Menu
Dorty / Nepečené dezerty

Palačinkový dort Tiramisu

Palačinky jako takové dělává určitě spousta z nás, ať už jsou plněné marmeládou nebo třeba tvarohem. Povýšit je do podoby dorty je poměrně jednoduché a výsledek vypadá velmi efektně. Jak se říká „za málo peněz hodně muziky“ 🙂 A může to být navíc skvělá volba pro ty, kteří se bojí pustit do klasického dortu.

Palačinek na dort budete potřebovat celkem dost, ale hodně záleží, jak velké budete připravovat. Mě se líbí dorty vyšší, proto jsem zvolila palačinky menšího průměru. Ale i tak jsem smažením strávila poměrně dost času 🙂 Nicméně pak už je to jde rychle. Stačí vyšlehat krém, promazat a je hotovo. Servírovat můžete hned, ale dort je skvělý i další dny. Překvapivě není moc sladký, protože těsto na palačinky je bez cukru a obsah kakaa chuť ještě umocňuje.

Palačinkový dort Tiramisu

Kakaové těsto na palačinky:

  • 600 ml mléka
  • 3 vejce
  • 140 g hladké mouky
  • 40 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
  • špetka soli
  • kokosový olej na smažení

Smetanový krém:

  • 400 g mascarpone
  • 400 g smetana ke šlehání 33%
  • 100-120 g cukru krupice
  • 3-4 lžíce kávy (silné espreso)
  • 2-3 lžíce mandlového likéru
  • 2 lžičky Vanilkového extraktu Dr. Oetker
  • Přírodní kakao Dr. Oetker na posyp

V mléce rozšlehejte žloutky a po částech přidejte mouku se solí a kakaem, dobře promíchejte, můžete promixovat tyčovým mixérem. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do směsi. Nechte asi 30 minut odležet.

Palačinky smažte na menší pánvi (průměr ca. 15-16 cm), kterou lehce vytřete olejem. Hotové skládejte na sebe a nechte zcela vychladnout.

Mascarpone, smetanu, cukr, kávu, likér i vanilku dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Krémem promazávejte palačinky a klaďte na sebe. Nahoře ozdobte dort pomocí sáčku s hladkou špičkou zbytkem krému a posypte kakaem. Dejte do lednice odležet, pak krájejte jako dort na jednotlivé porce.

Video k celému receptu najdete na mém IG profilu.

12 Comments

  • M
    2. 4. 2022 v 9:45

    Dobrý den,
    do klasického dortu se nebojím pustit, přesto to byla, přesně, jak píšete, skvělá volba. Dort mne uchvátil hned při prvním zhlédnutí tak, že určitě brzy vyzkouším. Palačinky milujeme. Jenže už přes šedesát let jím jen klasické bílé.
    Nakonec jsem dosmažila (průměr 19 cm, 15 ks) včera večer po desáté, hned ráno naplnila (Váš krém vyzkouším příště, protože teď jsem měla jen tučný tvaroh ve vaničce, aspoň jsem přidala borůvkový rozvar a povrch jen pocukrovala) a měli jsme vynikající výjimečnou snídani.
    Moc děkuji nejen za tento recept, také za Vaši snahu a předávání zkušeností. Opravdu to nebyl včera aprílový žert, ani sníh po půlhodinovém stání těsta „nespadl“, jak jsem se obávala. Zároveň vím, jaký dort budu dělat při dalších narozeninách vnoučat.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 4. 2022 v 11:44

      Maruško, děkuji za důvěru a jsem ráda, že měl palačinkový dort úspěch.

      Odpovědět
  • Radka
    3. 4. 2022 v 7:49

    Hezký den Míšo,
    všeobecně palačinky moc nemusím a dělám je jen pro děti (klasické bílé). Ale palačinkový dort mě zaujal v pořadu PcZ. Musím říct, že tenhle tiramisu je naprosto skvostný. Děkuji za Vaše recepty na stránkách. Už peču jen podle nich. Ať se Vám daří!

    Odpovědět
  • Barbora
    3. 4. 2022 v 14:33

    Dobrý den,
    tak jsem vyzkoušela,byla to patlačka, ale vypadá dobře,teď čeká na rodinnou ochutnávačku 🙂 Jinak od Vás miluju všechny recepty, jen mít někoho, komu bych to vždy podstrčila ochutnat 😀 přidala bych foto, ale asi to nejde 🙁

    Odpovědět
  • Lucie
    7. 4. 2022 v 12:27

    Dobrý den, dcera si Váš palačinkový dort přeje k narozeninám. Bohužel u nás vede jen čokoládový krém a vše čokoládové. Mohu poprosit o nějaký odzkoušený čokoládový krém vhodný na tento dort. Předem moc děkuji

    Odpovědět
  • Radka
    31. 7. 2022 v 9:12

    Dobrý den Míšo,
    Moc ráda si procházím recepty na Vašem blogu; vše je krásně popsané a vyfocené. Párkrát jsem už i podle Vás pekla a vždy to byl úspěch😊.
    Měla bych dotaz k zdobení (špičky, růžičky) krémem smetana 33% a mascarpone 1:1 (+lžíce cukru)…jak dlouho na dortu vydrží v lednici? Nerozteče se to? Měl by se raději použít ztužovač (tomu jsem se chtěla spíš vyhnout)?
    Děkuji a krásnou neděli, Radka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2022 v 8:40

      Krém bez problém v lednici vydrží, není důvod proč by se měl roztéct. Mascarpone obsahuje hodně tuku, který to podrží, ztužovač není potřeba.

      Odpovědět
  • Radka
    23. 10. 2022 v 16:58

    Dobrý den Míšo,
    Tak tento dezert vypadá luxusně…dekuji za recept,jako matka dvou „palačinkožroutů“ určitě vyzkouším 😊. Ráda bych se zeptala na krém…jaký je postup přípravy? Bohužel se mi poslední dobou dost sráží. Naposledy jsem v kuch.robotu balonovou metlou opatrně šlehala vychlazenou smetanu (33%) a mascarpone (italat) a moučkový cukr. Po pár minutách byl krém našlehaný ,ale obsahoval kousky mascarpone. Šlehala jsem dál a krém prešlehala. Nakonec jsem jej zahřála, schladila a vyšlehala znovu. Jindy jsem zkoušela vyšlehat smetanu a dodat mascarpone po kouskách…stejný výsledek. Díky za radu. Zdraví Radka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 10. 2022 v 20:13

      Postup je uvedený v receptu – vše se dá najednou do mísy a vyšlehá společně. K receptu je na IG i video, kde je vše vidět 🙂 Jestli mohu doporučit, zkuste jinou značku mascarpone, italat je jedno z nejhorších 🙁 a moučkový vyměňte za krupici nebo krystal 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ