Menu
Tartaletky a košíčky

Košíčky s pekanovými ořechy

Přestože u mě doma jednoznačně vedou ořechy vlašské, občas neodolám a koupím sáček pekanových. Z mého pohledu se chutí ale až tak zásadně neliší. Jsou jen trochu jemnější, měkčí a možná i tučnější. Dobře ladí s javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Já jsem je použila jako náplň do křehkých košíčků a je to vážně dobrota.

Košíčky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačit vám na ně bude jen pár surovin. Těsto na košíčky je zcela bez cukru a není třeba ho předpékat, vše se peče najednou i s náplní. Košíčky jsou krásně křehké, zároveň ale měkké. Díky mini velikosti jsou to takové jednohubky přímo k nakousnutí. 

Košíčky s pekanovými ořechy (24 kousků):

140 g hladké mouky

90 g másla

70 g čerstvého sýra typu Philadelphia, Lučina (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu*)

—————————————————————————————————

100 g pekanových ořechů

25 g másla

1 vejce

100 g třtinového cukru

Do mísy prosejte mouku, přidejte na kousky pokrájené máslo a sýr. Vypracujte hladké těsto, ručně nebo v robotu, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na mini muffiny (24 otvorů). Použít můžete i formičky na košíčky nebo malé tartaletky. 

Vychlazené těsto rozdělte na 24 kousků a udělejte z nich kuličky. Kuličku v dlani zmáčkněte do placičky a vmáčkněte do formy, prsty upravte okraje. Takto připravte všechny kousky. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.


Ořechy nahrubo nasekejte, máslo rozpusťte a nechte zchladnout.

V misce prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a nasekané ořechy. Směs dobře promíchejte a rozdělte do připravených košíčků.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte chvilku vychladnout, pak pomocí ostrého nože vyndejte z formy. Jde to dobře, stačí lehce přizvednout, případně oříznout okraje košíčku.




* pokud jste si oblíbili stejně jako já čerstvý sýr Goldessa z Lidlu, který je skvělý třeba na cheesecake, tak pozor na nový obal 🙂 už nehledejte „modrý“, ale šedo-stříbrný 🙂




Vytisknout recept






31 komentářů

  • Anonymní
    22. 1. 2018 v 21:18

    Dobrý večer,nedávno jsem objevila Vaše stránky a jsem z nich moc nadšená. Máte všechno strašně krásné a některé recepty už jsem i vyzkoušela a jsou výborné. Těším se na každý nový recept. Opravdu nádhera a skvělá inspirace. Chtěla bych Vás zároven poprosit o radu. Mám formu na 24 malých košíčků cupcakes, Vyložím je papírovými košíčky, dám těsto, upeču. Mám je pěkně upečené a někdy se mi stává, že se už upečené košíčky začnou odlepovat od těch papírových a když na to dám krém tak se to někdy odlepí úplně a vůbec to nevypadá pěkně. Nevím čím to je, nemáte nějaké zkušenosti? Udělá se to třeba jenom na polovině košíčkú, jinak bych třeba řekla, že je to těmi papírovými košíčky. Prosím Vás o radu.Děkuji a přeji mnoho dalších úžasných receptů Magdaléna N.

    Odpovědět
    • Anonymní
      23. 1. 2018 v 19:29

      Tak k tomuto dotazu se přidávám. Také se mi to párkrát stalo a vůbec nevím čím to může být

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:39

      Magdaléno N., moc děkuji za komentář, jsem ráda, že jste můj blog objevila a vítám Vás mezi příznivce sladkého pečení 🙂 Cupcakes do této malé formy jsem pekla jen párkrát, špatně se shání ty správné košíčky. Nicméně už se mi to také stalo u těch velkých, že se košíček trochu odlepoval. Osobně si myslím, že je to papírový košíčky, jejich materiálem. Vyzkoušela jsem jich už opravdu hodně a jen málo které mi vyhovují. Nejradši mám klasické bílé od firmy Wimex, s těmi problém není 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 1. 2018 v 22:00

    Jééé, Míšo, Váš receptík mi teda přišel moc vhod! Nedávno jsem pekla velký pekanový koláč podle Catalina peče, ale vadí mi předpékání, raději peču těsto i s nádivkou. Tak jsem si řekla, že koláč zase brzy udělám, ale se svými úpravami a Váš recept to vyřešil. Děkuji za tip a přeji Vám hezký den, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:41

      Mileno, zdravím Vás 🙂 ano, ty větší koláče je lepší předpéct, u těchto mrňavých to není potřeba 🙂 tak vyzkoušejte. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Siraelxy
    23. 1. 2018 v 15:37

    Za par dnů mám narozeniny a nevěděla co upéct do práce….už to vím. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:44

      Na servírování jsou úplně ideální 🙂 hezké narozeniny Míšo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2018 v 18:02

    Tak tohle bude nebe 🙂 Ořechy miluju. Děkuji za další inspiraci. Váhu už jsem ze svého domu odstranila 😀 Mějte se krásně, Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:46

      Ivano, zdravím Vás, tak to jste moje krevní skupina 🙂 taky mám ořechy moc ráda. To je dobrý nápad s tou váhou, předpokládám, že jste neměla na mysli kuchyňskou :):):)

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 1. 2018 v 9:39

      Nene, ta je pěkně v akci, z domu odešla samozřejmě váha osobní 😀

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 1. 2018 v 20:46

    Dobrý večer, děkuji za radu ohledně košíčků,budu zkoušet dál. S pozdravem Magdaléna

    Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2018 v 19:46

    Musím napsat, že košíčky jsou skvělé!:-) Jen jsem vyměnila hladkou mouku za špaldu a místo cukru jsem použila směs medu a javorového sirupu. Jak vezmu do ruky pekany, nemůžu se ubránit javorovému sirupu.:-) Díky za recept, který je výborný!:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2018 v 8:12

      Hanko, díky za recenzi i tip na obměnu 🙂 také používám špaldovou mouku a musím říct, že mě lákal i ten javorový sirup 🙂 pěknou neděli.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2018 v 22:26

    Dobrý večer, děkuji opět za výborný recept, včera upečeno, dnes snědeno. Měla jsem formu na 12 větších muffinů a vůbec nevadilo. Těsto na košíčky je geniální. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se dala použít pro obměnu i jiná náplň popřípadě náplně? Děkuji Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2018 v 7:59

      Hanko, zdravím a děkuji za vyzkoušení i hodnocení 🙂 tip na větší formu určitě udělá radost i dalším, kteří tu na mini muffiny nemají, díky.
      S těstem jsem si položila po upečení stejnou otázku 🙂 jestli by se dalo použít i jinak, nezbývá, než vyzkoušet 🙂 pěkný den

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 1. 2018 v 6:23

    Dobrý den, moje známá u vás absolvovala víkendové pečení a byla nadšená. Dala mi odkaz na vaše stránky, zatím jsem se mrkla na kousky z posledního pečení a na dorty, vypadá to úžasně :-). Už se těším, jak něco vyzkouším. Pokud to chutná stejně jako vypadá (o čemž nepochybuji), tak je na co se těšit.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 11:17

      Děkuji a vítám Vás mezi své příznivce 🙂 určitě vyzkoušejte a dejte vědět 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2018 v 17:00

    Míšo tak dopolko jsem odzkoušela tyto košíčky a i s vlašáky jsou k sežrání😁opět chválí celá rodina.
    Děkuji za recept.
    P.S. jak je to s trvanlivostí??daly by se zařadit mezi vánoční cukroví..??🙋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 17:18

      Lenko, díky 🙂 s tím vánočním cukrovím mě to také napadlo, pokud by se pekly pár dnů před svátky, tak by to asi šlo 🙂 já dojídala poslední košíček asi pátý den po upečení a pořád byl dobrý 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      31. 1. 2018 v 18:58

      Tak pátý den se u nás budou jíst ,,možná,, po upečení trojnásobné dávky, ale moc tomu nevěřím…:-)

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2018 v 16:33

    Tak jsem dnes upekla Vaše pekanové košíčky, Míšo a musím říct, to je ale dobrůtka!!! Vždyť já je skoro snědla 🙂 To těsto je nádherně křehké, listovalo, na náplň jsem použila kokosový cukr, je úžasně voňavá, fakt nemají chybu! Až přijedou dcery, budu muset dávku zněkolikanásobit. Děkuji, to je zase bezva recept – rychlý, výborný, jedlý a efektní, děkuji, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2018 v 15:33

      Mileno, díky za recenzi 🙂 jsem ráda, že košíčky chutnaly 🙂 s kokosovým cukrem jistě také skvělá obměna 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Lenka/Lilienka
    10. 2. 2018 v 15:47

    Dobrý den, tenhle recept je opravdu skvělý a moc ráda se budu k němu vracet. Navíc využití formy na minimufinky je geniální, nenapadlo by mě to. Děkuji moc, Míšo. S vašimi recepty mě pečení baví. Báječné dny 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2018 v 7:14

      Lenko, díky 🙂 ano, forma na muffiny nebo na tyhle mini se dá využít mnoha způsoby 🙂 pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2018 v 8:56

    Dobrý den, košíčky vypadají nádherně, jen jsem se chtěla zeptat, zda se forma musí vymazat před pečením. Děkuji. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2018 v 9:10

      Martino, díky. Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, což většinou na muffiny jsou, není třeba vymazávat.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2018 v 12:22

    Ahoj Míšo tak po orechovem kolaci jsem skočila zase na tyhle košíčky.. Ty jsou pro mě prostě úplně nej🤣měj se fajn. Lenka

    Odpovědět
  • Unknown
    24. 11. 2019 v 9:55

    Dobrý den, můžu se zeptat, jak dlouho košíčky vydrží a jak je skladovat? Musí být v lednici anebo ve špajzce? Bohužel jsem přišla po rekonstrukci o zděný špajz, takže mám jen kuchyňskou skříň a v té není už takový chlad. Přemýšlím, že bych je upekla k cukroví na Vánoce jako obměnu, ale potřebuji vědět, jak dlouho vydrží než je budu servírovat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2019 v 20:51

      Upřímně, u nás moc dlouho nevydrží, obvykle se velmi rychle sní 🙂 Jako vánoční cukroví je to dobrý nápad, doporučuji péct cca. týden před svátky.

      Odpovědět
  • Markéta
    23. 11. 2020 v 20:36

    Pekanové košíčky naprosto vynikající!!!
    Děkuji za skvělý recept 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář