Menu
Kynuté těsto

Vánočka

Já vím, že se blíží Velikonoce, takže by se hodil spíše recept na mazanec nebo beránka. Jsem ale silně ovlivněna dalším dílem Peče celá země a osobní výzvou na vánočku. A protože vánočku miluju, tak jsem si ji musela taky upéct 🙂 Klidně si ale ze stejného těsta udělejte velikonoční bochánek či mazanec.

Do těsta jsem použila mix hladké a polohrubé mouky, takže těsto není extra nadýchané. Ale přesně tak to mám ráda, když je těsto tužší a hutnější a trhá se tzv. po vláknech. Taková vánočka je skvělá nejen po upečení, ale i několik dalších dní. I když musím přiznat, že několik dní u nás obvykle nevydrží, protože jsem schopna ji konzumovat nejen k snídani, ale třeba i k obědu a večeři 🙂

Poslední dobou jsem si oblíbila pletení ze šesti pramenů, protože je vánočka pevnější a lépe drží tvar. Nicméně klidně si těsto rozdělte na devět kousků a udělejte třípatrovou klasiku.

Vánočka

Kynuté těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 120-130 ml mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 Vanilkový cukr Dr. Oetker
  • 1 balíček Citronová kůra Dr. Oetker
  • sůl
  • 50 g rozinek

Dokončení:

  • vejce na potření
  • sekané mandle
  • moučkový cukr

Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím, oběma cukry a citronovou kůrou.

Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky a vlijte k mouce. Přidejte rozinky a začněnte zpracovávat těsto. Následně přidejte lehce změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na šest stejných kousků (můžete si rozvážit), vyválejte do pramenů a spleťte do vánočky.

Položte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě alespoň 30 minut nakynout. Následně pomažte rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte sekanými mandlemi.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 10 minut, pak teplotu snižte na 160-170 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověříme, že je vánočka propečená.

Po vychladnutí můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

16 Comments

  • Eva
    8. 4. 2022 v 14:18

    Dobrý den,Míšo. Možná je to jen tou fotkou, ale není vánočka moc suchá?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2022 v 16:35

      Určitě není, ale máte pravdu, na fotce to tak vypadá 🙂

      Odpovědět
      • Jitka
        22. 9. 2022 v 10:32

        Dobrý den Míšo, můžu se zeptat, jak dlouho se má nechat kynout vánočka?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          22. 9. 2022 v 11:16

          Kynutí těsta se nedá určit časem, na kynutí má vliv teplota v místnosti a vlhkost. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem 🙂

          Odpovědět
    • Jitka
      15. 4. 2022 v 8:37

      Vánočku jsem zkoušela a opravdu suchá není, i druhý den byla krásně vláčná. Další dny nevím, nezbyla 🤭

      Odpovědět
  • Pavla
    9. 4. 2022 v 20:32

    Dobrý den, dělala jsem recept přesně podle návodu, nechala jsem kynout čtyři hodiny a těsto vůbec nevykynulo. Nevíte čím by to mohlo být? Nemůže to být suchým droždím? Není lepší klasické čerstvé? Děkuji Pavla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 11:50

      Těžko říct, kde se stala chyba … nebylo mléko příliš horké? Na vině mohlo být i špatné droždí … čerstvé zkusit můžete, ale sušené droždí funguje úplně stejně.

      Odpovědět
  • Maria
    14. 4. 2022 v 14:28

    Dobrý deň,dnes som skúšala upiecť vianočku podľa Vášho receptu.Vykysla pekne,zaplietla som zo 4 prameňov,ale pri pečení zostala nízka,tvar drží pekne.Čo sa stalo?

    Odpovědět
  • Ivana
    15. 4. 2022 v 13:11

    Dobrý den Míšo, můžu z tohoto těsta upéct i mazanec? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva
    17. 4. 2022 v 11:36

    Dobrý den, Míšo, sledovala jsem Vaše video, kde pečete vánočku. Nejvíc mě zaujalo pletení ze čtyř pruhů, ale v té rychlosti jsem nepostřehla, jak to děláte. Vypadá to velmi jednoduše a myslím si, že se vánočka pletená tímto způsobem nesesune. Já ji dělám ze tří pater (4, 3, 2), tohle bych se ráda naučila.
    Děkuji Vám za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:23

      Na videu pletu vánočku ze šesti pramenů 🙂 zkuste si najít na netu nějaká videa, je jich tam spousty, také jsem se to podle nich učila.

      Odpovědět
  • Hana
    28. 8. 2022 v 19:19

    Tak toto je naprosto skvělý recept na vánočku. S těstem se krásně pracuje, podle návodu se mi konečně podařilo ji zaplést z šesti pramenů, takže i během pečení držela tvar. A ta chuť, mňam. Vánočka je vláčná, nadýchaná a opravdu se trhá po vláknech. Už nebudu péct jinou🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář