Já vím, že se blíží Velikonoce, takže by se hodil spíše recept na mazanec nebo beránka. Jsem ale silně ovlivněna dalším dílem Peče celá země a osobní výzvou na vánočku. A protože vánočku miluju, tak jsem si ji musela taky upéct 🙂 Klidně si ale ze stejného těsta udělejte velikonoční bochánek či mazanec.
Do těsta jsem použila mix hladké a polohrubé mouky, takže těsto není extra nadýchané. Ale přesně tak to mám ráda, když je těsto tužší a hutnější a trhá se tzv. po vláknech. Taková vánočka je skvělá nejen po upečení, ale i několik dalších dní. I když musím přiznat, že několik dní u nás obvykle nevydrží, protože jsem schopna ji konzumovat nejen k snídani, ale třeba i k obědu a večeři 🙂
Poslední dobou jsem si oblíbila pletení ze šesti pramenů, protože je vánočka pevnější a lépe drží tvar. Nicméně klidně si těsto rozdělte na devět kousků a udělejte třípatrovou klasiku.
Vánočka
Kynuté těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balíček Sušené droždí Dr. Oetker
- 120-130 ml mléka
- 60 g cukru krupice
- 80 g másla
- 3 žloutky
- 1 Vanilkový cukr Dr. Oetker
- 1 balíček Citronová kůra Dr. Oetker
- sůl
- 50 g rozinek
Dokončení:
- vejce na potření
- sekané mandle
- moučkový cukr
Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím, oběma cukry a citronovou kůrou.
Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky a vlijte k mouce. Přidejte rozinky a začněnte zpracovávat těsto. Následně přidejte lehce změklé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na šest stejných kousků (můžete si rozvážit), vyválejte do pramenů a spleťte do vánočky.
Položte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě alespoň 30 minut nakynout. Následně pomažte rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte sekanými mandlemi.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 10 minut, pak teplotu snižte na 160-170 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověříme, že je vánočka propečená.
Po vychladnutí můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
38 Komentáře
Eva
8. 4. 2022 v 14:18Dobrý den,Míšo. Možná je to jen tou fotkou, ale není vánočka moc suchá?
Míša Landová
8. 4. 2022 v 16:35Určitě není, ale máte pravdu, na fotce to tak vypadá 🙂
Jitka
22. 9. 2022 v 10:32Dobrý den Míšo, můžu se zeptat, jak dlouho se má nechat kynout vánočka?
Míša Landová
22. 9. 2022 v 11:16Kynutí těsta se nedá určit časem, na kynutí má vliv teplota v místnosti a vlhkost. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem 🙂
Jitka
15. 4. 2022 v 8:37Vánočku jsem zkoušela a opravdu suchá není, i druhý den byla krásně vláčná. Další dny nevím, nezbyla 🤭
Míša Landová
15. 4. 2022 v 9:23🙂 🙂 🙂
Pavla
9. 4. 2022 v 20:32Dobrý den, dělala jsem recept přesně podle návodu, nechala jsem kynout čtyři hodiny a těsto vůbec nevykynulo. Nevíte čím by to mohlo být? Nemůže to být suchým droždím? Není lepší klasické čerstvé? Děkuji Pavla
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:50Těžko říct, kde se stala chyba … nebylo mléko příliš horké? Na vině mohlo být i špatné droždí … čerstvé zkusit můžete, ale sušené droždí funguje úplně stejně.
Maria
14. 4. 2022 v 14:28Dobrý deň,dnes som skúšala upiecť vianočku podľa Vášho receptu.Vykysla pekne,zaplietla som zo 4 prameňov,ale pri pečení zostala nízka,tvar drží pekne.Čo sa stalo?
Míša Landová
14. 4. 2022 v 19:30Nechala jste dostatečně vykynout před pečením?
Ivana
15. 4. 2022 v 13:11Dobrý den Míšo, můžu z tohoto těsta upéct i mazanec? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
16. 4. 2022 v 11:09Ano, určitě, myslím, že to tam zmiňuji 🙂
Eva
17. 4. 2022 v 11:36Dobrý den, Míšo, sledovala jsem Vaše video, kde pečete vánočku. Nejvíc mě zaujalo pletení ze čtyř pruhů, ale v té rychlosti jsem nepostřehla, jak to děláte. Vypadá to velmi jednoduše a myslím si, že se vánočka pletená tímto způsobem nesesune. Já ji dělám ze tří pater (4, 3, 2), tohle bych se ráda naučila.
Děkuji Vám za odpověď.
Míša Landová
19. 4. 2022 v 10:23Na videu pletu vánočku ze šesti pramenů 🙂 zkuste si najít na netu nějaká videa, je jich tam spousty, také jsem se to podle nich učila.
Hana
28. 8. 2022 v 19:19Tak toto je naprosto skvělý recept na vánočku. S těstem se krásně pracuje, podle návodu se mi konečně podařilo ji zaplést z šesti pramenů, takže i během pečení držela tvar. A ta chuť, mňam. Vánočka je vláčná, nadýchaná a opravdu se trhá po vláknech. Už nebudu péct jinou🙂
Míša Landová
29. 8. 2022 v 17:00Tak to mě velmi těší, děkuji 🙂
Renata
17. 12. 2022 v 17:47Po letech jsem pekla vánočku a tento recept je opravdu super, rovnou dvě dávky:) a povedly se. Budu péct i příští rok.
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:17Děkuji 🙂
Bára
21. 12. 2022 v 22:30Dobrý den, máte moc krásný blog. Už nehledám recepty jinde:) letos chci vyzkoušet vaši vánočku. Chtěla bych se zeptat, kolik bych měla v receptu použít klasického droždí a zda by se část mouky dala nahradit za špaldovou hladkou mouku. Děkuji a přeji Vám krásné Vánoce
Míša Landová
22. 12. 2022 v 10:53Díky 🙂 čerstvého droždí se používá obvykle 3x více než sušeného. Ano, mouku nahradit můžete, jen bude možná jinak absorbovat tekutinu 🙂
Gabriela
5. 1. 2023 v 8:57Míšo, musím Vám poděkovat za tento recept na vánočku. Hodně dlouho jsem zkoušela různé recepty a žádný nebyl takový, abych si řekla to je přesně ,,Ta“ vánočka. Až tyto vánoce jsem zkusila Váš recept a to je Ona! Je vynikající, vláčná, nadýchaná no prostě TOP. Recept si tisknu a ukládám. Moc děkuji, že s námi sdílíte své recepty. Ježíšek mi přinesl Vaši novou knížku tak byla dvojnásobná radost.
Ať se Vám daří a v Novém roce 2023 mnoho zdraví.
Gabča ❤🍀
Míša Landová
5. 1. 2023 v 12:02Milá Gabčo, moc děkuji a jsem ráda i za Vás 🙂 přeji krásný nový rok a ať Vám to dobře podle kuchařky peče.
Martina
3. 12. 2023 v 15:36Míšo určitě ji zkusím jen se zeptám,ten krásný tác pod vánočku je keramický (potřebovala bych jako dárek) děkuji
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:41Je to tác na štrůdl, kupovala jsem kdysi na hrnčířském trhu. A bude to nejspíš keramika 🙂
Irča
26. 12. 2023 v 16:56Sice je to trošku pozdě, ale ten samý tác (je na štrůdl) mají každý rok na hrnčířských trzích v Berouně 🙂
Pavla
23. 12. 2023 v 7:45Dobrý den, pokud bych místo sušeného droždí dávala čerstvé, bude stačit polovina? Zbyla mi z pečení cukroví a teď nevím, co s ním 🙂. Přeji krásné svátky.
Míša Landová
23. 12. 2023 v 9:23Čerstvého droždí se dává 3x více než sušeného.
Karolina
13. 4. 2024 v 7:41Dobrý deň. Recept je super aj vianocka chuťovo. Problém však nastáva v kysnutom ceste. Prosím Vás, kde robím chybu, keď akékoľvek kysnute cesto, keď niečo upeciem, na druhý deň to strašne stvrdne. Rovnako aj táto vianocka, vôbec nezostala mäkká 😔
Míša Landová
14. 4. 2024 v 19:30Nemáte to moc upečené, přepečené … ?
Markéta
13. 11. 2024 v 11:26Dobrý den Míšo,
Od známé jsem dostala tip, že těsto na vánočku je možné si připravit den předem. Těsto se zpracuje, nechá vykynout, uplete se vánočka, pak jí zakryjeme folií a dáme přes noc do lednice. Ráno jen necháme chvilku mimo lednici odležet/povolit a pak jí můžeme dát péct. Je možné tohle udělat i s vaším receptem na vánočku?
Mockrát děkuji,
Markéta
Míša Landová
14. 11. 2024 v 20:49Zkušenost s tím nemám, takže jediná rada je „vyzkoušejte a dejte vědět“ 🙂
Zdena
20. 11. 2024 v 12:49Dobrý den, nevíte proč se mi po zapletení vánočka trhá. Pletu z devíti pramenů .Děkuji Zdena
Míša Landová
20. 11. 2024 v 16:34Těžko říct, těsto je potřeba nechat vždy po vyválení trochu odpočinout. Možná tako moc natahujete prameny…
Zdena
21. 11. 2024 v 16:37Víte, já ty vrchní dva prameny zajistím špejlemi ,tchýně to tak dělala. Takže tam mám napícháno 7 ks krátkých špejlí. A poté co vánočka začne kynout se ty dva stočené prameny roztrhnou. Takže, tam musím dát další špejle, aby se mi nesesunuly ty prasklé prameny dolů. Jde jenom o to, že to nevypadá moc hezky Děkuji Vám moc za předešlou odpověď. Mějte hezký den.
Markéta
26. 11. 2024 v 14:03Dobrý den Míšo,
Dostala jsem od známé tip, že těsto na vánočku je možné připravit si den předem. Těsto se zpracuje, nechá se vykynout, zamotá se vánočka, pak zakryjeme folií a dáme na noc do lednice. Ráno vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a můžeme péct. Je možné to udělat i u tohoto vašeho receptu na vánočku?
Moc děkuju,
Markéta
Míša Landová
26. 11. 2024 v 21:50Zkušenost s tím bohužel nemám, ale mohlo by to fungovat. Dělá se to běžně i u jiných výrobků z kynutých těst.
Jana
7. 12. 2024 v 10:52Dobrý den, Míšo. Vánočka se právě peče, s těstem se krásně pracuje a zvolila jsem také 6 pramenů. Vytvoří to potom efektní tvar. Jinak nevlastním „robota“ na zpracování těsta, tak jsem to riskla a svěřila domácí pekárně. Tak jenom postřeh, pro váhající – poměr surovin pro domácí pekárnu je vyhovující. Krásný víkend. Jana
Míša Landová
7. 12. 2024 v 18:39Milá Jano, děkuji za tip na domácí pekárnu 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5