Menu
Cookies a sušenky / Cukroví

Ořechové kuličky s ovesnými vločkami

Někomu možná kuličky připomenou vánoční cukroví, já si ale chtěla upéct jen něco malého, zdravějšího, co mohu mít po ruce, když mě honí mlsná. A že mě honí docela často 🙂 Nicméně kuličky obsahují hodně ořechů, skořici i vanilku, takže to s tím cukrovím není zas tak od věci. A pokud vím, ve spoustě domácností se peče cukroví i na Velikonoce.

 

 

Kuličky jsou křehké, plné ořechů, na jazyku se jen rozplývají. Voní po skořici a vanilce. Do těsta jsem dala jen velmi malé množství cukru, protože se kuličky po upečení ještě obalují v moučkovém. Přidala jsem trochu ovesných vloček, které jsou nejen dobré, ale i zdraví prospěšné. V chuti nejsou ale nijak výrazné, takže se nemusíte bát, že by to odpůrci zdravého mlsání odhalili 🙂  


Ořechové kuličky s ovesnými vločkami (30 ks):

100 g mletých ořechů (použila jsem mix vlašských a lískových)

50 g jemných ovesných vloček

80 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

špetka soli a skořice

100 g změklého másla

1 žloutek

30 g třtinového cukru

+ moučkový cukr se špetkou vanilky na obalení

V misce smíchejte mleté ořechy, ovesné vločky, mouku, sůl a skořici.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutkem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a lžící nebo vařečkou vypracujte těsto. Dejte asi na půl hodiny ztuhnout do lednice, tak aby šly z těsta dobře tvarovat kuličky.

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Z těsta tvarujte malé kuličky a rozložte na plech. Z této dávky jsem udělala 30 kousků.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 13 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek.

Vlažné je obalte v moučkovém cukru. Já přidávám do cukru trochu mleté vanilky nebo vanilkového cukru 🙂 Kuličky neobalujte horké, cukr by se lepil a udělal žmolky.

Skladujte v uzavřené dóze, vydrží několik dní krásně vláčné.

Vytisknout recept

16 Comments

  • Anonymní
    21. 11. 2017 v 17:27

    Moc dobrý,řadím do oblíbených.A máte vyzkoušené jak dlouho zhruba vydrží?Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2017 v 19:44

      U nás moc dlouho nevydrží 🙂 ale v uzavřené dóze několik dní určitě bez problému 🙂

      Odpovědět
  • Maruška
    24. 9. 2020 v 18:01

    Dobrý den,
    vloni jsem „natrefila“ na tyto kuličky a už jen z popisu se mi dost zalíbily nejen svou jednoduchostí a chutí oříšků, ale také možností záměny malého množství surovin tak, aby byl výsledek vhodný i pro mého vnoučka s přísnou dietou. Místo másla sádlo, za pšeničnou mouku pohankovou a žitnou, místo žloutku půl jemně strouhaného jablíčka + trošku sody. Kuličky byly vynikající a chutnaly všem. Už nás znám, dělala jsem hned z dvojité dávky. Dnes má vnuk opět narozeniny, za pár dnů přijedou, pod lískou na zahradě jsem našla první napadané oříšky a vzpomněla si na kuličky. Jenže jsem je nemohla najít ani v sekci Cookies a sušenky, ani v Cukroví. Nakonec jsem přešla na Úvod, poctivě procházela všechny recepty od posledního a zjistila, že „tiskařský šotek“ řádí i na počítači, protože kuličky jsem objevila v části Nepečené dezerty.
    Před chvílí jsem dala kuličky do trouby a rozhodla se, že vám to napíši, aby nikdo další nemusel tak zoufale hledat jako já.
    Oříšky už voní po celém bytě, jdu vytáhnout první plech.
    Děkuji za moc a moc výnikajících receptů.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2020 v 20:12

      Maruško, děkuji za upozornění, přehodím recept do správné kategorie 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    3. 11. 2020 v 14:02

    Dobrý den Míšo, dělala jsem dnes těsto na kremrole a pod receptem na mě koukla další dobrota, tak jsem neodolala a hned jsem udělala ještě tyto ořechové kuličky s vločkami… je to paráda. Strašně ráda peču podle Vašich receptů. Manželovi jsem řekla, že mi musí objednat na Vánoce Vaši knihu, protože za všechny dobroty, které doma dělám může vděčit jen Vám… fakt mi ji hned objednal 😀
    Díky moc za Váš blog, jste úžasná. Veronika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 11. 2020 v 16:10

      Veroniko, moc mě těší, že podle mě tak ráda pečete, děkuji 🙂 tak to máte skvělého manžela a věřím, že Vám knížka pod stromečkem udělá radost.

      Odpovědět
  • Ada
    10. 5. 2021 v 16:45

    Fantasticke! Na Vase recepty sa da spolahnut, Miso. 🙂 Peciem uz takmer vylucne podla Vas a vzdy velka spokojnost. 🙂

    Odpovědět
  • Tomáš
    18. 12. 2021 v 20:24

    nevím, kde jste vzali 30, kuliček, z receptu jich jde udělat tak max. 20, 30 ani náhodou (zákon zachování hmoty platí i v pečení) což je na plech málo – tedy dost neefktivní, těsto nedrží pohromadě a neustále se rozpadá, takže tam asi něco chybí, pořád jsem doplňoval máslo, aby se to nesypalo a nakonec i trochu bílku….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2021 v 19:01

      Pokud se dodrží postup v receptu, suroviny i jejich hmotnost, není důvod, proč by se nepovedly. Na větší množství kusů je potřeba dělat menší porce.

      Odpovědět
  • Pavlína
    26. 7. 2022 v 9:08

    Dobrý den,jsou výborné.Neco takového jsem přesně hledala.Ani neobaluju v cukru a mňamka.Dekuji za recept, moc Vás zdravím.Pavlina.

    Odpovědět
  • Lucka
    11. 12. 2023 v 12:12

    Hledala jsem recept na nějaké kokosové pečené cukroví, ale nechtěla jsem přeslazené bílkové kokosky… tak jsem jen ořechy vyměnila za kokos, vynechala skorici a přidala lžíci rumu. Po vychladnutí jsem je namočila do tmavé čokolády a obalila ve strouhaném kokosu… a luxusní kokosové cukroví už je uložené v krabici 🙂 děkuju za inspiraci!

    Odpovědět
  • Valérie Pincová
    22. 12. 2023 v 19:40

    Dobrý večer Míšo,
    celé ořechy a ovesné vločky, nemaje jemné, jsem před rozemletím nasucho opražila na pánvi a výsledek je jedinečný. Váš recept je přesně ta poslední tečka co mi chyběla v kolekci cukroví. Myslím, že si může hravě zavdat s rohlíčky. Odpusťte mi toto troufalé tvrzení, však konstatují na základě poloprázdné krabičky (upečeno dvě hodiny zpět).

    Děkuji a krásné svátky!
    Valérie Pincová

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ