Menu
Cukroví

Kakaové moka kuličky

Vánoce už se pomalu blíží a tak přichází na řadu cukroví, které je rychlé, jednoduché a chutná skvěle hned po upečení. Přesně takové jsou tyhle kakaové kuličky s lehkým nádechem kávy. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř ale krásně měkké a nadýchané. 

Příprava je snadná a celé pečení Vám zabere jen chvilku. Jestli Vám doma zbyly z předchozího pečení nějaké bílky, tady jeden z nich upotřebíte. No a pokud nejste zrovna příznivcem kávové příchuti, nevadí, tyhle kuličky jsou totiž lehce „upravitelné“. Kávu můžete zcela vynechat a máte kuličky čistě kakaové. Můžete ji ale také nahradit třeba špetkou chilli koření a nebo pomerančovou kůrou. 



Na asi 30 kuliček si připravte:

1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku kakaa

1 – 2 lžičky mleté zrnkové kávy

špetka soli

1/4 lžičky jedlé sody

1/2 hrnku třtinového cukru

45 g másla, pokojové teploty

1 velký bílek

cukr krupice na obalení

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

V misce smíchejte prosátou mouku s kakaem, kávou, solí a jedlou sodou. Dejte stranou.

V míse společně vyšlehejte změklé máslo, cukr a bílek. Pak přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Lépe to možná půjde stěrkou a rukama, než šlehačem.

Pokud byste měli těsto příliš suché, přidejte pár kapek vody nebo mléka, v opačném případě dejte na chvilku do lednice. 

 

Z těsta tvarujte malé kuličky, každou obalte v krupicovém cukru a vyskládejte na plech. Berte v úvahu, že při pečení lehce zvětší svůj objem a popraskají. Roztéct by se ale neměli 🙂 Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 – 10 minut.

Kuličky nechte vychladnout na plechu, pak přendejte na tácek nebo rovnou do krabice. Uchovávejte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. 

inspirace z webu www.cakewhiz.com

Vytisknout recept

16 komentářů

  • dajens
    18. 12. 2015 v 20:25

    Díky moc za recept, jedu jen na hrníčky, takže přesně tohle je recepis pro mě 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2015 v 18:08

      Tak to mě těší, že jsem se trefila 🙂 vánoční cukroví obvykle moc na hrnky není 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 12. 2015 v 11:37

    JSOU BOMBASTICKÉ, právě jsem je dodělala. A už můžu říct, že mám první cukroví hotové. 🙂 Díky za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 12. 2015 v 18:10

      Danielo, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2016 v 19:21

    Dobry vecer,dnes jsem je zkusila a mam je celkem tvrde,nevim,kde jsem udelala chybu:-(Ale jinak se mi zatim vse od vas povedlo:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2016 v 20:19

      Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se tak úplně nepovedly. Zvenku jsou takové pevnější, ale uvnitř krásně měkké a vláčné, pekla jsem vícekrát a v pohodě 🙂 neměla jste těsto přiliš suché? Nepekla jste je přiliš dlouho? Pokud nevidím postup, tak jen tipuji, čím by to mohlo být.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 11. 2016 v 18:59

    Mozna od kazdeho trochu,mohly tam byt treba o dve minuty mene a testo bylo trosinki sussi.Zkusim tomu dat jeste jednu sanci:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2016 v 19:42

      Věřím, že to pomůže 🙂 doporučuji péct opravdu krátce a mouku před odměřením prosýt, aby byla nadýchanější 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 12. 2016 v 12:20

    Vynikající. Bohužel první pokus byl na povrchu opravdu dost tvrdý. Druhou dávku jsem pekla o 2 minutky kratší dobu a už je to daleko lepší. Chuťově naprosto luxusní. Děkuji. Krista

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 12. 2016 v 19:25

      Tak to jsem ráda, že to na podruhé vyšlo 🙂

      Odpovědět
  • Marissa
    4. 7. 2017 v 14:05

    Vypadá to fantasticky. 🙂 Pošli mi kousek.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 7. 2017 v 19:41

      Děkuji 😉

      Odpovědět
  • ZuKra
    13. 11. 2018 v 13:56

    Už druhý recept od vás.. a take vynikající.. jen nevím vánoční cukroví by mělo trochu vydržet.. tohle rozhodně nevydrží.. to se hned sní..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2018 v 11:37

      Děkuji 🙂 musíte cukroví dobře schovat, aby déle vydrželo :))

      Odpovědět
  • Marketa
    18. 8. 2019 v 17:49

    Dneska zkouska a byli vynikajici. Sice se mi tak neroztekly jako Vam, ale na chuti to vubec vic nemeni.
    Jeste jsem teda ubrala na cukru a neobalovala jsem je v cukru… Jinak bozi. Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:51

      Oni spíše jen tak puknou 🙂 na vině může být menší množství cukru 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář