Menu
Dorty

Čokoládový dort s višněmi

Vždycky jsem dávala přednost jen čistě čokoládovým dortům, ovoce mi je tak nějak kazilo. Nicméně chutě se mění a člověk by měl zkoušet nové věci. A tak vznikla i takhle kombinace. Je to vlastně taková obdoba pařížského dortu obohacená o višně. Jejich lehce nakyslá chuť odlehčí a zjemní „hutnou“ a plnou chuť čokolády. Ale nemusíte mít strach, pokud nemáte stejně jako já v oblibě višně v čokoládě, tenhle dortík je chutí vůbec nepřipomíná. 

Korpus je můj oblíbený a lety prověřený piškotový s olejem. Část mouky jsem nahradila mletými mandlemi, díky kterým je korpus krásně nadýchaný a měkoučký. Základem krému je smetana svařená s čokoládou a po zchlazení vyšlehaná do pevného krému. Čokoládu v tomto případě kombinuji, z části dávám Ledové kaštany nebo nugátovou Ritter Sport a doplním kvalitní hořkou čokoládou. Višně používám mražené, jsou dostupné celoročně a chuťově mnohem lepší, než kompotované. Krátce povařím s cukrem, zahustím a nechám vychladit.

Krém i višně je dobré připravit den předem, aby se dostatečně zchladily v lednici. Já peču den předem obvykle i korpus. Mám tak vše připraveno a sestavení dortu už pak nezabere tolik času. Recept vychází na dort o průměru 20 cm. 

Čokoládový krém:

500 ml smetany ke šlehání

2 tyčinky Ledové kaštany á 45 g (nebo 100 g nugátová Ritter Sport) 

100 g hořké čokolády 55-60%

Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte ledové kaštany a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, pak zakryjte a dejte přes noc do lednice.

Marinované višně:

350 g mražených višní bez pecky

50 cukru krupice

1 lžička kukuřičného škrobu

višňový likér,griotka …. (nemusí být)

Višně dejte do hrnce, přidejte cukr a asi lžíci vody a nechte chvilku povařit.

Škrob rozmíchejte v troše vody a vlijte do višní. Nechte chvilku povařit, šťáva by měla lehce zhoustnout. Odstavte, nechte vychladnout, pak přidejte likér dle chuti. Dejte do lednice. 

Kakaovo-mandlový korpus (průměr 20 cm):

4 vejce, odděleně

120 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

40 g mandlové mouky (mletou loupané, příp. neloupané mandle)

25 g kakaa

70 g hladké mouky

20 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. 

V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 

Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.

Sestavení dortu:

Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Připravte si višně. 

Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.

První plát korpusu položte na tác a pokapejte šťávou z višní, nemusíte šetřit. Naneste asi třetinu krému a na něj rozložte polovinu višní. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 



Čokoládová poleva:

180 g hořké čokolády 50-60%

150 g smetany ke šlehání

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. Tím, že je polevy trochu více, krásně se rozlije po celém dortu, steče na boky a není potřeba upravovat nožem. Případně si můžete pomoci nakláněním dortu na strany, poleva tak lépe steče i na boky dortu. 

Bohužel jsem neměla moc času na zdobení dortu, takže vypadá tak trochu „krvavě“, ale naštěstí to nikoho neodradilo 🙂 

Vytisknout recept

183 Comments

  • Anonymní
    30. 6. 2015 v 19:01

    Vypadá fantasticky. Na višni se nám letos bohužel nic neurodí, tak snad seženu jinde a zkusím upéct tuto nádheru. Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2015 v 19:45

      Lenko, děkuji 🙂 já kupuju taky jen mražené, protože čerstvé už jsem neviděla pěkně dlouho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 6. 2015 v 19:08

    Tak ten bych si Míšo dala ikdyby byla 40 stupňová vedra! Super, chystám se o víkendu na ten citrónový s ricotou. Dík za inspiraci. Maruš

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2015 v 19:47

      Maruš, díky 🙂 tak to mě těší, jen v tom horku by asi trochu tekl :)) citronový je moc dobrý, určitě zkus 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 6. 2015 v 20:58

    Jůůů, Milo, ten je krásný! Takový elegantní, přitom moderní a kombinace pařížské šlehačky, čokolády a višní, to je paráda:-) Obdivuji to precizní polití ganache…mně to dá vždycky hodně práce, abych to polila nějak stejnoměrně, fakt pěkný!:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2015 v 21:20

      Děkuji :)) také mi to chvíli trvalo, než jsem se to s polevou naučila 🙂 Chce to "vychytat" tu správnou konzistenci a je dobré mít jí více, krásně pak steče dolů 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Aneta
        14. 10. 2020 v 17:09

        Dobrý den,
        Čokoládový krém vyslehavate druhý den po vytažení z lednici nebo až když má pokojovou teplotu? Moc děkuji za odpověď.

        Odpovědět
  • Anonymní
    2. 7. 2015 v 17:51

    Před několika týdny jsem objevila tento Váš blog – Vaše pečení je něco úžasného, tolika dobroty a krásy co dokážete, moc fandím a tleskám a přeji ať se stále daří!!! Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2015 v 19:10

      Katko, moc děkuji za Vaše slova, velmi si jich vážím 🙂 tolik chvály si snad ani nezasloužím 🙂 mějte se fajn a zase někdy "nakoukněte" Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 7. 2015 v 8:56

      Ale Míšo, přece celé člověka bytí se točí kolem jídla a dobrůtek a když je umíte tak krásně připravit, tak je co chválit :o), přeji krásné léto a bezva prázdniny! Katka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2015 v 9:16

      Katko, děkuji 🙂 k tomu už není co říct 🙂 krásné léto, i když teď trochu horké, i Vám. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 7. 2015 v 14:04

    To je nádhera ! Pokusím se jí vytvořit 🙂 Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 7. 2015 v 16:09

      Jindro, děkuji 🙂 zkuste, není složitý 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Vanda
    28. 7. 2015 v 6:31

    Tedy ten je! A musí být skvělý, to jde poznat i z fotky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2015 v 6:44

      Vando, díky 🙂 višně a čokoláda je docela povedená kombinace 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 8. 2015 v 14:21

    Dobrý den, krém vypadá moc dobře. Chystám se dělat čokoládový dort a potřebovala bych, aby krém unesl v podstatě 4 vrstvy korpusu. Ráda bych udělala dort trochu vyšší než je obvyklé a bojím se, aby krém nezačal pod tíhou korpusů po stranách vytékat. Myslíte, že je dostatečně pevný a jestli ne, nemáte tip na nějaký jiný vymazlený čokoládový krém, který by byl vhodný do vyššího dortu? 🙂 Klidně něco s nugetou nebo nutelou.. 🙂 Předem děkuji za odpověď. Věčná tazatelka.. Jindřiška 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2015 v 10:12

      Jindřiško, zdravím Vás, děkuji 🙂 myslím, že krém to ustojí 🙂 také jsem ho už několikrát dávala do dortu, který byl 3x promazaný, měl tedy 4 pláty korpusu a bylo to v pohodě 🙂 jen se to možná bude trochu hůře krájet, jak bude dort vyšší. Krém s nutelou nedělám, ale chuťově je ještě dobrý a celkem stabilní pudingovo-máslový s čokoládou. Recept mám u Dobošových řezů vikendovepeceni.cz/2015/06/dobosove-rezy.html
      Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Martina
    17. 8. 2015 v 20:35

    Dobry den, ked nemam mrazene visne, ale zavarane v skle, postup je tiez rovnaky ako pri mrazenych? Dakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2015 v 6:53

      Zdravím Martino, kompotované višně už bych nevařila, případně můžete svařit jen šťávu a trochu zahustit. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Martina
    18. 8. 2015 v 19:12

    Dobry den, torta mala velky uspech! Dakujem za dalsi skvely recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 8. 2015 v 6:58

      Tak to je skvělá zpráva 🙂 také děkuji, že máte odvahu mé recepty zkoušet. Pěkný den.

      Odpovědět
  • Eva Marková
    22. 9. 2015 v 13:07

    Dobrý den,
    opět jsem vyzkoušela a opět s velikým úspěchem :-), pečení podle Vašich receptů je prostě radost.
    Pěkný den

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 9. 2015 v 16:17

      Evo, pěkný den i Vám, děkuji, to mě moc těší, že jsou mé recepty tak úspěšné 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 9. 2015 v 20:15

    Dobrý den,
    mohla bych se zeptat na recept na ty bíle makronky?
    Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2015 v 20:33

      Dobrý večer, makronky jsou světle růžové 🙂 recepty najdete na mém blogu, stačí jen použít jinou barvu, případně nedat žádnou, pak budou krémové. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 10. 2015 v 17:39

    Dobrý večer,
    chtěla jsem se zeptat na jaké příčce v troubě dort pečete ?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2015 v 17:42

      Hezký večer, peču na střední příčce (nejen dort) a bez horkého vzduchu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 10. 2015 v 20:03

    Hezký den, Milo. Já už se na vaše stránky vracím jako dobrý poštovní holub! 🙂 Naposledy jsem dělala vanilkové cupcakes a také korpus z tohoto dortu a do něj tvarohový krém z jiného vašeho receptu, který jsem nakonec ještě "vyšperkovala" glazovanými hruškami. MOC vám děkuji! Máte to všechno pravdu skvělé! Anna 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2015 v 21:12

      Anno, hezký večer, krásné přirovnání :)) jsem moc ráda, že se vracíte a mé recepty jsou pro Vás inspirací, děkuji za Vaši přízeň. Mimochodem ty glazované hrušky zní moc dobře a určitě i skvěle chutnaly :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 10. 2015 v 9:17

      Já Vám moc děkuji! 🙂 Ano, s hruškami to bylo taky super. 😉 Chtěla jsem se Vás ještě na něco zeptat – když bych do dortu dávala tvarohový, nebo nějaký ten krém se šlehačkou, jak dlouho vydrží? Zatím používám pouze většinou s máslovým základem, když musí být v lednici cca 2 – 3 dny před rozkrojením (vezu jej někam na oslavu). Vydrží tak dlouho v dortu dobrý i krém se šlehačkou? Děkuji moc! 🙂 Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 10. 2015 v 10:54

      Anno, samotný šlehačkový krém jsem nikdy nedělala, ale ve spojení s vykapaným tvarohem nebo mascarpone dost často. Používám tedy výhradně tu 40% smetanu a bez problému mi krém vydrží. A zvlášť, když dort nebude nakrojený, vůbec bych se toho nebála 🙂 Případně pokud chcete mít jistotu, použijte želatinu … mějte se fajn.

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 10. 2015 v 11:08

      Milo, děkuji moc. Přesně takhle jsem to myslela – s tvarohem či mascarpone. Jste skvělá! 😉 Už se těším, až zase od vás něco vyzkouším. Teď přemýšlím o té dýňové roládě, nebo cupcakes. 🙂 Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2015 v 16:08

      Anno, nemáte vůbec zač :)) těžká volba, jestli dýňové cupcake nebo roláda, ale mohu Vás ujistit, že oboje je skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2016 v 19:50

    Vypadá božsky! Myslíte, že by šel použít i domácí višňový džem? Jsou v něm kusy višní…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2016 v 20:51

      Děkuji 🙂 ano, klidně použijte i džem, ideálně pokud je méně sladký 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 6. 2016 v 12:53

    Dobrý den Míšo,
    tak tenhle dortík jsem si udělala před víkendem k narozeninám. Jen jsem čokoládovou polevu u dortu vyměnila za zrcadlovou čokoládovou polevu, co máte u mátových dortíků. Byl naprosto l.u.x.u.s.n.í! Na oslavě všichni pomlaskávali a než jsem se otočila byl pryč. Moc děkuji za lahodný recept! Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2016 v 14:27

      Dobrý den, Evo, tak to mě moc těší, že měl dort takový úspěch :)) děkuji za vyzkoušení 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 8. 2016 v 9:09

    Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento víkend na narozeninovou oslavu – vypadá mňamózně. Jen bych měla dotaz kvůli velikosti formy. Když mám větší o průměru 23 cm, bude korpus stačit z uvedených surovin, aby se dal rozřezat na 3 pláty, nebo je potřeba přidat suroviny jak na korpus tak i na šlehačkovou náplň? U některých dortů máte korpus ze 6 vajec. Přeji hodně dalších skvělých receptů! 🙂 Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 9:18

      Jano, zdravím Vás, vybrala jste dobře, dortík je moc dobrý 🙂 tento recept je pro dort o velikosti 20 cm, pokud chcete dělat 23 cm, je potřeba udělat z 1,5 dávky. Tedy přesně jak píšete, korpus z 6 vajec 🙂 navýšit je potřeba samozřejmě i krém 🙂 Mějte se fajn, ať se daří. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 8. 2016 v 13:55

    A myslíte, že čokoládová poleva bude stačit z uvedeného množství nebo také přidat? Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 14:03

      Stačit by to mělo, ale klidně zvyšte na 200 g čokolády + cca 180 g smetany 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 8. 2016 v 7:11

    Díky moc, jste zlatá! Jana

    Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2016 v 7:48

    Máte nějakou oblíbenou a prověřenou čokoládu s 55 – 60 % kakaa? V cukrářských potřebách jsem objevila nějaké belgické čokoládové pecky, jinak u nás v nabídce tápu, vše je kolem 70 % kakaa…:( Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2016 v 8:46

      Zdravím Jano, přes e-shop objednávám obvykle tuto cukrarske-pomucky.cz/belgicka-cokolada-arabesque-horka-58-1000-g-3957/, dobře se s ní pracuje a chuťově je moc dobrá 🙂 na polevu na dort obvykle používám čokoládu z Lidlu, je to tabulka 200 g v takovém béžovém obalu, ta je také skvělá 🙂

      Odpovědět
      • Šárka Mazurkova
        30. 5. 2023 v 6:47

        Dobrý den,
        prosím mohu péct korpus jen v rafku nebo jako u čokoládového korpusu lepší použít klasickou formu s plným dnem? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Šárka

        Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2016 v 9:43

    Super, belgickou mám, Lidl navštívím. Moc děkuji za rady!!! Jana

    Odpovědět
  • Unknown
    8. 8. 2016 v 13:18

    Dobrý den, Míšo.
    Nedělám první dortík od Vás, máte skvělé chutě i nápady ;). Z tohoto receptu jsem sice použila jen korpus, ale je opět výborný, jak jinak ;). Jen jsem se chtěla zeptat, jak vysoký jste ho po upečení měla (před promazáním)? Přišel mi nějak nízký, nevím, zda jsem někde neudělala chybný krok. Pro tentokrát to ničemu nevadilo, ale chtěla bych o použít i na dortík o větší kapacitě strávníků, tak abych věděla, jak správně navýšit ingredience a jak postupovat bezchybně. Nemůže to být treba délkou/ intenzitou šlehání v jednotlivých krocích? Děkuji moc za radu a přeji spokojené strávníky a radost z pečení 🙂
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 8. 2016 v 14:55

      Zdravím Vás, Jano, tak to jsem moc ráda, že jsou Vám moje chutě blízké, děkuji 🙂 přesně Vám to neřeknu, ale určitě to bude kolem 6 cm. Jsem zvyklá prokrajovat korpusy dvakrát a pilku mám nastavenou na 2 cm 🙂 někdy je to trochu víc jindy zase méně, záleží i na velikosti vajec. Určitě je potrěba šlehat bílky do tuha, ale zase nepřešlehat. Zpočátku šlehat pomalu, až se vytvoří bílá pěna, přidat cukr a teprve pak šlehat na maximum. Mandle a mouku s kakaem pak vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem. Můžete ještě zkusit trik s mokrou utěrkou, díky které korpus vyběhne víc do výšky a do roviny – mám u receptu na Čokoládový dort s tvarohem.
      Snad jsem Vám trochu pomohla 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Unknown
      8. 8. 2016 v 15:11

      Míšo, moc děkuji za rychlou odpověď a tipy na triky :). Vyzkouším hned příště, abych stihla natrénovat na plánovaný "hřeb narozenin" 🙂 (Cukr jsem přidávala až do skoro ušlehaného sněhu, což mi došlo pak zpětně, že jsem obešla recept.)
      Hezké léto přeji
      Jana

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 8. 2016 v 18:50

    Dělám již po třetí, je výborný!!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2016 v 9:05

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • radushka.v
    12. 8. 2016 v 18:54

    Tak jsem zkoušela a dort byl vynikající :)). Šly by i jahody místo višní, nezkoušela jste:)?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2016 v 9:07

      To ráda slyším, děkuji 🙂 já jahody k čokoládě moc nemusím, ale pokud je máte ráda, klidně zkuste. Já bych volila spíš maliny 🙂 asi kombinace čerstvých a malinového pyré 🙂

      Odpovědět
    • radushka
      13. 8. 2016 v 11:10

      Maliny jsou dobrý nápad, mam ale jen mražené..:( takze spis pyré asi 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2016 v 22:55

    Hezký večer, všimla jsem si v diskusi, že jste nedávno vysvětlovala, jak správně vyšlehat bílky, můžu požádat ještě jak správně do sněhu zapracovat žloutky? Stačí je prošlehat jen vidličkou nebo je lepší vyšlehat je el. šlehačem a spojit se sněhem jen stěrkou nebo všlehat? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale chtěla bych mít korpus také tak hezký jako Vy. Piškotové těsto se mi moc nedaří, jinak peču podle Vás moc ráda, vím, že Vaše recepty jsou sázka na jistotu 🙂 děkuji Janka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2016 v 7:14

      Janko, zdravím Vás, žloutky můžete našlehat ručně balonovou metlou (trvá trochu déle) nebo šlehačem do lehké pěny. Pak stěrkou lehce spojit s bílky a opatrně po částech vmíchat mandle, pak mouku s kakaem, nakonec olej. Míchat jen stěrkou, nikoliv šlehačem, lehce obracet, žádné zuřivé promíchávání 🙂
      Děkuji za důvěru a držím palce, ať se dort podaří. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      17. 8. 2016 v 13:05

      Milá Míšo, moc Vám děkuji za rady, ted už se mi korpus snad konečně povede. Mějte se hezky Janka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2016 v 14:30

      Janko, nemáte vůbec zač 🙂 dejte vědět, jak to dopadlo. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 8. 2016 v 11:02

      Milá Míšo, hlásím, jak jsem dopadla s korpusem, pořád ho nemám takový jako Vy, měl na výšku zhruba 4,5cm a trošku do bouličky, takže střed byl o něco vyšší, asi chybuji při vmíchávání mouky s kakaem, i když se snažím opravdu lehce obracet, dost dlouho mi tam zůstávaly světlé fleky a při delším míchání to začalo ztrácet na objemu. Budu muset trénovat 🙂 jinak ale chuťově výborné, krém vynikající, všichni chválili. Peču podle Vašich stránek už delší dobu a všechno, co jsem vyzkoušela (a není toho málo), má vždy úspěch, děkuji a přeji hodně spokojených čtenářek a pekařek. Janka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 8. 2016 v 20:23

      Janko, hezký večer, děkuji za zpětnou vazbu 🙂 máte pravdu, kakaový korpus je trochu problémovější, než klasický vanilkový 🙂 upřímně mohu říct, že jsem jich napekla desítky a ne vždy to bylo perfektní 🙂 korpusu hodně pomohou ty mleté mandle, ale kakao se prostě hůře zapracovává. Proti bouli uprostřed korpusu můźete zkusit trik s utěrkou, v některém z komentářů jsem na néj odkazovala, je u čokoládového dortu s tvarohovým krémem 🙂
      Jinak moc děkuji za přízeň i důvěru v mé recepty, moc si toho vážím a bude se snažit v budoucnu nezklamat. Pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 9. 2016 v 11:11

    Dobrý den,
    narazila jsem náhodou na váš blog a moc se mi líbí. Tak už vím, co budu dělat až budou děti spát…číst, inspirovat se 🙂
    Chci se jen zeptat, bude poleva stejně pěkná, i když použiji bílou čokoládu? Děkuji, Helča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 9. 2016 v 14:26

      Helčo, zdravím a děkuji za pochvalu mého blogu 🙂
      Tuto polevu jsem z bílé čokolády zatím nikdy nedělala, u nás frčí více ta tmavá. Pokud byste se do ní chtěla pustit, tak je potřeba dát méně smetany … a myslím, že poleva bude lehce prosvítat … Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 9. 2016 v 21:29

    Dobrý večer, Míšo. Ráda bych se Vás zeptala ještě na jednu věc, tentokrát ohledně krému. Nemáte zkušenost, zda lze tento krém z kaštanů použít po potahovou hmotu, konkrétně Smartflex? Nebude ta smetana zlobit? Mám zkušenost jen s máslovými krémy pod potah. Cetla jsem, že krémy typu "ganache" by neměly dělat problém, ale bojím se experimentovat bez posvěcení :). Děkuji moc a zdravím Vás! Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2016 v 8:11

      Jano, zdravím Vás, ano, tento krém se dá použít i do potahovaného dortu, mám vyzkoušeno 🙂 Na obmazání dortu ale používám buď sněhový máslový krém nebo čokoládovou ganache připravenou z čokolády a smetany v poměru 2:1, vznikne pasta podobná nutele a tou se dort hezky obmaže. Snad jsem Vám pomohla 🙂 hezký volný den. Míša

      Odpovědět
    • Unknown
      28. 9. 2016 v 17:33

      Dobrý den, Míšo, děkuji Vám za odpověď! To je skvělé, děkuji moc za tipy. 🙂 Mějte se hezky, Jana

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 10. 2016 v 8:03

    Dobrý den, včera jsem tento vynikající dort upekla – bohužel těsto nejprve v troubě krásně vyběhlo (s utěrkou), ale po vytažení se zase snížilo cca na 2 cm. Těsto je stále krásně vláčné, jakoby mokré: takové brownies, ale nejde z něho udělat dort. Takže jsem to vyřešila bábovkovým těstem. Jinak děkuji za kombinaci – višně a čokoláda. Lucie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 10. 2016 v 8:23

      Lucie, zdravím, tak to mě moc mrzí, že se korpus nepovedl 🙂 podle toho co píšete to vypadá, že jste šlehala bílky hned zpočátku příliš rychle, což způsobilo to spadnutí těsta po upečení. Nebo je možné, že tešto bylo přemíchané … každopádně je to škoda, protože korpus do dortu skvěle pasuje, třeba se povede příště 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 11. 2016 v 14:55

      Děkuji…..no já si říkala, že ten Váš korpus bude skvělý na HArlekýn: korpus nebudu řezat, ale dám na něho pařížskou šlehačku a pak normální šlehačku a bude to fantastické 🙂 – MŇAM. Nemusím se tak bát, že opět klesne. Takže i tak děkuji za úžasný recept. Dort byl skvělý i se základem na olejovou bábovku. A kombinace čokoláda a višně – fantastické :). Děkuji. Lucie

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2016 v 18:03

      Lucie, na blogu mám přímo recept na Harlekýn 🙂 korpus se tam dělá trochu jinak, tak jo můźete zkusit 🙂 – recept zde 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 11. 2016 v 12:24

    dobrý den, dort byl vynikající,pekla jsem jej poprvé a podařil se 🙂 děkuji za inspiraci..jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho vydrží poleva-ganache v lednici? děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2016 v 19:50

      Dobrý večer, tak to moc ráda slyším, že se dort povedl a chutnal 🙂 děkuji 🙂 poleva vydrží v lednici minimálně týden.

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 1. 2017 v 10:47

    Dobrý den,dort vypadá moc dobře a docela jednoduše,proto ho udělám na své 30tiny.Když mám formu 26cm mám suroviny zdvojnásobit? A co by jste mi poradila na ozdobení,ať je to jednoduché na pripravu.Dekuji moc za recept a radu Anet

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2017 v 11:39

      Děkuji 🙂 dort i skvěle chutná 🙂 pokud uděláte z dvojité dávky, vychází to spíše na formu 28 cm. Navrhovala bych udělat z 1,5 dávky, korpus nebude tak vysoký, takže můžete prokrojit jen jednou 🙂
      Pokud nechcete složitě zdobit, tak jen polijte čokoládovou polevou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 1. 2017 v 7:59

    Milá MiLo, jsem také příznivec Vašeho blogu. Již několik receptů jsem od Vás vyzkoušela a vše nám moc chutnalo. Chtěla bych vyzkoušet i nějaký recept s višněmi a překvapilo mě, že používáte višně zmražené. Já v létě zpracovávám ovoce ze zahrádky – zavařuji a vyrábím marmelády. Pokud se urodí nějaké višně, (a to už dlouho nebylo – buď se to nepodaří nebo je ptáci "sežerou"), tak si pochutnáváme. Koupit višně zmrazené mě prostě nenapadlo. Mohla byste mi prosím poradit, kde je kupujete, jak velké balení a kolik stojí?
    Předem Vám děkuji za odpověď, Jitka P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 1. 2017 v 7:50

      Jitko P., zdravím Vás, jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak zaujaly 🙂 Ano, višně používám radši mražené, než kompotované 🙂 narazila jsem na ně v Makru. Kupuji takové menší balení cca 350-400 g, cenu si bohužel nepamatuji. Pak mají ještě velké balení cca 1-2 kg. Je ale možné, že je seženete i v běžném obchodě … do některých receptů používám kompotované a ty kupuji v Lidlu, vlastní bohužel nemáme a koupit se dnes pomalu už nedají, velká škoda. Mějte se krásně. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 7. 2017 v 12:47

    Dobrý den, prosím o radu, zda by se dal tento dort potáhnout potahovací hmotou ? Myslíte, že by nevadilo, že krém není máslový ? Nemám moc zkušeností s potahováním dortů, ale vyčetla jsem, že musí být máslový krém. Ten moc ráda nemám, tak bych chtěla zkusit Váš čokoládový krém. Moc ráda peču podle Vašich receptů, dortíky jsou úžassné. Děkuji. Květa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 7. 2017 v 14:16

      Květo, zdravím Vás, dovnitř potahovaných dortů můžete použít téměř jakýkoliv krém, tedy i tento. Pouze doporučuji zvenku obmazat celý dort máslovým krémem, případně si udělat čokoládovou ganache v poměru 2 díly čokolády a 1 díly smetany. Tuto směs nechat ztuhnout do konzistence nutely a pak s ní dort obmazat. Nechat zatuhnout a pak můžete potáhnout :))

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 8. 2017 v 18:38

    Zdravím, upečen o víkendu a kdo ochutnal chtěl recept, máte úžasné recepty, ale začíná se to projevovat na váze a to si je ještě trochu pozměňuji ve smyslu použití špaldové mouky a třtinového cukru. Jste super, díky za stránky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2017 v 9:03

      Hanko, ještě jednou díky :)) také dávám pro lepší pocit špaldovou mouku a obvykle i třtinový cukr 🙂 jen se obávám, že to má vliv max. na naše zdravím, ale nikoliv na štíhlou linii :))

      Odpovědět
    • Unknown
      15. 8. 2017 v 11:00

      To máte pravdu se štíhlou linii to nemá nic společného, krásné dny přeji

      Odpovědět
  • Pavel
    3. 9. 2017 v 8:28

    Zdraví Vás a ještě jednou děkuji za perfektní recept…použil jsem višně v gelu, které kupuji v obchodě s cukrářským potřebami a pomůckami a dort nemá chybu…čokoládová ganache vynikající,perfektne se s ní pracuje a už žádné problémy s máslovým krémém a jeho "srážlivostí"…příštý týden zse zkusím něco jiného…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 9. 2017 v 11:39

      Pavle, zdravím a děkuji 🙂 nejen za komentář, ale i důvěru v mé recpety 🙂 věřím, že další recept bude mít úspěch. Pěknou neděli.

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 10. 2017 v 18:39

    Dobrý den,je možné použít tuhle čokoládu i na polití dortu?
    cukrarske-pomucky.cz/belgicka-cokolada-arabesque-horka-58-1000-g-3957/
    Tím myslím na vyhotovení čokoládové polevy.Předem děkuji za vaši odpověď Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 10. 2017 v 20:06

      Eliško, zdravím, ano, tuto čokoládu můžete použít na polevu i krém 🙂 také ji někdy kupuji, je chuťově dobrá 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 1. 2018 v 15:57

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Areh
    24. 2. 2018 v 17:10

    Dobrý den, dort vypadá úžasně, jen se mi bohužel nedaří vyšlehat krém. Nevíte, kdeby mohla být chyba?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2018 v 17:45

      Zdravím, tak to me mrzi. Byl krem v lednici přes noc?

      Odpovědět
    • Areh
      24. 2. 2018 v 17:57

      Tak dlouho ne, ale byl studený. Ještě ho strčím do zítra do lednice a uvidím 🙂 pokud se nepovede ani zítra, udělám další pokus jindy. Na ten krém mám chuť už teď 😀

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 3. 2018 v 19:06

    Zdravím, na formu 24×24 mam použít 1,5 dávky? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 3. 2018 v 19:43

      Hanko, zdravím, pokud by to byla kulatá průměr 24 cm, tak je 1,5 dávka dostačující. U čtvercové už bych asi dala dávku dvojitou.

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 3. 2018 v 19:32

    Dobrý den, myslíte, že můžu višně nahradit pomerančem a postupovat stejně jako s višněmi?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 3. 2018 v 19:48

      Zdravím, já osobně bych pomeranče nedávala, nepřijdou mi vhodné na povaření a naložení do griotky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 4. 2018 v 16:58

    Dobrý den,
    kolik standardních:-)porcí z dortu udělám prosím. Potřebovala bych tak 12. To ale asi budou pidi midi že? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2018 v 17:07

      Zdravím, hodně záleží, co si pod pojmem standardní porce kdo představí ;)) doporučila bych upećt z 1,5 dávky do formy 23 cm, to vychází na 12-14 porci 🙂

      Odpovědět
    • Dita
      6. 4. 2018 v 13:54

      Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Odpovědět
  • Dita
    6. 4. 2018 v 14:00

    Unknown6. dubna 2018 14:54
    Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď. To máte pravdu, raději zkusím do větší formy. Už se mi sbíhají sliny, jen já sama snim nejspis 2 kousky:-)). Je ale docela problém sehnat mražené višně. Nějaký tip prosím nemáte? Kromě Macra, které je trochu z ruky jsem je nikde neobjevila. Krásný den. Dita

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2018 v 14:36

      Dito, mražené višně kupuji ještě v Tescu, ale pozor, snadno se mezi ostatním ovocem přehlédnou, obvykle mají jen pár kousků. Jsou také moc dobré 🙂 Nicméně pokud neseženete mražené, dají se použít i kompotované, ty kupuji zase v Lidlu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 6. 2018 v 19:01

    Zdravim. Onehda jsem narazila na vas recept a uložila si ho s tim, ze ho udelam synovi k narozeninám. Jen ho místo polevy oblozim z vrchu ovocem a kolem budou trubičky. Dnes jsem napekla korpus (pozdě jsemjsi všimla že je recept na menší formu a přidělat ještě jeden), připravila krém, jen místo višní jsem si připravila maliny. Víšne nejsem nesehnala. Takže budu doufat, že i tak bude dort dobrý ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2018 v 12:22

      Tak to jsem ráda, že se k receptu vracíte, věřím, že nezklame 🙂 višně se shánějí hůře, ale maliny jsou určitě vhodná alternativa, k čokoládě také příjemně ladí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 7. 2018 v 13:53

    Dobrý den, Váš dort jsem pekla a je opravdu úžasný. Chtěla bych teď do dortu zkusit krém z bílé čokolády, mohla byste mi prosím poradit jak jej udělat? Děkuji a jsem moc ráda za Vaše stránky. Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2018 v 9:32

      Moniko, děkuji, jsem ráda, že se dort povedl 🙂 krém z bílé čokolády najdete např. u Vanilkovo-čokoládového dortu nebo u Bezé rolády s kávovým krémem, tady stačí jen vynechat kávu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 7. 2018 v 20:20

      Moc Vám děkuji za odpověď, vyzkouším. Děkuji a hezký den. Monika

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 9. 2018 v 10:18

    Dobrý den, jak dlouho musí ten krém odpočívat v lednici prosím?děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 9. 2018 v 10:29

      Zdravím, ideálně přes noc, jak je uvedeno v receptu, ale stačit by mělo 6-8 hodin.

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 9. 2018 v 12:16

      děkuji moc

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 9. 2018 v 18:47

    Ještě dotázek mám čokoládu jen 70%, může být na polevu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 9. 2018 v 18:54

      Ano, může, jen dejte trochu více smetany, ca. 1:1 v poměru k čokoládě.

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 9. 2018 v 19:02

      Super, jsem na to dílo zvědavá, promazala jsem ostružinovou marmeládou jedno patro a do druhýho dala maliny…jinak tu máte nádhery na blogu, mám zrovna upečený makronky na svatbu, tak udělám náplň se slaným karemelem co tu máte, děkuji moc za inspiraci.Ty vaše zákusečky jsou nádherný, pro mě trochu vyšší dívčí:-)

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 13:17

      Myslím, že pokud zvládáte makronky, tak zvládnete i všechno ostatní :))

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 1. 2019 v 12:03

    Dobrý den, chci dělat dortík,ale už na zítřek.Myslíte,že by nevadilo,kdybych dala dovnitř místo vašeho krému pařížskou šlehačku kupovanou? Prodává se v kelímku jako smetana ke šlehání. Jde mi o to,aby se mi to nějak nerozteklo 🙂 Díky moc za opověď. Pěkný den 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2019 v 6:08

      Zdravím, s kupovanou pařížskou šlehačkou bohužel nemám zkušenost, ale myslím, že ji klidně můžete použít 🙂

      Odpovědět
  • Ani
    4. 11. 2019 v 15:03

    Dobry den, potrebovala poch se poradit, co mam dat do krému. Bydlim ve Francii a ledove kastany nebo ritter čokoládu tu obtizne seženu. Davam normalni horkou, ale zda se mi, ze je krem dost tekuty, kdyz ho začnu šlehat. Budi rada za doporuceni.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2019 v 8:07

      Ani, zdravím Vás do Francie 🙂 použít klasickou hořkou čokoládu je možná lepší varianta, doporučuji 55-60% kakaa. Krém je před vyšleháním tekutý, to je v pořádku, ale právě šleháním zhoustne, stejně jako šlehačka. Případně můžete přidat trochu mascarpone, bude pak pevnější.

      Odpovědět
    • Ani
      5. 11. 2019 v 13:03

      Dekuju za potvrzení toho, co jsem si myslela. Ja jsem krem málo slehala, protoze jsem se bala, ze ho presleham. Tento dort je tady mezi mymi znamymi moc oblibeny a sklizim na nej samou chvalu. Tak vam chci moc podekovat za uzasne stranky plne inspirace.

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 2. 2020 v 21:31

    Dobrý večer, jakou jste použila smetanu? Děkuju

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 2. 2020 v 9:58

      Ke šlehání 33%.

      Odpovědět
    • Unknown
      28. 2. 2020 v 1:34

      Mě to právě neztuhlo.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2020 v 14:00

      Co Vám neztuhlo? Krém se musí vyšlehat, sám o sobě neztuhne.

      Odpovědět
  • Aneta
    14. 10. 2020 v 17:38

    Dobrý den,
    Čokoládový krém vyslehavate druhý den po vytažení z lednici nebo až když má pokojovou teplotu? Možná hloupá otázka, ale teprve se učím. Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 10. 2020 v 17:49

      Šlehá se rovnou z lednice, musí být dobře vychlazený. Dotaz stačí napsat jednou 🙂 už jsem Vám odpovídala výše.

      Odpovědět
      • Aneta
        14. 10. 2020 v 20:45

        Jee, já se omlouvám. Brečelo mi dítě a když jsem se vrátila k telefonu, tak jsem měla doatz stále ve formuláři, tak jsem ho poslala znovu. Moc děkuji za odpověď. Už mám doma i vasi knížku, tak se moc těším, až budu vše postupně zkoušet 🙂

        Odpovědět
  • Ivana
    22. 11. 2020 v 21:09

    Tortička mala úspech. Urobila som dvojitú dávku na formu priemeru 26cm a vyšla parádne. Každý, kto ochutnal, zhodnotil, že je to najlepšia klasická torta (nie cheese cake, alebo obdobný dezert), akú som urobila. Ďakujem za recept, určite zaradím medzi moje topky.

    Odpovědět
  • Gabi
    12. 3. 2021 v 11:07

    Torta vyzerá úžasne, chcela by som sa opýtať keď chcem piecť v 18cm forme je potrebné ingrediencie upraviť alebo môžu zostať takto, kľudne by som priala aj 4 poschodia na torte aby bola vyššia. A ešte či je možné piecť cesto na 2x alebo radšej naraz v jednej forme. Ďakujem 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 12:21

      Můžete použít i formu 18 cm, rozdíl není tak velký a korpus bude trochu vyšší. Pokud máte dostatečně vysokou formu, není nutné péct ve dvou 🙂

      Odpovědět
  • Anet
    22. 3. 2021 v 9:04

    Dobry den, chci se zeptat, jak by hrala kombinace korpusu z pistacioveho dortu (kakaovo-orechovy) s timto kremem (bez visni a jakehokoliv jineho ovoce) a nahore pouze s polevou + nejake zdobeni?
    Dekuji!

    Odpovědět
  • Ráďa
    22. 3. 2021 v 10:46

    Milá Míšo, děkuji za recept a podrobný návod. Krém je výborný-vyvážená kombinace chutí. Višně jsem na přání oslavence nahradila malinami, moc nám tam chutnaly. Korpusu jsem se obávala, ale nakonec vyskočil. Nepovedla se mi jen ganache nahoře; mojí chybou se jakoby srazila, ale nakonec jsem to zachránila, dort ozdobila a výsledek byl krásný a oslavenec spokojený :). Mohla bych se zeptat k té ganache, jak docílit větší tekutosti? Dodat trochu spařené smetany? Díky a přeju krásný den, Ráďa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2021 v 15:38

      Milá Ráďo, zvládla jste to skvěle 🙂 ganache se obvykle srazí pokud se čokoláda moc zahřeje (spálí) nebo pokud se použije nekvalitní čokoláda. Čokoláda se v žádném případě nesmí vařit. Stačí, aby smetana byla horká, vařit není třeba. Můžete samozřejmě přidat další smetanu, ale poměr je ideální právě na polevu 🙂

      Odpovědět
      • Radka
        22. 3. 2021 v 17:32

        Děkuji za vysvětlení. Problém byl tedy asi s tou čokoládou. Pozapomněla jsem koupit na ganache tu 50-60% a ve finále jsem „splácala“ kus čokolády 70%, 83% a na vaření figaro 60%. Navíc se mi zdála pořád malo tekutá, tak jsem ganache posadila nad vodní lázeň,takže jsem ji ještě snad spálila…no hrůza, když to tu čtu, skoro se divím, že to nakonec dopadlo tak dobře 😊😊.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          22. 3. 2021 v 20:15

          Ono je možné použít i tu 70-80%, ale pak je potřeba přidat trochu smetany 🙂 každopádně chybama se člověk učí a příště se to určitě povede 🙂

          Odpovědět
  • Alena Svobodová
    6. 7. 2021 v 23:42

    Dobrý den milá Míšo,

    recept je parádní, ale měla jsem problém s korpusem. Když jsem začala do těsta přimíchávat mouku s kakaem, tak mi ve finále těsto tak spadlo, že jsem pak musela péct další korpus, abych získala 3 pláty. Postup jsem dodržela. Mohlo by to být kakaem? Jaké používáte, prosím? Nebo nevíte, čím by to mohlo být? Mohla bych změnit kdyžtak postup a mouku s kakaem přidat do žloutkové pěny a sníh přidat jako poslední? Dort ještě budu péct pro velký úspěch a tentokrát bych ráda, aby se mi korpus povedl hned a byl nadýchaný a daly se z něj uříznout 3 pláty.

    Děkuji, s pozdravem Alena.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 7. 2021 v 9:53

      Základem korpusu je dobře ušlehaný sníh a mouku s kakaem i mandle vmíchat ručně a velmi opatrně, aby sníh nespadl. Nemyslím, že by na vině bylo kakao 🙂 postup si můžete samozřejmě upravit, ale nezaručuji, výsledek 🙂 případně zkuste jiný kakaový korpus, který mám na blogu, kde se přidává prášek do pečiva a postup je obrácený. Najdete ho u příspěvku Dort Harlekýn 🙂

      Odpovědět
      • Alena Svobodová
        12. 7. 2021 v 9:20

        Děkuji za odpověď. To, co píšete, jsem dodržela. Mám kuchyňského robota a tam se vše dělá jedna radost, takže sníh byl vyšlehaný opravdu dobře, mouku s kakaem a mandlemi jsem přimíchávala ručně a velmi opatrně a i přesto všechno bylo výsledkem spadnuté těsto, které v troubě nevyskočilo. 🙁 Možná zkusím jiný recept, ale stejně mi to bude vrtat hlavou, proč se to nepovedlo.

        Odpovědět
        • Alena Svobodová
          12. 7. 2021 v 9:53

          A ještě mě napadla jedna věc, co jsem nezmínila. Když totiž dělám korpus ve světlé verzi bez kakaa, tak s korpusem nemám problém a je krásně nadýchaný a vysoký. Z toho důvodu podezřívám z mého neúspěchu špatné kakao. Myslíte, že bych mohla použít místo kakaa vychladlou rozpuštěnou hořkou čokoládu?

          Odpovědět
          • Míša Landová
            12. 7. 2021 v 10:10

            To máte určitě pravdu, že kakaové korpusy mají těsto řidší, než ty světlé, ale jak už jsem psala výše, nemyslím, že by na vině bylo špatné kakao. Každopádně určitě mohu doporučit přírodní, nealkalizované kakao 🙂 Čokoládu zkusit můžete, já jsem ji do piškotového korpusu nikdy nedávala 🙂

        • Míša Landová
          12. 7. 2021 v 10:08

          Tak ještě jestli nebude problém v tom sněhu 🙂 protože sníh se nesmí šlehat zvláště zpočátku na maximum, aby se tam nedostalo příliš vzduchu. Stejně tak nesmí být sníh přešlehaný, protože pak v troubě nevyběhne …

          Odpovědět
  • Eva
    18. 8. 2021 v 9:28

    Dobrý den Mišo, chtěla bych se zeptat do krému používáte šlehačku 40 procentní nebo stačí jen 33 procentní? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2021 v 14:50

      Pokud není uvedeno jinak, používám smetanu 33% 🙂 tedy i v tomto případě.

      Odpovědět
  • Eva
    20. 8. 2021 v 5:52

    Děkuji. Míšo a můžu do čokoládových makronek použít tento krém?. Včera jsem je pekla poprvé a musím říct na to jak jsem z nich měla strach tak se povedly- až na pár co trochu popraskaly 😃. Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 8. 2021 v 7:39

      Tento krém není do makronek příliš vhodný, rychle je rozmáčí. Nicméně pokud víte, že je doma během krátké doby sníte, klidně použijte 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    20. 8. 2021 v 8:17

    Děkuji.

    Odpovědět
    • Eva
      20. 8. 2021 v 8:24

      Míšo a kdybych to naplnila krémem co máte u těch čokoládových makronek dneska večer a nazdobila tím dort co má čokoládovou polevu tak do zítřka ty makronky vydrží nebo je lepší naplnit až zítra ráno a do odpoledne vydrží? Nezlobte se za ty otázky,ale s makronkami nemám zkušenost.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        20. 8. 2021 v 9:57

        Makronky se vždy plní den předem, aby se rozležely 🙂 krém, který je do makronek určen, vydrží i několik dní. Takže klidně naplňte dnes, do zítra budou, tak jak mají být.

        Odpovědět
  • Zdenka
    6. 2. 2022 v 10:55

    Dobrý den, krásné recepty – díky za ně. Chtěla bych se zeptat k části “ Dort přendejte na podložku nebo podnos” ehm… to se přesně udělá jak?
    Zdenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2022 v 13:19

      Jednoduše 🙂 podeberete ho zespodu a přenesete 🙂

      Odpovědět
      • Zdenka
        6. 2. 2022 v 19:10

        Ehm… a pro méně pokročilé… čím tak nejlépe podeberu? Na obou stranách (proti sobě)? Trochu jsem z tohoto kroku nervózní… (co by člověk ale nezkusil pro dětskou radost, že…)

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 2. 2022 v 10:28

          Já obvykle podeberu nožem a pak vsunu zespodu dortu ruku. Na podložce si pak opět pomohu při pokládání nožem. Případně ještě jedna možnost … dort sestavujte na podložce, která je stejně velká nebo nepatrně menší, než korpus. Díky podložce se to pak bude přenášet snadněji 🙂

          Odpovědět
  • Kamila
    18. 4. 2022 v 21:01

    Dobrý den , Míšo, na víkend bych pro dceru , chtěla upéct tento dort. Budou na polevě držet krémové kytičky? Vymyslela jsem si dort se siluetou ženy a chtěla bych ji udělat jako by sukni z krémových růžiček, asi z máslového krému, nebo který krém by se hodil a držel na povrchu? Děkuji za radu Kamila

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:27

      Na vrch dortu také občas stříkám krém a drží bez problému. Je potřeba, aby poleva byla dostatečně zatuhlá.

      Odpovědět
  • Linda
    29. 4. 2022 v 13:13

    Dobry den,
    myslite, ze do korpusu muzu pridat kukuricny skrob? Nekolikrat jsem pekla korpusy bez nej a nikdy mi nevybehly, resp vybehly v troube a potom v ni spadly – mam strach, ze se mi to nepovede 🙁 zatim jediny povedeny piskot byl s kukuricnym skrobem. Pokud bych pridavala, kolik a co bych mela nahradit – mouku? Dekuji moc 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 4. 2022 v 8:19

      Ano, můžete malou část mouky nahradit škrobem, ale přesné množství Vám neřeknu … ale nemyslím, že by škrob měl vliv na kvalitu, protože já peču převážně jen s moukou a nikdy problém nemám 🙂

      Odpovědět
  • Karla
    22. 8. 2022 v 10:56

    Dobrý den,
    než položím svůj dotaz, dovolím si velkou pochvalu. Vaše recepty jsou úžasné, komentáře k receptům jsou skvělé a návody na přípravu dokonalé. Velmi ráda a velmi často se na Vašich stránkách inspiruji a peču podle nich už léta.
    Tento čokoládovo-višňový dort jsem dělala již několikrát, v různých obměnách (jiné ovoce, místo polevy potažený, nahý apod.). Tentokrát bych ráda polévala dort zrcadlovou polevou, kterou v receptech uvádíte také. Tato poleva se dává na zmrzlý povrch dortu. Už jsem to zkoušela u dortu s klasickým máslovým krémem a aplikovala se skvěle. Je prosím vhodný také tento dort k zmražení, když je použit šlahačkový ganache?
    Mnohokrát děkuji a jsem i nadále Vaším fanouškem 🙂
    Karla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 8. 2022 v 19:51

      Ano, i šlehanou ganache je možné zamrazit a stačí jen krátce. Poleva by se měla dát aplikovat i jen na dobře vychlazený dort. A moc děkuji za zpětnou vazbu na blog, moc si toho vážím 🙂

      Odpovědět
  • Zdenka
    23. 9. 2022 v 11:07

    Znovu jsem se pustila do tohoto skveleho dortu. Ale mam toho nejak moc, takze… kdyz byl korpus v troube, vsimla jsem si, ze mi na lince zustal odmereny olej… korpus po upeceni vypada na pohled ok, ale trochu se tedy bojim ho pouzit, aby se mi nerozpadl pri plneni/krajeni… co myslite? Predem diky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 9. 2022 v 16:52

      Olej je v korpusu kvůli vláčnosti, pružnosti … myslím, že to nebude taková tragédie, když bude chybět.

      Odpovědět
  • Zdenka
    25. 9. 2022 v 15:23

    Mela jste pravdu… nestalo se nic… (ja tedy upekla korpus jeste jednou i s olejem a vysledek povazuju za velmi porovnatelny s verzi bez oleje).
    Diky za radu a inspirativni web s recepty, diky kterym muze zazarit i totalni amater 🙂

    Odpovědět
  • Patricie
    22. 3. 2023 v 6:09

    Dobrý den Míšo,

    tento recept je můj oblíbený, ale tentokrát bych potřebovala udělat bezlepkovou verzi, myslíte, že je možné dát veškerou mouku pouze mandlovou? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:46

      Jen s mandlemi to fungovat nebude … je vhodné dát alespoň část kukuřičného škrobu a bezlepkové mouky.

      Odpovědět
  • Simona
    2. 4. 2023 v 20:52

    Dobrý den, už si nevím moc rady tak vám píši. Rozhodla jsem váš dort upéct k závěrečným zkouškám no krém se mi vůbec nedaří bud mi teče nebo ho přešlehám už jsem to vyzkoušela i s máslem no pořád teče asi se bojím abych to zas nepřešlehala. Je pravda že jsem to vubec nemixovala tím tyčovým mixerem no nevím jestli to má takový vliv na to aby mi furt tekl. Moje mistrová doporučuje přidat želatinu. Chtěla jsem se zeptat jestli mi neporadíte co s tím už jsem opravdu zoufala. moc děkuji za jakoukoliv zpětnou vazbu. Simona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:52

      Simono, to mě moc mrzí, chyba bude buď v použitých surovinách nebo někde v procesu. Krém je osvědčený a když se dodrží postup, neměl by s ním být problém. Mixování tyčákem je určitě vhodné, aby se vše krásně spojilo. Máslo ani želatina do krému nepatří. Do řádném vychlazení je potřeba ho pozvolna při nižší rychlosti vyšlehat, ale nesmíte přeslehat.

      Odpovědět
  • Regina
    20. 6. 2023 v 14:55

    Dobry den, prosim Vas, myslite, ze by v tomto dortu bylo mozne pouzit misto visni cerstve tresne? Pokud ano, tak svarovat nebo jen syrove? Predem diky! R

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 16:44

      Teoreticky ano, jen třešně jsou na rozdíl od višní poměrně sladké a méně výrazné na chuti. Osobně bych je dala raději do koláče 🙂 Případně do dortu určitě tepelně upravené.

      Odpovědět
      • Regi
        22. 6. 2023 v 8:56

        Diky! Mam doma odpurce visni 😀 Nakonec jsem neodolala a udelala dve male dorty. Do jednoho tresne upravila podle navodu na visne a pridala griotku. Do druheho jsem tresne dala jen cerstve, prepulene a protoze cokoladovy krem vysel jen na jednu vrstvu, na druhou vrstvu kremu jsem spotrebovala zbytek tvarohoveho z Vasich cupcakes a la Misa rezy. Obe varianty mely obrovsky uspech 🙂

        Odpovědět
  • Tereza
    9. 8. 2023 v 16:30

    Dobrý den, Míšo,
    dort peču pravidelně a tam jsme si ho oblíbili, že se chystám tento dort upéct jako spodní patro našeho svatebního dortu (patra budou 3) v rozměru 30 cm. Počítám s prokládáním špejlemi (dle vašeho návodu na vícepatrový dort). Ostatní korpusy budou víceméně lehké, krémy šlehačkové (průměr 24 a 18).
    Myslíte, že ten krém zvládne tu tíhu? Plánovala jsem do něj přidat navíc 1,5 plátku želatiny Ewald Silver (bloom 180), ale výše píšete, že želatina do krému nepatří, jinde je dobré ji raději přidat. Trochu mě to zmátlo a bojím se, co to s krémem udělá.
    Co myslíte?
    Děkuji <3

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2023 v 9:35

      Pokud budete mít dort dostatečně vychlazený, než dáte další patro, krém bude řádně vyšlehaný a navíc máte výztuhy, které to podrží, tak není třeba se obávat 🙂 želatina se do šlehané ganache přidává spíše když je krém na ozdobu stříkaný špičkou, aby neokoral. Do dortu je to z mého pohledu zbytečné 🙂

      Odpovědět
  • Hana Čihánková
    13. 8. 2023 v 9:48

    Dělala jsem jako narozeninový pro 2 letou dcerku a zdobila krémem z Schwarzwaldského dortu jako ovecku Shaun a byl úžasný. Sežral se hned, uspokojil malé i velké, dokonce i zaryte odpůrce ovoce

    Odpovědět
  • S.
    6. 10. 2023 v 6:50

    Sobrý den,, zdrcla se mi ta „emulze“ na krém. Půjde vyšlehat?🤔
    Děkuji za odpověď. Postupovala jsem přesně podle rad😔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 10. 2023 v 7:54

      Krém se obvykle zdrcne při šlehání, když je málo vychlazený nebo přešlehaný.

      Odpovědět
  • Vladimíra Žákovská
    6. 1. 2024 v 18:49

    Dobrý večer,chtěla bych upéct dort s višněmi průměr 32cm.Jak postupovat? Děkuji za odpověd

    Odpovědět
  • Petra
    8. 1. 2024 v 22:55

    Dobrý den Míšo,
    chystám se upéct tento dort, ale manžel je alergický na mandle. Je možné je něčím nahradit?

    Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 1. 2024 v 9:08

      Můžete použít mleté ořechy, pokud tedy nemá alergii i na ně, případně dát klasickou mouku. Jen už nebude korpus tak nadýchaný.

      Odpovědět
      • Petra
        28. 1. 2024 v 22:48

        Zkusila jsem mleté kešu oříšky a (nejen) korpus dopadl výborně. Díky za skvělý recept!

        Odpovědět
  • Lenka
    11. 2. 2024 v 15:44

    Dobrý den, dort jsem pekla včera, chuťově vynikající, ale korpus mi vůbec nenaskočil a byl velmi hutný. Musela jsem upéct druhou várku a úplně ten samý problém, abych mohla udělat 3 vrstvy korpusu. Postupovala jsem přesně podle návodu a receptu a nikdy se mi tohle neatalo. Prosím je nějaká rada co jsem mohla udělat špatně?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2024 v 8:42

      Základem korpusu je dobře vyšlehaný sníh, dostatečně pevný, ale nepřešlehaný. Následně se suroviny vmíchají jen stěrkou a velmi opatrně )

      Odpovědět
  • Eliška
    23. 3. 2024 v 13:13

    Moc děkuji za recept. Pekla jsem teď pro švagrovou k narozeninám a je vynikající! Ta kombinace višní a čokolády… mňam 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ