Menu
Dorty

Tvarohový dort s ovocem

Tvaroh mám ráda ve všech jeho podobách, ať už je to pečený tvarožník, náplň do kynutého koláče nebo krém do dortu jako v tomto případě. Vždy vybírám tvaroh s vyšším obsahem tuku, protože jak známo tuk je nositel chuti. Zatímco do pečených dezertů volím tvaroh v kostce, na nepečené věci mi přijde vhodnější tvaroh ve vaničce nebo v kelímku (podle výrobce).

Základem dortu je pečené brownie, na něm vyšší vrstva tvarohové náplně, kterou jsem zpevnila želatinou. Nahoře je dort bohatě zdobený čerstvým ovocem a lehce zalitý dortovým želé, aby ovoce neokoralo a zůstalo hezky lesklé. V jednom dortu jsem tak použila dva odlišné produkty – plátkovou želatinu a dortové želé.

Výrobky pro někoho možná totožné, ale ve většině případně nezaměnitelné. Dortové želé je hotový výrobek, který se používá nejčastěji na ovocné dorty. Rozpustí se s vodou či ovocnou šťávou a malým množstvím cukru a přivede k varu. Ihned se používá, protože rychle tuhne. Doporučuji řídit se návodem výrobce na obalu.

Želatina jako taková může být v podobě plátků nebo prášková a může se lišit svojí želírující sílou. Já jsem si oblíbila plátkovou želatinu Dr. Oetker, a to hned ze dvou důvodů. Je běžně dostupná a plátky se velmi dobře odměřují. Pokud totiž potřebujete do dezertu jen pár gramů a nemáte mikrováhu, prášková želatina se vám bude špatně odměřovat. Zatímco u plátkové si to jednoduše spočítáte. Jak? 🙂 Zmíněná želatina Dr. Oekter obsahuje 6 plátků, které dohromady váží 10 g. Kolik tedy bude vážit jeden plátek? 🙂 Plátek můžete samozřejmě rozstřihnout a použít jen část.

A když už jsem se rozepsala o té želatině, tak ještě pár rad. Obecně by neměla želatina projít varem, resp. se dlouho vařit, protože pak ztrácí svou želírující schopnost. Želatinu je potřeba vždy namočit a nechat nabobtnat ve studené vodě. Zatímco u plátkové je množství vody libovolné, prášková se zalévá určitým množstvím. Obvykle je to 5-6 násobek její váhy, ale vždy se řiďte receptem.

Nabobtnalou želatinu můžete přidat do něčeho teplého (krém či tekutina), kde se dobře rozpustí. Nebo ji můžete zahřát samotnou do rozpuštění a po částech do ní přidávat studený krém. Nikdy ne naopak. Protože pokud je želatina teplá a nalijete ji do studeného krému, okamžitě začne tuhnout a v krému udělá nepříjemné hrudky. Pozor také na množství želatiny, protože když ji použijte moc, výsledek bude příliš tuhý a nedobrý. V žádném případě ale není třeba se práce z želatinou bát, jen je potřeba vědět, jak na to 🙂

Tvarohový dort s ovocem (10-12 porcí)

Brownie základ:

  • 60 g másla
  • 60 g rostlinného oleje
  • 120 g hořké čokolády 55-60%
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 60 ml mléka
  • 100 g hladké mouky

Máslo a čokoládu společně rozpusťte, přidejte olej a cukr a dobře promíchejte. Přendejte do misky, přidejte vejce a mléko, dobře zašlehejte. Nakonec vmíchejte mouku.

Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 20 minut. Špejlí si ověřte, že je propečené. Nechte ve formě zcela vychladnout.

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky Vanilkové pasty Dr. Oetker
  • 5 plátků Plátkové želatiny Dr. Oetker (ca. 8,3 g)

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem a vanilkovou pastou.

Asi třetinu smetany zahřejte a rozpusťte v ní vymačkanou a nabobtnalou želatinu. Přidejte k ní několik lžic tvarohové směsi a dobře promíchejte. Spojte se zbytkem tvarohu. Zbytek smetany ušlehejte do měkkých špiček a opatrně vmíchejte do tvarohové směsi.

Krém naneste na vychladlé brownie ve formě, uhlaďte do roviny a dejte do lednice na několik hodin vychladit.

Ovocná vrstva:

  • čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky
  • Dortové želé Dr. Oetker – použila jsem čiré

Želé připravte dle návodu na obalu a nechte lehce zchladnout. Čerstvé ovoce poklaďte na vychlazený dort a lžící nebo mašlovačkou opatrně potírejte teplým želé. Dejte vychladit.

Následně odřízněte dort od formy a opatrně vyndejte. Krájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Video recept s postupem najdete na mém IG profilu 🙂

32 Comments

  • Madla
    30. 3. 2022 v 18:11

    Bože, ten vypadá skvěle! Mám dotaz, když použiju místo vanilkové pasty dvě lžíce domácího vanilkového extraktu, nebude pak tvarohový krém řidší? Jinak se moc těším na další vychytávkové recepty z druhé řady mé oblíbené cukrářsko/pekařské soutěže 🙂 A na obrazovce vám to opravdu moc sluší!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 3. 2022 v 10:21

      V receptu jsou dvě lžičky, ne lžíce 🙂 Řídké to určitě nebude, navíc je tam želatina 🙂

      Odpovědět
      • Madla
        31. 3. 2022 v 17:57

        Moc děkuji za odpověď, až se doma všichni vyzdravíme, pustím se do něj.

        Odpovědět
  • Marcela
    5. 4. 2022 v 18:06

    Dobrý den Míšo,
    Můžu poprosit jaká je velikost formy? Dort vypadá božsky, už se těším až ho vyzkouším.
    Moc děkuji

    Marcela

    PS: Jako porotkyně v Peče celá země jste super

    Odpovědět
  • Daniela S.
    16. 4. 2022 v 18:49

    Dobrý den, Míšo,
    dortík jsem pekla včera. Chuťově je výborný, jen jsem měla problém s těstem – při pečení se vyboulil, byla tam velká vzduchová bublina. Seřízla jsem ji a vyplnila díru zespodu, takže nakonec nic poznat nebylo 🙂 Nevíte, čím to mohlo být?
    Děkuji

    Daniela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:22

      Těsto je potřeba dobře uhladit, na vině ale mohl být i papír … těžko říct.

      Odpovědět
  • Mirka
    1. 5. 2022 v 14:29

    Dobrý den, Míšo, to je krásný dort, zrovna takový bych chtěla upéci tatínkovi k narozeninám. Jen bych chtěla použít korpus z dortu „fraiser“ z Vašich stránek, bude to fungovat, co myslíte? Nevím pak jak s chladnutím dortu, protože u těch piškotových světlých těst píšete vždy nechat vychadit vyklopený z formy a pak na to ozdobení ho dát do nastavitelného ráfku. Jenže já ráfek nemám a pokud dort vyklopím a pak vložím zas do formy, tak bude o formy odstávat, jak sama píšete u jednoho z Vašich receptů. Jak tedy postupovat? Mohu i klasický piškot nechat vychladit ve formě vystlané pečicím papírem na mřížce a pak naplnit a pak teprve po vychladnutí vyjmout z formy? Nezvlhne mi korpus – nesrazí se tam nějak pára? Zároveň jsem dumala, jak napsat na dort číslo a to jsem se už inspirovala – vyřešímm to světlým „bébéčkem“ s čoko nápisem – super inspirce na Vašich stránkách a kolem dozdobím mátou, uplně to vidím :-))) snad se povede, nejsem žádná zkušená pekařka. Moc děkuji a přeji hezký den. Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2022 v 9:25

      Ano, dort můžete udělat s jakýmkoliv korpusem. Nechte ho vychladnout ve formě a pak postupujte stejně jako v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Stáňa
    7. 5. 2022 v 13:08

    Dobrý den Míšo, upekla jsem Brownie základ který mám úplně popraskaný. Po cca.20 minutách bylo těsto nedopečené, tak jsem pekla 30 minut. Udělala jsem prosím něco špatně? Děkuji. S.K.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2022 v 22:04

      Nepekla jste na vyšší teplotu nebo na horkovzduch? Nešlehala jste vejce do pěny? …

      Odpovědět
      • Stáňa
        19. 5. 2022 v 18:05

        Pekla jsem horní/dolní ohřev a troubu předehřála na 180. Dnes jsem zkoušela znovu a opět popraskané. Těsto musím péct 30 minut. Ani vejce jsem do pěny nešlehala. Dort je ale moc dobrý. Vyzkoušela jsem broskve a chutnal báječně. Děkuji za další super recept!

        Odpovědět
  • Veronika
    10. 5. 2022 v 8:36

    Dobrý den Míšo, máte úžasné recepty a hlavně se vždy podle Vašeho přesného postupu povedou!
    Chtěla bych se zeptat u tohoto dortu, jak moc dlouho se má / může chladit. Jestli si ho mohu udělat
    komplet den před oslavou? Děkuji Verča

    Odpovědět
  • Eliška
    11. 5. 2022 v 15:41

    Základ jsem upekla v bezlepkove variantě s mandlovou moukou a super. Dort měl velký úspěch, díky za recept 🌷

    Odpovědět
  • Lenka
    31. 5. 2022 v 12:05

    Dort vypadá skvěle. Když bych nahradila 250 g tvarohu 250 g mascarpone, mohla bych dát o plátek želatiny méně? Uvažuji tak proto, že mascarpone je tužší. Děkuji.

    Odpovědět
  • Monika
    26. 6. 2022 v 11:02

    Dobrý den Míšo,
    když chci dělat tento dort na vysoký plech, mám zadělat základní těsto i náplň ze dvojité dávky? Poraďte, prosím. Bude nás víc strávníků a sázím v takovém případě pokaždé na vaše recepty a vždycky každý hodně chválí. Děkuji, Monča.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 6. 2022 v 7:36

      Záleží na velikosti plechu, je potřeba si spočítat obsah a porovnat s kulatou formou uvedenou v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Dana
    9. 7. 2022 v 19:21

    Dobrý den, právě mi v lednici tuhne tento dortík a myslím, že se povedl. Jen nevím, co dělat s tím jedním plátkem želatiny 😀 dnes jsem ji použila poprvé na vyzkoušení, ale asi naposledy a nechci vyhazovat. Dá se ten jeden plátek použít v pohodě třeba do jiného dortoveho krému?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:55

      Ano, želatinu můžete použít i do jiných dezertů, má i poměrně dlouhou trvanlivost, takže nějakou dobu Vám vydrží.

      Odpovědět
  • Kateřina
    10. 5. 2023 v 16:22

    dobrý den, pokud bych použila místo čerstvého ovce mražené, mám ho nechat rozmrazit a pak zalít želatinou? nebo můžu i mražené?
    děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2023 v 11:58

      Mražené ovoce obecně vhodné není, pustí hodně vody. Pokud už použijete, tak volte drobnější ovoce jako maliny nebo borůvky a určitě nerozmrazujte.

      Odpovědět
  • Eva J.
    28. 3. 2024 v 15:31

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli místo čerstvého ovoce můžu použit ovocný přeliv z mraženého ovoce. Jestli ano, jak ovocný přeliv udělat.
    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 3. 2024 v 16:28

      Ano, nahoru můžete použít cokoliv, klidně i ovocný přeliv. Záleží zda chcete jen omáčku, pak stačí zahustit škrobem nebo zda chcete pevnou vrstvu, pak bude potřeba želatina.

      Odpovědět
  • Nikol
    4. 4. 2024 v 21:05

    Miluju Vaše stránky ♥️ Poradíte mi prosím jak na bezlepkovou variantu? Postačí mouku nahradit stejnou váhou mandlové mouky? Případně bezlepkové? Děkuji.

    Odpovědět
  • Michaela
    24. 4. 2024 v 15:10

    Dobrý den Michaelo,
    tento krásný dort jsem dělala k narozeninám pro vnučku a povedl se.
    Mám ráda tvaroh a tento krém je úplně vynikající. Dělala jsem na obmazání sněhovo-máslový krém a lepší jsem nikdy nejedla 😍
    Vaše stránky jsou úžasné a moc děkuju za recepty, budu zkoušet i další 😉
    Michaela

    Odpovědět
  • Anna R.
    25. 4. 2024 v 19:13

    Dobrý den, Míšo, korpus mi nevyběhl, zůstal nízký jako před vložením do trouby. Nevím kde se stala chyba. Má se se těsto nějak výrazně šlehat? Já ho spíše jen ručně promíchála. Snad poradíte. 😀
    Hezký den.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ