Menu
Dorty

Tvarohový dort s ovocem

Tvaroh mám ráda ve všech jeho podobách, ať už je to pečený tvarožník, náplň do kynutého koláče nebo krém do dortu jako v tomto případě. Vždy vybírám tvaroh s vyšším obsahem tuku, protože jak známo tuk je nositel chuti. Zatímco do pečených dezertů volím tvaroh v kostce, na nepečené věci mi přijde vhodnější tvaroh ve vaničce nebo v kelímku (podle výrobce).

Základem dortu je pečené brownie, na něm vyšší vrstva tvarohové náplně, kterou jsem zpevnila želatinou. Nahoře je dort bohatě zdobený čerstvým ovocem a lehce zalitý dortovým želé, aby ovoce neokoralo a zůstalo hezky lesklé. V jednom dortu jsem tak použila dva odlišné produkty – plátkovou želatinu a dortové želé.

Výrobky pro někoho možná totožné, ale ve většině případně nezaměnitelné. Dortové želé je hotový výrobek, který se používá nejčastěji na ovocné dorty. Rozpustí se s vodou či ovocnou šťávou a malým množstvím cukru a přivede k varu. Ihned se používá, protože rychle tuhne. Doporučuji řídit se návodem výrobce na obalu.

Želatina jako taková může být v podobě plátků nebo prášková a může se lišit svojí želírující sílou. Já jsem si oblíbila plátkovou želatinu Dr. Oetker, a to hned ze dvou důvodů. Je běžně dostupná a plátky se velmi dobře odměřují. Pokud totiž potřebujete do dezertu jen pár gramů a nemáte mikrováhu, prášková želatina se vám bude špatně odměřovat. Zatímco u plátkové si to jednoduše spočítáte. Jak? 🙂 Zmíněná želatina Dr. Oekter obsahuje 6 plátků, které dohromady váží 10 g. Kolik tedy bude vážit jeden plátek? 🙂 Plátek můžete samozřejmě rozstřihnout a použít jen část.

A když už jsem se rozepsala o té želatině, tak ještě pár rad. Obecně by neměla želatina projít varem, resp. se dlouho vařit, protože pak ztrácí svou želírující schopnost. Želatinu je potřeba vždy namočit a nechat nabobtnat ve studené vodě. Zatímco u plátkové je množství vody libovolné, prášková se zalévá určitým množstvím. Obvykle je to 5-6 násobek její váhy, ale vždy se řiďte receptem.

Nabobtnalou želatinu můžete přidat do něčeho teplého (krém či tekutina), kde se dobře rozpustí. Nebo ji můžete zahřát samotnou do rozpuštění a po částech do ní přidávat studený krém. Nikdy ne naopak. Protože pokud je želatina teplá a nalijete ji do studeného krému, okamžitě začne tuhnout a v krému udělá nepříjemné hrudky. Pozor také na množství želatiny, protože když ji použijte moc, výsledek bude příliš tuhý a nedobrý. V žádném případě ale není třeba se práce z želatinou bát, jen je potřeba vědět, jak na to 🙂

Tvarohový dort s ovocem (10-12 porcí)

Brownie základ:

  • 60 g másla
  • 60 g rostlinného oleje
  • 120 g hořké čokolády 55-60%
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 60 ml mléka
  • 100 g hladké mouky

Máslo a čokoládu společně rozpusťte, přidejte olej a cukr a dobře promíchejte. Přendejte do misky, přidejte vejce a mléko, dobře zašlehejte. Nakonec vmíchejte mouku.

Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 20 minut. Špejlí si ověřte, že je propečené. Nechte ve formě zcela vychladnout.

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky Vanilkové pasty Dr. Oetker
  • 5 plátků Plátkové želatiny Dr. Oetker (ca. 8,3 g)

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem a vanilkovou pastou.

Asi třetinu smetany zahřejte a rozpusťte v ní vymačkanou a nabobtnalou želatinu. Přidejte k ní několik lžic tvarohové směsi a dobře promíchejte. Spojte se zbytkem tvarohu. Zbytek smetany ušlehejte do měkkých špiček a opatrně vmíchejte do tvarohové směsi.

Krém naneste na vychladlé brownie ve formě, uhlaďte do roviny a dejte do lednice na několik hodin vychladit.

Ovocná vrstva:

  • čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky
  • Dortové želé Dr. Oetker – použila jsem čiré

Želé připravte dle návodu na obalu a nechte lehce zchladnout. Čerstvé ovoce poklaďte na vychlazený dort a lžící nebo mašlovačkou opatrně potírejte teplým želé. Dejte vychladit.

Následně odřízněte dort od formy a opatrně vyndejte. Krájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Video recept s postupem najdete na mém IG profilu 🙂

24 Comments

  • Madla
    30. 3. 2022 v 18:11

    Bože, ten vypadá skvěle! Mám dotaz, když použiju místo vanilkové pasty dvě lžíce domácího vanilkového extraktu, nebude pak tvarohový krém řidší? Jinak se moc těším na další vychytávkové recepty z druhé řady mé oblíbené cukrářsko/pekařské soutěže 🙂 A na obrazovce vám to opravdu moc sluší!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 3. 2022 v 10:21

      V receptu jsou dvě lžičky, ne lžíce 🙂 Řídké to určitě nebude, navíc je tam želatina 🙂

      Odpovědět
      • Madla
        31. 3. 2022 v 17:57

        Moc děkuji za odpověď, až se doma všichni vyzdravíme, pustím se do něj.

        Odpovědět
  • Marcela
    5. 4. 2022 v 18:06

    Dobrý den Míšo,
    Můžu poprosit jaká je velikost formy? Dort vypadá božsky, už se těším až ho vyzkouším.
    Moc děkuji

    Marcela

    PS: Jako porotkyně v Peče celá země jste super

    Odpovědět
  • Daniela S.
    16. 4. 2022 v 18:49

    Dobrý den, Míšo,
    dortík jsem pekla včera. Chuťově je výborný, jen jsem měla problém s těstem – při pečení se vyboulil, byla tam velká vzduchová bublina. Seřízla jsem ji a vyplnila díru zespodu, takže nakonec nic poznat nebylo 🙂 Nevíte, čím to mohlo být?
    Děkuji

    Daniela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:22

      Těsto je potřeba dobře uhladit, na vině ale mohl být i papír … těžko říct.

      Odpovědět
  • Mirka
    1. 5. 2022 v 14:29

    Dobrý den, Míšo, to je krásný dort, zrovna takový bych chtěla upéci tatínkovi k narozeninám. Jen bych chtěla použít korpus z dortu „fraiser“ z Vašich stránek, bude to fungovat, co myslíte? Nevím pak jak s chladnutím dortu, protože u těch piškotových světlých těst píšete vždy nechat vychadit vyklopený z formy a pak na to ozdobení ho dát do nastavitelného ráfku. Jenže já ráfek nemám a pokud dort vyklopím a pak vložím zas do formy, tak bude o formy odstávat, jak sama píšete u jednoho z Vašich receptů. Jak tedy postupovat? Mohu i klasický piškot nechat vychladit ve formě vystlané pečicím papírem na mřížce a pak naplnit a pak teprve po vychladnutí vyjmout z formy? Nezvlhne mi korpus – nesrazí se tam nějak pára? Zároveň jsem dumala, jak napsat na dort číslo a to jsem se už inspirovala – vyřešímm to světlým „bébéčkem“ s čoko nápisem – super inspirce na Vašich stránkách a kolem dozdobím mátou, uplně to vidím :-))) snad se povede, nejsem žádná zkušená pekařka. Moc děkuji a přeji hezký den. Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2022 v 9:25

      Ano, dort můžete udělat s jakýmkoliv korpusem. Nechte ho vychladnout ve formě a pak postupujte stejně jako v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Stáňa
    7. 5. 2022 v 13:08

    Dobrý den Míšo, upekla jsem Brownie základ který mám úplně popraskaný. Po cca.20 minutách bylo těsto nedopečené, tak jsem pekla 30 minut. Udělala jsem prosím něco špatně? Děkuji. S.K.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2022 v 22:04

      Nepekla jste na vyšší teplotu nebo na horkovzduch? Nešlehala jste vejce do pěny? …

      Odpovědět
      • Stáňa
        19. 5. 2022 v 18:05

        Pekla jsem horní/dolní ohřev a troubu předehřála na 180. Dnes jsem zkoušela znovu a opět popraskané. Těsto musím péct 30 minut. Ani vejce jsem do pěny nešlehala. Dort je ale moc dobrý. Vyzkoušela jsem broskve a chutnal báječně. Děkuji za další super recept!

        Odpovědět
  • Veronika
    10. 5. 2022 v 8:36

    Dobrý den Míšo, máte úžasné recepty a hlavně se vždy podle Vašeho přesného postupu povedou!
    Chtěla bych se zeptat u tohoto dortu, jak moc dlouho se má / může chladit. Jestli si ho mohu udělat
    komplet den před oslavou? Děkuji Verča

    Odpovědět
  • Eliška
    11. 5. 2022 v 15:41

    Základ jsem upekla v bezlepkove variantě s mandlovou moukou a super. Dort měl velký úspěch, díky za recept 🌷

    Odpovědět
  • Lenka
    31. 5. 2022 v 12:05

    Dort vypadá skvěle. Když bych nahradila 250 g tvarohu 250 g mascarpone, mohla bych dát o plátek želatiny méně? Uvažuji tak proto, že mascarpone je tužší. Děkuji.

    Odpovědět
  • Monika
    26. 6. 2022 v 11:02

    Dobrý den Míšo,
    když chci dělat tento dort na vysoký plech, mám zadělat základní těsto i náplň ze dvojité dávky? Poraďte, prosím. Bude nás víc strávníků a sázím v takovém případě pokaždé na vaše recepty a vždycky každý hodně chválí. Děkuji, Monča.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 6. 2022 v 7:36

      Záleží na velikosti plechu, je potřeba si spočítat obsah a porovnat s kulatou formou uvedenou v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Dana
    9. 7. 2022 v 19:21

    Dobrý den, právě mi v lednici tuhne tento dortík a myslím, že se povedl. Jen nevím, co dělat s tím jedním plátkem želatiny 😀 dnes jsem ji použila poprvé na vyzkoušení, ale asi naposledy a nechci vyhazovat. Dá se ten jeden plátek použít v pohodě třeba do jiného dortoveho krému?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:55

      Ano, želatinu můžete použít i do jiných dezertů, má i poměrně dlouhou trvanlivost, takže nějakou dobu Vám vydrží.

      Odpovědět
  • Kateřina
    10. 5. 2023 v 16:22

    dobrý den, pokud bych použila místo čerstvého ovce mražené, mám ho nechat rozmrazit a pak zalít želatinou? nebo můžu i mražené?
    děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2023 v 11:58

      Mražené ovoce obecně vhodné není, pustí hodně vody. Pokud už použijete, tak volte drobnější ovoce jako maliny nebo borůvky a určitě nerozmrazujte.

      Odpovědět

Zanechte komentář