Dnes mám něco pro milovníky čokolády, mezi které se hrdě hlásím i já. Křehké linecké košíčky plné jemného čokoládového krému s malým kopečkem pravé šlehačky, to jsou čokoládové tartaletky. Po citronových a ovocných tartaletkách, které už jsem Vám ukázala, tak přišla řada i na tyhle čokoládové. Těžko říct, které z nich jsou nejlepší, ideální je ochutnat od každé alespoň malý kousek 🙂
Možná Vás to překvapí, ale právě tyhle čokoládové jsou nejméně sladké. V receptu je použita 70% čokoláda, takže náplň není přeslazená. Já osobně nedávám cukr ani do šlehačky, takže příjemně vynikne chuť čokolády.
Recept i příprava košíčků je stejná jako u předchozích dvou druhů tartaletek, pouze je část mouky nahrazena kakaem, dobrým a kvalitním kakaem :)) Človek by řekl, že už je to v dnešní době samozřejmost, ale pořád se u nás prodává ješte dost nekvalitních surovin.
Čokoládová náplň je poměrně jednoduchá, je to vlastně jen směs čokolády, smetany, medu, kousku másla a koření. Jako vždy si můžete košíčky připravit i několik dnů předem a naplnit až pár hodin před servírováním. Doporučuji uchovávat v mrazáku, zůstanou krásně křehké.
Na 9 tartaletek si připravte (formičky koupíte např. u Tescomy):
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků (2 – 3 žloutky)
170 g hladké mouky
40 g kakaa
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 9 tartaletek o průměru 10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo velkou koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Čokoládová náplň:
200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60 – 70%)
400 g smetany ke šlehání 30 – 33%
30 g medu
50 g másla
dle chuti oblíbený likér (kávový, amaretto, višňový) nebo koření (např. skořice)
1/2 lžičky rozpustné kávy
+ šlehačka na ozdobu
Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte máslo a med, případně skořici a kávu. Stáhněte z plotny, přisypte čokoládu nasekanou nadrobno a vymíchejte do hladkého, tekutého krému. Dle chuti můžete přidat oblíbený likér. Poté vymixujte tyčovým mixérem. Nechte chvilku odstát, aby směs vychladla a lehce zhoustla, pak nalijte do připravených tartaletek.
Správně by se tyhle tartaletky neměly dávat do lednice, aby čokoládová náplň zůstala krásně vláčná. Stačí je uchovat v chladnější místnosti. Jenže já „cpu“ do lednice skoro všechno z obavy, aby se to nezkazilo 🙂
Pokud je dáte do lednice, čokoládová náplň může lehce popraskat, nicméně na chuti jim to nic neubere. Každopádně před servírováním je nechte chvilku při pokojové teplotě a zdobte ušlehanou šlehačkou.
inspirace z kurzu www.olakala.cz
25 Komentáře
terysek28
8. 4. 2015 v 12:50Ahojky Mílo, tartaletky vypadají nádherně a hrozně mě zaujala čokoládová náplň v nich. Budu teď připravovat čokoládový dort a zajímalo by mě, zda by do něj šla použít tato náplň? Bude držet jako krém na promazávání nebo je tekutější povahy a potřebuje "nalít" do korpusové formy a až poté ztuhne? Předem moc děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
8. 4. 2015 v 16:15Ahoj Terýsku, je to přesně, jak píšeš, náplň je tekutější, takže na promázání by to moc nešlo, jedině ji nechat více zatuhnout a pak mazat jako krém. Ale výsledkem si nejsem moc jistá 🙂 Nebo druhá možnost, náplň nechat do druhého dne vychladit v lednici, pak přilít smetanu a společně vyšlehat do krému, to je pak šlehaná ganache, jen pozor, šlehat velmi opatrně, aby se nasrazila 🙂
Anonymní
14. 9. 2015 v 18:35Dobry den. Tartaletky se mi povedly,ale po upeceni zustala mouka na formickach a tudiz i na tartaletkach samotnych. Mouka se nevsakla do testa. V cem je chyba ?
Víkendové pečení
14. 9. 2015 v 18:45Dobrý večer, přemýšlím, odkud se tam mouka vzala? 🙂 vysypávala jste formičky moukou? Nebo jste hodně podsypávala při rozvalování těsta? Protože ze samotného těsta by se mouka určitě takto neoddělila … Mila
Anonymní
16. 9. 2015 v 21:15Ano, formičky jsem vysypávala hrubou moukou a při rozvalování jsem nepodsypávala.
Víkendové pečení
17. 9. 2015 v 6:14Tak to bude tím vysypáním 🙂 které myslím u tohoto těsta není nutné. Jaké máte formičky? Z jakého materiálu? Ty s nepřilnavým povrchem se nevymazávají ani nevysypávají, hliníkové jsem jen vymazala lehce máslem a šlo to vyklopit samo 🙂 s plechovými bohužel zkušenosti nemám … ale myslím, že by jim vymazání mohlo také stačit 🙂
Anonymní
10. 1. 2016 v 17:09Chci se zeptat, pri peceni tartaletek se mi testo z okraju trochu posune dolů, i presto, ze se pred pecenim velmi dukladne snazim okraje pekne upravit. Pecu presne podle vaseho navodu, se zatezi a pecicim papirem a stejne ty okraje nejsou tak pekne jako ty vase. Nejaka rada?:)
Víkendové pečení
10. 1. 2016 v 19:47Dobrý večer, možná by to mohlo být formičkami … z jakého máte materiálu? Vymazáváte je? Zkuste dát příště na okraje trochu více těsta, udělat silnější okraj, třeba to pomůže 🙂
Anonymní
16. 1. 2016 v 22:21Mám teflonové od Tescomy. Nevymazávám je. Tak nevím. Děkuji za radu.
Víkendové pečení
17. 1. 2016 v 9:13Tak to je zvláštní, mám úplně stejné :)) opravdu těžko soudit, snad ještě mě napadá, zda vyvalujete těsto a přenášíte na formičku nebo vymačkáváte formičku kouskem těsta?
Anonymní
19. 1. 2016 v 15:27vyvaluju:) Prostě není to tak pěkné po upečení jako před pečením, těsto se jakoby zkrabatí a trochu posune dolů- což je celkem pochopitelné, když je z másla a klouže.
Víkendové pečení
19. 1. 2016 v 16:32Tak se tím netrapte 🙂 možná jste jen moc sebekritická 🙂 hlavně, jestli tartaletky chutnají 🙂
Petra
9. 11. 2024 v 12:58Já jsem dala formičky s namackanym testem na 10 min do mrazáku a už se mi nic nesesunulo
Unknown
8. 1. 2017 v 20:25Dobrý den,Míšo.Tohle je už nevím kolikátý recept,který jsem od vás vyzkoušela a opět jsem nadšená. 🙂 Máte skvělé recepty a já teď měla během těhotenství čas jich dost vyzkoušet.Možná i dobře,že už budu mít brzy jiné starosti,než vybírat,kterou dobrůtku od vás vyzkouším (kulatá jsem ažaž) 😉 Ale ráda se k vašim stránkám budu,samozřejmě,vracet i nadále.Děkuji vám moc a přeji spoustu spokojených čtenářek-cukrářek 🙂 Kačka
Víkendové pečení
9. 1. 2017 v 19:10Milá Kačko, tak to jsem moc ráda, že jsou recepty tak úspěšné 🙂 děkuji. To jste si čekání na miminko hezky sladce zpřijemnila 🙂 přeji Vám hodně zdraví a lásky, ať Vám miminko dělá jen samou radost. A až Vás bude někdy honit mslná, mrkněte zase někdy sem ke mě 🙂
Anonymní
4. 5. 2018 v 13:34Tak jsem se poprvé odhodlala udělat tartaletky, když už mám na ně asi 2 roky doma koupené formičky. Udělala jsem jich rovnou 36 manželovi do práce…slavil narozeniny. Jsou vynikající a povedli se 🙂 Už se těším, až vyzkouším ty ovocné .)
Víkendové pečení
4. 5. 2018 v 17:27Wow, to jste to tedy na poprvé vzala ve velkém 🙂 ale jsem moc ráda, že se vše povedlo 🙂 Já osobně jsem čokoholik, ale u tartaletek u mě vítězí citronové, nicméně ty ovocné jsou taky skvělé 🙂
Anonymní
5. 5. 2018 v 10:56Citronové vyzkouším určitě taky 🙂 Chuť citrónu taky miluju .) Pak dám vědět, jak chutnalo…
Anonymní
24. 6. 2020 v 18:47Dobrý den Míšo,
právě jsem dodělala tartaletky a náplň. Zdá se mi dost řídká a bojím se, že se z tartaletek vyleje (budeme převážet cca 100 km). Myslíte, že by bylo možné ji znovu nahřát a přidat trochu želatiny? Nebo nevím, možná by pomohlo více másla.
Děkuji. Jitka
Víkendové pečení
24. 6. 2020 v 18:54Jitko, náplň musí pár hodin tuhnout a tartaletky se musí rozležet. Pokud jste postupovala podle receptu a použila kvalitní čokoládu, náplň krásně ztuhne, jen je potřeba jí dát čas.
Anonymní
24. 6. 2020 v 19:38děkuji.
Soňa
20. 1. 2021 v 13:48Dobrý den paní Míšo,
je možné místo tartaletek využít tento recept na dort? Je toho těsta dost, abych jim vyplnila jednu formu a jak velkou? Máte skvělé recepty. Děkuji Soňa
Míša Landová
21. 1. 2021 v 12:38Soňo, určitě by to šlo použít na velkou tartaletku nebo koláč, jako dort si to dost dobře neumím představit. Množství Vám bohužel neřeknu, nikdy jsem nedělala, určitě to bude min. průměr 24-25 cm a vyšší okraj.
Nikola
13. 4. 2021 v 15:47Dobrý den, Míšo,
Již jsem od Vás vyzkoušela plno receptů a vždy na jedničku a teď bych ráda vyzkoušela čokoládové tartaletky, vždy je dělám na malých formiček, ale teď bych to chtěla vyzkoušet do větší formy o průměru 28cm, spíš mám pak strach z „vyklepnutí “ z formy, přece jenom bude to velký průměr. Vetšinou těsta jsou velmi křehká. Není lepší těsto nechat ve formě, naplnit a krájet pak přímo u formy.
Děkuji za radu
Nikola
Míša Landová
13. 4. 2021 v 18:07Milá Nikolo, na velký koláč doporučuji formu s odnímatelným dnem, snáze se pak korpus vyndavá. Pokud nemáte, nechte upečené těsto pořádně vychladnout, pak opatrně vyklopte a plňte samostatně (bez formy). Jakmile bude v korpusu náplň, tak se zpevní a bude to dobré 🙂