Tartaletky mě asi nikdy nepřestanou bavit. Úžasné malé dortíky, které se dají připravit na mnoho způsobů a v různých kombinacích. Mám to s nimi podobně jako s cupcakes, jejich přípravu si doslova užívám. Tentokrát jsem je připravila s čerstvým ovocem. Na maliny a borůvky si sice ještě chvíli počkáme, ale české jahůdky už nám dozrávají.
Pokud nemáte formy na tartaletky, můžete si upéct jeden větší koláč nebo použít třeba malé formičky na košíčky. Já si obvykle zadělám větší množství těsta najednou a upeču si různé tvary a velikosti. Skladuji v mrazáku a podle potřeby „vytahuji“ a plním jen potřebné množství.
K čerstvému ovoci mám do tartaletek nejradši žloutkový krém, dnes jsem připravila jeho jednodušší variantu z pudingu a bez žloutků. Základ krému si můžete připravit den předem, aby se stihl dostatečně vychladit. Pokud ale spěcháte, poslouží dobře i mrazák 🙂
Z níže uvedeného množství připravíte 6 – 7 tartaletek, formíčky koupíte např. tady.
Na křehké těsto budete potřebovat:
100 g másla
50 g moučkového cukru
43 g žloutků
150 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
+ luštěniny na slepé pečení a pečící papír (nebo papírové košíčky na muffiny)
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku.
Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 6 – 7 tartaletek o průměru cca 8 – 10 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (nebo papírovým košíčkem na muffiny) a vyložte suchými luštěninami.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček a síle těsta.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Vanilkový krém:
250 ml mléka (plnotučné nebo tučné)
1 vanilkový puding
2 lžíce krupicové cukru
1 lžíce vanilkového cukru nebo vanilkový lusk
50 g másla
+ 100-150 g smetany ke šlehání min. 33%
Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (položte přímo na puding) a nechte vychladit. Možno připravit i den předem.
Vychlazený pudingový základ dobře našlehejte, zvlášť si do tuha vyšlehejte smetanu a opatrně ji po částech vmíchejte do pudingu. Podle chuti můžete přisladit moučkovým cukrem.
Dokončení tartaletek
čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky …
makronky, kousky čokolády … (není nutné)
meruňková marmeláda + voda
Tartaletky naplňte krémem, můžete jen lžící nebo pomocí sáčku s hladkou trubičkou. Ozdobte kousky ovoce, můžete přidat třeba i makronku nebo kousky čokolády.
Aby se ovoce hezky lesklo a v řezu zůstalo čerstvé, potřete ho meruňkovou glazurou. Tu si lehce připravíte z meruňkové marmelády (cca lžíce) a pár kapek vody. Dejte do misky a společně ohřejte v mikrovlnce. Promíchejte a pomocí menšího štětce ještě teplé naneste na ovoce.
recept na křehké těsto z kurzu www.olakala.cz
Vytisknout recept |
32 Comments
KaM Patchwork
5. 6. 2016 v 8:59Radost pohledět Míšo, úplně se sbíhají sliny, u nás byly včera tartaletky pistáciové-co budu povídat, MŃAM,MŃAM,úúúúúúúúúžasné, děkuji za Vaši sdílnost a přeji krásnou neděli ;o)
Víkendové pečení
5. 6. 2016 v 18:11Katko, děkuji :)) tak to jsem moc ráda, že chutnaly 🙂 děkuji za přízeň, mějte se fajn. Míša
Anonymní
5. 6. 2016 v 17:00Je to naprosto skvostné!!!!!Měla bych prosbu Míšo ,šel by do nich udělat krém s rebarborou.Ráda bych to zkusila,ale trochu si nevím rady.Zkusit povařit rebarboru na žloutkový krém?Díky za radu Ilča
Víkendové pečení
5. 6. 2016 v 18:13Ilčo, děkuji 🙂 musím přiznat, že s rebarborou nemám vůbec žádné zkušenosti 🙂 jedla jsem ji jen jako malá na koláči 🙂 ale vím, že receptů je určitě hodně, často se kombinuje s jahodami. Myslím, že povařit a nechat vychladit, v kombinaci se sladkým krémem by to mohlo být dobré 🙂
Anonymní
14. 6. 2016 v 18:06Dobrý den,
nevím, zda se mi můj komentář odeslal.. proto se zeptám raději znova 😀 ráda bych udělala vaše křehké tartaletky, ale potřebovala bych bezlepkovou variantu.. nemáte nějaký tip? Děkuji předem za nápady.. budu péct na návštěvu a v bezlepkovém pečení nejsem tolik zběhlá 🙂 Kája
Víkendové pečení
14. 6. 2016 v 19:02Kájo, zdravím, asi Vás zklamu, bezlepkové tartaletky jsem zatím nezkoušela, ale na netu určitě nějaký recept bude 🙂 já peču občas bezlepkově, ale spíš těsto, které se nalije do formy, tam je větší jistota úspěchu 🙂
Pavlina
12. 7. 2022 v 21:55Bezlepkove tartaletky peču podle jednoho vašeho receptu a není problém. Jen normální mouku náhradním moukou nominal. Jsou hodně křehké. Tak pozor při vyndáváni z formiček.
Míša Landová
13. 7. 2022 v 9:13Díky za tip 🙂
Anonymní
31. 7. 2017 v 13:02Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak tartaletky mrazíte? v sáčku, krabičce? Chtěla bych si jich pár napéct do zásoby, ale mám strach, aby nechytly v mrazáku nějaké pachy od ostatních věcí :). A vyvalujete těsto mezi folií? i když jsem ho dneska měla víc jako hodinku v lednici tak se mi při válení hodně lepilo a nakonec jsem ho do formiček vmačkávala :). Moc děkuju 🙂 Markéta
Víkendové pečení
31. 7. 2017 v 15:19Markéto, zdravím, ano, tartaletky mrazim v plastové krabičce. Jednak kvůli pachům, ale také aby se nepolámaly 🙂 dělám to běžně a zatím vždy bez problému, ale záleží, co máte v mrazáku 🙂
Obvykle rozvaluji jen tak, jen lehce podsypu moukou, ale klidně můžete i přes folii nebo vymačkat 🙂 řekla bych, že i tohle teplé počasí bude mít vliv na těsto, rychleji změkne 🙂
Anonymní
15. 8. 2017 v 7:51Opět nádhera, zrovna včera jsem je dopekla. Sousedi nadšení. Jen jsem na ovoce dala trochu ovocné želatiny. Aby mi ovoce do druhého dne neoschlo.
Zeptám se , nemáte zkušenosti s věnečky ? Docela ráda bych je zkusila, ale odpalované těsto jsem ještě nedělala. Moc děkuji Monča
Víkendové pečení
15. 8. 2017 v 9:11Mončo, díky :)) já dávám na ovoce meruňkovou glazuru, ale i ovocné želé je fajn 🙂 oboje zabrání okorání a hnědnutí.
Klasické žloutkové věnečky mám na blogu – recept tady, ale i další odpalované dobroty jako větrníčky a banánky, určitě zkuste – recepty na odpalované těsto 🙂
Anonymní
30. 9. 2017 v 15:10DObrý den, chci se zeptat kde by se dali sehnat formicky? Ať hledám jak hledám nemůžu je nikde najít. Formičky na košíčky doma mám ale na tartelky mají moc malé dno. Děkuji za radu 🙂
Víkendové pečení
1. 10. 2017 v 6:38Zdravím, formičky na tartaletky má v nabídce Tescoma a koupíte je i v prodejnách Orion. Sehnat se dají i na zahraničních eshopech ebay a aliexpres nebo tady u nás na cukrářských eshopech 🙂 klidně si je ale můžete udělat i do košíčků 🙂
Káťa
19. 4. 2021 v 18:54Zdravím Míšo, ráda bych podle vás upekla tartaletky a zajímalo by mě na kolik mm vyvalujete těsto. Děkuji ☺️
Míša Landová
20. 4. 2021 v 10:04Já válím od oka, aby nebylo příliš tenké ani moc silné 🙂 viděla bych to ca. 3-4 mm.
Anna
19. 1. 2022 v 23:00Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč se do tartaletek během pečení dávají suché luštěniny a co je vlastně myšleno suchými luštěninami?
Děkuji
Míša Landová
20. 1. 2022 v 9:34Suché luštěniny jsou obyčejné fazole, hrách či soja, ale může to být třeba i rýže. Používají se na tzv. slepé pečení. Zatížíte jimi těsto, aby se při pečení nezvedlo, nenafouklo a nestáhlo se ve formičce dolů. Po upečení je odstraníte společně s papírem a buď plníte studeným krémem nebo se nalije náplň a dopéká se. Používá se i u velkých koláčů z křehkého či lineckého těsta.
Kateřina
5. 2. 2022 v 21:52Dobrý vecer, dělala jsem tartaletky podle vašeho receptu. Vše bylo super, chuťově byli výborné, ale bohužel krem mi na tartaletkách popraskal. Nevíte proč nebo jak tomu zabránit? Děkuji
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:19To opravdu netuším … slabá vrstva krému, dlouhé skladování, málo ovoce ???
Barbora
16. 5. 2022 v 19:16Krásný večer Míšo, chtéla bych se zeptat, jak dlouho vydrží tartaletky, aniž bych je dala, do mrazáku? Myslím ještě nenaplněné, jen upečené.
Děkuju moc, za odepsání Barbora
Míša Landová
17. 5. 2022 v 9:23Je to linecké těsto, takže několik dní bez problému vydrží.
Irca
12. 10. 2022 v 19:39Dobrý den Míšo, mám udělaný základ na vanilkový krém a bohužel nebudu moci tartaletky udělat, myslíte si, že můžu základ zamrazit a použít ho později? Děkuji a super recepty 🤗
Míša Landová
12. 10. 2022 v 21:15Bohužel, tento typ krému nelze zamrazit 🙁
Zdena
11. 12. 2022 v 11:14Dobrý den. Tartaletky vypadají úžasně, ale když jsem je zkoušela upéct, tak jsem měla těsto pod luštěninou nedopečené. Pekla jsem podle receptu na 180 stupňů asi tak 13 min, kraje už byly hotové. Asi se zeptám hloupě, ale pečete formičky na plechu nebo jen na mřížce a na horký vzduch? Moc děkuji za radu. Jinak obdivuji Vaše stránky a recepty, jsou úžasné! Makronky jsem už vládla, ale to jen díky Vašemu kurzu.
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:50Doba pečení je vždy jen orientační, takže klidně pečte o něco déle 🙂 Já peču na plechu a obvykle na horkovzduch.
Hana
2. 9. 2023 v 20:49Dobrý den. Mate nádherné tartaletky. Zkouším je podle vašeho receptu ve velkých kosiccich na tartaletky a těsto mi při pečení sjelo z boků dolu, čím by to mohlo být? Jsem z toho nešťastná.
Míša Landová
3. 9. 2023 v 10:44A pečete je zatížené papírem a luštěninami?
Jarka
26. 1. 2024 v 13:59Dobrý den.
Dají se tyto tartaletky připravit den do předu?
Vypadají krásně,chystám se udělat jen malé košíčky.
Děkuji moc za odpověď a zdravím Jarka
Míša Landová
26. 1. 2024 v 14:11Ano, je lepší je plnit den předem, aby se rozležely.
Blanka
17. 7. 2024 v 9:58Dobrý den,
prosím o radu, uvařila jsem pudink, ale jakmile jsem do něj zamíchávala máslo, tak se srazil a je plný cucků, před tím byl krásně hladký :-(. Jak to udělat, aby se krém nesrazil? Má být máslo pokojové teploty? Dala jsem máslo chvíli po vyndání z lednice. Děkuji.
Míša Landová
18. 7. 2024 v 19:12Máslo musíte pridavat postupně a dobre vmichat, aby se spojilo.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5