Jeden recept na Žloutkové věnečky už na blogu mám a není vůbec špatný. Protože ale ráda zkouším nové postupy a možnosti, tak jsem pro vás připravila i jednu novější verzi. I když nutno podotknout, že existuje spousta dalších receptů na tuhle dobrotu a neznamená to, že by některý z nich byl špatný 🙂
Odpalované těsto patří obecně k mým oblíbeným, ale to už jsem tu zmiňovala několikrát 🙂 Věnečky jsou taková klasika, kterou můžete jen lehce pocukrovat, dozdobit cukrovou polevou nebo třeba namočit do čokolády. Žloutkový krém jsem tentokrát nadlehčila ušlehanou šlehačkou, ale dá se použít i bez ní, i tak bude skvělý.
Od té doby, co jsem před lety objevila perforovanou podložku (Dinara Kasko, Air Mat), peču toto těsto výhradně na ni. Optimálně rozvádí teplo a kousky se tak dokonale propečou. Nicméně jde to samozřejmě i na plechu s pečícím papírem. V každém případě se nebojte péct do tmavšího odstínu, věnečky pak budou pěkně křupavé.
Těsto i krém jsem stříkala stejnou špičkou, tzv. francouzskou hvězdou průměr 10-12 mm. Tuhle špičku má v nabídce Martellato BF314/BF315 nebo Wilton 4B/6B. Koupíte je na cukrářských eshopech. Věnečky stříkám od oka, takže na velikost se mě neptejte, ale mám raději menší kousky. Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, ale „jedlé“ je samozřejmě i druhý den.
Pokud byste mu chtěli prodloužit trvanlivost, nebo v tomto případě spíše křupavost, můžete upečené nenaplněné kousky zamrazit. Až vás bude honit mlsná, rozehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch) a zmražené kousky dejte na 1-2 minuty rozpéct. Pak už stačí jen naplnit a můžete servírovat.
Žloutkové věnečky (10-12 ks)
Odpalované těsto:
- 60 ml mléka
- 65 ml vody
- špetka soli
- lžička cukru krupice
- 50 g másla
- 75 g hladké mouky
- 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)
- moučkový cukr na posyp
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.
Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) nastříkejte věnečky a lehce posypte moučkovým cukrem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 230 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné. Vychladlé věnečky vodorovně prokrojte.
Žloutkový krém:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu
- 30 g másla
- vanilkový extrakt/pasta
- citronová kůra
- 80-100 g smetany ke šlehání 35-40%
Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citron. Zbytek mléka s máslem zahřejte a postupně nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání krátce povařte (musí bublat).
Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit (klidně i přes noc). Řádně vychlazený krém vyšlehejte a stěrkou do něj opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Pomocí sáčku s řezanou špičkou (Martellato BF314 nebo BF315) věnečky naplňte a pocukrujte. Nechte krátce odležet a podávejte.
39 Komentáře
Lenka Hamalová
12. 8. 2023 v 8:08Dobrý den, Míšo, chci se zeptat, na ten krém…po vychlazení přes noc vyšlehám, dle receptu, ale dost zřídne a pak teče…nevíte, čít by to mohlo být? Děkuji Lenka
Míša Landová
12. 8. 2023 v 9:31Na vině může být nedostatečné provaření krému (musí bublat) nebo naopak vaření příliš dlouho, čímž dojde k destrukci škrobu a krém pak řídne. Z dalších možností jedině pak špatné odvážení surovin nebo použití jiných, např. jiný škrob než kukuřičný … 🙂
Lenka
12. 8. 2023 v 10:40Miso, mozna bramborovy skrob, me dosel ten kukuricny 🙈 vse jinak odvaziji a bublalo mi hmota cca minutu. Kazdopadne dekuji 🙂
Šlávka
6. 7. 2024 v 21:45Já mám stejný problém,také mi krém teče.
Prosim jak jste problém pořěšila? Bylo to škrobem?
Pokud ano,jaká zn.škrobu je nejlepší?
Dekuji.
Slávka
Linda Vacíková
20. 9. 2023 v 9:37Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Věnečky mám krásně upečené, vysoké, ale jakmile otevřu troubu, abych je vyndala, tak vyběhne pára a věnečky spadnou. Pomůže nechat věnečky vychladnout v troubě? Ale to bych musela péct jen jeden plech.
Děkuji za radu
Míša Landová
20. 9. 2023 v 11:45Odpalované těsto by se mělo péct vždy jen po jednom plechu a bez horkého vzduchu. To může být i důvod, proč Vám spadnou. Případně bude na vině to, že jsou nedopečené 🙂
Zuzana
23. 10. 2023 v 22:15Věnečky spadnou když nejsou sopečné. Nechte déle a neotvírat vůbec troubu, dokud nejsou hotové.
Veronika
16. 11. 2023 v 18:39Dobrý den, mužů si těsto udělat vecer a dat do lednice rano strikat na plech? Dekuji za odpověď
Míša Landová
17. 11. 2023 v 18:09Ano, je to možné.
Pavla
5. 3. 2024 v 7:00Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč máte různé teploty u odpalovaněho těsta?
Míša Landová
5. 3. 2024 v 8:54Odpalované můžete péct různými způsoby a na různé teploty. Já jsem lety praxe zjistila, že vyšší počáteční teplota je lepší 🙂
Jana Strnadová
1. 4. 2024 v 17:21Dobrý den Mišo tohle je dokonalý recept , nadýchané věnečky a ten božský krém🥰, dělala jsem už potřetí – tentokrát dvojitou dávku menších pro velikonoční koledniíky ( asi 60 ks) a v poledne nezbyl ani jeden😅🥰
Krásné jaro přeji🌞
Míša Landová
2. 4. 2024 v 8:00Jano, moc děkuji a přeji krásné jarní dny 🙂
Eliška K.
22. 4. 2024 v 10:07Minulý týden jsem poprvé zkoušela odpalované těsto podle tohoto receptu a s výsledkem jsem byla nad míru spokojená. Ráda bych je upekla sestře k narozeninám, ale sestra je celiak a proto bych chtěla vyzkoušet bezlepkovou variantu. Myslíte, že to bude fungovat i v bezlepkové variantě, např s Jizerkou? Děkuji za radu.
Míša Landová
22. 4. 2024 v 10:30Zkušenost s bezlepkovou variantou bohužel nemám a nejsem si jistá, zda to bude tak jednoduché … zkuste kouknout na blog k Radce Vrzalové http://www.bezlepkovamatka.cz 🙂
Nikola
1. 5. 2024 v 22:28Dobrý den Míšo.
Mám Vaše recepty moc ráda a často podle nich peču. Věnečky jsem už také několikrát pekla a byly luxusní. Rodina již jiné nechce. Ale přemýšlela jsem, jak radíte, že jdou i zamrazit, jestli by šly stejně zamrazit a pak v troubě oživit i křupavé větrníčky s krustou? Díky za odpověď. 😊😊
Míša Landová
2. 5. 2024 v 9:35Ano, všechno odpalované, tedy i s krustou, lze mrazit a následně rozpéct 🙂
Erika
11. 5. 2024 v 15:41Chci poděkovat za skvělý recept, dělala jsem poprvé odpalované těsto a bála jsem se zda se povede. Teď už vím, že to bylo zbytečné😉. S těstem i krèmem se pracuje krásně. Je sladké akorát. Recept si ukládám, bude patřit k oblíbeným. Na Váš blog, se budu chodit ráda inspirovat. Mějte se krásně E.
Míša Landová
13. 5. 2024 v 10:00Eriko, moc děkuji 🙂
Hanka
20. 5. 2024 v 10:37Dobrý den, tyto úžasné věnečky jsem pekla už několikrát, chystám se na ně znova a tentokrát bych je chtěla zkusit s cukrovou polevou. Prosím vás, jak na tuto polevu? Bude fungovat poleva pouze cukr moučka a citronová šťáva jako v receptu na makový chlebíček. V některých receptech jsem vyčetla přidat med nebo trochu oleje. Moc děkuji za radu.
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:05Tak to mě moc těší 🙂 já používám obvykle kupovanou fondánovou polevu, která se koupí hotová a naředí jen citronovou šťávou. Nicméně můžete použít i recept z makového chlebíčku, ta tuhla dobře.
Hanka
20. 5. 2024 v 10:41A prosím ještě bych ráda vyzkoušela verzi s pařížským krémem, je lepší použít těžkou nebo lehkou verzi krému? Moc děkuji.
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:06Do odpalovaného těsta určitě těžká pařížská z čokolády.
Pavlína
24. 5. 2024 v 15:15Míšo, krém mi po vaření ztuhl a je z toho takový pudink hustý, je to v pořádku? Znejistěla jsem, že máte psáno přelijte do misky. Děkuji 🤩
Míša Landová
24. 5. 2024 v 17:26Ano, krém je hodně hustý, po vychlazení se našlehá do krémova.
Lída
30. 5. 2024 v 16:51Dobrý den Míšo, můžu si krém na venecky udělat dva dny předem a mít ho v lednici, mez ho vyšleháme? Děkuji Lída.
Míša Landová
31. 5. 2024 v 10:18Ano, můžete.
Lenka
10. 7. 2024 v 12:01Dobrý den Míšo, prosím o radu. Věnečky při pečení popraskaly. Nevíte, kde byl mohl bát háček? Děkuji.
Míša Landová
10. 7. 2024 v 14:09Nepekla jste na horký vzduch? Odpalované těsto nemá rádo výkyvy teplot při pečení …
Bára H.
7. 9. 2024 v 13:58Dobrý den, ráda podle Vás peču, věnečky se mi vždy povedly, chtěla bych se Vás ale zeptat, jak dlouho mám péct velký Větrníkovyvdort, když jsem zdvojnásobila množství těsta ? Nechala jsem stupně a pekla téměř hodinu, na povrchu už byl dost tmavý, ale spadnul a vevnitř je ještě měkký. Děkuji za radu 🙂
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:25Tyto větší se pečou samozřejmě déle a obvykle ke konci na nižší teplotu, aby se propekly.
Veronika
8. 9. 2024 v 16:59Přeji krásný den,
Měla bych dotaz, Vaše věnečky peču pravidelně a opravu si je nemohu vynachválit. Budu je teď péct pro kamarádku, akorát je problém, že to mám spojené s odletem na dovolenou. Budou věnečky dobré, pokud budu 19.9. péct skořápky a plnit připraveným krémem přes noc z 18.9., naplněné věnečky budou v lednici 20.9. celý den a večer si je kamarádka vyzvedne. Jist je mají v plánu 21.9. Moc děkuji za odpověď a budu moc ráda i za radu ohledně skladování.
Přeji krásný den
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:27Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, tři dny „staré“ věnečky už moc dobré nebudou 🙁
Veronika
9. 9. 2024 v 17:51Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Budu je pect a plnit 19.9. opravdu pozdě večer, abych tomu alespoň trochu pomohla 😬. Mohu skladovat naplněné věnečky v lednici v dortové krabici vystlané pečícím papírem? Nebo raději zvolit jiný postup? Děkuji Vám
Míša Landová
11. 9. 2024 v 9:43Takto dlouho předem asi jiná možnost není…
Eva
12. 9. 2024 v 9:19Dobrý den Míšo, mám prosbu , mohu upečené věnečky rozkrojit až druhý den po upečení ? Někde jsem četla , že se pak lámou, ale nechci to dělat dřív než budu plnit…prosím o radu a omlouvám se za miliontý dotaz :-)Eva
Míša Landová
12. 9. 2024 v 10:48Já plní vždy v den upečení, do druhé dne obvykle odpalované těsto „zgumovatí“, je nejlepší v den pečení.
Lucie
4. 10. 2024 v 8:21Dobrý den, Míšo.
Pravidelně peču věnečky podle Vašeho receptu. Minule jsem je zkusila zamrazit a rozpéct podle Vašeho návodu, avšak mi nešly hezky rozkrájet jako čerstvé, lámaly se. Byly tam 2 minuty, přepečené být asi nemohly. Je možné je rozkrájet a až poté zamrazit a rozpéct? Děkuji.
Míša Landová
4. 10. 2024 v 8:52Pokud se lámaly, tak bych řekla, že budou přepečené … zkuste příště jen jednu minutu a rozpékat je rovnou z mrazáku, nenechávat rozmrazit. Do mrazáku bych raději dávala celé, nicméně vadit by asi nemělo je rozkrojit.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
4.2