Menu
Slané recepty

Semínkové krekry

Patřím k velkým milovníkům oříšků a semínek a tak zkouším občas různé alternativy slaných krekrů a sušenek. Alespoň tak trochu vyvážím všechno to sladké, které pořád připravuji. Až do této chvíle byly u mě jasným favoritem špaldové krekry s lněným semínkem, ale po první várce těchto semínkových jsem je musela odsunout na druhou příčku 🙂 

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Krekry jsou jedním slovem úžasné, tedy za předpokladu, že máte rádi křupavá semínka. Je jich tam celkem pět druhů a tvoří většinu „těsta“. Kromě semínek se přidává pouze malé množství ovesných vloček a celozrnné mouky. Těsto drží pohromadě díky troše vody, olivového oleje a lžičce medu. Měla jsem trochu obavu, zda se těsto nebude drolit, ale je to v pohodě. 

Krekry jsou velmi „jedlé“, ale pozor také hodně syté. Díky semínkům obsahují zdravé tuky, což ovšem neznamená, že jsou dietní. Každopádně je to určitě zdravější varianta, než kupované pražené oříšky nebo chipsy.  

Semínkové krekry (cca 40-50 ks):

40 g dýňových semínek

40 g slunečnicových semínek

30 g sezamových semínek

30 g lněných semínek

35 g ovesných vloček

70 g celozrnné hladké mouky (špaldové, pšeničné)

½ lžičky soli

¼ lžičky černého pepře

⅛ lžičky prášku do pečiva

2 lžíce olivového oleje

4 lžíce studené vody

1 lžička medu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si dva plechy a tři archy pečícího papíru.

V míse smíchejte všechny suché ingredience, koření i prášek do pečiva a dobře promíchejte. Přidejte olivový olej, vodu a med a vypracujte nelepivé těsto. Můžete vařečkou, lépe se pak dopracuje rukama. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš „mokré“. V případě potřeby přidejte kapku vody nebo trochu mouky.

Těsto si rozdělte na polovinu a každou z nich vyválejte mezi dvěma archy papíru do tenké placky. Čím tenčí, tím pak budou krekry křupavější. Rádýlkem nebo nožem rozkrájejte placku na přibližně stejné čtverce či obdélníky. Jednotlivé krekry pak od sebe lehce oddělte a nechte mezi nimi místo, aby se hezky opekly ze všech stran. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (v závislosti na velikosti krekrů), až jsou hezky do zlatova a do křupava. Nechte vychladnout a můžete se hned pustit do zobání. Uchovávejte v uzavřené dóze, tedy za předpokladu, že Vám nějaké zbydou 🙂

inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/

Vytisknout recept

25 Comments

  • Anonymní
    17. 9. 2016 v 16:30

    Dobrý den Míšo,
    děkuji za úžasný recept. Je to můj první recept, který jsem se od Vás odvážila vyzkoušet :). S těstem jsem trochu bojovala, ale nakonec vše dobře dopadlo a jsou opravdu skvělé.
    Jitka M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2016 v 17:17

      Zdravím Vás Jitko, děkuji 🙂 moc mě těší, že jste našla odvahu na první recept 🙂 a budu ráda, když jich v budoucnu vyzkoušíte víc. Věřím, že budou stejné úspěšné jako tyhle krekry. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 9. 2016 v 7:05

    Dobry den, Milo,
    Vcera vecer jsem je upekla a jsou opravdu velice "jedle", jak rikate 🙂 a to i s obycejnou moukou (nemela jsem doma celozrnnou).
    Dekuji za recept a krasny den,
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2016 v 7:18

      Zdravím Jano, moc děkuji, jsem ráda, že krekry chutnaly :)) Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2017 v 19:29

    Jsou moc dobre, hledala jsem neco na uzobavani pri tom kdyz me honi mlsna a toto je to prave!! Nejdriv jsem myslela ze to testo nebude vubec pouzitelne ale uplne v pohode jsem ho vyvalela i bez papiru silikonovym valeckem. Dekuji za recept a tesim se na dalsi.
    Svetlus

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2017 v 20:58

      Světluš, moc děkuji 🙂 sama na těchto krekrách doslova ujíždím 🙂 a obvykle mi po upečení moc dlouho nevydrží 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 4. 2018 v 16:30

    Milá Míšo, krekry jsou úžasně jedlé. Neměla jsem doma dostatek sezamu, tak jsem přidala chia semínka. S těstem se i pěkně pracovalo, za chvilku jsem měls hotovo��. Mkc díky za recept, určitě budu péct často. Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2018 v 7:14

      Lenko, zdravím a vítám mezi příznivce těchto krekrů :)) pokud jde o mě, tak "jedlé" je slabé slovo :)) se semínky se dá improvizovat podle aktuální zásoby, chia jsou určitě také skvělá volba.

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 5. 2018 v 13:23

    Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak dlouho vydrží krekry upečené křupavé? Jak dlouho je možné je skladovat…. děkuji za odpověd…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2018 v 18:12

      Zdravím, pokud budou uzavřené v doze nebo krabici, tak několik dní vydrží 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    24. 4. 2019 v 19:15

    Zdravím, krekry jsou moc dobré, chce to trochu zručnosti , ale výsledek se dostaví.Moc a moc jedlé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:40

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 11. 2019 v 17:41

    Super recept ja som ešte dodala 2 lyžičky pizza korenia a na paradu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2019 v 19:38

      Hmm to zní také dobře 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2020 v 15:12

    Dobry den, dekuji za recept! Krekry se prave chladi. Podle vune budou vyborne, pridala jsem tam trochu provensalskeho koreni. Sla jsem do toho trochu po hlave a mnozstvi odhadovala. Az ted jsem zkusila spocitat, kolik jsou ta mnozstvi na lzice (polevkove). Tudiz, pokud nekomu pomuze:
    40g dyne = 5.3PL
    40g slunecnic = 5PL
    30g sezamu = 3.5PL
    30g lnu = 3.3PL
    35g vlocek = 6.2PL
    70g celozrnne mouky = 8.5PL.
    Tesim se, ze priste zkusim uz opravdu podle receptu 🙂 Pekny den! Hana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:08

      Věřím, že budou určitě chutnat, jsou hrozně jedlé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 3. 2020 v 19:55

    Kupovávala jsem si úžasné celozrnné krekry Kompek. Začala jsem hledat recept, protože dávám přednost všemu doma upečenému. Tyto krekry jsou naprosto skvělé. Peču si je na zobání z dvojité dávky. Když dojdou, peču další.
    Teď hledám recept na hrachové a čočkové krekry Yeschips. Jestli ho znáte, šup sem s ním.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2020 v 9:23

      Jsem ráda, že chutnají, také je mám moc ráda. Bohužel, na hrachové či čočkové krekry recept nemám 🙂

      Odpovědět
  • Amália
    2. 5. 2021 v 18:22

    Dobrý deň, tieto krekry sú naozaj výborné, manžel si veľmi pochutnal. Robila som dvojnásobnú dávku. 🙂

    Odpovědět
  • Marcela
    19. 5. 2021 v 7:24

    Dobrý den, vaše stránky mi doporučila kolegyně a jsem moc ráda, že to udělala. Včera jsem pekla vaše krekry rovnou z dvojité dávky, jen jsem je ještě doplnila sušeným česnekem, protože jsem česnekomaniak a musím říct, že nemají chybu. Myslím, že dneska budu muset udělat nutně další várku. Děkuji za báječný recept a určitě si prohlédnu a zkusím i další. Mějte se krásně a pečení zdar. Marcela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 5. 2021 v 8:11

      Marcelo, děkuji a jsem moc ráda, že krekry chutnají 🙂 pozdravujte kolegyni, že děkuji za doporučení 🙂

      Odpovědět
  • Simča
    24. 9. 2021 v 15:39

    Dobrý den pekařky, dnes tedy také peču, těsto mě zlobilo, takže jsem musela přidávat vodu, ale mám cca 25kousků krekrů 4x5cm? Tak nevím, kde jsem udělala chybu? Ale chutnají suprově. Všechny zdraví Simča.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 9. 2021 v 18:20

      Pokud jste postupovala podle receptu a použila stejné suroviny, neměl by být problém. Těsto je obecně trochu drolivé, je potřeba válet mezi pečícími papíry. Velikost krekrů je jen na Vás, ale zřejmě jste měla příliš silné těsto, je dobré vyválet opravdu do tenka 🙂

      PS – tohle není skupina, kde by Vám reagovali ostatní 🙂

      Odpovědět
  • Magda
    1. 9. 2022 v 8:01

    Dobrý den, včera jsem je také vyzkoušela….super!!! Rozválela jsem ale málo těsto, tak jsem je pekla hezky pomalu asi na 160°C. takže i tak jsou super křupavé. Jen tam asi příště nedám prdopeč, příjde mi zbytečný a nemám jej ráda kvůli pachuti. Ale jinak konečně recept na krekry, který stojí za to (a že jsem jich vyzkoušela…).

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ