Menu
Dorty

Jahodový želé dort

Jahodových receptů není nikdy dost a tohle je taková klasika. Nadýchaný piškotový korpus, jemný vanilkový krém a spousta šťavnatých jahod zalitých dortovým želé. Nemusíte se omezovat jen na kulatou dortovou formu, skvěle se bude vyjímat v hranaté nebo pokud zvětšíte dávku, můžete ho připravit na celý plech.

Základním kamenem jsou samozřejmě jahody, takže vybírejte nejlépe ty české, dostatečně zralé a sladké. Díky dortovému želé se jahody budou nejen krásně lesknout, ale nebudou okorávat a zachovají si svěžest. Pokud želé nemáte příliš v oblibě, dejte jen slabou vrstvu, která se dobře nanáší pomocí štětce či mašlovačky. Mezi jahody můžete klidně nakombinovat i jiné ovoce jako jsou třeba maliny, borůvky nebo červený rybíz.

Jahodový želé dort (24×24 cm)

Kakaový korpus:
3 vejce, velikost „M“
90 g cukru krupice
70 g hladké mouky
20 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
12 g másla

Vejce a cukr promíchejte a společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C. Následně vyšlehejte do hustého krému. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a dobře promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo. Těsto nalijte do čtvercové formy 24×24 cm (nebo kulaté průměr 26 cm), jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 12-15 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně odřízněte od formy a vyjměte.

Vanilkový krém:
250 ml mléka
50 g cukru krupice
1 sáček Dr. Oetker Naturamyl Puding s vanilkovou příchutí
30 g másla
2 lžičky Vanilkové pasty Dr. Oetker
100-150 g smetany ke šlehání 40%

Pudingový prášek rozmíchejte v malém množství mléka. Zbytek mléka, cukr a máslo společně zahřejte, vmíchejte pudingový prášek a společně krátce provařte. Přelijte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit.

Po řádném vychlazení krém našlehejte a opatrně do něj stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu. Ihned použijte.

Dokončení:
jahodová marmeláda
ca. 500 g čerstvých jahod (malin)
1 sáček Červené dortové želé Dr. Oetker
2-3 lžíce cukru krupice

Korpus položte na tác a pomažte marmeládou. Rovnoměrně rozetřete krém a hustě poklaďte kousky jahod.

Želé připravte podle návodu na obalu a nechte mírně zchladnout. Pak pomocí štětce nebo mašlovačky naneste na jahody po celé ploše dortu. Dejte do lednice odležet.

Milujete jahody? Tak se podívejte i na další Jahodové recepty na mém blogu.

14 Comments

  • Hana Mohylova
    13. 6. 2023 v 12:24

    Dobrý den,
    Mám v plánu tento dort upéct příští víkend 🙂 Ale co se stane, když vajíčka s cukrem nezahřeju a rovnou to ušlehám jak jsem běžně zvyklá?
    Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 6. 2023 v 17:15

      Cukr se bude špatně rozpouštět a korpus tak pěkně nevyběhne 🙂 není tam žádné kypřidlo.

      Odpovědět
  • Radka
    14. 6. 2023 v 20:15

    Dobrý den, Míšo,
    chci se zeptat. Potřebuji upéct dort bezlepkově, už několikrát jsem pekla Váš bezlepkový jahodový dort. Myslíte, že půjde použít korpus, předpokládám v poloviční dávce, ať je jen jeden plát, z bezlepkového a na něj marmeládu, krém a želé z tohoto receptu?
    Děkuji za odpověď a těším se na další Vaše recepty, skvělé postupy a chuťově vyvážené dobroty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2023 v 8:35

      Ano, použít určitě půjde, případě můžete zkusit v tomto receptu nahradit mouku nějakou bezlepkovou v kombinaci se škrobem a mandlemi.

      Odpovědět
  • Marcela
    15. 6. 2023 v 14:49

    Dobrý den Míšo, taky jsem se chtěla zeptat, jestli se dá použit i jiný korpus? U nás moc tmavý nejede:-)
    Děkuji

    Odpovědět
  • Lenka
    17. 6. 2023 v 21:55

    Dobrý den, ta Vanilková pasta Dr.Oetker se do krému přidává kdy? Když se vaří pudink nebo pak se přimíchá spolu se šlehačkou? Je tam jen na chuť nebo má speciální význam? Protože ji asi nemám… ale mám vanilkové aroma ve skleničce… Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 6. 2023 v 20:52

      Můžete přidat už při vaření pudingu nebo až do vychlazeného základu. Je možné vynechat nebo nahradit vanilkovým cukrem. Aroma určitě nedávejte, to je umělé a strašně aromatické …

      Odpovědět
  • Andrea
    30. 6. 2023 v 16:34

    Dobrý den ,já mám většinou v lednici smetanu 33% bude to problém

    Odpovědět
  • Nikola
    7. 7. 2023 v 13:38

    Dobrý den Míšo, už u více receptů jsem si všimla, že jste začala takto celá vejce zahřívat s cukrem a pak až šlehat, výhradně ale u kakaových těst. Ráda bych se zeptala, jestli je to možné praktikovat u jakéhokoli korpusu, kde se šlehají celá vejce s cukrem? Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 7. 2023 v 10:19

      To je asi spíše náhoda, že jsem to volila zrovna u kakaových 🙂 je to jen jiný způsob přípravy piškotu. Cukr se zahřátím rychleji rozpustí a směs se lépe našlehá, používá se to převážně u velkého množství hmoty. Můžete použít i na piškot bez kakaa 🙂

      Odpovědět
  • Natálie
    29. 7. 2023 v 14:52

    Misi, výborný až na můj nekončící boj s krémem 😞. Vše jsem udělala podle návodu, a krém není pevný jak tady tak u krému u vanilkových věnečků.. nevíte, kde můžu dělat chybu?
    Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 7. 2023 v 8:08

      Tak to mě mrzí, nejste jediná, kdo má problém se žloutkovým krémem. Problém bude nejspíš ve vaření krému. Buď neprošel varem nebo je naopak vařený příliš dlouho ….

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ