Menu
Tartaletky a košíčky

Čokoládové tartaletky

Dnes mám něco pro milovníky čokolády, mezi které se hrdě hlásím i já. Křehké linecké košíčky plné jemného čokoládového krému s malým kopečkem pravé šlehačky, to jsou čokoládové tartaletky. Po citronových a ovocných tartaletkách, které už jsem Vám ukázala, tak přišla řada i na tyhle čokoládové. Těžko říct, které z nich jsou nejlepší, ideální je ochutnat od každé alespoň malý kousek 🙂

Možná Vás to překvapí, ale právě tyhle čokoládové jsou nejméně sladké. V receptu je použita 70% čokoláda, takže náplň není přeslazená. Já osobně nedávám cukr ani do šlehačky, takže příjemně vynikne chuť čokolády. 

Recept i příprava košíčků je stejná jako u předchozích dvou druhů tartaletek, pouze je část mouky nahrazena kakaem, dobrým a kvalitním kakaem :)) Človek by řekl, že už je to v dnešní době samozřejmost, ale pořád se u nás prodává ješte dost nekvalitních surovin. 

Čokoládová náplň je poměrně jednoduchá, je to vlastně jen směs čokolády, smetany, medu, kousku másla a koření. Jako vždy si můžete košíčky připravit i několik dnů předem a naplnit až pár hodin před servírováním. Doporučuji uchovávat v mrazáku, zůstanou krásně křehké.

Na 9 tartaletek si připravte (formičky koupíte např. u Tescomy):

140 g másla

70 g moučkového cukru

60 g žloutků (2 – 3 žloutky)

170 g hladké mouky

40 g kakaa

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 9 tartaletek o průměru 10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo velkou koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 

Čokoládová náplň:

200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60 – 70%)

400 g smetany ke šlehání 30 – 33%

30 g medu

50 g másla

dle chuti oblíbený likér (kávový, amaretto, višňový) nebo koření (např. skořice)

1/2 lžičky rozpustné kávy

+ šlehačka na ozdobu

Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte máslo a med, případně skořici a kávu. Stáhněte z plotny, přisypte čokoládu nasekanou nadrobno a vymíchejte do hladkého, tekutého krému. Dle chuti můžete přidat oblíbený likér. Poté vymixujte tyčovým mixérem. Nechte chvilku odstát, aby směs vychladla a lehce zhoustla, pak nalijte do připravených tartaletek.

Správně by se tyhle tartaletky neměly dávat do lednice, aby čokoládová náplň zůstala krásně vláčná. Stačí je uchovat v chladnější místnosti. Jenže já „cpu“ do lednice skoro všechno z obavy, aby se to nezkazilo 🙂

Pokud je dáte do lednice, čokoládová náplň může lehce popraskat, nicméně na chuti jim to nic neubere. Každopádně před servírováním je nechte chvilku při pokojové teplotě a zdobte ušlehanou šlehačkou.

inspirace z kurzu www.olakala.cz

20 komentářů

  • terysek28
    8. 4. 2015 v 12:50

    Ahojky Mílo, tartaletky vypadají nádherně a hrozně mě zaujala čokoládová náplň v nich. Budu teď připravovat čokoládový dort a zajímalo by mě, zda by do něj šla použít tato náplň? Bude držet jako krém na promazávání nebo je tekutější povahy a potřebuje "nalít" do korpusové formy a až poté ztuhne? Předem moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 4. 2015 v 16:15

      Ahoj Terýsku, je to přesně, jak píšeš, náplň je tekutější, takže na promázání by to moc nešlo, jedině ji nechat více zatuhnout a pak mazat jako krém. Ale výsledkem si nejsem moc jistá 🙂 Nebo druhá možnost, náplň nechat do druhého dne vychladit v lednici, pak přilít smetanu a společně vyšlehat do krému, to je pak šlehaná ganache, jen pozor, šlehat velmi opatrně, aby se nasrazila 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2015 v 18:35

    Dobry den. Tartaletky se mi povedly,ale po upeceni zustala mouka na formickach a tudiz i na tartaletkach samotnych. Mouka se nevsakla do testa. V cem je chyba ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2015 v 18:45

      Dobrý večer, přemýšlím, odkud se tam mouka vzala? 🙂 vysypávala jste formičky moukou? Nebo jste hodně podsypávala při rozvalování těsta? Protože ze samotného těsta by se mouka určitě takto neoddělila … Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      16. 9. 2015 v 21:15

      Ano, formičky jsem vysypávala hrubou moukou a při rozvalování jsem nepodsypávala.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2015 v 6:14

      Tak to bude tím vysypáním 🙂 které myslím u tohoto těsta není nutné. Jaké máte formičky? Z jakého materiálu? Ty s nepřilnavým povrchem se nevymazávají ani nevysypávají, hliníkové jsem jen vymazala lehce máslem a šlo to vyklopit samo 🙂 s plechovými bohužel zkušenosti nemám … ale myslím, že by jim vymazání mohlo také stačit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 1. 2016 v 17:09

    Chci se zeptat, pri peceni tartaletek se mi testo z okraju trochu posune dolů, i presto, ze se pred pecenim velmi dukladne snazim okraje pekne upravit. Pecu presne podle vaseho navodu, se zatezi a pecicim papirem a stejne ty okraje nejsou tak pekne jako ty vase. Nejaka rada?:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2016 v 19:47

      Dobrý večer, možná by to mohlo být formičkami … z jakého máte materiálu? Vymazáváte je? Zkuste dát příště na okraje trochu více těsta, udělat silnější okraj, třeba to pomůže 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      16. 1. 2016 v 22:21

      Mám teflonové od Tescomy. Nevymazávám je. Tak nevím. Děkuji za radu.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2016 v 9:13

      Tak to je zvláštní, mám úplně stejné :)) opravdu těžko soudit, snad ještě mě napadá, zda vyvalujete těsto a přenášíte na formičku nebo vymačkáváte formičku kouskem těsta?

      Odpovědět
    • Anonymní
      19. 1. 2016 v 15:27

      vyvaluju:) Prostě není to tak pěkné po upečení jako před pečením, těsto se jakoby zkrabatí a trochu posune dolů- což je celkem pochopitelné, když je z másla a klouže.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2016 v 16:32

      Tak se tím netrapte 🙂 možná jste jen moc sebekritická 🙂 hlavně, jestli tartaletky chutnají 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 1. 2017 v 20:25

    Dobrý den,Míšo.Tohle je už nevím kolikátý recept,který jsem od vás vyzkoušela a opět jsem nadšená. 🙂 Máte skvělé recepty a já teď měla během těhotenství čas jich dost vyzkoušet.Možná i dobře,že už budu mít brzy jiné starosti,než vybírat,kterou dobrůtku od vás vyzkouším (kulatá jsem ažaž) 😉 Ale ráda se k vašim stránkám budu,samozřejmě,vracet i nadále.Děkuji vám moc a přeji spoustu spokojených čtenářek-cukrářek 🙂 Kačka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 1. 2017 v 19:10

      Milá Kačko, tak to jsem moc ráda, že jsou recepty tak úspěšné 🙂 děkuji. To jste si čekání na miminko hezky sladce zpřijemnila 🙂 přeji Vám hodně zdraví a lásky, ať Vám miminko dělá jen samou radost. A až Vás bude někdy honit mslná, mrkněte zase někdy sem ke mě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 13:34

    Tak jsem se poprvé odhodlala udělat tartaletky, když už mám na ně asi 2 roky doma koupené formičky. Udělala jsem jich rovnou 36 manželovi do práce…slavil narozeniny. Jsou vynikající a povedli se 🙂 Už se těším, až vyzkouším ty ovocné .)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:27

      Wow, to jste to tedy na poprvé vzala ve velkém 🙂 ale jsem moc ráda, že se vše povedlo 🙂 Já osobně jsem čokoholik, ale u tartaletek u mě vítězí citronové, nicméně ty ovocné jsou taky skvělé 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 5. 2018 v 10:56

      Citronové vyzkouším určitě taky 🙂 Chuť citrónu taky miluju .) Pak dám vědět, jak chutnalo…

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2020 v 18:47

    Dobrý den Míšo,

    právě jsem dodělala tartaletky a náplň. Zdá se mi dost řídká a bojím se, že se z tartaletek vyleje (budeme převážet cca 100 km). Myslíte, že by bylo možné ji znovu nahřát a přidat trochu želatiny? Nebo nevím, možná by pomohlo více másla.
    Děkuji. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2020 v 18:54

      Jitko, náplň musí pár hodin tuhnout a tartaletky se musí rozležet. Pokud jste postupovala podle receptu a použila kvalitní čokoládu, náplň krásně ztuhne, jen je potřeba jí dát čas.

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 6. 2020 v 19:38

      děkuji.

      Odpovědět

Zanechte komentář