Menu
Bábovky a chlebíčky

Šlehačková bublanina

Když se řekne bublanina, představím si pekáček měkké a nadýchané „buchty“ se spoustou nakyslého ovoce. Nejčastěji se u nás dělala s červeným rybízem a višněmi. A rozhodně bez drobenky 🙂 Z mého pohledu tam prostě nepatří, přestože ji u spousty receptů na bublaninu najdete.

Tenhle recept na bublaninu je velmi jednoduchý a překvapivě velmi dobrý. Smetana dodá těstu vláčnost, ale i potřebný tuk. Proto další olej či máslo v seznamu surovin nehledejte, nepatří tam. Ovoce mám ráda drobnější a kyselejší. Jak už jsem zmiňovala výše, rybíz či višně nebo kombinace lesního či zahradního ovoce. Nicméně skvělé budou určitě i meruňky.

Šlehačková bublanina

  • 320 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce, velikost M
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 Kypřící prášek s vinným kamenem Dr. Oetker
  • 1 Vanilkový cukr Dr. Oetker
  • ca. 500 g drobného ovoce (rybíz, borůvky, maliny) – čerstvé či mražené
  • hrubá mouka na obalení ovoce
  • máslo a kokos na vysypání formy

Prosátou mouku smíchejte s kypřícím práškem.

Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny, následně vmíchejte tekutou smetanu a prosátou mouku s práškem. Dobře promíchejte.

Směs nalijte do pekáčku/plechu o rozměru ca. 30×20 cm, který jste vymazali máslem a vysypali kokosem. Ovoce lehce obalte v hrubé mouce a rozložte na těsto. Pokud použijete mražené jako já, předem nerozmrazujte.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi na 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je bublanina propečená. Před servírováním můžete pocukrovat.

Krátké video z přípravy této bublaniny najdete na mém instagramovém profilu 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

52 Komentáře

  • Lucie
    23. 3. 2022 v 12:19

    Vyzkoušeno a je vynikající👍děkuji za receptík. Krásné jaro🌷🌷🌷🌷

    Odpovědět
  • Martina
    23. 3. 2022 v 18:07

    Dobrý den,můžu použít obyčejný prášek do pečiva? Děkuji a ať se daří 🙂

    Odpovědět
  • Aneta
    24. 3. 2022 v 18:41

    Míšo, dnes upečena a musím teda říct, že je naprosto luxusní. A to jsem bublaniny nikdy nevyhledávala.

    Odpovědět
  • Madla
    27. 3. 2022 v 20:05

    Zkusím upéct v bezlepkové verzi, Úplně jsem po své oblíbené pekařské soutěži dostala chuť na bublaninu 🙂

    Odpovědět
  • Martina
    31. 3. 2022 v 9:05

    Míšo, je perfektní, už jsem pekla dvakrát a je bezkonkurenční. Měla bych takový dotaz. Šlo by tohle těsto použít i na cupcaky? Bude to fungovat? Děkuji za odpověď…

    Odpovědět
  • Šárka
    13. 4. 2022 v 15:38

    Dobrý den, Míšo. Recept vyšel skvěle, poprvé jsem použila prášek s vinným kamenem a super.
    Nechala jsem ji „zezlátnout“ asi jako máte Vy na fotce (možná trošku méně). Přišlo mi ale, že v těch částech byla až moc křupavá, skoro sušenkový povrch, mělo takhle být? Jinak byla krásně vláčná, ze spodu akorát, nicméně ve středu, kde byla bledší, byla vyloženě vynikající (pro mě). Tak váhám, zda takhle být má. Příště si ji pro sebe udělám světlejší, jen jsem si říkala, jak vlastně má chutnat a zda ta křupavější vrstva je záměr.
    O víkendu se vrhnu na nějaký dort podle Vás 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 4. 2022 v 17:38

      Tak to mě těší 🙂 Křupat by teda určitě neměla, je to měkká buchta. Možná zkuste péct příště kratší dobu a určitě doporučuji jen horní a spodní ohřev 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    16. 4. 2022 v 12:21

    Ahoj Míšo,dlouho jsem se chystala vyzkoušet Vaši bublaninu.Dnes jsem se rozhodla a bublaninu „spáchala“,Opět ji zařadím do receptů které sepisuji pro svou vnučku.Těch Vašich receptů je totiž víc.Dala jsem mražené maliny,ty skvěle dodaly kyselosti.Jen já naopak miluji drobenku,tak jsem jí posypala povrch bublaniny.Mám ráda krustičku kterou se drobenka vytvoří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:19

      Ano, každý máme jiné chutě, takže klidně drobenku přidejte.

      Odpovědět
      • Anna
        19. 4. 2022 v 11:16

        Ještě jednou díky a těším se na další recepty.Bublanina vydrží hodně dlouho vláčná a je velmi chutná

        Odpovědět
  • Markéta
    24. 4. 2022 v 21:00

    Několikrát se mi stalo, když jsem použila do litého těsta smetanu místo obligátního oleje a mléka, že se v závěru pečení/po vytažení srazilo. Těsto vymíchávám ručně. Poradíte mi, prosím, čím by to mohlo být? Děkuji

    Odpovědět
  • Hanka
    1. 5. 2022 v 19:21

    Dnes upečeno, tento recept je naprosto skvělý, bublanina je opravdu vláčná, nadýchaná a velmi snadná na přípravu😍

    Odpovědět
  • Hana
    3. 5. 2022 v 11:02

    Bublanina podle Vašeho receptu jsem pekla i v bezlepkové verzi, jen jsem nahradila mouku a šlehačku bez laktózy, zatím nejlepší recept. S pšeničnou moukou taky bezkonkurenční. Děkuji za Vaše recepty👍

    Odpovědět
  • Tereza
    4. 5. 2022 v 10:45

    Dobrý den, Míšo,
    lze v receptu použít polohrubou mouku místo hladké? Ovlivní to nějakým zásadním způsobem výsledek?
    Moc děkuji! 🙂

    Odpovědět
  • Petra
    8. 5. 2022 v 17:13

    Dobrý den Míšo, nejsem moc na bublaniny, ale dcera pořád, že chce bublaninu. Tak jsem upekla tu vaší…. A musím říct, že lepší jsem nejedla. Udělala jsem jí s borůvkami….. Odteď jsem milovníkem i já…. Ale jen této vaší 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 17:57

      Díky, tak to jsme na tom asi stejně, já ji také moc nemusím, ale tahle za to stojí 🙂

      Odpovědět
  • Dasa
    24. 5. 2022 v 23:13

    Dobry den,mohu se zeptat cim by se dala nahradit hruba mouka,bydlim v zahranici a hruba mouka tu neni

    Odpovědět
  • Alena
    27. 5. 2022 v 10:18

    Opravdu skvělý recept, vynikající bublanina.
    Ostatně jako všechny recepty od Míši, které jsem vyzkoušela.👍

    Odpovědět
  • Romi
    27. 5. 2022 v 11:34

    Dobrý den, Míšo, jsem velkou fanynkou vašich stránek. Stále něco podle vás peču. Právě mám v troubě bublaninku:) Chtěla jsem se vás zeptat, obecně, ne jen tady u toho receptu. Muž můj má zakázanou pšeničnou mouku. Snažím se tedy nahrazovat špaldovou, tu může. Přijde mi, že ale koláče/korpusy jsou se špaldovou moukou takové uducané, ne tak nadýchané. Je to jen mnou a špatným zacházením se špaldovkou nebo opravdu moukou? Díky Romi

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2022 v 11:48

      Také občas používám špaldovou mouku, ale jen bílou, nikoliv celozrnnou a nikdy jsem žádný zásadní rozdíl nezaznamenala 🙂

      Odpovědět
      • Romi
        27. 5. 2022 v 12:21

        Děkuji za odpověď:) Asi na ní budu muset něžněji:) U kynutých těst s ní problém nemám. A také používám jen bílou.

        Odpovědět
  • Michaela
    9. 6. 2022 v 8:30

    Dobrý den,

    chci se zeptat když budu dělat na klasický plech vel.do trouby mám udělat asi dvojitou dávku že ano?

    Děkuji

    Odpovědět
  • Jana
    15. 6. 2022 v 7:23

    Dobré ráno Míšo, chtěla jsem se jen optat,jestli nemáte zkušenosti s ovesnou moukou,lze v tomto receptu použít ?
    díky a hezký den.Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2022 v 7:40

      Bezlepkové mouky používám jen okrajově a zkušenost v tomto receptu bohužel nemám. Asi bych ji nahradila jen zčásti, nikoliv celé množství.

      Odpovědět
  • Jitka Pokorná
    29. 6. 2022 v 19:46

    Dobrý den,
    ve Všem receptu uvádíte použít „Kypřící prášek s vinným kamenem Dr. Oetker. V čem je podle Vás lepší nežten klasický?
    Předem Vám děkuji za odpověď. Jitka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2022 v 8:06

      Kypřicí prášek s vinným kamenem je bezfosfátový, obsahuje vinný kámen, který je přirozenou součástí vína.

      Odpovědět
  • Jan R.
    31. 8. 2022 v 14:46

    Dobrý den, moc děkuji za recept, bublanina byla výborná a co víc, zvládl jsem ji ukuchtit sám 😀 🙂

    Odpovědět
  • Aja
    24. 11. 2022 v 8:58

    Je naprosto úžasná, tak akorát sladká, nadýchaná, vláčná! Děkuju za recept.

    Odpovědět
  • Hanka
    19. 4. 2023 v 13:27

    Bože Míšo, každá mňamka podle Vašeho receptu je s prominutím jako orgasmus. 🥰🥰🥰 Boží bublanina, zamilovala jsem si jí. 🥰🥰🥰

    Odpovědět
  • Veronika
    19. 6. 2023 v 22:17

    Přeji krásný večer. Před chvílí jsem dopekla a bublanina je báječná. Opravdu skvělý, jednoduchý a rychlý recept. Urodilo se nám trochu více třešní, tak už vím, jak je využiji A těším se, že využiji i rybíz a bublanina hned nabere zase jinou chuť 😉

    Odpovědět
  • Veronika
    24. 6. 2023 v 15:00

    Dobrý den Míšo, dnes jsem bublaninu dělala a nevím, kde se stala chyba, ale měla jsem ji po bocích a zvrchu krásně udělanou a uvnitř tekutou 😞 postupovala jsem přesně podle Vašeho receptu.. Jediné, co jsem měla jiné je forma. Neměla jsem 30×20 plech, tak jsem použila skleněnou formu 26×26. Myslíte, že to může hrát až takovou roli?
    Jinak těsto je vynikající, jako vždy.

    Odpovědět
  • Marie
    27. 6. 2023 v 10:24

    Dobrý den paní Míšo, moc ráda peču podle Vašich receptů a musím napsat, že jsem nikdy nejedla lepší bublaninu, recept je úžasný a extra rychlý, děkuji. PS: zrovna prožívám šestinedělí a tento recept je jako stvořený pro zaneprázdněné ženy 😊

    Odpovědět
  • Silvie
    13. 7. 2024 v 12:13

    Dnes jsem ji upekla v bezlepkové verzi se samokypřící moukou (jen 300g), a je skvělá. Díky za recept.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ