Menu
Cukroví

Ořechové kuličky s datlemi (bezlepkové)

Vím, že už máte určitě všichni napečeno, ale pokud byste chtěli ještě něco rychlého, dobrého a možná i trochu zdravého, navíc bez pečení, tak zkuste tyhle kuličky. Když tak na tím přemýšlím, jsou bezlepkové, bez laktózy, ale také raw, vegan a možná i paleo :)) takže pokud čekáte hosty s různými stravovacími „návyky“, bude to možná trefa do černého 🙂

Potřebovat na ně budete jen sušené datle, ořechy, trochu rumu a burákové máslo. Rum samozřejmě můžete nahradit jiným oblíbeným alkoholem, skvělá volba bude třeba i griotka.A doporučuji ještě gumové rukavice, protože s nimi se kuličky připravují mnohem lépe, když se vám hmota nelepí na ruce 🙂 

Ořechové kuličky s datlemi (ca. 25 ks):

150 g měkkých sušených datlí (bez pecek)

150 g vlašských ořechů

2-3 lžíce rumu nebo oblíbeného likéru

2-3 lžíce burákového másla (bez cukru)

med nebo javorový sirup na doslazení (není nutné)

mleté ořechy na obalení

Nejprve na pánvi na sucho opražte ořechy. Nechte vychladnout, pak nasekejte na menší kousky. Datle společně s rumem a burákovým máslem rozmixujte. Nemusí to být úplně do hladka. K této směsi přidejte nasekané ořechy a rukou zapracujte. 

Pokud se vám zdá směs málo sladká, můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu. 

Z těsta tvarujte kuličky a obalujte v mletých ořeších. Výraznější chuť budou mít ořechy, které před namletím lehce na sucho opražíte. 

Kuličky můžete dát do papírových košíčků nebo je nechat jen tak. Skladujte v chladu v uzavřené dóze. 

Vytisknout recept

10 Comments

  • Lucie Lavická
    21. 12. 2018 v 19:41

    Míšo,zase skvělý recept.Mám už sice vše připraveno,ale receptík si uložím a zkusím třeba v lednu.Proč ne,že jo? Přeji krásné Vánoce,splnění všech přání a v novém roce hlavně hodně zdraví.Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 12. 2018 v 18:49

      Lucko, děkuji 🙂 myslím, že tyhle kuličky jsou skvělé v kteroukoliv roční dobru 🙂 přeji krásné a pohodové vánoční svátky a pěkný nový rok 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    22. 12. 2018 v 6:40

    Já už mám udělané své raw datlové tyčinky, ale protože mi zbyla půlka datlové pasty určitě ji vypotřebuji na tuhle dobrotu. I když budou chuťově asi velmi podobné těm tyčinkám 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 12. 2018 v 18:51

      Ano, tyhle raw dobroty budou určitě hodně podobné, ale zase na druhou stranu snadné a dobré 🙂 krásné svátky.

      Odpovědět
  • Sim.
    25. 12. 2018 v 13:30

    Milá paní Míšo, z celého srdce Vám přeji požehnané svátky a spokojený příští rok. Obdarováváte nás celý rok skvělými recepty a cennými radami, jak vylepšit naše umění hospodyněk. Moc ráda navštěvuji Váš blog, ze kterého sálá přimo domácí pohoda a především Vaše skvělé cukrářské umění. Velmi Vám za to vše děkuji a třeba budu mít to štěstí na některém Vašem cukrářském kursu. Mějte se krásně Vy i Vaši milí. S přáním pohodových dnů Sim.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 12. 2018 v 8:50

      Milá Sim., moc děkuji za Vaše přání, i já Vám přeji krásné a pohodové vánoční svátky a hodně zdraví a spokojenosti do nového roku. Děkuji Vám za dlouhodobou přízeň, které si moc vážím a budu moc ráda, pokud se někdy potkáme 🙂
      Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Katka
    22. 11. 2019 v 15:27

    Dobry den, chci se zeptat, zda je z receptu vynwchat alkohol, pripadne cim ho nahradit, aby ho mohly i děti? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:51

      Alkohol můžete nahradit třeba kávou nebo čajem (tekutinou), vynechat bych nedoporučovala, případně nějakým sirupem nebo jen převařenou vodou.

      Odpovědět
  • Lenka Jandikova
    8. 12. 2021 v 5:53

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla bych se zeptat, čím mohu nahradit burakové máslo? Jsem alergik, tak nechci riskovat. Jinak děkuji za Vaše recepty. Letos jsem opět několik vánočních receptů zařadila do stálého cukroví. Moje nej jsou kávové 😋.
    Moc děkuji. Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2021 v 9:43

      Nahradit je možné jakýmkoliv ořechovým máslem, případně pokud máte alergii na všechny ořechy, tak mě napadá třeba Lotus pomazánka …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ