Menu
Dorty

Jahodový dort „Fraisier“

Tak jsem neodolala a koupila jahody ještě na jeden dort, můj oblíbený „fraisier“. Tenhle dort mi učaroval hlavně svým vzhledem, protože je to dle mého názoru nejlepší způsob, jak použít jahody do dortu. Fraisier je francouzské slovo a v překladu znamená jahoda, takže název je zcela výstižný 🙂

Jako u většiny populárních dortů i tady se recepty celkem liší. Nejen v krému, korpusu, ale i v celkovém dokončení. Na zakrytí vršku dortu se obvykle používá marcipán nebo ovocné želé. Některé dorty jsou ale jen jednoduše posypané moučkovým cukrem. Myslím, že je na každém, aby si dort připravil podle sebe. Takže, …. tohle je moje verze 🙂

Vanilkový korpus (průměr 19 cm):

2 velká vejce, bílky a žloutky odděleně

50 g cukru krupice

70 g hladké mouky

lžička vanilkového cukru

citronová kůra/citronový olej

1 lžíce rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. 

Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec opatrně vmíchejte olej. 

Těsto naplňte do dortové formy o průměru 19 cm a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Pomocí špejle si ověřte, zda je korpus propečený.

Korpus nechte chladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Po úplném vychladnutí korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva slabší pláty.

Vanilkový krém:

300 ml mléka

2 žloutky

1 sáček vanilkového pudingu

40 g cukru krupice

1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma) 

30 g másla

+

125 g smetany ke šlehání 30%

6 g práškové želatiny + 30 ml studené vody

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.

Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, následně i máslo a dobře promícháme. Směs by měla být hustá a bez žmolků. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice, pro urychlení možno i do mrazáku. Můžete připravit i den předem. 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.

Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu. 

Dokončení dortu

čerstvé jahody, ca. 500 g

pravý marcipán (min. 30% podíl mandlí), ca. 100 g

dortový ráfek, pásková folie

Dortový ráfek odpovídající velikosti (případně nastavitelný) položte na tácek a z vnitřní strany vyložte páskovou folií. Do ráfku vložte jeden plát dortového korpusu a lehce pomažte krémem. Kolem celého obvodu poskládejte půlky jahod, řeznou stranou k ráfku. Jahody lehce přimáčkněte. Snažte se vybrat jahody podobné velikosti. Jahody rozložte i doprostřed ráfku, celé nebo kousky.

Připravený krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte do všech mezer mezi jahody. Postupně celé zakryjte a nahoře pak nožem nebo lžící uhlaďte do roviny. Přiklopte druhým plátem korpusu a lehce přimáčkněte. Pomažte slabší vrstvou krému a dejte do lednice na několik hodin vychladit. 

Marcipán si rozválejte, můžete mezi dvěma foliemi nebo si lehce podsypte škrobem či moučkovým cukrem. Vyřízněte kruh stejné velikosti, jako máte připravený dort. 

Z vychlazeného dortu opatrně sundejte ráfek i páskovou folii a na vršek dortu opatrně přeneste připravený marcipán. Uhlaďte a ozdobte kousky jahod. 

Vytisknout recept

35 Comments

  • Anonymní
    4. 7. 2017 v 10:44

    Mňam,odpoledne jdu na to!Už jsem dělala Vaše jahodové dortíky a byly skvělé.Zdravím a přeji krásné svátky.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 7. 2017 v 19:40

      Ivo, zdravím a děkuji 🙂 tento dort je hodně podobný jen trochu větší 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 7. 2017 v 13:56

    Dobrý den,

    já jsem již vyzkoušela a právě kontrolovala v lednici, jak je na tom s tuhostí. Dopoledne jsem pekla a zdobila, za chvíli budeme testovat. Tak se snad povedl. Vypadá, jako ten Váš z obrázku. Napíšu později, jak jsem s úspěšností dopadla. Děkuji za recept. J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 7. 2017 v 7:25

      Zdravím, tak to mě těší, že se povedl 🙂 snad bude i chutnat 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 7. 2017 v 13:52

    Ten budu muset taky vyzkoušet 🙂 Vypadá velice lákavě a nenáročně. Děkuji Mílo za super inspirace.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 21:19

      Díky 🙂 určitě stojí za zkoušku, složitý není 😉 jen ty jahody se teď už hůře shánějí 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 8. 2017 v 19:05

    To je nadhera, jste neskutecne sikovna. Zdravi Aneta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2017 v 7:45

      Aneto, díky 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 9. 2017 v 12:37

    Prosim o radu, mohu tento dort potahnut cely marcipanem? Mam strach, ze marcipan potece, kdyz je tam slahacka. Mate popr.nejaky tip, abych ho mohla potahnout cely? Moc dekuji 😉 Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2017 v 17:54

      Pavlo, tento dort bych určitě nedoporučovala celý potahovat. Jahody jsou poměrně vlhké a po stranách by marcipán rozmáčely. Krém dovnitř dortu by nebyl problém, nicméně zvenku je pak potřeba obmazat něčím máslovým 🙂 to v podstatě platí obecně pro všechny krémy 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela S.
    2. 4. 2018 v 0:39

    Nádherná práce. Sbírám odvahu se na dort vrhnout. Jen bych nahoru nechtěla dávat marcipán. Myslíte, ze to bude i tak možné? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2018 v 7:24

      Gabrielo, děkuji 🙂 osobně bych doporučila ještě chvilku počkat, až budou naše české jahody 🙂 jsou chuťově mnohem lepší, než ty z dovozu. Marcipán nahoře můžete vynechat, dort můžete jen pomazat krémem, polít čokoládou nebo ozdobit jahodovým pyré, fantazii se meze nekladou 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela S.
    2. 4. 2018 v 20:11

    Děkuji moc za odpoved. Teď jsem dopekla Vaše věnečky. Ta Vase stránka je návyková. Já jsem v USA a my máme zrovna sezónu jahod, tak premyslim, jak je vyuzit.

    Odpovědět
  • Unknown
    13. 6. 2019 v 12:28

    Dobrý den, Vaše recepty jsou úžasné. Potřebovala bych poradit u tohoto receptu, jsem naprostý laik. Ale peču si vše sama a nikde nekupuji. Ale tato kombinace krému se mi vždy pokazí. Již jsem ji viděla v jiném receptu a krém byl naprosto řídký. Včera jsem pekla znova a opět pudink s želatinou udělal hrudky a šlehačka s pudinkem mi tak zridla. Že krém vytekl z dortu. Vůbec nevím kde dělám chybu, jela jsem podle receptu. Moc děkuji za radu Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2019 v 16:04

      Petro, to mě mrzí, že se krém nepovedl, práce s želatinou není úplně jednoduchá, ale dá se zvládnout. Je potřeba použít želatinu, nikoliv dortové želé nebo želatinové ztužovače za studena …
      Pokud se Vám v krému udělali hrudky, tak jste zřejmě teplou želatinu zamíchala do většího množství studeného krému, želatina v chladu rychle tuhne a pokud není dobře promíchaná udělá zmiňované hrudky. Pokud Vám krém z dortu vytekl, tak želatina nefungovala. Krém můžete být při zpracování tekutější, ale právě díky želatině v chladu ztuhne … Těžko radit takto na dálku, ale osobně vidím problém v použití želatiny.

      Odpovědět
  • Iveta
    22. 1. 2021 v 15:08

    Dobrý den Míšo, budu používat mražené jahody, mám nechat před použitím rozmrazit nebo ne!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 1. 2021 v 17:47

      Iveto, obávám se že, že do tohoto typu dortu nejsou mražené jahody vhodné.

      Odpovědět
  • Kira
    22. 2. 2021 v 21:06

    Zdravím, dort jsem udělala a měl velký úspěch 🙂 Použila jsem místo práškové želatiny (kterou jsem nikde u nás v miniměstečku nemohla sehnat) balení želatiny v plátcích a krém ztuhl krásně 🙂 Moc se těším, až vyzkouším Vaše další recepty!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2021 v 9:48

      Tak to je skvělé 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Alena
      6. 5. 2021 v 19:36

      Prosím aké množstvo platkovej želatíny nahradí uvedené množstvo práškovej?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        7. 5. 2021 v 7:01

        Záleží jaký druh želatiny použijete, jak silnou má želírující schopnost, protože jednotlivé druhy se mohou lišit.

        Odpovědět
  • Veronika
    20. 4. 2021 v 12:26

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ten krém se tedy maže trošku i na vršek dortu? Není to pak problém s tím marcipánem, že bude dělat neplechu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 4. 2021 v 13:16

      Ano, tenkou vrstvou, aby marcipán dobře přilnul.

      Odpovědět
      • Veronika
        21. 4. 2021 v 21:47

        Děkuji za rychlou odpověď, dortík už se chladí v ledničce, už se na něj těšíme. Mohu se ještě zeptat, myslíte, že by byl ten krém dostatečně tuhý i kdyby se ten pudinkový krém vyšlehal se 40 % šlehačkou, tedy bez použití želatiny?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          22. 4. 2021 v 12:14

          Pokud by se přidalo trochu víc máslo do základu, tak ano. Někde na blogu určitě takový recept mám 🙂

          Odpovědět
          • Veronika
            22. 4. 2021 v 18:13

            Super, podívám se, děkuji!

  • Michaela Masárová
    20. 4. 2021 v 22:15

    Dobrý den Míšo, myslíte, že půjde z formy i bez té pásky? Nějaké tipy ? 🙂 díky Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2021 v 7:26

      Půjde to hůře, protože se jahody i krém budou k formě lepit … můžete klidně použít i nějakou silnější fólii, nemusí to být přímo ta dortová páska. Možná by šel i pečicí papír, ale ten natáhne hodně vlhkost a bude se podle mě trhat …

      Odpovědět
      • Michaela Masárová
        21. 4. 2021 v 22:48

        Díky za odpověď 🙂

        Odpovědět
  • Ivana
    13. 6. 2021 v 13:43

    dobry den, mam rada Vase recepty. dnes jsem vyzkousela jahodovy dortik. bojovala jsem se zelatinou, ale „boj“ jsem nevyhrala. nevadi, krem mi pekne drzi i bez ni a ke kavicke supr. skoda, ze se neda prilozit fotografie, mam ho krasne zlutoucky od domacich vajicek. nedavno jsem si koupila Vasi kucharku, tak se tesim na dalsi dobrutky podle ni vytvorene. jenom poznamecka na vyse uvedeny komentar, pouzila jsem po obvodu pecici papir a uplne supr, krasne se dal stahnout a neroztrhl se.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 6. 2021 v 19:51

      Tak to ráda slyším, že se to povedlo i bez želatiny 🙂 Fotku můžete příště sdílet před FB nebo IG, moc ráda se podívám. Děkuji za nákup kuchařky, snad se z ní bude také dobře péct. A díky i za tip s papírem, určitě se bude někomu hodit 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    30. 5. 2023 v 8:56

    Dobrý den Míšo,myslíte,že bych mohla použít do tohoto dortu kém z mascarpone a šlehačky???děkuji

    Odpovědět
  • JANA
    22. 1. 2024 v 8:02

    úžasná ženská tahle Míša 🙂 díky za trpělivost s vytvářením přehledných receptů

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ