Menu
Kynuté těsto

Vánočka

Já vím, že se blíží Velikonoce, takže by se hodil spíše recept na mazanec nebo beránka. Jsem ale silně ovlivněna dalším dílem Peče celá země a osobní výzvou na vánočku. A protože vánočku miluju, tak jsem si ji musela taky upéct 🙂 Klidně si ale ze stejného těsta udělejte velikonoční bochánek či mazanec.

Do těsta jsem použila mix hladké a polohrubé mouky, takže těsto není extra nadýchané. Ale přesně tak to mám ráda, když je těsto tužší a hutnější a trhá se tzv. po vláknech. Taková vánočka je skvělá nejen po upečení, ale i několik dalších dní. I když musím přiznat, že několik dní u nás obvykle nevydrží, protože jsem schopna ji konzumovat nejen k snídani, ale třeba i k obědu a večeři 🙂

Poslední dobou jsem si oblíbila pletení ze šesti pramenů, protože je vánočka pevnější a lépe drží tvar. Nicméně klidně si těsto rozdělte na devět kousků a udělejte třípatrovou klasiku.

Vánočka

Kynuté těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 120-130 ml mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 Vanilkový cukr Dr. Oetker
  • 1 balíček Citronová kůra Dr. Oetker
  • sůl
  • 50 g rozinek

Dokončení:

  • vejce na potření
  • sekané mandle
  • moučkový cukr

Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím, oběma cukry a citronovou kůrou.

Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky a vlijte k mouce. Přidejte rozinky a začněnte zpracovávat těsto. Následně přidejte lehce změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na šest stejných kousků (můžete si rozvážit), vyválejte do pramenů a spleťte do vánočky.

Položte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě alespoň 30 minut nakynout. Následně pomažte rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte sekanými mandlemi.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 10 minut, pak teplotu snižte na 160-170 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověříme, že je vánočka propečená.

Po vychladnutí můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

38 Komentáře

  • Eva
    8. 4. 2022 v 14:18

    Dobrý den,Míšo. Možná je to jen tou fotkou, ale není vánočka moc suchá?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2022 v 16:35

      Určitě není, ale máte pravdu, na fotce to tak vypadá 🙂

      Odpovědět
      • Jitka
        22. 9. 2022 v 10:32

        Dobrý den Míšo, můžu se zeptat, jak dlouho se má nechat kynout vánočka?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          22. 9. 2022 v 11:16

          Kynutí těsta se nedá určit časem, na kynutí má vliv teplota v místnosti a vlhkost. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem 🙂

          Odpovědět
    • Jitka
      15. 4. 2022 v 8:37

      Vánočku jsem zkoušela a opravdu suchá není, i druhý den byla krásně vláčná. Další dny nevím, nezbyla 🤭

      Odpovědět
  • Pavla
    9. 4. 2022 v 20:32

    Dobrý den, dělala jsem recept přesně podle návodu, nechala jsem kynout čtyři hodiny a těsto vůbec nevykynulo. Nevíte čím by to mohlo být? Nemůže to být suchým droždím? Není lepší klasické čerstvé? Děkuji Pavla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 11:50

      Těžko říct, kde se stala chyba … nebylo mléko příliš horké? Na vině mohlo být i špatné droždí … čerstvé zkusit můžete, ale sušené droždí funguje úplně stejně.

      Odpovědět
  • Maria
    14. 4. 2022 v 14:28

    Dobrý deň,dnes som skúšala upiecť vianočku podľa Vášho receptu.Vykysla pekne,zaplietla som zo 4 prameňov,ale pri pečení zostala nízka,tvar drží pekne.Čo sa stalo?

    Odpovědět
  • Ivana
    15. 4. 2022 v 13:11

    Dobrý den Míšo, můžu z tohoto těsta upéct i mazanec? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva
    17. 4. 2022 v 11:36

    Dobrý den, Míšo, sledovala jsem Vaše video, kde pečete vánočku. Nejvíc mě zaujalo pletení ze čtyř pruhů, ale v té rychlosti jsem nepostřehla, jak to děláte. Vypadá to velmi jednoduše a myslím si, že se vánočka pletená tímto způsobem nesesune. Já ji dělám ze tří pater (4, 3, 2), tohle bych se ráda naučila.
    Děkuji Vám za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:23

      Na videu pletu vánočku ze šesti pramenů 🙂 zkuste si najít na netu nějaká videa, je jich tam spousty, také jsem se to podle nich učila.

      Odpovědět
  • Hana
    28. 8. 2022 v 19:19

    Tak toto je naprosto skvělý recept na vánočku. S těstem se krásně pracuje, podle návodu se mi konečně podařilo ji zaplést z šesti pramenů, takže i během pečení držela tvar. A ta chuť, mňam. Vánočka je vláčná, nadýchaná a opravdu se trhá po vláknech. Už nebudu péct jinou🙂

    Odpovědět
  • Renata
    17. 12. 2022 v 17:47

    Po letech jsem pekla vánočku a tento recept je opravdu super, rovnou dvě dávky:) a povedly se. Budu péct i příští rok.

    Odpovědět
  • Bára
    21. 12. 2022 v 22:30

    Dobrý den, máte moc krásný blog. Už nehledám recepty jinde:) letos chci vyzkoušet vaši vánočku. Chtěla bych se zeptat, kolik bych měla v receptu použít klasického droždí a zda by se část mouky dala nahradit za špaldovou hladkou mouku. Děkuji a přeji Vám krásné Vánoce

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 12. 2022 v 10:53

      Díky 🙂 čerstvého droždí se používá obvykle 3x více než sušeného. Ano, mouku nahradit můžete, jen bude možná jinak absorbovat tekutinu 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela
    5. 1. 2023 v 8:57

    Míšo, musím Vám poděkovat za tento recept na vánočku. Hodně dlouho jsem zkoušela různé recepty a žádný nebyl takový, abych si řekla to je přesně ,,Ta“ vánočka. Až tyto vánoce jsem zkusila Váš recept a to je Ona! Je vynikající, vláčná, nadýchaná no prostě TOP. Recept si tisknu a ukládám. Moc děkuji, že s námi sdílíte své recepty. Ježíšek mi přinesl Vaši novou knížku tak byla dvojnásobná radost.
    Ať se Vám daří a v Novém roce 2023 mnoho zdraví.
    Gabča ❤🍀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2023 v 12:02

      Milá Gabčo, moc děkuji a jsem ráda i za Vás 🙂 přeji krásný nový rok a ať Vám to dobře podle kuchařky peče.

      Odpovědět
  • Martina
    3. 12. 2023 v 15:36

    Míšo určitě ji zkusím jen se zeptám,ten krásný tác pod vánočku je keramický (potřebovala bych jako dárek) děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2023 v 9:41

      Je to tác na štrůdl, kupovala jsem kdysi na hrnčířském trhu. A bude to nejspíš keramika 🙂

      Odpovědět
    • Irča
      26. 12. 2023 v 16:56

      Sice je to trošku pozdě, ale ten samý tác (je na štrůdl) mají každý rok na hrnčířských trzích v Berouně 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    23. 12. 2023 v 7:45

    Dobrý den, pokud bych místo sušeného droždí dávala čerstvé, bude stačit polovina? Zbyla mi z pečení cukroví a teď nevím, co s ním 🙂. Přeji krásné svátky.

    Odpovědět
  • Karolina
    13. 4. 2024 v 7:41

    Dobrý deň. Recept je super aj vianocka chuťovo. Problém však nastáva v kysnutom ceste. Prosím Vás, kde robím chybu, keď akékoľvek kysnute cesto, keď niečo upeciem, na druhý deň to strašne stvrdne. Rovnako aj táto vianocka, vôbec nezostala mäkká 😔

    Odpovědět
  • Markéta
    13. 11. 2024 v 11:26

    Dobrý den Míšo,
    Od známé jsem dostala tip, že těsto na vánočku je možné si připravit den předem. Těsto se zpracuje, nechá vykynout, uplete se vánočka, pak jí zakryjeme folií a dáme přes noc do lednice. Ráno jen necháme chvilku mimo lednici odležet/povolit a pak jí můžeme dát péct. Je možné tohle udělat i s vaším receptem na vánočku?
    Mockrát děkuji,
    Markéta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 11. 2024 v 20:49

      Zkušenost s tím nemám, takže jediná rada je „vyzkoušejte a dejte vědět“ 🙂

      Odpovědět
  • Zdena
    20. 11. 2024 v 12:49

    Dobrý den, nevíte proč se mi po zapletení vánočka trhá. Pletu z devíti pramenů .Děkuji Zdena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 11. 2024 v 16:34

      Těžko říct, těsto je potřeba nechat vždy po vyválení trochu odpočinout. Možná tako moc natahujete prameny…

      Odpovědět
  • Zdena
    21. 11. 2024 v 16:37

    Víte, já ty vrchní dva prameny zajistím špejlemi ,tchýně to tak dělala. Takže tam mám napícháno 7 ks krátkých špejlí. A poté co vánočka začne kynout se ty dva stočené prameny roztrhnou. Takže, tam musím dát další špejle, aby se mi nesesunuly ty prasklé prameny dolů. Jde jenom o to, že to nevypadá moc hezky Děkuji Vám moc za předešlou odpověď. Mějte hezký den.

    Odpovědět
  • Markéta
    26. 11. 2024 v 14:03

    Dobrý den Míšo,
    Dostala jsem od známé tip, že těsto na vánočku je možné připravit si den předem. Těsto se zpracuje, nechá se vykynout, zamotá se vánočka, pak zakryjeme folií a dáme na noc do lednice. Ráno vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a můžeme péct. Je možné to udělat i u tohoto vašeho receptu na vánočku?
    Moc děkuju,
    Markéta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2024 v 21:50

      Zkušenost s tím bohužel nemám, ale mohlo by to fungovat. Dělá se to běžně i u jiných výrobků z kynutých těst.

      Odpovědět
  • Jana
    7. 12. 2024 v 10:52

    Dobrý den, Míšo. Vánočka se právě peče, s těstem se krásně pracuje a zvolila jsem také 6 pramenů. Vytvoří to potom efektní tvar. Jinak nevlastním „robota“ na zpracování těsta, tak jsem to riskla a svěřila domácí pekárně. Tak jenom postřeh, pro váhající – poměr surovin pro domácí pekárnu je vyhovující. Krásný víkend. Jana

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ