Menu
Tartaletky a košíčky

Perníčkové košíčky

Přestože si asi většina z Vás Vánoce bez perníčků neumí představit, u nás moc oblíbené nejsou, a tak je nepeču. Protože mám ale perníkové koření moc ráda, hledala jsem něco, co by mi je trochu připomínalo. A našla jsem tyhle roztomilé perníkové košíčky.  

Měkké, lehce žvýkavé košíčky z perníkového těsta jsou plněné krémem z čerstvého sýra, který je ochucený špetkou skořice a mletého zázvoru. Zajímavá a velmi dobrá kombinace. Díky krému se sice nedají naskládat do krabice jako ostatní cukroví, ale na rozdíl od perníčků jsou „jedlé“ hned. Nemusíte čekat několik týdnů, než změknou 🙂 Takže ideální pro ty, kteří pečou na poslední chvíli.



V původním receptu jsou košíčky dělané do klasické formy na muffinky, já zvolila ještě menší variantu – mini muffinky – koupíte např. u Tescomy.


Na 24 malých košíčků si připravte:

1 hrnek hladké mouky 

1 lžička mletého zázvoru 

1 lžička skořice 

špetka muškátového oříšku 

špetka mletého hřebíčku 

1/2 lžičky jedlé sody 

1 lžička kukuřičného škrobu

85 g másla

1/2 hrnku třtinového cukru

1/2 vajíčka

1 a 1/2 lžíce melasy

V misce smíchejte mouku s kořením, jedlou sodou a kukuřičným škrobem. Odložte stranou.

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem do pěny, trvá to pár minut. Přidejte rozšlehané vajíčko a melasu. Dobře prošlehejte. Přisypte moučnou směs a vymíchejte do hladkého těsta. Dejte do lednice asi na 30 minut ztuhnout, tak aby šly z těsta tvarovat kuličky.

 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mini muffinky (24 otvorů) vymažte máslem.

Z těsta dělejte malé kuličky, vmáčkněte do muffinkového otvoru a vytvarujte košíček. Okraj by měl být tak do 2/3 výšky otvoru, při pečení lehce nabudou. Těsto by mělo vyjít akorát na 24 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut. 

Vyjměte košíčky z trouby a nechte asi 5 minut zchladnout. Pak pomocí lžičky nebo nějaké menší kovové odměrky lehce promáčkněte každý košíček, tak aby se zvětšil prostor pro krém. Já jsem použila paličku od hmoždíře, šlo to s ní perfektně. Košíčky nechte ještě chvilku vychladnout, pak opatrně pomocí nože vyndejte. Po úplném vychladnutí naplňte krémem.

Skořicový krém:

200 g čerstvého krémového sýra (typu Philadelphia, Lučina, Žervé, možno i mascarpone)

1/2 – 3/4 hrnku moučkového cukru (nebo kombinace cukru a javorového sirupu)

špetka mletého zázvoru

1/4 lžičky skořice + špetka na posypání

Všechny suroviny vyšlehejte do hladkého a pevného krému, podle chuti přislaďte. Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na košíčky. Můžete ještě lehce poprášit skořicí nebo jinak ozdobit dle vlastní fantazie.

Naplněné košíčky uchovávejte v lednici. Košíčky si můžete upéct předem, zamrazit a naplnit krémem až den před servírováním. 


inspirace z webu http://www.lifeloveandsugar.com/

Vytisknout recept

10 Comments

  • Anonymní
    6. 12. 2016 v 13:21

    Dobrý den, paní MiLo. Zkrátka mi to nedá a musím napsat komentář, protože si to košičky zaslouží, stojí za povšimnutí, upečení.Košíčky jsou velice dobré a ta vůně která se line kuchynííí, už jsem je dělala 2x v krátkém čase. Opravdu jsou hned měkké a moc dobré. Téměř každý den koukám a hltám každý Vás nový recept na některé mám odvahu ale na některé si netroufám a jen tiše obdivuji Vaše šikovné ruce. MirkaP.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 18:23

      Mirko P., zdravím Vás a moc děkuji za tento komentář 🙂 jsem moc ráda, že si košíčky našly své příznivce, zaslouží si to.
      Moc mě těší, že jste tak častým návštěvníkem blogu, moc si toho vážím a děkuji 🙂 Mějte se krásně. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 12. 2016 v 7:08

    Dobrý den Míšo. chci se zeptat, zda jde něčím nahradit Melasa? Děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 12. 2016 v 13:09

      Zdenko, zdravím, myslím, že můžete nahradit medem nebo kukuřičným sirupem, ale pak bych trochu ponížila množství cukru, protože melasa není tak sladká 🙂

      Odpovědět
  • Terka
    18. 5. 2019 v 13:45

    Míšo, vaše košíčky jsou skvělé a dělám je téměř na každou oslavu. Jak jste psala tu vychytavku s palickou od hmozdire při zatlaceni už hotových košíčků, tak se mi při výrobě povedlo ještě větší využití. Syrové těsto rovnoměrně rozdelam do kuliček a naházím do dulku formy na minimufinky. Vezmu palicku a širší části zatlacim každou kuličku. Pak otočím a užší části udělám doprostřed košíčků další prohluben. Po upečení pak palicku vyuziju ještě jednou, jak jste psala. Košíčky jsou jeden jak druhý 😊, což pomáhá nám, co jsou tak trošku lemplove v modelování tvaru 😋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2019 v 19:29

      Terko, zdravím a děkuji za tip, jak si usnadnit práci 🙂 u některých receptů už jsem to také viděla 🙂 myslím, že nejde o lenost, ale způsob, jak si pečení usnadnit :)) více takových nápadů.

      Odpovědět
  • Katka
    18. 12. 2020 v 23:13

    Dobrý vecer Miso,

    jak dlouho košíčky vydrží v lednici?

    Dekuji Katka

    Odpovědět
  • Anonymní
    18. 12. 2021 v 15:22

    Dobrý den,

    prosím je možné nahradit kukuřičný škrob bramborovým?

    Moc děkuji.

    Hezký den.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ