Menu
Mini dortíky

BAILEYS likérové špičky

Rozmohl se nám tady takový nešvar a to likérové špičky do silikonové formy. Pro někoho naprosto v pořádku, pro jiné dehonestace poctivé ruční práce. Já sama nemám problém ani s jednou variantou. Klasická stříkaná špička má svoje kouzlo a pro mě nezaměnitelnou chuť. Nicméně chápu, že nová doba si žádá nové technologie i tvary a bylo jen otázkou času, kdy se ze silikonovu vyloupne i oblíbená špička nebo chcete-li bombička 🙂

Mě tahle moderní podoba nijak neuráží, naopak, byla to pro mě výzva ji zkusit připravit. Už jsem jich totiž v našich cukrárnách ochutnala hodně a žádná mě zatím nepřesvědčila na 100%. Většina z nich měla náplň tekutou, která se při rozkrojení špičky rozlila po talířku nebo tam náplně bylo málo a převažoval hutný čokoládový krém. Ale to ještě neznamená, že by nebyly dobré, jen jsou prostě jiné 🙂

A jiná ve všech směrech bude i ta moje špička 🙂 přizvala jsem si totiž na pomoc smetanový likér Bailyes Original, vol. 17%, který v sobě spojuje prvotřídní jemnou irskou whisky a farmářskou smetanu. Zachovává si svou recepturu už téměř padesát let a jako znamení beru to, že se tahle ikona zrodila ve stejném roce jako já. Takže to nemůže být nic špatného 🙂

Nezaměnitelným pomocníkem při přípravě mi byla také silikonová forma Wilton Shot, která je přímo předurčena pro přípravu špiček. Je to taková forma 2 v 1 🙂 Nemusíte totiž zvlášť mrazit vklad, protože do formy si odlijete dutinky, které pak snadno likérem naplníte. A že se ho tam vejde opravdu hodně 🙂 Nicméně špičky si můžete samozřejmě udělat i do jiné silikonové formy a jít cestou klasického vkladu. Nebo si je klidně připravte i do skleniček (inspirace tady).

VIDEO POSTUP k celému receptu najdete na mém IG profilu.

BAILEYS likérové špičky (8 ks)

Piškoty:

  • 1 vejce „M“
  • 25 g cukru krupice
  • 25 g hladké mouky

Bílek vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, vmíchejte žloutek a stěrkou prosátou mouku. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plech vyložený papírem piškoty o průměru 5-6 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 165 °C (horkovzduch) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout.

Čokoládový krém:

  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 3 velké žloutků
  • 75 g cukru krupice
  • 150 g hořké čokolády 70%
  • 45 g másla

Žloutky prošlehejte s cukrem a pozvolna zalijte horkou smetanou. Promíchejte, směs vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání pozvolna vařte na teplotu 82-84 °C. Nalijte na čokoládu, promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo.

Pomocí sáčku rozdělte krém do otvorů (dutinek) silikonové formy Wilton Shot, kterou si položte na pevnou podložku. Formou lehce bouchněte o stůl a každý otvor uzavřete piškotem. Dejte alespoň na 12 hodin zamrazit (ideálně na 24 hodin).

Čokoládová poleva:

Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnce) a vmíchejte olej. Přelijte si ji do vyšší skleničky a zmrzlé špičky postupně máčejte. Dejte do lednice, než si připravíte baileys náplň.

Baileys náplň:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Přilijte likér, promíchejte a rozlijte do namočených špiček. Nechte v lednici ztuhnout.

Dokončení:

  • ca. 100 g smetany ke šlehání min. 35-40%
  • mletá vanilka

Na závěr ozdobte špičky ušlehanou smetanou a můžete posypat mletou vanilkou. Před servírováním je nechte 2-3 hodiny v lednici povolit (rozmrznout).

20 Comments

  • Marie
    6. 5. 2024 v 20:51

    dobrý večer Míšo ,prosím radu už jsem zkoušela špičky podle Terezky která je dělala podle vaší knížky ,akorát do formy jako vy .Já to musela taky vyzkoušela ,ale nešlo mi to ani za nic vyndát ,myslíte si že chyba byla v tom že jsem to nedala zamrazit s piškotem? Měla jsem v mrazáku cca dva dny a v rukou se to úplně topilo :(děkují za každou radu Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2024 v 7:59

      Piškotama to určitě nebylo, nemohla jste udělat chybu při přípravě? Použila jste 70% čokoládu?

      Odpovědět
      • Marie
        13. 5. 2024 v 19:08

        to si nejsem jistá ,vyzkouším ještě jednou a dám vědět

        Odpovědět
  • Lucie
    7. 5. 2024 v 13:31

    Míšo,vypadají skvěle! Myslíte, že by bylo možné vyměnit želatinu v náplni a zahustit likér škrobem, aby byl takový, řekněme, polotekutý? Nebo by vás napadlo ještě jiné řešení? Já tu želatinovou strukturu moc nemám ráda…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2024 v 15:23

      Škrob byste musela převařit a upřímně, moc se to nehodí. Ale té želatiny bych se nebála, také ji nemám ráda, a je ji tam opravdu málo, jen aby to neteklo 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        19. 5. 2024 v 14:22

        Právě jsem objednala dvě formičky. Brzy tedy vyzkouším 🙂

        Odpovědět
  • Renata
    7. 5. 2024 v 15:03

    Super

    Odpovědět
  • Lenka
    7. 5. 2024 v 15:40

    dobrý den,
    půjde špička udělat i klasickou špičkou? Bude krém držet?
    děkuji Lenka

    Odpovědět
  • Zlata
    7. 5. 2024 v 17:13

    Krasne spicky! 🤩 Urcite zkusim. Ale chtela jsem se zeptat, jestli mate v planu i jine recepty pro tuto formu? Rada pecu, ale nemam fantazii a ani zkusenosti na vlastni recepty. 😁

    Odpovědět
  • Andrea
    15. 5. 2024 v 9:29

    Dobrý den, prosím za jak dlouho po vyndání z mrazáku, naplnění a polití je ten zmrzlý korpus k jídlu? Dám večer do mrazáku, ráno poliju a naplním a kdy bude cca k jídlu a povolí zmražení? Děkuji.

    Odpovědět
  • Adriana
    15. 5. 2024 v 22:42

    Dobrý večer, recept odskúšaný boli výborné. Chcem sa opýtať či ste neskúšali aj biele a ružové špice? Či je to možné alebo len recept špicu podľa tohto vášho a namočiť do bielej a ružovej čokolády.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:42

      Skvělé, díky. Mám v plánu zkusit i další varianty. Nicméně určitě nemůžete v tomto receptu jednoduše zaměnit druh čokolády, nebude to fungovat.

      Odpovědět
  • Vendula Hašková
    18. 5. 2024 v 11:41

    Dobrý den Míšo, pokud tedy dám čokoládu, která má 52 % nebude to fungovat? Používám ji běžně na pečení .. jinak super recept a ráda bych jej právě udělala

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 5. 2024 v 9:57

      Nebude, má jiný obsah tuku a nebude to držet. Čokolády není možné u většiny receptů mezi s sebou zaměnit.

      Odpovědět
  • Veruna
    21. 5. 2024 v 13:37

    Dobrý den Míšo,
    v receptu uvádíte čokoládu, která má 70 %, Callebaut 811 tedy také nebude fungovat? Radši koupit jinou?
    Děkuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ