Menu
Tartaletky a košíčky

Ovocné tartaletky s krémem patisserie

Vždycky jsem si myslela, že tenhle krém bude něco podobného jako náš puding. No a protože puding od dětství bytostně nesnáším, receptům s tímto krémem jsem se záměrně vyhýbala. Tedy až do doby, co jsem krém poprvé chutnala. Je naprosto dokonalý, jemný, krásně krémový, plný vanilkové chuti a lehce ovoněný citronovou kůrou. Nikdy v životě by mě nenapadlo dát do podobného krému citron, ale je neuvěřitelné, co to s ním udělá. 

Suroviny potřebné na krém i postup přípravy jsou opravdu podobné našemu pudingu, výsledek se ale nedá srovnat. Základem je mléko, cukr, vejce, mouka či škrob a neměla by chybět ani pravá vanilka. Receptů koluje opravdu hodně, krém můžete najít také pod názvem „pastry cream“ nebo „creme patissiere“. Asi zásadní rozdíl mezi recepty je, zda použijete celá vejce nebo jen žloutky. Mě je více sympatická varianta se žloutky, jen doufám, že Vás nevyděsí jejich množství, protože jich budete potřebovat devět. Věřte mi ale, stojí to za to 🙂 Zbylé bílky můžete zamrazit a později použít třeba na makronky, bezé roládu nebo třeba sníh do kremrolí. 

Krém se dobře doplňuje s čerstvým ovocem a křehkým lineckým těstem, které díky němu krásně zvláční. Připravit si můžete malé tartaletky nebo velký koláč. Recept na linecké těsto jsem použila stejný jako u citronových tartaletek. Protože ale nemám ráda u receptů odkazy na jiné stránky, prostě jsem recept opsala :o)

Na křehké těsto budete potřebovat:

140 g másla

70 g moučkového cukru

60 g žloutků (2 – 3 žloutky)

210 g hladké mouky

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.


Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 9 tartaletek o průměru 10 cm nebo na jednu koláčovou formu o průměru 24 – 25 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 


Krém „patisserie“:

500 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)

citronová kůra nebo citronový olej

vanilkový lusk

180 g žloutků (asi z 9 vajec)

150 g krupicového cukru

50 g hladké mouky

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vydlabejte zrníčka. Uvařte společně s mlékem a citronovou kůrou. Žloutky našlehejte v míse s cukrem, pak přimíchejte mouku. Vystačíte si s ruční metličkou, šlehač není potřeba. Nalijte asi čtvrtinu horkého mléka do mísy s našlehanými žloutky a dobře promíchejte. Směs vlijte do kastrolu se zbývajícím mlékem, dobře promíchejte a na mírném ohni nechte za stálého míchání vařit. Až začne krém bublat, vaříme asi 10 minut. Krém přelijte do mísy, přetáhněte folií a nechte vychladnout. Můžete si připravit i den předem. 

Po vychladnutí krém vyšlehejte a naplňte tartaletky. Množství krému by mělo vystačit na cca 9 tartaletek. Nicméně pokud Vám zbude, můžete uchovat uzavřený v lednici. Případně malý zbytek prostě sníst, stejně jako jsem to udělala já 🙂

Tartaletky nazdobte dle vlastní fantazie čerstvým ovocem, skvěle se k tomu hodí jahody, maliny nebo borůvky, v létě pak třeba rybíz nebo ostružiny. Aby se ovoce krásně lesklo a v řezu neokoralo, můžete ho potřít meruňkovou glazurou. Stačí jen pár vteřin ohřát 2 – 3 lžíce meruňkové marmelády v mikrovlnné troubě, zamíchat a štětcem nanést na ovoce. 

inspirace z kurzu www.olakala.cz

Tartaletky je dobré nechat alespoň den rozležet v lednici, tak to vydržte :o)

22 Comments

  • Anonymní
    15. 5. 2015 v 8:24

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je běžné, že mi tartaletky do druhého dne velmi zvlhly. děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2015 v 8:31

      Dobrý den, zvlhly Vám už naplněné tartaletky nebo prázdné? Pekla jsem několikrát a zatím se mi to nestalo. Napadá mě, zda třeba byly nedopečené? Jaký jste použila krém? Pokud chcete mít jistotu, že krém nenaruší tartaletku, zkuste potřít dno tartaletky rozpuštěnou čokoládou 🙂 v tomto případě spíše bílou. Děkuji.

      Odpovědět
    • Anonymní
      19. 5. 2015 v 13:09

      Dobrý den, pekla jsem přímo dle Vašeho receptu (viz výše) a zvlhly mi již naplněné. Je to zvláštní jelikož, jsem je již jednou dělala a plnila krémem ze zakysané smetany s čokoládou a těm se nic nestalo

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2015 v 19:28

      Hezký večer, tak to mě opravdu mrzí, těžko říct, kde je problém, jestli v krému? No uvidím, až je budu dělat příště, zaměřím se na to 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2015 v 15:28

    Dá sa tomu vyhnúť tým, že potriete už upečené cesto trochou čokolády podľa vlastného výberu. Tak nemôže krém zmäkčiť krehkè cesto a malo by vydržať chrumkavé do druhého dňa.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2015 v 18:08

      Díky, tuhle radu jsem výše v komentáři také zmínila 🙂 k těmto ovocným se hodí bílá čokoláda.

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 6. 2016 v 20:14

    Dobrý den, včera jsem tartaletky upekla a měly obrovský úspěch 🙂 nebyl to první recept, který jsem od vás zkusila a vše bylo výborné 🙂 za to vám moc děkuji. Děláte dokonale dobrotky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 6. 2016 v 12:43

      Děkuji 🙂 tak to mě moc těší, že měly tartaletky takový úspěch 🙂 děkuji za důvěru a testování mých receptů 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Michelle
    31. 12. 2016 v 14:48

    Dobrý den, tartelky jsem právě dodělala a je to božská mana. Sice je to trošku pracnější, ale recept vyšel na jedničku. Děkuji!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 15:51

      Děkuji 🙂 ano, jsou trochu náročnější, ale výsledek stojí za to 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 2. 2017 v 10:46

    Ahojky, fajny recept…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2017 v 20:14

      Díky 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 8. 2017 v 18:30

    Zdravím, vyzkoušeno, výborná pochoutka, děkujeme já i manžel, a kremík luxusní i jen tak a na to nasbírané ostružiny z našeho lesíka,no prostě boží.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2017 v 9:01

      Hanko, moc děkuji 🙂 ano, i já mám tenhle krém moc ráda a s ostružinami to zní skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 8. 2017 v 13:21

    Dobrý den, tartaletky vypadají úžasně!
    Už je chci zkusit delší dobu, tak se poohlížím po formičkách.
    Našla jsem v tescomě, 4 formičky, průměr 10 cm s pevným dnem za 209 a odnímatelným dnem za 269.. myslíte, že stojí za to si připlatit za ty s odnímatelným dnem, nebo je to zbytečné? Zvláště, když bych si chtěla koupit dvě sady, ať jich mám osm.
    Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 8. 2017 v 15:57

      Markéto, zdravím a děkuji 🙂 určitě doporučiju zkusit 🙂 formiček mám několik, i ty od Tescomy a myslím, že vyjímatelné dno je pro potřebu tartaletek zbytečné. Křehké těsto jde dobře vyklopit samo o sobě, mám vyzkoušeno a bez problémů. Mrkněte ješte do Orionu, mají formičky ve více velikostech a levnější, než v tescomě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2018 v 22:07

    Vynikající recept…….podruhé jsem neměla citronovou šťávu a tak jsem ji tam nedala a byly tvrdé,no chybami se člověk učí,pak už byly boží…všichni snědli všechno,děkuji moc za recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2018 v 8:14

      Děkuji za komentář 🙂 do receptu patří citronová kůra, nikoliv šťava 🙂 ale i tou se určitě nic nezkazí. Jen si myslím, že na tvrdost tartaletek vliv nemá 🙂 pěknou neděli.

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 8. 2019 v 15:52

    Zdravím zaujal ma váš recept chcela som sa spýtať koľko je z neho tartaletiek?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2019 v 16:13

      Zdravím, recept je na ca. 9 tartaletek, je to uvedeno v receptu. Nicméně záleží, jak velké formičky máte a jak hodně plníte 🙂

      Odpovědět
  • Pavlína
    9. 2. 2022 v 19:29

    Dobrý den,
    bohužel trpím celiakií, ale tartaletky bych chtěla moc ráda vyzkoušet. Pokud bych chtěla mouku zaměnit bramborovým škrobem, tak by ho mělo přijít stejné množství jako mouky?
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:10

      Obavám se, ze tady to nebude tak jednoduché. Doporučuji najít si přímo bezlepkový recept na tartaletky 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ