Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechový chlebíček s banánem

Pokud vám od Vánoc zbyly nějaké ořechy, hnědne vám ve spíži banán a v lednici máte zakysanou smetanu, upečte si tenhle vláčný chlebíček. Vznikl vlastně tak nějak náhodou, když jsem doma procházela zásoby a přemýšlela, co z nich upeču. A výsledek i mě samotnou překvapil 🙂 Typicky banánový chlebíček moc nemusím, ale tady není banán příliš dominantní a skvěle ho doplňuje chuť ořechů. Díky zakysané smetaně je pak úžasně vláčný i několik dní.

Ořechy můžete použít vlašské či lískové, já jsem použila mix obou a doplnila ještě mletými mandlemi. Tady bych chtěla zdůraznit, že ořechy by měly být opravdu mleté, nikoliv mixované (ano, je to rozdíl). Mixováním se totiž z ořechů uvolňuje tuk a může to ovlivnit konzistenci těsta. Velký problém to je např. u vánočního cukroví nebo jiných druhů pevných těst. Pokud tedy doma nemáte mlýnek nebo jste občas pohodlní jako já, kupte si ořechy už namleté 🙂

Chlebíček jsem upekla do formy Nordic Ware Classic o objemu 1,4 l, ale klidně si ho udělejte i do menší bábovkové formy či pekáčku.

Ořechový chlebíček s banánem (objem 1,4 l)

  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • 3 vejce, velikost M
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 zralý banán
  • 60 g rostlinného oleje
  • 150 g mletých ořechů (použila jsem mix vlašských, lískových a mandlí)
  • 150 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/dolní ohřev), chlebíčkovou či bábovkou formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já jsem použila chlebíčkovou formu Nordic Ware Classic o objemu 1,4 l.

Mouku prosejte do mísy a smíchejte s práškem do pečiva a skořicí. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte rozmačkaný banán a olej.

Přisypte mleté ořechy a promíchejte. Pak střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy. Těsto příliš nevyběhne do výšky, takže můžete bez obav naplnit do 3/4 formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut (v závislosti na výšce formy). Špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. Nechte ho chvilku chladnout ve formě, teprve pak překlopte na chladicí mřížku.

Před servírováním můžete pocukrovat. Chlebíček je skvělý hned po upečení, ale i další dny.

Žádné komentáře

    Zanechte komentář