Menu
Tartaletky a košíčky

Tartaletky zapečené se žloutkovým krémem

Můj původní plán byl koláč zapečený s citronovým krémem, takový „lemon tart“. Jenže pak jsem si uvědomila, že o citronovou příchuť v mém okolí nikdo nestojí a radši jsem to přehodnotila. Nerada bych jedla celý koláč sama 🙂 Volba tak padla na tento žloutkový krém, který se zapéká přímo v tartaletkách.

Spotřeba žloutků je pravda trochu větší, ale je to přeci žloutkový krém. Vždycky mě pobaví recepty na žloutkové řezy nebo žloutkové věnečky, ve kterých žloutky jako surovinu marně hledáte. No a pokud pečete makronky, tak určitě uvítáte přebytečné bílky. 

Tentokrát jsem použila jiný recept na křehké těsto než obvykle a zkusila jsem předpéct tartaletky bez zatížení fazolemi. Těsto se nechá jen dobře ztuhnout v lednici a pak lehce propíchá vidličkou. Funguje to skvěle, těsto se nevyboulí a je to určitě jednodušší postup. Malou nevýhodou je fakt, že trocha krému může dírkami v korpusu protéct. Mě se to stalo u dvou formiček s pevným dnem, takže jsme je musely vyjídat lžičkou, protože nešly vyklopit. Ale žádná tragédie to rozhodně nebyla 🙂

Z níže uvedeného receptu připravíte 9-10 tartaletek o průměru 8-10 cm. Formičky s nepřilnavým povrchem koupíte např. u Tescomy.



Křehké těsto:

90 g změklého másla

75 g cukru krupice

špetka soli

1 malé vejce

190 g hladké mouky

Změklé máslo prošlehejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo. 

Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu. 

Připravte si tartaletky a vymažte je máslem. Já jsem použila tartaletky o průměru 8 a 10 cm, část z nich s vyjímatelným dnem. 

Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Vyndejte je z trouby, teplotu snižte na 120 stupňů a připravte si žloutkový krém.

Žloutkový krém:

285 ml smetany ke šlehání

4 žloutky

35 g cukru krupice

1/2 vanilkového lusku (případně část cukru krupice nahraďte vanilkovým cukrem)

Smetanu dejte do kastrůlku, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Mezitím si ve skleněné míse společně prošlehejte žloutky s cukrem, ne do pěny. Pak pomalým pramínkem přilévejte za stálého míchání/šlehání horkou smetanu. Nečekejte nadýchaný krém, směs je tekutá. Nesnažte se ji vyšlehat do pěny, ta je v tomto případně na škodu. 

Směs přelijte do džbánku nebo jiné nádoby s nálevkou, z mísy by se to špatně nalévalo. Pokud se Vám na krému vytvořila pěna, přelévejte přes sítko.

Tartaletky vraťte zpět do trouby, ale plech nechte vysunutý, troubu otevřenou. Žloutkový krém opatrně rozlijte do tartaletek, naplňte až po okraj. Pak velmi opatrně plech zasuňte do trouby a pečte 20 – 30 minut (podle velikosti formiček). Krém by měl být pevný, ne „třesavý“.

Nechte zcela vychladnout, před servírováním můžete přizdobit čerstvým nebo i mraženým ovocem. Kombinace sladkého krému s lehce mraženými lesními plody byla vynikající. 

inspirace z webu http://www.butterbaking.com/

Vytisknout recept

14 Comments

  • Anonymní
    4. 2. 2016 v 16:52

    Děkuju za krásně podrobný recept, už je vytištěný!!
    P.S. Těším se až budete péct pro milovníka citronů 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2016 v 16:55

      Také děkuji 🙂 snad budou tartaletky chutnat 🙂 Určitě přidám i něco citronového, i kdybych to měla jíst sama 🙂 citron mě prostě fascinuje.

      Odpovědět
  • Cara C.
    6. 2. 2016 v 16:01

    Vypadají dokonale 🙂 Určitě bych brala i recept na něco citrónového- miluju kyselé!
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2016 v 9:41

      Díky Caro, zkusím něco citronového vymyslet 🙂 také to mám ráda.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2016 v 7:17

    Vypadají krásně, v pátek slavím 40, tak je vyzkouším + mini cheesecake. Citron miluji, ale doma o něj bohužel také nikdo nestojí…..
    Hezký den Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2016 v 10:58

      Martino, děkuji 🙂 přeji všechno nejlepší a držím palce, ať se dortíky povedou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2016 v 8:08

    Tak jsem take vyzkousela, byly vyborny! Jen se chci zeptat, zda na zaver tech 120 stupnu neni malo? Ja jsem to pri nich pekla hodinu. Kazdopadne dekuji za podrobny postup, ten mi hodne pomohl. Uz jsem zkousela od vas 3 recepty a vsechny mely uspech ;-). Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2016 v 19:36

      Pavlo, moc děkuji 🙂 Váš komentář mi skočil do spamu a našla jsem až dnes, proto ta pozdní odpověď 🙂 snížení teploty na 120 stupňů je v pořádku, pokud ale hned po ztlumení trouby připravíte krém a hned nalijete do tartaltek, tak teplota jěště není na 120, ale trochu výše, jak trouba postupně chladne, proto pak stačí kratší doba pečeni. 🙂 hlavní ale je, že se povedly a chutnaly 🙂 moc děkuji za přízeň a budu se těšit na další "recenzi" 🙂

      Odpovědět
  • Bara
    17. 9. 2020 v 14:35

    Dobry den, tartaletky se zloutkovym kremem, mam tedy po pridani kremu pect celou dobu s pootevrenou troubou?
    Dekuji

    Odpovědět
  • Lenka
    11. 12. 2022 v 13:52

    Dobrý den vypadají krásně zkusím určitě upéct. Jak dlouho asi tak vydrží, případně daly by se upečené zamrazit? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 8:52

      Já mám obvykle vše k okamžité spotřebě 🙂 ale pár dnů určitě vydrží. Zamrazit taky půjdou 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    29. 6. 2023 v 14:54

    Dobrý den,
    Plánuji toto upéct na svatbu v červenci, když bude teplo. Myslíte, že vydrží dvě- tři hodiny ve stínu?
    Líbí se mi, že je to pečené. Teoreticky by se nemělo nic zkazit. 🙃

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ