Jeden recept na Žloutkové věnečky už na blogu mám a není vůbec špatný. Protože ale ráda zkouším nové postupy a možnosti, tak jsem pro vás připravila i jednu novější verzi. I když nutno podotknout, že existuje spousta dalších receptů na tuhle dobrotu a neznamená to, že by některý z nich byl špatný 🙂
Odpalované těsto patří obecně k mým oblíbeným, ale to už jsem tu zmiňovala několikrát 🙂 Věnečky jsou taková klasika, kterou můžete jen lehce pocukrovat, dozdobit cukrovou polevou nebo třeba namočit do čokolády. Žloutkový krém jsem tentokrát nadlehčila ušlehanou šlehačkou, ale dá se použít i bez ní, i tak bude skvělý.
Od té doby, co jsem před lety objevila perforovanou podložku (Dinara Kasko, Air Mat), peču toto těsto výhradně na ni. Optimálně rozvádí teplo a kousky se tak dokonale propečou. Nicméně jde to samozřejmě i na plechu s pečícím papírem. V každém případě se nebojte péct do tmavšího odstínu, věnečky pak budou pěkně křupavé.
Těsto i krém jsem stříkala stejnou špičkou, tzv. francouzskou hvězdou průměr 10-12 mm. Tuhle špičku má v nabídce Martellato BF314/BF315 nebo Wilton 4B/6B. Koupíte je na cukrářských eshopech. Věnečky stříkám od oka, takže na velikost se mě neptejte, ale mám raději menší kousky. Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, ale „jedlé“ je samozřejmě i druhý den.
Pokud byste mu chtěli prodloužit trvanlivost, nebo v tomto případě spíše křupavost, můžete upečené nenaplněné kousky zamrazit. Až vás bude honit mlsná, rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch) a zmražené kousky dejte na 1-2 minuty rozpéct. Pak už stačí jen naplnit a můžete servírovat.
Žloutkové věnečky (10-12 ks)
Odpalované těsto:
- 60 ml mléka
- 65 ml vody
- špetka soli
- lžička cukru krupice
- 50 g másla
- 75 g hladké mouky
- 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)
- moučkový cukr na posyp
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.
Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) nastříkejte věnečky a lehce posypte moučkovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 230 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné. Vychladlé věnečky vodorovně prokrojte.
Žloutkový krém:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu
- 30 g másla
- vanilkový extrakt/pasta
- citronová kůra
- 80-100 g smetany ke šlehání 35-40%
Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte (musí bublat).
Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Řádně vychlazený krém vyšlehejte a stěrkou do něj opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) věnečky naplňte a pocukrujte. Nechte krátce odležet a podávejte.
5 Comments
Lenka Hamalová
12. 8. 2023 v 8:08Dobrý den, Míšo, chci se zeptat, na ten krém…po vychlazení přes noc vyšlehám, dle receptu, ale dost zřídne a pak teče…nevíte, čít by to mohlo být? Děkuji Lenka
Míša Landová
12. 8. 2023 v 9:31Na vině může být nedostatečné provaření krému (musí bublat) nebo naopak vaření příliš dlouho, čímž dojde k destrukci škrobu a krém pak řídne. Z dalších možností jedině pak špatné odvážení surovin nebo použití jiných, např. jiný škrob než kukuřičný … 🙂
Lenka
12. 8. 2023 v 10:40Miso, mozna bramborovy skrob, me dosel ten kukuricny 🙈 vse jinak odvaziji a bublalo mi hmota cca minutu. Kazdopadne dekuji 🙂
Linda Vacíková
20. 9. 2023 v 9:37Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Věnečky mám krásně upečené, vysoké, ale jakmile otevřu troubu, abych je vyndala, tak vyběhne pára a věnečky spadnou. Pomůže nechat věnečky vychladnout v troubě? Ale to bych musela péct jen jeden plech.
Děkuji za radu
Míša Landová
20. 9. 2023 v 11:45Odpalované těsto by se mělo péct vždy jen po jednom plechu a bez horkého vzduchu. To může být i důvod, proč Vám spadnou. Případně bude na vině to, že jsou nedopečené 🙂