Menu
Cheesecaky / Dorty / Ostatní

Jahodové recepty

Sezóna jahod je tu a tak bych vám ráda připomněla některé recepty, kde je použít. Za těch deset let, co píšu blogu, jich tu jsou desítky, ve většině případů jsem použila jahody čerstvé, protože tak je mám v dezertech nejradši. Nejsem příliš milovníkem tepelně upravených jahod, takže jahodové koláče ani jahodové knedlíky na blogu nenajdete 🙂

I když co si budeme povídat, nejlepší jsou za mě jahody samotné. Nejlépe právě v době své sklizně, protože jen tak mají nezaměnitelnou chuť. Jako dítě jsem milovala jahody rozmačkané s cukrem a zalité smetanou ke šlehání, říkávali jsme tomu „čaropěnka“. Naproti tomu jsem nikdy nenašla zálibu v jahodovém koktejlu nebo zmrzlině. Inu sto lidí, sto chutí.

A kde všude můžeme jahody v dezertech použít?

Dorty všeho druhu

Ať už je to klasický prokrojený a obmazaný, jahodová šarlota či fraiser, dort z křehkého těsta nebo třeba oblíbený svatební naháč. Jahody na dekoraci vybírejte menší, neotlačené a plně dozrálé. Pokud použijete jahody nakrájené na kousky, nezapomeňte je na řezu potřít, aby neokoraly a hezky se lesky. Použít můžete k tomu určené gely, želatinu nebo meruňkovou glazurou.

Rolády a řezy

Rolády i řezy jsou poměrně rychlé na přípravu a nemusí být vždy jen z piškotového těsta. Zkuste lehkou a svěží bezé roládu nebo třeba jahodové řezy. K jahodám skvěle ladí lehké smetanové krémy, ale i tvaroh nebo zakysaná smetana.

Sněhové pečivo

Velmi oblíbená Pavlova v klasické nebo mini verzi, bezé mističky nebo ježek namočený do čokolády. K tomu všemu se skvěle hodí čerstvé a šťavnaté jahody a spousta šlehačky. Velkou parádu uděláte i se sněhovými pusinkami, které stačí trochu nalámat a navrstvit společně se šlehačkou a jahodami do skleniček či pohárů. Vmžiku máte dezert známý pod názvem Eton mess.

Odpalované těsto

Troufám si říct, že odpalované těsto je tak univerzální, že se k němu hodí naprosto všechno, včetně jahod. Můžete s nimi vylepšit svůj žloutkový věneček nebo si připravit moderní eclairs. Já jsem před lety slavila obrovský úspěch s těmito „SENDVIČI“ 🙂

Tartaletky a košíčky

Jahody se budou skvěle vyjímat i na tartaletkách nebo malých košíčcích. Základem je obvykle linecké nebo křehké těsto, které dobře ladí se žloutkovým krémem. A nemusíme zůstat jen u vanilkové varianty. Skvěle se hodí třeba k pistáciovému či čokoládovému krému.

Cheesecake

Osobně mám raději cheesecake pečený a jen v čisté originální variantě, ale nebráním se dozdobit ho právě jahodami. Ty se budou skvěle vyjímat nejen na klasické velikosti, ale i na mých oblíbeným mini cheesecakes. Nicméně na blogu samozřejmě naleznete i ty nepečené varianty.

Všechny recepty k výše jmenovaným dobrotám naleznete zde na blogu. Stačí zadat do hledáčku slovo „jahody“, případně si zvolit jednotlivou kategorii, třeba dorty, a hledat ty jahodové přímo v ní.

A pokud na rozdíl ode mě patříte k milovníkům jahod do pečených koláčů, tak zkuste některý z mých receptů na KYNUTÉ KOLÁČE 🙂

4 Comments

  • Zuzana K.
    5. 6. 2023 v 20:01

    Hezký večer, chtěla bych se zeptat zda bych mohla řez jahody potřít dekor gelem? Vím, že je hlavně na jedlý papír, ale dal by se použít i v tomto případě? Váš blok je super rady, recepty prostě vše 😊

    Odpovědět
  • Jitka
    20. 6. 2023 v 9:44

    ráda bych poděkovala za skvělý recept paní Míše a to za jahodový dort .Pekla jsem ho dceři k narozeninám-tento recept poprvé. Je luxusní, jak korpus, tak krém jsem lepší nejedla. Pekla jsem přesně podle vašeho receptu a vyšel hned napoprvé. Doporučuji všem pekařinkám .

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ