Menu
Kynuté těsto

Vánočka

Tak jsem konečně našla odvahu a pustila se i do vánočky. S kynutým těstem jsem už docela kamarád, ale trochu mě odrazovalo to pletení 🙂 prošla jsem si několik postupů i receptů, udělala i pár zkušebních vzorků. Nicméně v plné velikosti jsem to riskla hned na poprvé a s nevyzkoušeným receptem 🙂

A výsledek? Za mě překvapivě dobrý 🙂 Na pohled není možná úplně dokonalá, časem „vyladím“, do Vánoc je ještě daleko, ale chuťově je přesně taková, jakou mám ráda. Je to ten typ tužšího, pevnějšího těsta, které se krásně odlupuje. Vánočka je přitom ale měkká a vláčná. Není příliš sladká, takže si ji bez výčitek můžete pořádně pocukrovat. 

Recept jsem objevila v České domácí kuchařce od Jitky Rákosníkové a zaujal mě především způsobem pletení. Vánočka se plete se 13 dílů a je složená ze čtyř pater. Rozinky ani mandle se nepřidávají do těsta, ale prokládají se jimi jednotlivá patra vánočky. Pro někoho možná nic nového já jsem se s tím setkala poprvé 🙂

Bohužel jsem nestihla během přípravy fotit, takže postup pletení vám neukážu. Musím přiznat, že cop ze čtyřech pramenů jsem pletla poprvé, ale je to až překvapivě jednoduché. Na internetu koluje několik postupů, takže si určitě najdete i ten svůj. 

K mé velké lítosti jsem nestihla vánočku vyfotit v celé její kráse, protože jsem ji dopekla pozdě večer a ráno „musela“ hned rozkrájet ke snídani 🙂   

Vánočka:

200 g hladké mouky

300 g polohrubé mouky

špetka soli

100 g cukru krupice

2 lžičky vanilkového cukru

špetka muškátového oříšku

citronová kůra z jednoho citronu

42 g čerstvého droždí (1 kostka)

250 ml vlažného mléka

3 žloutky

100 g másla + 2 lžíce sádla (rozpuštěné)

rum

rozinky, ořechy, mandle

+ bílky na potření vánočky

Do mísy prosejte obě mouky, přidejte sůl, cukr, muškátový oříšek a citronovou kůru, dobře promíchejte. Na mouku rozdrobte droždí.

Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky a vlijte do mísy s moukou. Začněte pomalu zpracovávat těsto, pak přidejte rozpuštěné zchladlé máslo se sádlem a trochu rumu.

Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Doporučuji zpracovávat delší dobu, aby se vše krásně spojilo. Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 4 – 5 hodin kynout. Během kynutí podle potřeby 1-2 propracujte a nechte znovu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Když je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Těsto rozdělte na 13 stejných dílů, z každého vyválejte slabý váleček. První a druhé patro vánočky je spletené ze čtyř pramenů, třetí patro ze třech a poslední ze dvou, celkem tedy zmíněných třináct. Jednotlivá patra si takto zapleťte.  

První čtyřdílné patro položte na plech, lehce zmáčkněte do roviny, pomažte bílkem a poklaďte rozinkami a ořechy (mandlemi). Položte druhé čtyřdílné patro a postup opakujte. Stejným způsobem přidejte třetí patro ze třech dílů a zakončete posledním patrem stočeným jen ze dvou pramenů. 

Celou vánočku potřete bílkem, do prohlubní vmáčkněte rozinky, ořechy či mandle. Celou vánočku zpevněte několika špejlemi, které vpíchněte kolmo do vánočky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut, poté snižte na 160 stupňů a dopékejte. Teplota je spíše orientační, řiďte se vlastními zkušenostmi s vaší troubou. Pokud vánočka příliš rychle tmavne, přikryjte ji archem pečícího papíru.

Vánočku nechte zcela vychladnout, pak pocukrujte moučkovým cukrem. 

A jaký je váš oblíbený recept na vánočku? 🙂

recept z České domácí kuchařky Jitky Rákosníkové

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

30 Komentáře

  • Anonymní
    6. 12. 2017 v 21:26

    Tedy zkoušet vánočku nanečisto, vy máte elánu 😀 . Peču ji podle hodně staré kuchařky po babičce a vždy se povede. Jen to motání mi protě dělá problém. Krásný advent! Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2017 v 16:31

      Ivano V., tak pečení mě stále baví, navíc mám ráda sladké snídaně, takže spojím příjemné s užitečným :)) mě právě překvapilo, jak je to pletení ze čtyř jednoduché, příště bych chtěla zkusit plést celou vánočku v kuse najednou, tak uvidíme. Každopádně přeji krásný advent. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 12. 2017 v 21:34

      Máte ji moc krásnou. Já se zamotám i do těch čtyř, ale vy to celé v kuse zvládnete určitě ,,levou zadní" U nás je ještě problém, že bych si jí musela sníst sama 🙂
      Těším se na vaše další krásy, nejen ty vánoční. Mějte se krásně a děkuji za celoroční inspiraci.

      Odpovědět
  • Pavel
    7. 12. 2017 v 3:36

    Ahoj Míšo,i já mám svůj recept na vánočku z kynutého těsta a jsem s ním velice spokojený. Jen bych doporučil vánočku splétat. Já ase naučil ze šesti pramenů a to je ten správný adrenalín a povede-li se, je to opravdu radost. Každý rok před vánocemi už začínám osvěžovat paměť, jak že, se vánočka plete. Dnešní doba nemá problém najít jakým způsobem plést vánočku a záleží jenom na nás co si vyberem. Proto doporučuji zkusit splétat a výsledkem budete určitě nadšen. Zdraví Pavel

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2017 v 16:33

      Zdravím Pavle, je mi jasné, že většina má ten svůj oblíbený recept a nedá na něj dopustit 🙂 to pletení ze šesti pramenů najednou jsem také zvažovala, zaujalo mě to na internetu, určitě také někdy vyzkouším. Řekla bych, že je ta vánočka pak stabilnější a nepadá tolik ke straně 🙂 pěkný advent. Míša

      Odpovědět
  • Pavel
    9. 12. 2017 v 7:39

    Ahoj Míšo, ještě jedna otázka. Proč potíráš jenom bílkem? Já se naučil žloutkem s trochou smetany ( od Hanky ). Nebo to je taky jenom o zvyku ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2017 v 8:52

      Zdravím Pavle, také obvykle potírám žloutkem nebo celý vajíčkem 🙂 V tomto receptu bylo uvedeno jen bílkem, zřejmě aby se zužitkovaly 🙂 nicméně mělo to stejný efekt, vánočka krásně zezlátla 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 12. 2017 v 20:57

    Máte ji moc pěknou, Míšo! Já jsem zvyklá plést ze šesti pramenů vcelku, je to větší jistota. Ale ta poschoďová je určitě hezčí. Pěknou adventní pohodu, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2017 v 8:53

      Mileno, moc děkuji 🙂 také chci časem tu šesti-pramennou zkusit, tak pak budu moc porovnat 🙂 krásný předvánoční čas. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2017 v 14:33

    Milá Miška,milujem vaše koláče ,zákusky,a táto vianočka je úžasná.Určite ju vyskúšam a už má majiteľa. Príjemný a tvorivý advent.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2017 v 20:06

      Moc děkuji za komentář 🙂 určitě zkuste. Krásné svátky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2017 v 19:43

    Milá Míšo, nějaký čas sleduji Váš blog a tu a tam něco podle Vás upeču. A vše bylo luxusní, stejně jako tato vánočka. Každý rok hledám ideál vánočky a zkouším různé recepty. Teď už myslím, že jsem ho našla, je výborná, přesně podle našeho gusta. MOC děkuji a přeji Vám krásné Vánoce a těším se na Vaše další recepty. Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2017 v 20:08

      Jarko, moc Vás zdravím a děkuji za milý komentář 🙂 jsem ráda, že jsem Vám s vánočkou padla do noty, mě také moc zachutnala. Hodně mi připomíná vánočku, kterou dělá moje maminka. Jenže její recept je "všechno od oka" 🙂 a já mám radši všechno přesně. Krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 12. 2018 v 14:04

    Míšo, děkuji za super recept na vánočku. Myslela jsem si, že už mám svůj prověřený recept, byl podobný tomuto vašemu, ale od štědrého dne jsem upekla už tři "vaše" vánočky a jsou nej….nejen že je vánočka vynikající chuťově, ale ona se mi nerozjela!!!
    Přeji Vám hodně štěstí a zdraví do nového roku a těším se na další úžasné recepty 🙂
    Zdravím Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 1. 2019 v 18:42

      Jano, zdravím a moc děkuji za milý komentář 🙂 jsem ráda, že má recept takový úspěch 🙂 mějte se fajn a hodně zdraví a štěstí v novém roce. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 12. 2019 v 19:58

    Dobrý den, mě se teda vánočka vůbec nepovedla. Pořád jsem čekala, až bude do zlatova a nakonec se mi přesušila :(. Ikdyž jsem vše dodržela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 12. 2019 v 10:36

      To mě mrzí, nicméně pokud Vám nezhnědla, zřejmě jste pekla na nízkou teplotu.

      Odpovědět
  • ashok
    10. 5. 2021 v 9:08

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

    Odpovědět
  • Aneta
    15. 11. 2021 v 12:58

    Dobrý den…. poté snižte na 160 stupňů a dopékejte… Prosím, cca jak dlouho dopekate? Nikdy jsem vanocku nepekla, bude to premiéra, tak nemám ani představu, jak dlouho se peče atd… Moc děkuji za odpověď. Hezký den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 13:57

      Přesný čas Vám bohužel neřeknu, ale zkuste ověřit špejlí, že je těsto propečené uvnitř 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    19. 11. 2022 v 20:41

    Dobrý den paní Míšo.Dnes jsem zkusila upéct na zkoušku na vánoce vaši vánočku. Ta vaše nemá chybu, je výborná. U té vaší už zůstanu. Jen mi jakákoliv vánočka vždy popraská. Nevíte co dělám špatně? Nějak to extra neřeším, jen by me zajímalo čím byto mohlo být, že bych ji mohla vypilovat i vzhledově :). Děkuji za recept i čas,který nám věnujete. Mějte se krásně. Zdravím vás. Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:39

      Děkuji, to mě moc těší 🙂 pokud kynuté v troubě popraská, je obvykle málo vykynuté před pečením, myšleno tím již v zamotaném stavu 🙂

      Odpovědět
  • Iva
    4. 12. 2022 v 6:33

    Milá Míšo,dnes jsem se rozhodla udělat zkušební vánočku ( stále hledám ten nej recept) a vaše recepty jsou fajn. Překvapilo mě že se nedělá žádné probuzení droždí , kvásek atd. A ještě prosím po umotaní vánočky se před vložením do troby už nenechává kynout ? Děkuji a přeji krásný advent. Zdravím vás Iva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2022 v 7:41

      Kvásek si klidně udělejte, ale jde to i bez něj 🙂 ano, tady se peče vánočka hned po sestavení. Jestli mohu doporučit, zkuste vánočku podle těsta na mazanec, to je náš rodinný recept a za mě nejlepší vánočka. Je to tedy taková ta hutnější, ne příliš nadýchaná, ale vydrží zase dlouho krásně vláčná. Recept najdete u příspěvku Velikonoční mazanec mojí maminky

      Odpovědět
  • Monika
    17. 12. 2023 v 17:54

    I byť jsme také měli rodinný a lety vyzkoušený recept, zkusila jsem i tento. A musím říct, že jiný už dělat nebudu. Vánočka je dokonalá a vydrží dlouho vláčná… tedy nemám vyzkoušené déle jka tři dny 😃. Moc děkuji Míšo za Vaše recepty 👏👍😊🙏🏻

    Odpovědět
  • Katka
    17. 12. 2023 v 21:31

    Dobrý den, moc děkuji za všechny Vaše skvělé recepty. Prosím Vás, jak dlouho dopředu mohu vánočku upéct a jak ji uchovat, aby vydržela? Děkuji. 🙂

    Odpovědět
  • Eva
    25. 12. 2023 v 17:48

    Dobrý den,vánočka úžasná, vánočku peču asi třetí vánoce,pokaždé podle jiného receptu.Letos jsem
    narazila na ten váš a už u něj zůstanu.Ta delší doba kynutí a trochu sádla v těstě dělá divy,je vláčná,
    opravdu výborná,moc děkuji za recept.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

4.75

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ