Menu
Mini dortíky

Čokoládové dortíky s banánem

Počasí teď není zrovna nakloněné přípravě a konzumaci dortíků, o čokoládě ani nemluvě. Leda by jste si s nimi zalezli někom do chladu, aby se vám před snědením ještě neroztekly 🙂 Přestože mám ráda teplo, i na mě už je ho v posledních dnech nějak moc. Každopádně tyhle dortíky jsem pekla už před časem a jen nebyl čas sepsat recept. 

Dortík je tvořen čokoládovou pěnou, uvnitř se skrývá banánové pyré a kousek korpusu. Jak už je na první pohled patrné, vše je zalito zrcadlovou polevou. Pokud máte rádi „banánek v čokoládě“, tak by vám mohli dortíky chutnat. K této cukrovince je totiž většina konzumentů  přirovnala 🙂

Na rozdíl od pěny z bílé čokolády se do této nepoužívá želatina. Přesto dortík pěkně ztuhne a udrží si svůj tvar i po rozmrazení. Je to díky hořké čokoládě s vyšším podílem kakaa, doporučuji 70-75%. 

Jako u všech těchto „silikonových“ dortíků je potřeba přípravu trochu rozfázovat a dortíky před politím dostatečně zamrazit. U všech předchozích receptů uvádím, že je potřeba zrcadlovou polevu připravit den předem, ale není to nutné 🙂 Několikrát jsem ji použila na dortíky ihned po přípravě a funguje to skvěle 🙂

Čokoládové dortíky s banánem (6-7 ks)

Banánové středy:

170-180 g banánů (váha bez slupky)

15 g cukru krupice

15 ml citronové šťávy

2 g práškové želatiny + 10 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Banány rozmačkejte na malé kousky, dejte do kastrůlku, přijdete cukr a citronovou šťávu. Při nízké teplotě povařte, až hezky změknou. 

Do teplých banánů vmíchejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte. Směs rozdělte do malých polokoulí, které budou tvořit středy dortíků. Dejte na několik hodin zamrazit. 

Čokoládová pěna:

65 ml mléka (tučné nebo polotučné)

200 ml smetany ke šlehání 33% – rozdělené na 65 ml + 135 ml

2 žloutky

45 g cukru krupice

100 g hořké čokolády 70-72%

Mléko a 65 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu.

Žloutky dejte do misky a s cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání žloutků vlijte trochu vařící směsi mléka se smetanou, pak postupně dolijte zbytek. Dobře promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni chvilku povařte (max. 82 stupňů). Směs by měla lehce zhoustnout.

Do misky dejte nasekanou čokoládu a zalijte horkým krémem. Pomalu promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Směs by měla být hezky hladká.

Zbývajících 135 ml smetany vyšlehejte do polotuha a po částech opatrně vmíchejte do čokoládové směsi. Směs je poměrně tekutá, ale není třeba se bát, v chladu ztuhne a dortíky si udrží díky čokoládě svůj tvar.

Sestavení dortíků

banánové středy (polokoule)

kolečka dortového korpusu (vanilkový, kakaový)

silikonová forma – použila jsem formu Silikomart Samurai 3D 110 ml

Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Otvory naplňte čokoládovou pěnou asi do poloviny, lehce vmáčkněte banánovou polokouli, pak přidejte další pěnu. Nakonec vložte kolečko korpusu. Dejte do mrazáku alespoň na 24 hodin vychladit.

Zrcadlová čokoládová poleva:

10 g práškové želatiny + 50 ml studené vody

125 ml vody

225 g cukru krupice

150 g hořké čokolády 50-60%

30 g prosátého kakaa

65 ml smetany 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 103 stupňů. 

Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte.

Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění.

Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Za občasného promíchání nechte zchladnout na 29-30 stupňů a použijte na dortíky. 

Pokud nebudete polevu hned používat, přelijte ji do misky, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte do lednice. Před použitím ji pak zahřejte na 29-30 stupňů. Polevu lze použít opakovaně, lze ji i zamrazit.

Dokončení dortíků

Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech, kam bude přebytečná poleva stékat. Zrcadlovou polevu si přelijte do džbánku nebo nádoby s nálevkou. 

Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou.

Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky a položte na dortovou podložku nebo tácek. Dobře to jde pomocí nože a párátka. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést na tácek.

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie. Skladujte v lednici. 

inspirace na čokoládovou pěnu ze webu http://ohsprinkles.com/


Vytisknout recept


42 Comments

  • Anonymní
    28. 7. 2018 v 9:31

    Nádhera – jako vždy. Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2018 v 18:38

      Děkuji :))

      Odpovědět
    • Misa
      15. 1. 2021 v 21:30

      Dobry den,chtěla bych se zeptat,zda se dá ubrat cukr do tehle polevy,nebo se musí gramaz dodržet.Děkuji moc.

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 7. 2018 v 12:24

    Tyhle dortíky ne nikdy moc nelákaly, hlavně proto, že nemám žádnou takovou formu. Ale tyto mě opravdu zaujaly a vzpomněla jsem si na silikonovou formu na muffiny, jupí ☺, urcurč zkusím a oslním s nimi jako se vším od vás 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2018 v 18:41

      Mě dortíky také nelákají, teda jejich konzumace :))) na mě je tam málo buchty 🙂 nicméně je hrozně ráda připravuji 🙂 silikonová forma na muffiny je fajn 🙂 na malé středy můžete použít třeba tvořítko na led.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 7. 2018 v 21:29

    No a mě tento typ dortíků láká jak k přípravě, tak ke konzumaci, mňam! Tak to jsem na to z vás všech asi nejhůře, že:-) Přesto moc obdivuji a přeji Vám pohodové léto, Míšo! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2018 v 8:28

      Mileno, díky 🙂 naopak, jste na tom nejlépe. Nejen že Vás příprava baví, ještě si na nich ochutnáte 🙂 pěkné léto 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 8. 2018 v 10:57

    Smím se zeptat odkud jsou tyto formy na pečení/tvoření? Děkuji!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 8. 2018 v 11:53

      Originální formy se dají koupit např. na monacoint.cz nebo fialapraha.cz, levnější napodobeniny pak ze zahraničí, aliexpres, ebay, wish … 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 9. 2018 v 10:29

    Dobrý den, dortíky vypadají úžasně! Mohu se prosím zeptat, jestli by zrcadlová poleva fungovala dle tohoto receptu i s bílou čokoládou? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2018 v 11:34

      Nikolo, zdravím Vás a díky 🙂 bohužel, tento recept funguje jen s hořkou čokoládou 🙂 bílá ani mléčná zaměnit nejde.

      Odpovědět
  • ZuMa
    2. 6. 2019 v 23:07

    úžasný recept aj blog … toto musím určite vyskúšať, len čo zoženiem formy 😉

    Odpovědět
  • Anonymní
    23. 12. 2019 v 10:36

    Dá se použíž Agar místo práškové želatiny?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 12. 2019 v 10:35

      Bohužel nedá, agar není mrazitelný

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 12. 2019 v 12:27

    Zeptám se jako úplný pako… Ta vyslehana smetana se má zamíchat do vychladlé směsi a nebo do teplé?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 12. 2019 v 8:36

      Do teplé, hned jak se v krému rozpustí čokoláda 🙂

      Odpovědět
  • Petra T.
    2. 2. 2020 v 13:43

    Dobrý den, objevila jsem díky fb skupině Vaší úžasnou stránku a vyzkoušela první minidortíky podle receptu Čokoládové dortíky s banánem. Nemám formu samuraj, tak jsem použila fleur silikomart a dortíky mají po vyloupnutí trochu pochroumané hranky okvětních lístků. Chtěla jsem se zeptat, jestli to může být složitostí té formy v kombinaci s absencí želatiny v receptu na čoko pěnu a jestli by podle Vás mohlo pomoci, kdybych do čokoládové pěny želatinu přidala?
    Děkuji
    Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2020 v 14:11

      Petro, díky za objevení 🙂 myslím, že z velké části bude na vině složitější forma, proto si záměrně vybírám ty jednodušší 🙂 nicméně svůj podíl na tom může mít i ta želatina. Klidně jí příště přidejte a uvidíte, zda to mělo vliv 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 7. 2020 v 19:58

    Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, odkud máte formu polokoulí? 😮 nemůžu ji nikde sehnat.. Děkuji za odpověď, pěkný večer:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 6:23

      Zdravím, tohle je forma Silikomart Samurai 3D, nikoliv polokoule. Formy koupíte např. na monacoint.cz, mají opravu širokou nabídku.

      Odpovědět
  • Sabina
    29. 3. 2021 v 13:04

    Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Myslíte, že místo kolečka korpusu by stačilo na spodek dortíku dát oplatkové kolečko? Takové, co má tloušťku i konzistenci hostie? Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 3. 2021 v 17:22

      Teoreticky ano, ale sušenka se podle mě rychle rozmáčí a nebude možné pak dortík přenést …

      Odpovědět
  • Vlaďka
    29. 4. 2021 v 7:29

    Dobrý den, tyto stranky jsou uzasne motivacni a diky fb skupine a Vam jsem ted v zaverecnem krku meho prvniho minidortiku. A v tuto chvili mi vyvstva nekolik otazek – kdyz vyloupnu z formy dortik – za jak dlouho bude rozmrezen a pripraven ke konzumaci? Do te doby by asi mel byt skladovan v lednici, ze. A jeste kdyz ho chci nakonec striknout velvet sprejem, mam to udelat hned po vyloupnuti? Nezmizi ten efekt? Moc dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 4. 2021 v 13:20

      Tak to mě velmi těší, Vlaďko, děkuji 🙂 dortíky je určitě potřeba nechat pozvolna povolit v lednici, počítejte několik hodin. Ano, pokud budete chtít použít velvet, musíte stříknout hned po vyndání z mrazáku 🙂

      Odpovědět
  • Klára
    27. 5. 2021 v 17:39

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat zda by šli místo banánů použít třeba jahody. A jestli s nimi případně postupovat stejně jako s banány. A šli by použít třeba i mražené jahody nebo jen čerstvé? Předem děkuji. 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2021 v 20:32

      Teoreticky ano, ale nejsem si moc jistá chutí. Klidně můžete použít i mražené, stejně se tepelně upravují.

      Odpovědět
  • Jana
    27. 11. 2021 v 17:16

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat,proč mi poleva na dortících někdy do druhého dne zmatní a není lesklá.Díky.Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 11. 2021 v 19:17

      Těžko říct, někdy stačí se jen nepatrně odchýlit od technologického postupu nebo použít jiné suroviny …

      Odpovědět
  • Lucie
    16. 3. 2022 v 8:45

    Dobrý den,

    mohu se zeptat jakou želatinu na minor glass používáte? Já použila obyčejnou z Kauflandu a celá minor glass byla taková tekutější i po vychlazení dortíků v lednici. Moc děkuji

    Odpovědět
  • Monika Kmentová
    28. 5. 2022 v 13:57

    Krásný dobrý den, dnes jsem zkoušela tyto dortíky a nevím kde se stala chyba, ale poleva mi krásně nedrží na bocích. Nahoře je krásně a po stranách prosvítá. Stekla víc než měla. Prosím nevíte čím to může být? Teplota byla 29,7. Děkuji Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2022 v 10:23

      Těžko říct, kde se stala chyba … na vině může být chyba při přípravě, málo zamražené nebo naopak přemražené dortíky, ale třeba i želatina s nižší želírující silou … opravdu těžko říct.

      Odpovědět
  • Ilona
    19. 7. 2022 v 13:19

    Dobrý den Míšo, také jsem zkoušela některé dortíky se zrcadlovou polevou podle Vás a vše se podařilo.
    Teď by ch chtěla vyzkoušet na dort barevnu polevu. Mohu ji udělat z bílé čokolády a tu obarvit ? Chci duhovou. Někde do zrcadlové polevy dávají kondenzované mléko, co je lepší? Ta vaše čokoládová je i výborná, nechci jen sladkou hmotu.
    Díky moc Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2022 v 13:27

      Bohužel tento recept nelze převést do bílé a následně obarvené polevy. Budete muset použít Vámi zmiňovanou s kondenzovaným mlékem …

      Odpovědět
  • Pavlína
    1. 3. 2023 v 22:28

    Dobrý den Miso, jiz jsem se v komentarich docetla,ze by slo pouzit i jine ovoce, zajímá mě ajeste,jaký korpus je dle Vás nejlepší na tyto dortíky? Děkuji

    Odpovědět
  • Jana
    3. 3. 2023 v 19:18

    Dobrý večer,řekněte mi prosím,kde se stala chyba,dělala jsem už poněkolikáté,a tentokrát se mi dortíky po polití polevou asi za hodinu v lednici roztekly,pěna přetekla až na podložku,prostě hrůza.Postup byl stejný,jen podezřívám šlehačku,byla v tetrapaku,ale jiná značka než obvykle.Je to možné?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2023 v 12:32

      Pokud jste je předtím dělala už několikrát a bez problémů, měla byste spíše Vy sama vědět, co bylo tentokrát jinak 🙂 šlehačku v tetrapaku je potřeba před použitím min. 24 hodin chladit, ale s tím byste měla problém už při šlehání … neměla jste polevu příliš teplou? jiný druh čokolády …

      Odpovědět
  • Monika
    12. 4. 2023 v 13:21

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat použivam tuto zrdcadlovou polevu i na ovocný Mousse dortík a stalává se mi že všechno skvěle funguje ale po rozmrzání poleva lehce stéká z dortíku a ten pouští vodu. Mate nějakou radu co s tím prosím ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 4. 2023 v 20:28

      A máte v tom ovocném mousse želatinu? Já ty ovocné moc nedělám, ale problém jsem s tím neměla.

      Odpovědět
  • Petra
    10. 9. 2023 v 16:05

    Pěkný den, Míšo, mohu se zeptat, na ty banánové středy můžu použit 2 g plátkové želatiny dr. oetker?
    Moc děkuji, Petra

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ