Menu
Odpalované těsto

Věnečky se žloutkovým krémem

Jeden recept na Žloutkové věnečky už na blogu mám a není vůbec špatný. Protože ale ráda zkouším nové postupy a možnosti, tak jsem pro vás připravila i jednu novější verzi. I když nutno podotknout, že existuje spousta dalších receptů na tuhle dobrotu a neznamená to, že by některý z nich byl špatný 🙂

Odpalované těsto patří obecně k mým oblíbeným, ale to už jsem tu zmiňovala několikrát 🙂 Věnečky jsou taková klasika, kterou můžete jen lehce pocukrovat, dozdobit cukrovou polevou nebo třeba namočit do čokolády. Žloutkový krém jsem tentokrát nadlehčila ušlehanou šlehačkou, ale dá se použít i bez ní, i tak bude skvělý.

Od té doby, co jsem před lety objevila perforovanou podložku (Dinara Kasko, Air Mat), peču toto těsto výhradně na ni. Optimálně rozvádí teplo a kousky se tak dokonale propečou. Nicméně jde to samozřejmě i na plechu s pečícím papírem. V každém případě se nebojte péct do tmavšího odstínu, věnečky pak budou pěkně křupavé.

Těsto i krém jsem stříkala stejnou špičkou, tzv. francouzskou hvězdou průměr 10-12 mm. Tuhle špičku má v nabídce Martellato BF314/BF315 nebo Wilton 4B/6B. Koupíte je na cukrářských eshopech. Věnečky stříkám od oka, takže na velikost se mě neptejte, ale mám raději menší kousky. Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, ale „jedlé“ je samozřejmě i druhý den.

Pokud byste mu chtěli prodloužit trvanlivost, nebo v tomto případě spíše křupavost, můžete upečené nenaplněné kousky zamrazit. Až vás bude honit mlsná, rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch) a zmražené kousky dejte na 1-2 minuty rozpéct. Pak už stačí jen naplnit a můžete servírovat.

Žloutkové věnečky (10-12 ks)

Odpalované těsto:

  • 60 ml mléka
  • 65 ml vody
  • špetka soli
  • lžička cukru krupice
  • 50 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)
  • moučkový cukr na posyp

Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.

Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) nastříkejte věnečky a lehce posypte moučkovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 230 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné. Vychladlé věnečky vodorovně prokrojte.

Žloutkový krém:

  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla
  • vanilkový extrakt/pasta
  • citronová kůra
  • 80-100 g smetany ke šlehání 35-40%

Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte (musí bublat).

Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Řádně vychlazený krém vyšlehejte a stěrkou do něj opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) věnečky naplňte a pocukrujte. Nechte krátce odležet a podávejte.

Pokud si nejste jisti přípravou, mrkněte na můj IG, kde najdete k receptu i video postup.
Také milujete odpalované těsto? Tak zkuste některý z mých dalších receptů 🙂

26 Comments

  • Lenka Hamalová
    12. 8. 2023 v 8:08

    Dobrý den, Míšo, chci se zeptat, na ten krém…po vychlazení přes noc vyšlehám, dle receptu, ale dost zřídne a pak teče…nevíte, čít by to mohlo být? Děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 8. 2023 v 9:31

      Na vině může být nedostatečné provaření krému (musí bublat) nebo naopak vaření příliš dlouho, čímž dojde k destrukci škrobu a krém pak řídne. Z dalších možností jedině pak špatné odvážení surovin nebo použití jiných, např. jiný škrob než kukuřičný … 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        12. 8. 2023 v 10:40

        Miso, mozna bramborovy skrob, me dosel ten kukuricny 🙈 vse jinak odvaziji a bublalo mi hmota cca minutu. Kazdopadne dekuji 🙂

        Odpovědět
  • Linda Vacíková
    20. 9. 2023 v 9:37

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Věnečky mám krásně upečené, vysoké, ale jakmile otevřu troubu, abych je vyndala, tak vyběhne pára a věnečky spadnou. Pomůže nechat věnečky vychladnout v troubě? Ale to bych musela péct jen jeden plech.
    Děkuji za radu

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 9. 2023 v 11:45

      Odpalované těsto by se mělo péct vždy jen po jednom plechu a bez horkého vzduchu. To může být i důvod, proč Vám spadnou. Případně bude na vině to, že jsou nedopečené 🙂

      Odpovědět
    • Zuzana
      23. 10. 2023 v 22:15

      Věnečky spadnou když nejsou sopečné. Nechte déle a neotvírat vůbec troubu, dokud nejsou hotové.

      Odpovědět
  • Veronika
    16. 11. 2023 v 18:39

    Dobrý den, mužů si těsto udělat vecer a dat do lednice rano strikat na plech? Dekuji za odpověď

    Odpovědět
  • Pavla
    5. 3. 2024 v 7:00

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč máte různé teploty u odpalovaněho těsta?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 3. 2024 v 8:54

      Odpalované můžete péct různými způsoby a na různé teploty. Já jsem lety praxe zjistila, že vyšší počáteční teplota je lepší 🙂

      Odpovědět
  • Jana Strnadová
    1. 4. 2024 v 17:21

    Dobrý den Mišo tohle je dokonalý recept , nadýchané věnečky a ten božský krém🥰, dělala jsem už potřetí – tentokrát dvojitou dávku menších pro velikonoční koledniíky ( asi 60 ks) a v poledne nezbyl ani jeden😅🥰
    Krásné jaro přeji🌞

    Odpovědět
  • Eliška K.
    22. 4. 2024 v 10:07

    Minulý týden jsem poprvé zkoušela odpalované těsto podle tohoto receptu a s výsledkem jsem byla nad míru spokojená. Ráda bych je upekla sestře k narozeninám, ale sestra je celiak a proto bych chtěla vyzkoušet bezlepkovou variantu. Myslíte, že to bude fungovat i v bezlepkové variantě, např s Jizerkou? Děkuji za radu.

    Odpovědět
  • Nikola
    1. 5. 2024 v 22:28

    Dobrý den Míšo.
    Mám Vaše recepty moc ráda a často podle nich peču. Věnečky jsem už také několikrát pekla a byly luxusní. Rodina již jiné nechce. Ale přemýšlela jsem, jak radíte, že jdou i zamrazit, jestli by šly stejně zamrazit a pak v troubě oživit i křupavé větrníčky s krustou? Díky za odpověď. 😊😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2024 v 9:35

      Ano, všechno odpalované, tedy i s krustou, lze mrazit a následně rozpéct 🙂

      Odpovědět
  • Erika
    11. 5. 2024 v 15:41

    Chci poděkovat za skvělý recept, dělala jsem poprvé odpalované těsto a bála jsem se zda se povede. Teď už vím, že to bylo zbytečné😉. S těstem i krèmem se pracuje krásně. Je sladké akorát. Recept si ukládám, bude patřit k oblíbeným. Na Váš blog, se budu chodit ráda inspirovat. Mějte se krásně E.

    Odpovědět
  • Hanka
    20. 5. 2024 v 10:37

    Dobrý den, tyto úžasné věnečky jsem pekla už několikrát, chystám se na ně znova a tentokrát bych je chtěla zkusit s cukrovou polevou. Prosím vás, jak na tuto polevu? Bude fungovat poleva pouze cukr moučka a citronová šťáva jako v receptu na makový chlebíček. V některých receptech jsem vyčetla přidat med nebo trochu oleje. Moc děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 5. 2024 v 10:05

      Tak to mě moc těší 🙂 já používám obvykle kupovanou fondánovou polevu, která se koupí hotová a naředí jen citronovou šťávou. Nicméně můžete použít i recept z makového chlebíčku, ta tuhla dobře.

      Odpovědět
  • Hanka
    20. 5. 2024 v 10:41

    A prosím ještě bych ráda vyzkoušela verzi s pařížským krémem, je lepší použít těžkou nebo lehkou verzi krému? Moc děkuji.

    Odpovědět
  • Pavlína
    24. 5. 2024 v 15:15

    Míšo, krém mi po vaření ztuhl a je z toho takový pudink hustý, je to v pořádku? Znejistěla jsem, že máte psáno přelijte do misky. Děkuji 🤩

    Odpovědět
  • Lída
    30. 5. 2024 v 16:51

    Dobrý den Míšo, můžu si krém na venecky udělat dva dny předem a mít ho v lednici, mez ho vyšleháme? Děkuji Lída.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

3.67

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ