Menu
Dorty

Čokoládový dort s višněmi

Dort je pro mě symbolem cukrařiny a jeho vzhled z mého pohledu tak trochu charakterizuje práci každého cukráře. Já sama připravuji dorty moc ráda a dávám si záležet nejen na jejich vzhledu, ale také kombinaci chutí. Pro tentokrát jsem zvolila kombinaci čokolády a nakyslých višní a při zdobení jsem se řídila heslem, že někdy méně je více.

Obecně mám ráda jednoduchá a hlavně dostupná zdobení, která mám doma po ruce. Na tento dort jsem použila sametový sprej (velvet), který je za mě skvělý na zamražené dorty i zákusky. Jeho použití je rychlé a jednoduché, zároveň i velmi efektní na pohled. Osobně ho mám radši, než zrcadlové polevy.

Kdo jste s podobným sprejem ještě nepracoval, tak se toho určitě nebojte. Na začátek mám pro vás několik rad:

  • Sprej ponořte před použitím do teplé vody a nechte chvilku odstát, bude se pak lépe aplikovat.
  • Dort stříkejte na točně, kterou obalte fólií. Tu pak snadno sundáte a točna zůstane čistá.
  • Dort vložte (i s točnou) do krabice položené na bok a stříkejte v ní. Nebude tak mít kakaové máslo po celé kuchyni 🙂
  • Ihned po nástřiku přendejte dort z točny na finální podložku nebo tácek a nechte pozvolna rozmrazit v lednici.

Čokoládový dort s višněmi (8-10 porcí)

Kakaový korpus

  • 80 g vajec
  • 45 g cukru krupice
  • 35 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 8 g másla

Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C. Přelijte do mísy od robota a vyšlehejte do hustého krému. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a dobře promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo.

Těsto nalijte do formy o průměru 16 cm, jejíž dno jste si vyložili pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně odřízněte od formy a vyjměte.

TIP – Korpus před použitím seřízněte nahoře do roviny. Bude to nejen pěkně vypadat, ale krém i lépe přilne.

Višňový vklad

  • 170 g mražených višní
  • 60 g višňového pyré
  • 25 g cukru krupice
  • 6 g citrusového pektinu

Povolené višně a pyré společně zahřejte na ca. 40 °C a za stálého míchání přidejte cukr smíchaný s pektinem. Přiveďte k varu a nechte 1-2 minuty povařit. Nalijte do formy o průměru 16 cm, jejíž dno jste vyložili pečicím papírem a boky páskovou fólií. Dejte do lednice ztuhnout.

Smetanový krém (připravte den předem)

  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 70 g bílé čokolády min. 32% (Belcolade, Callebaut)
  • 80 g mascarpone
  • 1 g plátkové želatiny Dr. Oetker

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu smetany zahřejte, rozpusťte v ní nabobtnalou želatinu a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte zbytek studené smetany a mascarpone a znovu promixujte. Zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice na 10-12 hodin vychladit.

Po řádném vychlazení asi polovinu krému vyšlehejte a rovnoměrně rozetřete na korpus, který si vložte do ráfku vyloženého páskovou fólií. Na krém položte ztuhlý višňový vklad a dejte na několik hodin do mrazáku. Zbylou část nevyšlehaného krému uschovejte v lednici na finální zdobení.

TIP – Páskovou fólii pořídíte na cukrářských eshopech, širokou nabídku najdete např. na LKstore.

Čokoládová pěna

  • 165 g mléka
  • 15 g invertního cukru (lze nahradit medem)
  • 35 g žloutků
  • 185 g hořké čokolády Cacao Berry Ocoa 70%
  • 285 g smetany ke šlehání 33%
  • 2 g plátkové želatiny Dr. Oetker

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mléko a cukr zahřejte pod bod varu, část nalijte na rozšlehané žloutky a promíchejte. Vraťte zpět do rendlíku a opatrně zahřívejte na teplotu 80-84 °C. Přidejte nabobtnalou želatinu, promíchejte do rozpuštění a nalijte na čokoládu. Míchejte do rozpuštění, pak promixujte tyčovým mixérem. Při teplotě 40-45°C po částech vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.

Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení a boky páskovou fólií. Do středu formy vložte zamražený korpus (s krémem i višněmi) a ihned zalijte připravenou pěnou. Čokoládová pěna vyplní prostor mezi ráfkem a korpusem a udělá vrstvu i nad višňovým vkladem. Dort dejte na několik hodin zamrazit.

TIP – Pokud použijete na sestavení ráfek (formu bez dna), nezapomeňte ho zespodu dobře obalit fólií, aby pěna neprotekla.

Dokončení

  • velvet sprej hnědý (použila jsem od firmy Martellato)
  • jedlé květy, višně, dekorace z čokolády …

Zamražený dort vyjměte z formy a opatrně sloupněte páskovou fólii. Položte ho na menší misku a po celém povrchu postříkejte velvet sprejem. Ihned přendejte na finální podložku nebo tácek.

Zbylý smetanový krém vyšlehejte a pomocí zdobicí špičky (použila jsem Martellato BX9990) nastříkejte na povrch. Ozdobte dle vlastní fantazie jedlými květy, višněmi nebo čokoládou. Dort nechte v lednici několik hodin povolit, než budete servírovat.

Recept vznikl pro časopis Gurmet, kde vyšel v rámci mé cukrářské výzvy. Autorem většiny krásných fotografií je Marek Bartoš 🙂

Dáváte raději přednost zrcadlové polevě? Tak mrkněte na recept Malinové srdce 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

35 Komentáře

  • Nicola
    17. 1. 2023 v 14:46

    Míšo, to vypadá opět nádherně! Chtěla jsem se zeptat na tel velvet sprej, myslíte že by šel použít na dort který je studený pouze z lednice? Nebo je nutný zmražený? Děkuji za odpověď a vaše skvělé recepty 😊

    Odpovědět
  • Drahomíra
    18. 1. 2023 v 21:07

    Mám dotaz, jak široká má být folie.Také se chci zeptat, zda těsto na korpus nevyteče, bude-li se péci v ráfku bez dna nebo je-li třeba vytvořit pevné dno z alobalu.Děkuji:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 1. 2023 v 23:04

      Na finální sestavení ideálně 6 cm. Pro korpus je lepší udělat na ráfku dno z pečícího papíru.

      Odpovědět
  • Pavlína
    21. 1. 2023 v 20:47

    Dobrý den, děkuji za recept! Dort vypadá nádherně. Chtěla bych se zeptat, zda je možné na čokoládovou pěnu použít čokoládu Callebaut 811 (54,5%)? Případně v jakém množství? Děkuji a krásný víkend, Pavlína

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2023 v 9:10

      S jiným druhem čokolády byste si musela recept upravit … Osobně nedoporučuji, pěna bude pak sladší.

      Odpovědět
  • Šarka
    28. 1. 2023 v 18:24

    Dobry den
    Lze pouzit i čerstve ovoce ?

    Odpovědět
  • Zdena
    16. 2. 2023 v 11:47

    Dobrý den, jak připravím visňové pyré?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2023 v 8:49

      Višňové pyré můžete koupit hotové nebo připravit propasírováním višní.

      Odpovědět
  • Zuzana
    17. 2. 2023 v 13:13

    Dobrý den, prosím jak dlouho můžu nechat dort v mrazáku? Resp. potřebovala bych ho připravit ideálně v úterý, v sobotu bych ho nastříkala a v neděli odpoledne by se servíroval. Bude to vadit pokud bude úplně zmražený? Ještě jsem tento druh nedělala a moc ráda bych si ho vyzkoušela, ale chybí mi čas na přípravu 🙁
    Děkuji moc za odpověď.
    Přeji hezký zbytek dne 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2023 v 18:36

      Ano, klidně můžete zamrazit na delší dobu (více dní), to je výhoda těchto dortů 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    21. 2. 2023 v 22:56

    Dobrý den, šla by pěna připravit i z bílé čokolády? Děkuji 😊

    Odpovědět
  • Zuzana
    9. 3. 2023 v 13:44

    Dobrý den opět 🙂
    Dortík byl naprosto skvělý. Miluji kombinaci višeň a čokoláda. Děkuji za recept. Moc se mi líbila konzistence bílého krému. Lze tento krém použít i na obmaz klasického dortu? A pokud bych ho potřebovala obarvit tak barvu přimíchat před chlazením nebo až ke šlehání?
    Prohledávám Vaše recepty a hledám krém na obmaz dortu ideálně nemáslový nebo s minimem másla, který se nechá hezky uhladit a lze ho pak dozdobit figurkami z mléčné hmoty. Běžně používám bílkovomáslový nebo salkomaslo, ale vždy tam mám bublinky. Nedokážu ho úplně dohladka uhladit a to mě hrozně rozčiluje :). Poradila byste mi?
    Předem moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2023 v 10:52

      Pokud chcete dort zdobit modelacemi, tak sněhový máslový je ideální volba. Na smetanovém krému se Vám dekorace mohou rozpustit … Nicméně bílý krém na obmaz použít můžete, s barvou zkušenost nemám, ale dala bych raději až na konci při šlehání a jen velmi malé množství.

      Odpovědět
  • Katerina
    2. 4. 2023 v 16:37

    Dobrý den,dort je božský.Pri prvním pokusu se povedl.Kdyz jsem ho dělala podruhé,naprosto identický,bohužel se mi boční krém úplně roztekl -v mrazáku byl 4,5hod,poté postřik a zdobení,další 4h v lednici před podáváním.Kde se mi stala chyba?děkuji katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:49

      Katko, to mě mrzí, nicméně takto na dálku se těžko chyba odhaduje. Já na tento krém nikdy nástřik nedělala, takže nedokážu posoudit.

      Odpovědět
  • Hana Janovská
    15. 4. 2023 v 7:52

    Dobrý den, Míšo,
    dort vypadá krásně,ostatně jako všechno tady na webu.
    Chtěla jsem se zeptat,jakou špičku jste použila na zdobení tohoto dortu?
    Moc děkuji a přeji Vám i nám všem,ať Vás cukrařina stále baví. Hanka

    Odpovědět
  • Barbora Dohnalová
    30. 6. 2023 v 12:31

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, chystám se dělat tento dort – bílý krém a višně, nicméně po zamrazeni s visnovym vkladem bych chtěla dát další patro korpusu, jiný krém a obmaz má finále, jako klasický dort místo mousse dortu. Po vyndání z mrazáku ve fázi korpus-bily krem- vklad, je potřeba dort nechat v lednici povolit než budu dávat další korpus nahoru nebo je možné dát korpus, krém, korpus a pak přes finálním obnažen dát dort jako celek povolit do lednice ? Mockrát děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2023 v 9:47

      Pokud budete dělat klasický dort, stačí zamrazit jen ovocný vklad. Smetanový krém je po vyšlehání dostatečně pevný, takže můžete promazat a rovnou pokračovat v sestavování dortu.

      Odpovědět
  • Tereza
    20. 7. 2023 v 15:16

    Dobrý den Míšo, pokud dodržím váhy u višňového vkladu, je možné ho udělat stejně tak s malinami či jiným ovocem? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 7. 2023 v 16:24

      Ano, dělám to obdobně i s jiným ovocem a funguje to. Jen berte v úvahu, že třeba maliny se hodně rozvaří a neudrží si svůj tvar.

      Odpovědět
  • Šárka
    12. 1. 2024 v 18:43

    Dobrý den,

    kolik dortů se tím sprejem dá postříkat, průměrně 🙂 díky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 1. 2024 v 20:02

      To se bohužel přesně říct nedá, protože záleží na velikostech dortů a také jak silnou vrstvu budete nanášet. Já stříkala už několik menších dortů a pár mini zákusků a pořád ještě není prázdný 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    17. 3. 2024 v 17:57

    Paní Míšo, chtěla bych tenhle dort zařadit na menu v úterý, ale bohužel jsem se rozhodla na poslední chvíli, nemám tu hořkou čokoládu:( Ještě zítra bych mohla koupit, nemáte náhodou tip kde se prodává v Brně? V cukrářských eshopech kam chodím(Dortisimo, Svět pečení), ji nemají, to už jsem nedávno koukala. Mám doma jen Callebaut 811 a 70% pecky od Allnatury, ta by popřípadě šla?
    Nerada nahrazuji, ale recept mě láká:)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 3. 2024 v 19:18

      Můžete použít jakoukoliv 70% čokoládu. Dobrou mají třeba i v tabulce v Lidlu 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        17. 3. 2024 v 22:53

        Moc děkuji za odpověď!🙂

        Odpovědět
  • Jitka
    1. 5. 2024 v 16:21

    Míšo, moc Vám děkuji, dort se mi povedl, je krásný, výborný a sklízím, díky Vám, obdiv!

    Odpovědět
  • Lucie
    4. 9. 2024 v 11:54

    Dobrý den, měla bych otázku, když zmražený dort nastříkám, můžu dát zpátky do mrazáku? Nestane se s nástřikem nic? Chtěla bych podávat až za nějaký den.

    Děkuji moc

    Odpovědět
  • Helča
    22. 11. 2024 v 10:41

    Míšo, nemáte špatně napsané ingredience? Dnes dělám podle vás dort a korrpus mi vyšel do formy o průměru 16cm jen do výšky 1cm.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 11. 2024 v 16:58

      Recept je v pořádku, korpus je nízký, protože se neprokrajuje, ale 1 cm je málo… Zřejmě jste se někde odchýlila od postupu.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ