Menu
Dorty

Letní ovocný dort

Přestože to na první pohled nevypadá, tenhle dort je doslova nabitý ovocem. Ve dvou vrstvách se skrývá spousta malin a černého rybízu. A protože se blíží doba, kdy tohle ovoce dozrává na našich zahrádkách, tak by bylo škoda ho nevyužít. Ovoce je v dortu použito ve formě ovocného pyré, které si připravíte snadno jeho propasírováním. A pokud nemáte doma černý rybíz, klidně použijte ten červený nebo třeba ostružiny.

Já bohužel na své zahrádce příliš ovoce nemám, proto používám pyré hotová. Usnadní mi čas i peníze, protože kupovat ovoce a dělat si doma své vlastní pyré se nevyplatí. Ovocná pyré se dají koupit na cukrářských eshopech, v nabídce je má třeba Diana svět ořechů nebo je najdete v makru. Za sebe musím říct, že jsou vážně skvělá.

Ale teď už pojďme na dort 🙂

Letní ovocný dort (10-12 porcí)

Mandlový korpus (průměr 23 cm):

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 60 g másla
  • 25 ml mléka
  • 3 g prášku do pečiva
  • citronová kůra

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu. Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty. Stěrkou dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 23 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení.

Pečete v troubě vyhřáté na 175 °C (horní/dolní ohřev) asi 20-25 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak odkrojte od formy a opatrně vyjměte. Korpus seřízněte do roviny a vložte do kulatého ráfku (nejlépe nastavitelného), jehož vnitřní stranu vyložte páskovou fólií.

Ruby pěna s černým rybízem:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni.

Rybízové pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte plátky změklé a vymačkané želatiny a promíchejte do úplného rozpuštění. Nalijte na rozpouštěnou čokoládu a vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout na ca. 40 stupňů. Pak do ní stěrkou vmíchejte smetanu vyšlehanou do měkkých špiček.

Pěnu rovnoměrně rozetřete po celé ploše na připravený korpus v ráfku. Dejte do lednice ztuhnout.

Malinová pěna:

  • 200 g malinového pyré
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 6,4 g plátkové želatiny Dr. Oetker
  • hrst malin, mohou být i mražené

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.

Na ztuhlou rybízovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sejměte z dortu ráfek, sloupněte fólii a celý dort zasype čerstvými malinami či rybízem.

MŮJ TIP – Aby šla fólie z dortu dobře sundat, dejte dort na chvíli zamrazit.

Autorem nádherných fotek je Marek Bartoš a recept vznikl pro časopis Gurmet, kde vyšel v rámci mé cukrářské výzvy v roce 2022.

Máte rádi ovocné dezerty? Tak zkuste třeba Ovocné tartaletky nebo Malinové řezy 🙂

21 Comments

  • Martina
    24. 6. 2023 v 11:38

    Míšo, děkuji, ten musím vyzkoušet

    Odpovědět
  • Natali
    26. 6. 2023 v 15:45

    Dobrý den, dal by se místo želatiny použít agar (jsem vegetarián) nebo něco jiného? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 6. 2023 v 16:33

      Teoreticky asi ano, ale musíte si upravit podle svých zkušeností, já s agarem nepracuji. Nicméně asi nikdy nedosáhnete takové jemné krémové konzistence jako se želatinou.

      Odpovědět
  • Dáša
    29. 6. 2023 v 19:40

    Právě teď vychutnávám první kousek tohoto dortu. Je skvělý. Spousta ovoce a jemně nasládlý korpus. Příjemně osvěží v horkých letních dnech. Díky za recept, Míšo!!!!

    Odpovědět
  • Magda
    1. 7. 2023 v 22:24

    Upečeno, snědeno rychlostí blesku. Fantastický dort. Jen jsem místo malin dala jahody. Míšo, děkuji za báječný recept 👍. Určitě se u nás bude dělat pravidelně.

    Odpovědět
  • Iva
    2. 7. 2023 v 12:46

    Opět dokonalý a do detailů vymazlený recept, včetně velice užitečných rad, které velice usnadňují pečení. Díky za to, že se o ně s námi dělíte 🙂

    Odpovědět
  • Kristýna
    3. 7. 2023 v 10:05

    Příští týden se na něj chystám… jen se zeptám, je ten ráfek nutný a nebo to jde zvládnout v původní formě? Děkuji za informaci 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 7. 2023 v 9:07

      Korpus se proti původní formě trochu stáhne, ale pokud Vám nevadí, že krém do mezery lehce proteče, dá se to zvládnout i v ní 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    17. 7. 2023 v 1:31

    Dobrý den, zítra se na něj vrhnu a už teď se těším:-) Prosím o radu, mám 35procentní šlehačku, nebudou s ní pěny hutné, mohu použít? Děkuji za informaci 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2023 v 9:54

      Důležité je šlehačku vyšlehat jen do měkkých špiček, pak by to nemělo vadit.

      Odpovědět
  • Alena Landová
    17. 8. 2023 v 22:04

    Dobrý večer Míšo, přemýšlela jsem co mám zítra upéct rodičům pro radost a tenhle dort byl jasná volba. Korpus se chladí na okně a rozvar jsem udělala z lesních šumavských borůvek, doufám, že všechno vyjde a moc díky za recept 💙

    Odpovědět
  • Kateřina
    26. 8. 2023 v 18:15

    Dobrý den, dort byl fantastický. Všichni se oblizovali. Napadlo mě zda by šlo udělat z manga a maracuji ? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2023 v 19:00

      Tak to mě moc těší, děkuji 🙂 ovoce by šlo určitě zaměnit, jen nevím jak bude chutnat to spojení Ruby a manga … 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    12. 1. 2024 v 15:41

    Dobrý den Míšo, dortík vypadá fantasticky. Mohu prosím použít jinou čokoládu než Ruby? Moc nám doma nejede…děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 1. 2024 v 16:27

      Samozřejmě můžete, ale Ruby je tu záměrně, protože dobře ladí s ovocem a nemá typicky čokoládovou chuť. Dost dobře si to nedovedu představit s jinou a hlavně si budete muset upravit recept.

      Odpovědět
      • Petra
        13. 1. 2024 v 9:15

        Děkuji. Zkusím to s Ruby…

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ