Menu
Dorty

Karamelový dort

Je to neuvěřitelné, ale už jsou to dva roky, co jsem začala psát tento blog. Jsem moc ráda, že si našel své čtenáře a příznivce sladkých receptů a pevně věřím, že tomu tak bude i nadále. A protože jsou to vlastně takové malé narozeniny, nesmí chybět dort. Dort s mým nejoblíbenějším krémem z karamelu a mléčné čokolády 🙂 

Možná si řeknete, že bude díky karamelu a mléčné čokoládě příliš sladký, ale není to tak. Základ krému tvoří smetana ke šlehání, díky které je krém jemný, lehký a vůbec ne přeslazený. Recept jsem si přinesla před lety z kurzu OlaKala a od té doby ho ještě zatím žádný jiný nepřekonal.

 

Základem úspěchu je kvalitní mléčná čokoláda s vyšším podílem kakaa. V původním receptu je uvedena čokoláda Jivara 40% od francouzské značky Valrhona. Já jsem si pro tento recept oblíbila belgickou mléčnou čokoládu Venezuela 43% od značky Belcolade. Obě mají lehce oříškové aroma prosycené vanilkou a karamelem, a chutí jsou přesně na rozhraní mezi mléčnou a hořkou čokoládou. Zkusila jsem i variantu krému s hořkou čokoládou, ale není to ono, ta mléčná tam prostě patří 🙂

Krém chuťově ladí s ořechovým, kakaovým i vanilkovým korpusem, takže výběr je jen na vás. Já jsem pro tentokrát zvolila korpus ořechovo-kakaový, který je jen další obměnou mého oblíbeného korpusu od Pavlíny Berzsiové.

Recept na korpus i krém vychází pro dort o průměru 23 cm (dvakrát promazaný) nebo si udělejte vyšší a menší o průměru cca 17 cm (promazaný třikrát). Základ krému je nutné připravit den předem, stejně tak si můžete den předem upéct i korpus.  

Šlehaná karamelová ganache:

340 g šlehačky 33%

2 lžíce medu

170 g kvalitní mléčné čokolády min. 40% (např. Valrhona Jivara, Belcolade Venezuela)

170 g cukru krupice

65 g másla

K našlehání: 300 g šlehačky 33%

Smetanu (340 g) dejte do malého kastrůlku a na mírném ohni zahřejte společně s medem. Čokoládu nasekejte, dejte do větší skleněné míse a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr dejte do vyššího hrnce a na mírném ohni utavte na karamel, opatrně, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte, pak zalijte horkou smetanou s medem. Pozor, směs hodně vypění nahoru. Dobře rozmíchejte, nechte trochu provařit, aby se cukr rozpustil.

Třetinu horké karamelové směsi nalijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte postupně druhou i třetí třetinu směsi a postup opakujte. Nakonec pomocí tyčového mixéru směs promixujte do hladké emulze. Přikryjte folií a dejte min. na 24 hodin do lednice.

Až budete chtít dort plnit, přilijte k hustému základu 300 g čerstvé šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do tuhého krému. Šlehejte na nízké otáčky, ke konci velmi opatrně, aby se krém nesrazil. 

Ořechovo-kakaový korpus (průměr 23 cm nebo 2 x 17 cm):

6 vajec, odděleně

180 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

60 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové, případně i mandle)

40 g kakaa

100 g hladké mouky

30 g rostlinného oleje

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem. Korpus je pro formu 23 cm, pokud chcete dort vysoký, použijte dvě formy o průměru 17 cm.

V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté ořechy, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 

Těsto rozdělte do dvou dortových form (případně do jedné) a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.

Korpusy nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby „spadne“ vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpusy do folie a uložte do chladu.

Sestavení dortu

Oba korpusy jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak 4 pláty. V případě potřeby seřízněte nahoře do roviny. Pokud jste pekli ve formě 23 cm, korpus prokrojte dvakrát, vzniknou vám 3 pláty.  

Jednotlivé pláty prokapejte rumem nebo oblíbeným likérem (vanilka, čokoláda, oříšek) a promažte krémem. Část krému si nechte na obmazání a pozdější zdobení dortu. Celý dort pomažte, aby byl hezky rovný a hladký. Dejte do lednice chladit. 


Čokoládová poleva:

50 g hořké čokolády

50 g smetany ke šlehání min. 30%

Smetanu zahřejte, vsypte nasekanou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Pak opatrně nalijte na vychlazený dort a nechte jen lehce stéct po stranách. 

Jakmile poleva na dortu ztuhne, dejte zbytek krému do zdobícího sáčku a nastříkejte na vrch dortu. Můžete odzdobit nasekanými karamelkami nebo makronkami. Krájejte ostrým a nahřátým nožem (v horké vodě).

inspirace z kurzu www.olakala.cz a Velká cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

184 Comments

  • Anonymní
    3. 1. 2016 v 10:50

    krasne a gratuluji k Vasemu i nasemu vyroci:-)) jsem rada,ze budete pokracovat,recepty jsou opravdu super…chute ladi k sobe,nejsou preslazene…fakt bomba!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2016 v 14:01

      Moc děkuji 🙂 velmi si Vaší přízně vážím 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 1. 2016 v 19:33

    Vy jste prostě úžasná! Tenhle blog miluju a jsem vděčná, že se vždy ochotně podělíte o zkušenosti. Díky a hezké narozeniny! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2016 v 19:49

      Moniko, moc děkuji za Vaše slova i důvěru s jakou se na mě obracíte :)) mimochodem, jak dopadl malinový krém? Přežil? Hezký nový rok. Miša

      Odpovědět
    • Unknown
      21. 1. 2016 v 9:46

      Přežil, ale bylo to pět minut strachu 🙂 Ještě jednou děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2016 v 22:33

    Jééé, Míšo, blahopřeji k výročí!!! Dva roky je krásný věk, ale zase na druhou stranu toho člověk za dva roky někdy zas tak moc nestihne. Vy jste nám sem ovšem naservírovala tolik dobrůtek, nápadů, inspirace a návodů, že by to leckdo nestihl ani za celý život:-))) Moc Vám děkuji, přeji vše dobré a těším se na další laskominy:-) Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2016 v 9:24

      Mileno, moc děkuji :)) máte pravdu, dva roky někdy utečou jako voda 🙂 přeju hezký nový rok a budu se tešit na Vaši přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2016 v 22:38

    …..à propos, tenhle dortík, to je teda skvost! Patří do kategorie mých oblíbených a zcela určitě do něj jdu, jen to zdobení makronkami budu muset změnit – někdy se mi daří krásně, jindy z nich jsou obludy, přestože je dělám stále stejně. M.:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2016 v 9:25

      Dort určitě zkuste, ten krém nemá chybu 🙂 a klidně ho ozdobte i méně povedenými makronkami :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2016 v 22:41

    Omluva za ten prázdný odstavec, nějak jsem to přehlédla. Nemohu to opravit, budete muset Vy, děkuji:-)

    Odpovědět
  • KaM Patchwork
    5. 1. 2016 v 14:58

    Vy jste Míšo úžasná pokušitelka :o),když jsme doma zblajzli pistáciový dort, tak jsem si říkala, že více úžasnější už nemůže být žádný, ale jak vidím tento…, vypadá to na další zkoušku no a se "Řádem" pro Vás už nebudu trapnit, to je na"rytířský titul", mimochodem-teď se mi vybavíte každý den, dostala jsem k Vánocům knihu Láska s chutí makronky-moc krásná,stejně jako Vaše makronky, které jsou pro mně velkou zatím vyzkoušenou výzvou, přeji Vám úspěšný a pohodový nový rok :o),Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2016 v 17:15

      Katko, zdravím Vás i v novém roce a děkuji za další skvělá ocenění :)) moc si jich vážím. No těžko říct, jestli je lepší pistáciový nebo tento karamelový 🙂 jen se obávám, že už pak bude problém to trumfnout čímkoliv dalším :)) mějte se krásně, všeho nej v tomto roce. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 1. 2016 v 15:12

    Dobrý den Míso, úžasně krásný dort. Váš blog je super, chystám se na vaše kynuté koláče. Chtěla jsem poprosit o nějaký recept s ostružinami, kterých mám plný mrazák.
    Těším se na další recepty. Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2016 v 17:20

      Marcelo, zdravím Vás a moc děkuji za ta milá slova 🙂 koláče zkuste a klidně k tvarohu přidejte pár ostružin :)) Já osobně s ostružinami moc zkušenosti nemám, ale určitě se dají dát místo malin kdekoliv. Na blogu mám recept na cheesecake s ostružinami, sice jsem měla čerstvé, ale klidně bych dala i ty mražené. Jinak obecně jsou chuťové dobré k tvarohu, takže asi i na jakýkoliv tvarohový koláč :)) ale zkusím se po nějakém dalším receptu podívat :)) mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 1. 2016 v 17:33

    Dobrý večer, velká gratulace k výročí a poděkování za Vaše osvědčené recepty. Často sem chodím pro rady a inspiraci, což Vám ale asi neuniklo:) Mějte se hezky. Jindřiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2016 v 20:56

      Jindřiško, hezký večer, moc děkuji :)) jsem ráda, že Vás moje recepty stále oslovují a určitě Vás řadím mezi pravidelné návštěvníky 🙂 Vašich návštěv i komentářů si moc vážím 🙂 děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 1. 2016 v 12:04

    Já jsem tedy krém vyzkoušela, je trošku složitější, ale dobrý. Stejně mám nejradši návštěvy u tebe kdy mě pokaždé překvapíš něčím zvláštním, takže já mám favorita pokaždé jiného, podle toho co mi naservíruješ :)A proto ti přeju k narozeninám spoustu inspirací, abys mě mohla stále překvapovat :))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2016 v 15:46

      Dáši, děkuji za vyčerpávajíci komentář i přání :)) takže, kdy Tě mohu čekat na návštěvu? :)) Mám v zásobě plno receptů, kterými Tě ráda překvapím 🙂 kromě jiného určitě něco mátového :o)

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 1. 2016 v 0:48

    Dobry vecer, prave som ju dokoncila a dala chladit. Je pre moju mamu k zajtrajsej narodeninovej oslave. Velmi pekne dakujem za inspiracie a hlavne za presne a dokladne instrukcie, podla ktorych sa domacim amaterskym cukrarkam, ako som ja, podaria aj narocnejsie recepty. Tesim sa na dalsiu vasu inspiraciu. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 1. 2016 v 16:20

      Martino, dobrý den, děkuji za Vaše slova, věřím, že se dort povedl a mamince bude chutnat :))

      Odpovědět
  • Amellia
    18. 1. 2016 v 21:11

    Tento dortík je opravdu nádherný..a jak čtu, tak bude i vynikající. Děkuji za krásné recepty 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2016 v 7:03

      Děkuji, děkuji, děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 1. 2016 v 19:52

    Milo prosím pěkně, kde se jsou ty čokolády co uvádíte v receptu dostupné v běžných obchodech nebo musím přes net?
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 1. 2016 v 20:11

      Marcelo, bohužel, v běžném obchodě je nekoupíte 🙁 když kliknete na název čokolády nahoře v receptu, dostanete se do jednoho z eshopů, kde můžete koupit. Belcolade se dá také koupit v cukrářském kamenném obchodě Fiala v Praze na Zličíně, Valrhona pak v cukrárně Saint Tropez v Praze ve Vodičkově ulici … Samozřejmě, že můžete použít i jinou značku mléčné čokolády, ale určitě nedoporučuji tabulkové čokolády z obchodu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 1. 2016 v 20:25

      Moc děkuju za informaci, stejně toho potřebuji víc jako třeba pistáciovou pastu na dort pro manžela, tak to objednám všechno najednou.
      Moc děkuju a napíšu jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    12. 2. 2016 v 11:48

    Moc vas zdravim Miso! Jelikoz prijedou zitra tchanovci na vikend, tak jsem chtela udelat neco specialniho, abych se jakrikajic vytahla 😀 Vcera jsem si upekla korpusy a udelala "emulzi" podle vaseho receptu. Pred chvili jsem prisla domu a ochutnala emulzi a musim teda rict wow. Je vazne strasne dobra! Ma i skvelou konzistenci, tak me napadlo, ze by se tak jak je hodila jako napln do pralinek, co myslite? Uz jste to zkousela? Taky se chci zeptat jestli mate vyzkousene, jestli se tahle emulze da zamrazit, popripade jak dlouho vydrzi v lednici? Moc diky a vecer nebo zitra urcite napisu jak se dort povedl 😉
    Mejte se fajn Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2016 v 12:12

      Lucko, hezký den, ráda o Vás zase slyším :)) jsem moc ráda, že už samotný základ krému Vás nadchl a musím jen souhlasit. V této podobě je sice dost sladký, ale když se pak našlehá s další smetanou, je to vynikající. Máte skvělý "čich", protože hodně podobný krém se dává i do pralinek, jen asi trochu méně sladký. Doma mám recept přímo do pralinek, pošlu Vám ho do majlu, je to i s přídavkem mořské soli :))
      Pokud jde o ten základ krému (emulze), tak bez obav můžete zamrazit, mám vyzkoušeno 🙂 v lednici min. týden určitě vydrží.
      Držím palce, ať dort chutná 🙂 a budu se těšit na zprávičku. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
    • Lucie Kadlecova
      13. 2. 2016 v 17:33

      Tak pulka dortu je fuc 😉 Rekla bych ze se docela povedl a chutove je proste bozsky! Akorat mam trochu pocit, ze se brzy zborti – asi jak ta slehacka uplne nezatuhne, tak je takovy vachrlaty… Ale to bude asi jedno – do zitra nevydrzi 😀
      Moc dekuji Miso za perfektni recept a budu rada za email s naplni do pralinek… 😉 Lucka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2016 v 19:00

      Lucko, tak to je skvělá zpráva 🙂 jsem ráda, že má tenhle skvělý krém dalšího přiznivce. Krém by měl být dostatečně pevný, ale samozřejmě pokud je delší dobu mimo lednici, tak povolí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2016 v 15:59

    Dort jsem udelala pred tydnem, chutove vyborny, ale krem bohuzel dostatecne neztuhl, i kdyz byl v lednici 24 hodin a chvilku i v lednici…Asi moc smetany na podil tuhych surovin, priste nahradim cast smetany mascarpone

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2016 v 19:42

      Tak to mě mrzí, že se krém tak úplně nepovedl, ale jsem ráda, že chutnal 🙂 nicméně krém je tuhý hned při našlehání, netuhne v lednici. Hodně záleží na kvalitě použité čokolády a také smetany, ideální je 33%. Množství smetany je správné, krém dělám velmi často už několik let a vždy je perfektní. Místo mascarpone bych raději zkusila 40% smetanu … Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 5. 2016 v 20:01

    Dobrý den, hledám recept na dort ke zlaté svatbě mých prarodičů. Váš dort mne zaujal, určitě bude výborný 😉 já bych chtěla dělat dvoupatrový, potažený potahovací hmotou. Je tenhle dortík vhodný pro mé laické pokusy? Na dortu mi opravdu záleží, budu ráda za vaše cenné rady. Díky. Lucie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2016 v 7:52

      Lucie, dobrý den, ano, tenhle dort je velice oblíbený 🙂 sama jsem ho několikrát dělala i potahovaný, ideálně marcipánem kvůli chuti. Nicméně pod potahovku je dobré zvenku dort pomazat máslovým krémem nebo použít čokoládovou ganache. Hodně záleží, jak moc máte zkušeností s pečením obecně a i s potahováním dortů. Řekla bych, že tenhle dort není pro úplné začátečníky … 🙂 Vycházela bych tedy z Vašich zkušeností, podle toho bych volila vhodný druh dortu 🙂 možností je více. Míša

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 5. 2016 v 21:13

      Díky, půjdu do něj. Něco už jsem napekla, tak doufám, že to klapne 🙂 Pak dám vědět, jaký jsem měla úspěch 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 5. 2016 v 13:51

      Tak pokud jste zkušená cukrářka, tak není o čem diskutovat 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      30. 5. 2016 v 6:56

      Tak jsem dortík o víkendu upekla a měl velký úspěch. Díky za recept. Už teď je jasné, že jsem ho nepekla naposledy 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2016 v 19:06

      Lucie, děkuji za zprávu 🙂 to mě moc těší 🙂 zbytečně jste se podceňovala 🙂

      Odpovědět
  • Romana
    14. 6. 2016 v 13:55

    Zdravím vás, objevila jsem váš blog náhodou, když jsem hledala nějaký extra recept na dort. Nic se mi nepozdávalo. Ovšem teď jsem zmatená a nevím, co dřív, jak tak prohlížím vaše úžasné recepty. Zatím to vypadá na karamelový :). Doufám, že se mi povede…dám vám vědět…díky za inspiraci

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 6. 2016 v 18:51

      Zdravím a moc děkuji 🙂 karamelový dort je skvělá volba, je sice trochu pracnější, ale stojí to za to :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2016 v 20:05

    Dobrý večer Míšo, chystám se dort upéct ke 4. narozeninám našeho syna, recept máte perfektně popsaný krok za krokem, přesto se obávám karamelu, nikdy jsem ho nedělala, tak se chci jen ujistit, že cukr nasypu do hrnce a nic s ním nedělám (nemíchám) do té doby, než z něj vznikne tuhá hmota podobná karamelu? 🙂 Teprve potom přidám máslo atd.? Moc děkuji za odpověď a zároveň se omlouvám za hloupý dotaz 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2016 v 20:17

      Lenko, zdravím Vás, všechno je jednou poprvé 🙂 i karamel 🙂 v tomto případě ale nečekejte tuhý karamel jako jsou např. karamelky, cukr se začne pomalu rozpouštět a hnědnout, dokud je teplý, je tekutý. Určitě dejte sporák na nižší až střední výkon, aby se karamel nespálil. Cukr nasypte do kastrolu a nechte za stáleho dozoru zahřívat. Nemíchejte, pouze pokud začne trochu bublat, naklánějte kastrolem na strany. Ke konci pak můžete zamíchat, nejlépe dřevěnou vařečkou. Jakmile je karamel hnědý, ne příliš, zcela tekutý, přidejte máslo a míchejte, pak nalijte smetanu – viz. postup 🙂 snad Vám to trochu pomůže. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2016 v 20:26

    Krásně jste mi to popsala, moc děkuji. Když se řekne karamel, představila jsem si právě ten tuhý, tekutý mě vůbec nenapadl. Pěkný večer, dám pak vědět, jak to všechno dopadlo 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    23. 8. 2016 v 12:12

    Dobrý den Míšo, skoro bych Vám zapomněla poděkovat za tenhle skvělý dort. Snad se povedl, i když nebyl tak krásně uhlazený a ozdobený jako ten Váš (používáte nějaké speciální hladítko? Karamelový krém chutnal stejně jako ten z mých oblíbených větrníků 🙂 Ještě jednou moc děkuji a už teď se těším, až vyzkouším další z Vašich receptů. Krásný zbytek léta, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2016 v 13:46

      Lenko, zdravím Vás, moc děkuji za komentář, jsem ráda, že dort a hlavně krém chutná :)) Na promazání a pomazání dortu používám cukrářský nůž, takový dlouhý, rovný a tenký, je ideální pak i na samotné krájení dortu.
      Jinak moc děkuji za Vaši přízeň, moc si Vašich návštěv a hlavně pečení podle mých receptů vážím. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2016 v 20:46

    Dobrý den Míšo, prosím Vás o radu, ráda bych se zeptala, jak udělat polevu z bílé belgické čokolády. Jak Vás znám, určitě máte vychytaný nějaký poměr čokolády a smetany. Jste moc šikovná a vše od Vás je mimořádně chutné. Předem děkuji za radu. Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 10. 2016 v 10:44

      Dášo, zdravím Vás, ale moc Vás asi nepotěším 🙁 polevu z bílé čokolády jsem zatím nedělala. U nás vítězí klasická tmavá, bílá je moc sladká 🙂 nicméně poměr bude určitě jiný, než u tmavé, navrhovala bych tak 1 díl smetany a 2-3 díly bílé čokolády. Jen se obávám, že bílá poleva nebude moc dobře krýt …. Bílá čokoláda se používá spíše na tzv. mirror glaze, tj. zrcadlová poleva, kdy se přidávají ještě další ingredience a příprava je trochu náročnější 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 10. 2016 v 19:45

      Míšo, moc děkuji za odpověď. Jde mi o bílou polevu proto, že bych ráda použila na zdobení dortů i cukrové zdobení a to se na šlehačkovém krému rozpustí, jen tak trochu na vrch dortu a aby zůstal světlý. Přání dětí nade vše:-)Mějte se moc hezky a těším se na další skvělé recepty. Dáša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2017 v 11:43

    Dobrý den, Míšo. Dort jsem pekla teď dceři k dvacetinám a musím říct, že lepší jsem nejedla. Všichni na oslavě dort pochválili. Akorát místo mléčné čokolády jsem dala hořkou. Ocenila jsem popsaný postup krok za krokem, nejsem až tak moc zdatná pekařka. Makronky jsem kupovala. Nejde nic jiného říct, než "Děkuji za takové recepty". Zuzana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2017 v 18:49

      Zuzko, zdravím Vás, to mě moc těší, že Vám dort chutnal. U nás doma je tento krém absolutní favorit, i když tedy s mléčnou čokoládou. Hořkou jsem zkusila jednou a nebylo to prostě ono 🙂 Jsem ráda, že jste ocenila postup, snažím se to popisovat opravdu podrobně, sama totiž nemám ráda neúplné nebo velmi strohé popisy 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 4. 2017 v 19:32

    Dobrý den.Tento recept a perfektní popis mě naprosto nadchl.Chtela bych ho upéct dcerce k narozeninám.Ale větší a bílý nebo sv.modry-ledove království.Poradite prosím?Na hranatý plech dvojitou dávku?A povrch bílá ganache obarvena na sv.modrou?Myslíte že to klapne?Zdraví Ála

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 4. 2017 v 15:52

      Álo, zdravím Vás, tak to mě těší, že Vás dort zaujal, pokud máte ráda karamel a mléčnou čokoládu, věřím, že bude i chutnat 🙂 záleží na velikosti a výšce formy a také jak vysoký dort chcete. Bílý nebo modrý… to chcete krém nebo polevu? Bílou ganache jsem nezkoušela, ale určitě bude prosvítat dort, bílá čokoláda plně nekryje. Spíš bych doporučitla obmazat třeba krémem z mascarpone a smetany, chuťově je neutrální a dobře kryje … na polevu můžete obarvit čokoládu, ale musíte mít speciálni olejové barvy do čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 6. 2017 v 10:09

    Dobrý den Míšo, chci se prosím zeptat, zda se dá dort s tímto krémem potáhnout marcipánem? Moc díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2017 v 18:50

      Zdenko, zdravím, pokud dort zvenku obmáznete něčím máslovým, tak dovnitř dortu úplně bez problému 🙂 dělala jsem mnohokrát, s marcipánem chuťově dobře ladí. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 6. 2017 v 17:14

    Dobrý den Míšo, potřebuji poradit, zda je možné do karamelové ganache dát místo mléčné čokolády hořkou? Stane se něco? Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2017 v 18:53

      Zdenko, zdravím, za sebe bych nedoporučovala 🙂 kdysi jsem to s hořkou zkusila a krém neni tak dobrý jako s mléčnou 🙂 ke karamelu ta mléčná prostě pasuje 🙂 maximálně bych nahradila polovinu mléčné hořkou 🙂 nicméně pokud dáte jen hořkou, krém bude mít trochu jinou hustotu a samozřejmě chuť 🙂 ale jinak to ničemu nevadí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 1. 2018 v 18:04

    Dobrý večer, Milo, chtěla bych se zeptat, nemohu nikde najít výše uvedenou čokoládu, jen s nižšími %… šlo by to udělat např z 36% apod? Děkuji!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:30

      Ano, uvedené čokolády v běžném obchodě nekoupíte 🙂 dají se sehnat jen na některých cukrářských eshopech. Ale nevadí, buď použijte tu 36%, krém bude jen trochu sladší nebo dejte dvě třetiny mléčné 36% a jednu třetinu hořké 50-55% 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      23. 1. 2018 v 19:36

      Děkuji mnohokrát!:)

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2018 v 9:16

    Míšo chystám tenhle dort na naše výročí svatby+mužovi narozeniny😉ty makronky jste plnila tím samým krémem??budou to moje první makronky, tak to aby při mě stáli všichni svatí😂
    Děkuji za neustálou inspiraci👍a těším se na kurz😉Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 11:16

      Lenko, dort vřele doporučuji, krém je skvělý. Jestli si dobře pamatuji, tak makronky jsem plnila slaným karamelem, ale klidně můžeme použít stejný krém jako do dortu 🙂 děkuji za trpělivost ohledně kurzu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 2. 2018 v 20:25

    Dobrý večer, můžu se zeptat jak drží makronky na dortu? Dort se chystám dělat na oslavu mých narozenin a nevím ják makronky uchytit �� Adriana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 2. 2018 v 21:09

      Adriano, je dobre je dat na dort, než ztuhne poleva, pak budou hezky drzet 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 2. 2018 v 14:45

    Míšo tak dort se mi povedl.. Je to fakt karamelová bomba😋 jedine co me potrápilo byla poleva 😅ale aspon jsem poucena na priste😉 děkuji za recept Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2018 v 11:08

      Lenko, díky 🙂 ano, tohle je jednoznačně můj favorit 🙂 příště to s polevou určitě zvládnete lépe, chce to jen cvik 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2018 v 19:28

    Dobry den, zitra jdu na to �� chtela jsem jenom poprosit, mam jen formu o prumeru 26cm, o kolik mam zvysit ingredience na korpus? Mockrat dekuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 20:06

      Pro dort 26 cm bude potřeba min. 1,5 dávky. Nejen korpus, ale asi i krém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2018 v 19:10

    Dobrý den. Vypadá krásně. A to není potřeba prdopeč?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 20:06

      Díky, ne, prášek do pečiva do korpusu nepatří. Korpus vyběhne díky dobře ušlehaným bílkům a správnému postupu 🙂

      Odpovědět
  • KATKA
    28. 3. 2018 v 18:57

    Dobrý večer,chystám se v sobotu péct tento kouzelný dort,ale nesehnala jsem dnes v krámu kvalitní mléčnou čokoládu (a z internetu mi už nedojde,když je v pátek volno),ale mám hořkou i bílou,myslíte že bych je mohla použít?Jako část hořké a část bílé?Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2018 v 19:36

      Katko, zdravím, ano, s mléčnou i bílou čokoládou je to v běžném obchodě docela problém. Kombinací hořké a bílé si nejsem jistá, nikdy jsem nezkoušela. Bohužel mléčná čokoláda a její chuť je v tomto dortu docela zásadní a mám obavu, že to ovlivní celkový výsledek dortu. Možná bude lepší dort odložit 🙂 a vybrat na Velikonoce něco jiného 🙂

      Odpovědět
  • Any
    15. 4. 2018 v 11:21

    Recept krásný, ale i když jsem se přesně držela receptu, prostě se to vůbec nepovedlo 🙁 Šlehačkový krém jsem dělala asi poprvé a naposledy. Fakt jsem u toho šlehače stála, sledovala, pořád to bylo totálně řídké a pak najednou během sekundy totálně sražené 🙁 Tak jsem to zkusila rozehřát, úplně vychladit (i na chvíli do mrazáku) a šlehat znovu, ještě opatrněji… Ale i tak to vůbec nehoustlo a pak se to rovnou zdrclo. Takže máme domácí karamelové nanuky a na dort jsem udělala klasicky pudinkovo-máslový krém, aby manžel k narozkám dostal aspoň něco. Jsem z toho strašně otrávená a nevím, kde mohla být chyba. Receptu jsem se držela přesně a až do momentu šlehání to vše vypadalo dobře.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2018 v 8:10

      Tak to mě mrzí, že se krém nepovedl. Z Vašeho popisu usuzuji, že jste zřejmě přešlehala 🙁 krém je potřeba šlehat na nižší otáčky a ke konci velmi opatrně. Mohu se zeptat, jakou značku čokolády jste použila? Ta je totiž pro krém taky docela zásadní. Jinak nedokážu posoudit, kde se mohla stát chyba, musela bych vidět Váš postup 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2018 v 11:42

    Dobrý den Míšo, moc děkuji za Vaše stránky. Nedávno jsem na ně narazila, když jsem hledala recept na dort a byla jsem úplně unešená. Každý recept bych hned chtěla zkusit 🙂 Karamelový dort jsem dělala taťkovi k 60 narozeninám a babička dokonce řekla, že krém je lepší než dělá ona. Což už je pořádná pochvala, hlavně pro Vás. Recept je skvěle popsaný. Dort byl opravdu úžasný, všechno vyšlo tak jak má a nezbyl ani drobeček.
    Měla bych na Vás ještě dotaz, kamarádka by ho chtěla taky upéct, ale na oslavu v červnu a to už asi bude docela horko. Myslíte, že by dort chvíli venku vydržel? Nebo přidat do krému šlehačku 40%, aby byl pevnější? Případně udělat radši dort jiný, např. ovocný narozeninový dort č. 2 s mascarpone, který by mohl vydržet více? Děkuji za odpověď. Lucka J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 12:27

      Lucko J., zdravím Vás a děkuji za nadšení 🙂 ano, tenhle krém je i můj favorit a pochvalu máte i Vy ode mě, protože tento dort už patří k náročnějším a ne každému se na poprvé hned povede. Jste šikovná 🙂
      Žádnému dortu nesvědčí teplo, v tomhle si člověk nevybere. Ideální je koláč, který není potřeba mít v lednici nebo třeba cheesecake 🙂 40% šlehačka to nevyřeší, pokud bude dort delší dobu v teple nebo na slunci, nezachrání ho. Zvažte servírování, zda lze zajistit, aby se servíroval až těsně před konzumací, pak by neměl být problém 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 5. 2018 v 12:52

      Děkuji. Sama jsem byla dost nervózní, jestli vše bude ok. Ale držela jsem se receptu, a vyšlo to 🙂 jen sehnat tu mléčnou čokoládu, byl trochu oříšek.
      Asi budeme muset spíše zajistit místo v lednici (i když na oslavě je to zázrak ušetřit místo při množství jídla :-)). Bude to slavnostnější událost a to si prostě žádá dort 😀
      O víkendu chci upéct čokoládové tartaletky, tak dám určitě vědět, jak dopadly.
      Děkuji za tipy a přeji krásný slunečný den. Lucka J.

      Odpovědět
  • Adrim
    11. 6. 2018 v 7:54

    Dobrý den, chtěla jsem si jen upřesnit postup u krému. Chápu, jak se udělá karamel, nechá se vychladit a druhý ten teda k tomu přidám 300 gramů šlehačky tekuté? Tu šlehám až poté s krémem, nepředšhlehává se ještě dopředu? Trošku se bojím ať je to tuhé jak má být, ztužovač šlehačky tam asi nepatří, že? Děkuji Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2018 v 8:57

      Andreo, zdravím, ano, první den si uděláte karamel se smetanou, který nalijete na mléčnou čokoládu, promixujete. Dáte vychladit do druhého dne, pak k této směsi nalijete tekutou vychlazenou šlehačku. Nejdříve promícháte stěrkou a pak společně vše najedou vyšleháte, pozor opatrně a na nízké otáčky, aby se krém nepřešlehal. Krém je dostatečně pevný a tuhý, ztužovač určitě není potřeba 🙂

      Odpovědět
  • Adrim
    13. 6. 2018 v 9:11

    Uf jak já se těším, musí chutnat skvěle. Ještě tedy ten korpus, já peču dorty (jen pro nás) a vždy jsem dávala prdopeč aspoň trochu, tak snad se mi povede, je vláčný i bez něj? Budu dělat příští týden, tak dám vědět 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2018 v 17:52

      Za mě je tento krém jednoznačně nejlepší, co znám 🙂 určitě vyzkoušejte. Já mám recepty na dortové korpusy bez prášku do pečiva, naběhnou jen díky dobře ušlehanému sněhu. Jsou krásně vláčné, měkké a nadýchané … nicméně určitě existují i jiné recepty, kde se prášek do pečiva přidává, jen postup tam bývá nepatrně odlišný 🙂

      Odpovědět
    • Adrim
      21. 6. 2018 v 5:46

      Tak já už včera začala emulzí, dnes je v plánu korpus a dokončení krému – zítra potahování. Mám maličko obavy, jak moc má ta emulze ztuhnout. Zatím je to tedy 12 hodin, budu dělat až večer a je pravda, že ztuhla, ale ne zas nějak extra, není až tak tuhá jako třeba, když dělám pařížský krém, myslíte, že to je v pořádku? Když jsem míchala stěrkou a pak došlehala, bylo to spíše dost řídké, ztuhlo to jen tím chladem. Čokoládu jsem koupila v cukrářských potřebách, jediných, které tu máme (dekor dort), je to zn. Belcolade, sice ne Belcolade Venezuela, ta nebyla, ale Belcolade ano a je výtečná. Chuťově je emulze bomba, jen se teda budu modlit, aby se mi to podařilo našlehat, četla jsem výše, že už se stalo, že to bylo řídké. Šlehačku jsem použila 33 %.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2018 v 13:16

      Máte dobře našlápnuto 🙂 základ krému neztuhne úplně a když do něj pak přimícháte ještě smetanu, tak je to poměrně řídké, ale šleháním krásně zhoustne 🙂 pokud jste dodržela přesně postup i uvedené suroviny, neměl by být problém. Krém jsem dělala mnohokrát a vždy perfektní. Jen pozor, šlehat opatrně, pomalu při nižších otáčkách, zvláště ke konci, aby se nepřešlehal 🙂

      Odpovědět
  • Adrim
    24. 6. 2018 v 17:58

    Tak musím napsat, že dortík se celý komplet povedl, korpus naprosto bez chyby, krém taky, musím jen a jen chválit 😉 A hned jdu hledat ještě recept na nějaké fajn cupcaky vhodné na dětskou holčičí oslavu, protože tady určitě nešlápnu vedle 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2018 v 18:51

      Andreo, díky za zprávu, jsem moc rada, ze se dort povedl 👍🏻 😊 Receptů na cupcakes tu je dost, urcite něco vhodného vyberete 🙂 za sebe doporučuji mrkvove či dynove, čokoládové Míša nebo Brownie s malinovym kremem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2018 v 13:18

    Dobrý den Míšo, mám velkou prosbu – neměla byste recept na šlehačkový karamelový krém (lehký, nechci máslový), ale bez čokolády? Velice byste mi tím pomohla. Moc ráda se na Vašich stránkách inspiruji a vyyzkoušela jsem jiř hodně Vašich receptů a všechny byly vynikající. Děkuji. že se s námi o ně dělíte.. Pavla Pek.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2018 v 7:24

      Pavlo, zdravím Vás, napadá mě jedině karamelová šlehačka, která se používá do větrníků nebo našlehat mascarpone se smetanou a přidat karamel … ta první varianta nebude moc pevná, přeci jen to je jen šlehačka 🙂 já osobně nedám dopustit na tento karamelový s mléčnou čokoládou, ale chápu, že ne každý má rád čokoládu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 7. 2018 v 15:59

      Moc děkuji, zkusím variantu s mascarpone – mám v rodině alergii na kakao, tak bohužel tentokrát musím čokoládu vynechat. A díky za rychlou odpověď!

      Odpovědět
  • Denisa
    11. 9. 2018 v 11:36

    Dobry den, mala by som otazku ku korpusu: vyslaham bielky s cukrom, osobitne vyslaham zltkyv vanilkovym cukrom. Do zltkov vmícham mleté ořechy, muku s kakaom, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. A az potom lehce primiesam bielky? Dakujem krasne

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2018 v 18:06

      Deniso, bílky vyšleháte s cukrem do sněhu, žloutky s vanilkovým do pěny, pak obě hmoty lehce spojíte a teprve pak vmícháte vše ostatni, tak jak je to uvedeno nahoře v popisu 🙂

      Odpovědět
    • Denisa
      13. 9. 2018 v 9:00

      dakujem krasne, dnes vyskusam:) len rada by som to dala do dvoch 20 cm foriem.. potom urobim korpus asi z 1,5 davky, vsak?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2018 v 9:21

      Ano, na větší formu by mělo 1,5 dávky stačit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 11. 2018 v 21:49

    Dobrý den, dort jsem dělala synovi ke 4. narozeninám a vše se povedlo na jedničku a měl veliký úspěch. Moc děkuji za úžasný recept a podrobný postup. Nic se nemohlo pokazit. Už se těším, až vyzkouším další recept od Vás. Mějte se krásně. Kristýna P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2018 v 18:11

      Kristýno, moc děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo 🙂 tohle už je trochu složitější recept, takže jste to zvládla na jedničku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 2. 2019 v 14:53

    Dobrý den,budu péct dort pro děti,co s tím rumen na korpus?Bude velký problém,když ho nedám?Děkuji,Pavlína.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2019 v 7:57

      Rum můžete vynechat nebo nahradit něčím nealko 🙂 i když dá dávám rum i pro děti, alkohol obvykle vyprchá 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 4. 2019 v 8:36

    Dobrý den, mohu se zeptat, zda můžu dát do karamelové ganache hořkou čokoládu místo mléčné? Děkuji moc, chystám se zítra na tento dortík, už jsem jich od Vás zkoušela několik a vždy měly úspěch, moc děkuji za Vaše recepty, jsou úžasné:-) Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 4. 2019 v 13:57

      Jano, můžete, ale už to nebude tak dobré 🙂 ke karamelu ta mléčná prostě pasuje lépe. Nicméně klidně dejte půl na půl hořkou a mléčnou.

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 4. 2020 v 9:47

    Ďakujem za váš recept, včera som ju piekla mužovi na narodeniny a bola skvelá! Ten krém je naozaj úžasný!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2020 v 10:51

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Nikol Vařeková
    1. 9. 2020 v 22:31

    Dobrý den, mám dva dotazy :D. První, docela hloupý, ale co se dá dělat :), v ingrediencích na krém máte napsanou šlehačku, myslí se tím jako smetana ke šlehání nebo přímo šlehačka? Nikdy jsem přímo šlehačku jako takovou, nepoužívala a neslyšela o ní, takže netuším. Druhý dotaz mám na mléčnou čokoládu, v komentářích jsem se dočetla, že nedoporučujete tabulkovou čokoládu, bylo by něco špatně, kdybych ji použila?
    Předem děkuji za odpověď! :))

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 9. 2020 v 8:32

      Žádný dotaz není hloupý 🙂 ano, šlehačkou je myšlena klasická smetana ke šlehání. Tabulkovou čokoládou je myšlena ta běžně prodejná (Milka, Orion). Tyhle čokolády nejsou vzhledem k jejich kvalitě (chuť, konzistence, složení) vhodné pro tento typ krému. Výsledek se nemusí podařit, ale i chuť a konzistence může být odlišná.

      Odpovědět
  • Lenka Hrubá
    18. 9. 2020 v 11:24

    Dobrý den, mohu se zeptat, zda je možné v tom ořechovo-kakaovém korpusu vynechat kakao a udělat pouze ořechový. Doma mi kakaové nikdo nechce (kromě mě). Že bych hmotnost kakaa dosypala moukou.
    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Magda
    29. 12. 2020 v 19:13

    Dobrý den, omlouvám se, že opět obtěžuji.
    Šly by ořechy nahradit moukou? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 12. 2020 v 10:26

      Ano, můžete.

      Odpovědět
    • Petra
      3. 3. 2021 v 16:18

      Dobry den,
      chtela bych vas poprosit o dve upresneni ohledne karameloveho kremu, a to: zda smetanu s medem je treba privest k varu nebo jen ohrat a dale jestli je treba pri smichavani karamelu s cokoladou pouzit pouze tycovy mixer nebo lze i rucni slehac?
      Dekuji

      Odpovědět
      • Míša Landová
        3. 3. 2021 v 17:32

        Smetanu s medem stačí ohřát pod bod varu, není třeba vařit. Na promixování je nutné použít výhradně mixér, ať už tyčový nebo klasický stolní. Šlehač je něco jiného, tím budete krém šlehat až po vychlazení, v tomto kroku by to nemělo žádný význam.

        Odpovědět
  • Jana
    14. 3. 2021 v 13:46

    Dobrý den Míšo, zkoušela jste někdy v tomto krému nahradit druhou várku smetany mascarpone? Lehce podobný krém mi přišel u vašeho kávového dortů a tam se potom směs z lednice vyslehavaka s mascarpone. Nebo to v tomto případě nedoporučujete?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 3. 2021 v 15:35

      Jano, nezkoušela, protože tento krém miluju, tak jak je 🙂 nicméně i v tomto případě můžete část smetany nahradit mascarpone.

      Odpovědět
  • Veronika
    5. 5. 2021 v 18:24

    Dobrý den Míšo,
    chtěla jsem se zeptat zda můžu upéct korpus v najednou v ráfku 17 cm, když mám ten vysoký? že bych to nemusela péct na 2x. Případně jak dlouho zhruba péct a na kolik stupňů? Děkuji moc!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 5. 2021 v 6:20

      Ano, můžete, ale masa těsta bude vyšší a bude potřeba péct déle. Teplotu bych zachovala, čas podle propečenosti, ověřte si špejlí 🙂

      Odpovědět
      • Veronika
        16. 5. 2021 v 21:24

        Tak nakonec bylo třeba péct cca o 10 min déle, ale povedl se krásně. Krém je výborný. Takhle krásný dort se mi povedl poprvé :).

        Odpovědět
  • Katka
    29. 5. 2021 v 16:22

    Dobrý den, jdu za vámi s dotazem. Myslíte,že je šlehaná karamelová ganache vhodná na vaše pařížské rohlíčky? Budu dělat ze dvou dávek a jednu bych chtěla udělat se slaným karamelovým krémem. Pokud ano, jak dlouho před servírováním doporučujete krém na rohlíčky dát aby se naležely? Mockrát děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2021 v 7:49

      Ano, šlehaná ganache je obdoba pařížské šlehačky, takže na rohlíčky použít můžete. Obvykle se rozleží do druhého dne, nejsou určeny k dlouhodobému skladování.

      Odpovědět
  • Eliška
    2. 6. 2021 v 13:11

    Dobrý den,

    chtěla bych se Vás, prosím, zeptat jakou „dostupnou mléčnou čokoladu“ mohu použít na Váš recept?

    Mohu použít čokoladu z Lidlu? Popř. jakou doporučujete z běžne dostupných (penny, lidl, kaufland)?

    Děkuji mockrát.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 6. 2021 v 18:49

      Běžně dostupné tabulkové čokolády bohužel nejsou pro tento typ krému vhodné. Doporučuji pořídit čokoládu na nějaké cukrářském eshopu, velmi dobrá je např. Callebaut.

      Odpovědět
  • Jarka
    24. 6. 2021 v 21:44

    Dobrý den, děkuji za skvělé recepty! Bohužel na naší rodinu je krém moc sladký. Myslíte, že ho můžu smíchat s trochou tvarohu nebo mascarpone? Děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 6. 2021 v 7:16

      Ano, karamel je sladký, ale určitě není krém přeslazený 🙂 použila jste mléčnou čokoládu s min. 40% podílem kakaa? 🙂 Můžete přidat mascarpone, tvaroh určitě ne.

      Odpovědět
      • Jarka
        25. 6. 2021 v 20:39

        Děkuji, použila jsem vysokoprocentní čokoládu. Ale u nás není půlka rodiny moc na sladké, tím přijde přeslazené vše :). Ostatní budou jistě nadšení.

        Odpovědět
  • Ada
    27. 6. 2021 v 18:05

    Zdravim Vas, Miso, 🙂
    mohla by som, prosim, karamelovu ganaz po vychladnuti naslahat s mascarpone, prip. kombinaciou mascarpone a slahacky, aby som si bola ista, ze nepreslaham? 🙂 Ak pridam pri plneni torty dovnutra na natreny krem aj karamelizovane jablka s nasekanymi karamelizovanymi orechami, myslite, ze to krem vydrzi a nezredne, neroztecie sa? Vdaka za vsetky rady, Vase recepty su vynikos! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 6. 2021 v 20:16

      Smetanu nemůžete plně nahradit mascarpone, krém by byl příliš hustý a hutný. Můžete ke smetaně trochu mascarpone přidat. Nicméně stačí šlehat při nízké rychlosti a opatrně, pak nepřešleháte.
      Pokud jsou karamelizovaná jablka tekutá, krém se určitě částečně naředí a nebude to na sobě moc držet. Navíc chuťově mi to k sobě moc nejde, jablka jsou sladká a krém také … 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    7. 7. 2021 v 21:10

    Dobrý večer Míšo,je možné karamelový krém udělat ze Salka a másla a dort tímto krémem i obmazat?A půjde polít čokoládou?Předem děkuji za odpověď Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 7. 2021 v 8:13

      Samozřejmě můžete, ale budete to úplně jiný druh krému. Já s ním zkušenost nemám, tyto druhy krému nedělám 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    25. 10. 2021 v 14:48

    Dobrý den recept na šlehanou karamelovou ganaž supr.Jen mě zajímá jestli by šla udělat i z bílé čoklolády?Děkuji za odpověď Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2021 v 7:49

      S karamelem jsem ji nikdy nezkoušela, byla by moc sladká, ale samotná určitě jde, najdete i na blogu 🙂

      Odpovědět
  • Júlia
    15. 11. 2021 v 15:19

    Dobrý deň, aký pomer čokoláda : smotana by ste volili na polevu v prípade 70% čokolády? Prípadne pomer na polevovú ganache z ruby čokolády? Ku karamelu sa síce nehodí, ale máte množstvo krásnych a chutných receptov a niekde by som ju chcela takto aplikovať. Ďakujem za odpoveď Júlia

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 17:52

      Dělám polevu jen z hořké čokolády 50-60%, jiné nemám vyzkoušené, takže Vám poměr neřeknu 🙂 musíte si zkusit.

      Odpovědět
  • Diana Said
    4. 2. 2022 v 20:22

    Dobrý den, chci se zeptat jestli smetana musi byt rozšlehaná abych ji dala do té emulze? Děkuji moc

    Odpovědět
  • Anonym
    21. 3. 2022 v 16:05

    Dobrý den, prosím jde tato ganache vyšlehat i s mascarpone? Často se mi stává že mi šlehačka pouští vodu a se stužovačem to pak vypadá jako sražené…😟 Tak aby mi to udrželo korpus a nesjelo mi to.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2022 v 7:40

      Mascarpone přidat můžete, ale naředí se tím chuť. Myslím, že je i zcela zbytečné používat ztužovač. Pokud v tomto receptu použijete kvalitní čokoládu a dodržíte postup, krém je dostatečně hustý i pevný 🙂

      Odpovědět
    • Iveta
      14. 8. 2022 v 15:54

      Krém je dle receptu tak akorát. Na vnitřní pomazání určitě, na zdobení nahoře bych ho snesla hustší, ale i tak držel hezky tvar, takže se nebojte. Krásně se to povedlo.

      Odpovědět
  • Káťa
    24. 6. 2022 v 7:17

    Dobrý den Míšo,

    Dort už jsem před nějakou dobou dělala a je doslova úžasný, proto bych ho ráda udělala znovu na oslavu do práce.
    Chtěla jsem se Vás jen zeptat, protože Diana ani cukrářské obchody v okolí nemají o víkendu otevřeno, zda bude hodně na škodu použít mléčnou čokoládu z lidlu. Díky instagramu vím, že jste ji testovala, ale nevím, jak jste s ní byla spokojená. Domnívám se že je 42%.
    Moc Vám děkuji za odpověď a přeji krásný den! 🙂

    Odpovědět
  • Nikola
    4. 8. 2022 v 20:59

    Dobrý den Míšo, ráda bych udělala karamelovou náplň do tartaletek, nicméně nechci úplně čistý karamel. Bylo by možné použít tuto základovou emulzi, prostě už nešlehat se smetanou? Mám trochu obavy, že to bude příliš sladké, tak mě napadlo případně vynechat med a dát méně čokolády? Ale nevím, jestli tím spíš nenapáchám víc škody 🤷 Budu moc ráda za nějakou radu, děkuji 😊 Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 8. 2022 v 9:42

      Přesně jak píšete, základ je poměrně sladký a navíc není zcela tuhý. Používá se např. do pralinek, ale do tartaletek moc vhodný není 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    8. 8. 2022 v 23:42

    Dobrý večer,vaše dorty jsou prostě skvělé. Chystám se upéct tento dort a chtěla bych poradit.Ráda bych přidala do jedné vrstvy nějaké ovoce,protože to máme rádi,ale nejsem si jistá,jaké by se ke karamelovému krému hodilo. Napadly mě hrušky nebo se ovoce vubec nehodí? Děkuji za radu a hlavně za vaše recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 8. 2022 v 7:52

      Já mám tento krém nejradši jen samotný, ale hrušky by chuťově ladily, takže klidně zkuste přidat.

      Odpovědět
  • Lucie
    9. 8. 2022 v 23:35

    Dobrý večer, tento dort mě nadchl a chtěla bych ho upéct dětem k narozeninám. Mohla bych vás poprosit o radu kolik čeho přidat, když mám dortovou formu o průměru 28 cm? Nejsem si jistá, zda jsem to vypočítala správně. Děkuji

    Odpovědět
  • Iveta
    14. 8. 2022 v 15:52

    Právě jsme do dortu zakrojili! Je božský. Na mě tedy sladší než by musel být, ale to bude zřejmě i použitím jiné čokolády než bylo v receptu. V každém případě to byl ten nejchutnější dort, který jsem kdy upekla a vše se vydařilo na jedničku!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 8:20

      Tak to mě těší, že chutná 🙂 Ano, druh čokolády určitě hodně ovlivňuje chuť i konzistenci výsledného krému.

      Odpovědět
  • Mirka
    1. 9. 2022 v 11:56

    Moc mě tento dort lákal. Kvůli alergii na ořechy jsem místo nich dala mouku. Docela mě děsila ta emulze, že byla před chladnutím velice řídká, ale naštěstí to nakonec zhoustlo a vše bylo jak má být. Dort je fantastický. Moc děkuji za skvělý postup, který zvládne i amatér.

    Odpovědět
  • Anchee
    14. 9. 2022 v 13:53

    Dobrý den,
    dort budu péct podruhé a měla bych dotaz. Chtěla bych ten krém mít trochu méně sladký. Poprvé jsem použila přesně tu čokoládu, co píšete v receptu 43% Venezuela Belcolade. Takže čokoládou to nebylo, spíš to je mnou a tím, že obecně tolik nesladím. Napadá mě tam dát víc šlehačky, ale to se obávám, aby to nebylo pak moc řidké. Takže co tam přidat trochu stužovače šlehačky? Nebo máte jiný tip? Předem moc díky. A jinak krém je opravdu výborný, jinak bych ho znova nedělala:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 9. 2022 v 12:03

      Karamel je sladký, s tím prostě nic neuděláte 🙂 šlehačku přidat můžete, jen ta chuť už pak nebude tak výrazná … ztužovač určitě nedávejte 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    22. 9. 2022 v 13:36

    Perfektní. Korpus dokonalý. Pekla jsem ve větší formě (26 cm) a super. Karamel téměř nejím, ale v této formě mě lákal, takže vyzkoušet jsem musela a výborné! Opět perfektní popis.
    Sladkost bych též ráda snížila, příště možná zkusím udělat méně karamelu a dát více šlehačky s mascarpone, aby drželo. Podobně se už ostatně ptala pisatelka nade mnou🙂
    Těším se na další pečení! A prosím, zvažte ještě jednou dort s matchou😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2022 v 19:05

      Díky, jsem ráda, že chutná 🙂 na matchu mě bohužel nepřesvědčíte 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    23. 9. 2022 v 8:28

    Dobrý den,

    mám takový dotaz. Dělala jsme krém poprvé v menším množství a krásné karamel v lednici ztuhl. Včera jsme dělala znova a neztuhlo a nemám z toho tuhou hmotu. Bojím se když přidám šlehačku že to bude hodně řídké. Jde to nějak napravit. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 9. 2022 v 16:51

      Směs by neměla ztuhnout úplně, není to čistý karamel … pokud jste dodržely postup, mělo by to fungovat.

      Odpovědět
  • Hanka
    8. 10. 2022 v 17:24

    Výborný dort, který nezklamal rodinu a pochutnavali si, včera dodělám, dnes nakrojen.
    Slehanou karamelovou granache jsem dělala podle instagramu, me to připadalo dost sladké, asi tím, ze méně sladim, ale cele rodině moc chutná, děkuji za skvěle recepty H.

    Odpovědět
  • Liliana
    20. 10. 2022 v 19:06

    Můžu se zeptat ohledně karamelu uskladnění v lednici? Mám nechat vychladnout a poté zakrýt fólii a vložit do lednice nebo ikdyž je to ještě teplé, tak přikryju a dám do lednice?
    Díky, jsem zvědavá jak se dort povede

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 10. 2022 v 20:22

      Pokud máte na mysli tento karamelový krém v receptu, tak zakrýt hned kontaktně fólií a klidně teplý dát do lednice.

      Odpovědět
  • Terez
    29. 11. 2022 v 11:43

    Dobrý den, dnes jsem dělala krém s vanilkovým korpusem a je opravdu výborný. Přidala jsem ještě mořskou sůl “aka slaný karamel”. Protože jsem se už od začátku bála, že na mě bude krém moc sladký, přidala jsem
    250g mascarpone.(pouzila
    jsem čoko Jivara 40%). Krém je stále sladší, než jsem zvyklá, nicméně opravdu moc dobrý. Ale tak karamel je sladký :-). Moc děkuji za Vaše úžasné recepty. T.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 11. 2022 v 15:25

      Ano, přesně jak píšete, karamel je sladký a tudíž musí být sladký i krém, nicméně nemyslím, že by přes sladkost zanikala chuť. Ta sůl je určitě dobrý nápad 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    23. 12. 2022 v 12:12

    Dobrý den,

    chci se prosím zeptat, zda-li ten dort zvládnu i jako začátečník? Kdo dort nikdy nedělal. Vypadá překrásně a manžel by si ho přál k Narozeninám.

    Moc díky
    Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 12. 2022 v 10:29

      Moje recepty jsou popsané tak, aby je zvládl i začátečník. Nicméně vždy záleží na zručnosti daného jedince 🙂

      Odpovědět
  • Barbora
    23. 2. 2023 v 10:37

    Dobrý den, je na šlehanou ganache možné nastříkat samet? Je potřeba, aby pod ním byla buď ganache nebo máslovo-bílkový krém, ale nevím, jak je to se šlehanou ganache, jelikož slehačka sama o sobě pod samet nesmí. Případně děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 2. 2023 v 14:34

      Tak v tomhle Vám bohužel neporadím. Nicméně čokoládou pěnu jsem pod samet dávala a bez problému, takže si myslím, že šlehaná tam taky půjde …

      Odpovědět
  • Petra
    15. 3. 2023 v 7:31

    Dobrý den Míšo, mohla bych použít na šlehanou ganache karamelovou čokoládu Callebaut? Moc děkuji. Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2023 v 9:37

      Karamelová čokoláda má jinou chuť a hlavně jiný podíl tuku, navíc bude ve spojení s karamelem výsledek hodně sladký …. držela bych se receptu a použila mléčnou 🙂

      Odpovědět
      • Petra
        15. 3. 2023 v 14:58

        Moc děkuji. Budu se držet receptu 👍👍

        Odpovědět
  • Michaela
    31. 3. 2023 v 6:17

    Dobrý den, prosím o radu, potřebují dort do zítřejšího dne. Mám málo čokolády, kterou jedu koupit. Je možné udelat základ ted ráno a dát do mrazáku a večer dodělat se smetanou???
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:37

      Mrazit moc vhodné není, je lépe pozvolna chladit, ideálně alespoň 6-8 hodin.

      Odpovědět
      • Michaela
        9. 4. 2023 v 7:00

        Tak jsem to supla na hodinku do mrazáku a poté do lednice a hned druhý den ráno udělala krém. A povedl se náramně. Moc děkuji za výborný recept 🙂

        Odpovědět
  • Michaela
    31. 3. 2023 v 6:55

    Dobrý den, šlo by dát péct těsto s větším rafkem cca A4 a pak zamotat, jak to máte u Míša řezu?
    Děkuji.

    Odpovědět
  • Andrea
    21. 4. 2023 v 18:56

    Dobrý den, prosím, zrovna nemám med a nechci kupovat hned v obchodě. Dá se nahradit třeba javorovým sirupem? Anebo by se tam ty chutě bily.. Děkuji

    Odpovědět
  • Sabina
    26. 4. 2023 v 12:35

    Dobry den, chystam se udelat tento dort a zajima me, jestli je (kvuli kremu) vhodny k potazeni marcipanem? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 4. 2023 v 16:57

      Pokud ho zvenku obmáznete máslovým krémem nebo ganáží, tak je to vhodné.

      Odpovědět
  • Lucka
    22. 5. 2023 v 10:45

    Dobrý den, moc děkuji za Vaše recepty. Už dvakrát jsem dělala tento karamelový krém a chuťově je úplně božský. Nicméně pokaždé mi po vyšlehání (krásně do tuha) po nějaké chvíli „padal“ a nebyl tak krásně pevný, promazaný dort tedy nedržel požadovaný tvar. Dodržela jsem všechny poměry a následně šlehala 33% šlehačkou. Nevíte prosím kde by mohl být problém nebo jak zajistit, aby byl krém pevný a držel tvar a hustotu a nepolevil? moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2023 v 13:15

      A nemáte krém málo vyšlehaný? Používáte čokoládu uvedenou v receptu? 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    31. 8. 2023 v 10:46

    Konečně jsem měla příležitost dort vyzkoušet a vše se povedlo na výbornou 🥳postup perfektně popsaný, krém chuťově skvělý, konzistence také, krásně drží, korpus na 1. Přidala jsem banány a sušenkovou vrstvu a bylo to dokonalé. Takže za mě parádní recept 🤩 děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 8. 2023 v 13:21

      Moc ráda slyším, že se vše povedlo 🙂 a musím říct, že kombinace s banánem a sušenkami zní naprosto luxusně 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    10. 10. 2023 v 14:40

    Dobrý den Míšo,mohla by být mléčná čokoláda Callebaut 33,6% ? Děkuji Alena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 10. 2023 v 11:18

      Vhodnější je mléčná kolem 40%, takže pokud máte doma nějakou hořkou kolem 50%, zkuste namíchat. Ideálně 2/3 mléčné a 1/3 hořké 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    28. 1. 2024 v 10:08

    Dobrý den, Míšo,
    tak jsem si pročetla zběžně komentáře a jsem asi jediný debil, co nezvládl upéct ani korpus 😀
    Ušlehám sníh, přidám pěnu ze žloutků, přidám ořechy a všechno je super. Ale jakmile jsem u přidávání mouky s kakaem, tak zhruba v půlce procesu celý objem sněhu zmizí.
    Zkusila jsem to včera dvakrát a pokaždé to dopadlo stejně.
    Poradíte, co by mohlo být špatně?
    Děkuji, Veronika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2024 v 13:36

      Já bych řekla, že máte jen málo zkušeností 🙂 základem je dobře vyšlehaný sníh, musí být pevný, aby vydržel následné vmíchání sypkých surovin. Na druhou stranu kakao je trochu problematické a snadnější je korpus bez něj 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 11 recenzí:

4.91

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ