Menu
Bábovky a chlebíčky

Šlehačková bublanina

Když se řekne bublanina, představím si pekáček měkké a nadýchané „buchty“ se spoustou nakyslého ovoce. Nejčastěji se u nás dělala s červeným rybízem a višněmi. A rozhodně bez drobenky 🙂 Z mého pohledu tam prostě nepatří, přestože ji u spousty receptů na bublaninu najdete.

Tenhle recept na bublaninu je velmi jednoduchý a překvapivě velmi dobrý. Smetana dodá těstu vláčnost, ale i potřebný tuk. Proto další olej či máslo v seznamu surovin nehledejte, nepatří tam. Ovoce mám ráda drobnější a kyselejší. Jak už jsem zmiňovala výše, rybíz či višně nebo kombinace lesního či zahradního ovoce. Nicméně skvělé budou určitě i meruňky.

Šlehačková bublanina

  • 320 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce, velikost M
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 Kypřící prášek s vinným kamenem Dr. Oetker
  • 1 Vanilkový cukr Dr. Oetker
  • ca. 500 g drobného ovoce (rybíz, borůvky, maliny) – čerstvé či mražené
  • hrubá mouka na obalení ovoce
  • máslo a kokos na vysypání formy

Prosátou mouku smíchejte s kypřícím práškem.

Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny, následně vmíchejte tekutou smetanu a prosátou mouku s práškem. Dobře promíchejte.

Směs nalijte do pekáčku/plechu o rozměru ca. 30×20 cm, který jste vymazali máslem a vysypali kokosem. Ovoce lehce obalte v hrubé mouce a rozložte na těsto. Pokud použijete mražené jako já, předem nerozmrazujte.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi na 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je bublanina propečená. Před servírováním můžete pocukrovat.

Krátké video z přípravy této bublaniny najdete na mém instagramovém profilu 🙂

25 Comments

  • Lucie
    23. 3. 2022 v 12:19

    Vyzkoušeno a je vynikající👍děkuji za receptík. Krásné jaro🌷🌷🌷🌷

    Odpovědět
  • Martina
    23. 3. 2022 v 18:07

    Dobrý den,můžu použít obyčejný prášek do pečiva? Děkuji a ať se daří 🙂

    Odpovědět
  • Aneta
    24. 3. 2022 v 18:41

    Míšo, dnes upečena a musím teda říct, že je naprosto luxusní. A to jsem bublaniny nikdy nevyhledávala.

    Odpovědět
  • Madla
    27. 3. 2022 v 20:05

    Zkusím upéct v bezlepkové verzi, Úplně jsem po své oblíbené pekařské soutěži dostala chuť na bublaninu 🙂

    Odpovědět
  • Martina
    31. 3. 2022 v 9:05

    Míšo, je perfektní, už jsem pekla dvakrát a je bezkonkurenční. Měla bych takový dotaz. Šlo by tohle těsto použít i na cupcaky? Bude to fungovat? Děkuji za odpověď…

    Odpovědět
  • Šárka
    13. 4. 2022 v 15:38

    Dobrý den, Míšo. Recept vyšel skvěle, poprvé jsem použila prášek s vinným kamenem a super.
    Nechala jsem ji „zezlátnout“ asi jako máte Vy na fotce (možná trošku méně). Přišlo mi ale, že v těch částech byla až moc křupavá, skoro sušenkový povrch, mělo takhle být? Jinak byla krásně vláčná, ze spodu akorát, nicméně ve středu, kde byla bledší, byla vyloženě vynikající (pro mě). Tak váhám, zda takhle být má. Příště si ji pro sebe udělám světlejší, jen jsem si říkala, jak vlastně má chutnat a zda ta křupavější vrstva je záměr.
    O víkendu se vrhnu na nějaký dort podle Vás 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 4. 2022 v 17:38

      Tak to mě těší 🙂 Křupat by teda určitě neměla, je to měkká buchta. Možná zkuste péct příště kratší dobu a určitě doporučuji jen horní a spodní ohřev 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    16. 4. 2022 v 12:21

    Ahoj Míšo,dlouho jsem se chystala vyzkoušet Vaši bublaninu.Dnes jsem se rozhodla a bublaninu „spáchala“,Opět ji zařadím do receptů které sepisuji pro svou vnučku.Těch Vašich receptů je totiž víc.Dala jsem mražené maliny,ty skvěle dodaly kyselosti.Jen já naopak miluji drobenku,tak jsem jí posypala povrch bublaniny.Mám ráda krustičku kterou se drobenka vytvoří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:19

      Ano, každý máme jiné chutě, takže klidně drobenku přidejte.

      Odpovědět
      • Anna
        19. 4. 2022 v 11:16

        Ještě jednou díky a těším se na další recepty.Bublanina vydrží hodně dlouho vláčná a je velmi chutná

        Odpovědět
  • Markéta
    24. 4. 2022 v 21:00

    Několikrát se mi stalo, když jsem použila do litého těsta smetanu místo obligátního oleje a mléka, že se v závěru pečení/po vytažení srazilo. Těsto vymíchávám ručně. Poradíte mi, prosím, čím by to mohlo být? Děkuji

    Odpovědět
  • Hanka
    1. 5. 2022 v 19:21

    Dnes upečeno, tento recept je naprosto skvělý, bublanina je opravdu vláčná, nadýchaná a velmi snadná na přípravu😍

    Odpovědět
  • Hana
    3. 5. 2022 v 11:02

    Bublanina podle Vašeho receptu jsem pekla i v bezlepkové verzi, jen jsem nahradila mouku a šlehačku bez laktózy, zatím nejlepší recept. S pšeničnou moukou taky bezkonkurenční. Děkuji za Vaše recepty👍

    Odpovědět
  • Tereza
    4. 5. 2022 v 10:45

    Dobrý den, Míšo,
    lze v receptu použít polohrubou mouku místo hladké? Ovlivní to nějakým zásadním způsobem výsledek?
    Moc děkuji! 🙂

    Odpovědět
  • Petra
    8. 5. 2022 v 17:13

    Dobrý den Míšo, nejsem moc na bublaniny, ale dcera pořád, že chce bublaninu. Tak jsem upekla tu vaší…. A musím říct, že lepší jsem nejedla. Udělala jsem jí s borůvkami….. Odteď jsem milovníkem i já…. Ale jen této vaší 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 17:57

      Díky, tak to jsme na tom asi stejně, já ji také moc nemusím, ale tahle za to stojí 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář