vyšel v jednom ze starších čísel časopisu Apetit jako tip na zdravé vánoční cukroví. Jen mějte prosím na paměti, že zdravé, neznamená dietní 🙂

Příprava kuliček je rychlá a jednoduchá, zapojit do ní můžete i děti. 

Na cca 20 kuliček si připravte:

50 g vlašských ořechů

50 g slunečnicových semínek

50 g rozinek (namočených v rumu)

50 g strouhaného kokosu

3 lžíce tahini (sezamová pasta)

3 lžíce medu

špetka skořice

mleté oříšky nebo kokos na obalení

* ořechy, semínka i sezamovou pastu tahini koupíte např. tady

Ořechy nasuchu opražte na pánvi a ještě teplé nasekejte na hrubo. Stejně opražte i slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Rozinky namočte do rumu, nejlépe pár hodin předem. 

V míse smíchejte tahini s medem a skořicí a postupně přidejte sekané ořechy, semínka, rozinky a kokos. Ke konci je dobré zpracovat hmotu rukama. Aby se těsto nelepilo na ruce, můžete použít gumové rukavice. 

Z těsta tvarujte kuličky, které obalte v mletých oříšcích nebo kokosu. Pokud chcete mít kuličky všechny stejně veliké, hmotu si odvažujte. Když nebudete během koulení ujídat, tak jako já, připravíte z této dávky asi 20 kuliček. Kuličky můžete uložit do malých papírových košíčků, hezky to vypadá a dobře se to servíruje. Košíčky koupíte např. tady.

Vytisknout recept

12 Comments

  • Anonymní
    19. 10. 2015 v 22:20

    Jojo, s takovou alternativou zdravé výživy klidně souhlasím – oříšky všech druhů miluji a strkám, kam jen to trošku jde. Dobrý nápad a krásné provedení. Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2015 v 5:47

      Mileno, tak to jsem ráda 🙂 ořechy jsou taky má oblíbený surovina :))

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    20. 10. 2015 v 15:38

    Mňam.. Vypadají skvěle! Podobné kuličky dělám také 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2015 v 21:09

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 1. 2017 v 15:42

    Děkuji za sdílení receptu. Vynikající!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 18:34

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Iva
    23. 11. 2023 v 12:18

    Dobrý den, udělala jsem tyto kuličky a jsou vynikající. Doporučuju nechat namíchanou směs přes noc v chladu, kokos nasaje přebytečnou tekutinu a další den se směs téměř nelepí na ruce a kuličky se dobře tvarují. Iva T.

    Odpovědět
  • Mili
    20. 2. 2024 v 13:02

    Dobrý den, mohu použít i jiné ořechy? (V tomto případě lískové?) Nebo se sem opravdu chutí hodí jen vlašské?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2024 v 16:17

      Myslím, že můžete klidně zaměnit.

      Odpovědět
      • Mili
        22. 2. 2024 v 16:25

        Tedy Míšo, to je bomba! Zkusila jsem variantu s lískovými i vlašskými ořechy a nevím, zda z nich stihnu vůbec vyrobit kuličky než je sním 🙂 S vašimi recepty je ten půst hned snesitelnější, kéž by bylo více tak chutných a zdravých receptů! Přeji hezký den.

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ